Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

WWDC 2013: Verwachtingen iOS 7, apps en meer

Geschreven door
Geplaatst op6 juni 2013, 16:20 CategorieApple

Maandag 10 juni is het enige vaste event van Apple in het jaar; WWDC. Hoewel het natuurlijk echt een feestje is voor ontwikkelaars is er ook altijd wel wat interessants te zien voor consumenten. Dit jaar zijn in ieder geval de verwachtingen hooggespannen omdat we er met z’n allen vanuit gaan dat we wat gaan zien van iOS 7, gesterkt door recente uitspraken van Tim Cook. Ook in voorgaande jaren werden we tijdens WWDC al getrakteerd op eerste blikken en beta’s van een komende iOS-update.

iOS 7: Strakker en platter

Sowieso lijkt het erop dat we nu Jony Ive aan het hoofd van alle designteams staat we een refresh van Apple’s mobiel besturingssysteem gaan zien. Persoonlijk ben ik er door allerlei geruchten ondertussen wel van overtuigd dat het vooral allemaal wat platter en strakker gaat worden. Met platter wordt vooral bedoeld iets minder 3D effecten, minder glanzende randjes (in de standaard UI elementen of b.v. app-icoontjes) en minder skeuomorphisme. Dit laatste woord is niet alleen een van de meeste leuke termen die je kan gebruiken tijdens een spelletje galgje maar staat vooral voor de beschrijving van software die elementen uit de echte wereld gebruikt om de functie van software duidelijk(er) te maken. Een leren rand rondom een agenda, een tape-recorder in een audio-app en een groene vilten achtergrond om game-center wat meer een spelletjesgevoel te geven. Typische elementen waarvan bekend is dat Jony Ive zich er dood aan ergert, en dus zullen we daar waarschijnlijk een flinke vermindering van zien in iOS 7.

Maar aan de andere kant lijkt er ook weer niet al te veel te gaan veranderen. Apple is zich er terdege van bewust dat het feit dat het allemaal zo relatief makkelijk te begrijpen en gebruiken is één van de sterkste punten van iOS is. Ik verwacht persoonlijk gewoon nog steeds een grid van icoontjes, inclusief een gebrek aan widgets. Wie weet komen er een paar ‘Apple-widgets’ die in de vorm van een uitschuifbaar element zichtbaar en bruikbaar worden. Op dezelfde manier zoals nu een map uitschuift om de verborgen apps uit die map te tonen. Op de plek waar nu apps staan kan best wat informatie staan, of knoppen worden weergeven die snellere toegang tot zaken als Wifi, Bluetooth, etc. bieden.

Samenwerkende apps en integratie

Wederom gevoed door uitspraken an Tim Cook (tijdens D11) lijkt het er ook op dat er nieuwe en betere mogelijkheden gaan komen voor apps om onderling met elkaar te communiceren, iets wat we in principe al goed kennen van Android. Zo vrij als het is binnen Android zal het vast niet zomaar worden maar het zou me niets verbazen dat apps straks meer mogelijkheden hebben om onderling met elkaar te communiceren en data uit te kunnen wisselen. Ook integratie van andere sociale netwerken en diensten lijkt voor de hand te liggen. Integratie op het niveau van het OS dus, zoals we die nu kennen van Twitter en Facebook. Flickr en Tumblr lijken in ieder geval goede kanshebbers aan dit nu nog enorm korte lijstje toegevoegd te worden.

Een nieuwe app/dienst?

Dat is er natuurlijk ook nog altijd de jaarlijkse vraag of Apple ook dit jaar weer met iets van een app of dienst komt die ‘vernieuwend’ is, of in ieder geval nieuw is. De geruchten tot nu toe lijken erop te wijzen dat het zomaar eens iRadio kan zijn, een gratis te gebruiken radiodienst. In tijden waar diensten als Pandora en Spotify het goed doen kan het zomaar zo zijn dat ook Apple er heil in ziet. Zeker omdat ze met deze dienst – eindelijk – eens wat meer kunnen gaan maken van hun iAd dienst. Tot op heden is dit advertentieplatform van Apple nog een beetje een ondergeschoven kindje. Of er we er blij mee moeten zijn dat Apple misschien wel wat meer aandacht wilt voor hun advertentieplatform is natuurlijk nog maar de vraag. Een hoop van de kritieken op Google en Google’s Android komen toch wel voort uit het feit dat ze hun geld vooral verdienen via (gepersonaliseerde) advertenties.

Een andere app waar ik zelf misschien wel wat in zou zien is er eentje die in het verlengde licht van Apple’s recente push voor 2-factor authenticatie. Het zou mij niets verbazen als Apple met iets van een app komt waarmee consumenten hun (online) identiteit kunnen managen. Of het een app wordt waarmee je makkelijker je privacy-instellingen kan regelen of een app waar je misschien zelfs gebruik kan maken om je te identificeren bij (online)betaaldiensten zou ik echt niet weten, maar het lijkt een kwestie van tijd tot Apple zich ook wat meer op dit gebied gaat laten gelden. Overigens lijkt mij ook een inlogsysteem zoals je die nu hebt bij Twitter/Facebook en Google ook niet uitgesloten. Ik bedoel daarmee de mogelijkheid die veel sites bieden om in te loggen (of een account aan te maken) door met een van de bovengenoemde diensten in te loggen. Wie weet vinden we daar binnenkort ook de Apple-ID mogelijkheid.

Meer tijdens WWDC

Natuurlijk heb ik me een beetje moeten beperken tot mijn verwachtingen die vooral te maken hebben met Apple’s mobiele producten. Maar zoals een beetje Apple-fan zich beseft maakt Apple meer dan alleen iPhones en iPads. Op WWDC worden er ook nieuwste verwacht omtrent Apple’s laptop-lijn, naar verwachting zullen we Intel’s nieuwe Haswell chips gaan vinden in MacBooks. Misschien wordt de 13-inch retina Macbook Pro zelfs wel wat dunner en zien de ingebouwde webcams je straks weer net wat scherper. Ook zullen we ongetwijfeld wat gaan horen over Apple’s ‘echte’ besturingssysteem, Mac OS X 10.9. En misschien zien we ook apps voor de Apple TV. Voor degene die nog stiekeme hoop hadden dat er ook een nieuwe iPhone of iPad te zien zal zijn is de teleurstelling hopelijk niet al te groot, want de kans dat dat gebeurd is ongeveer een half procent. En waarschijnlijk nog minder.

Een deel van dit artikel is gebaseerd op mijn eigen verwachten en een deel op allerlei geruchten en verwachtingen die ik de laatste tijd her en der voorbij heb zien komen. Natuurlijk zijn we erg geïnteresseerd naar wat jullie verwachten van de nieuwe producten, software en diensten die we maandag tijdens WWDC gaan zien.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.