Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Chipfabrikanten van grote invloed op toekomstige Android updates

Geschreven door
Geplaatst op29 juli 2013, 12:05 CategorieAndroid

Elke keer zodra er een nieuwe versie van Android gepresenteerd wordt verwachten we gelijk van fabrikanten een belofte dat in ieder geval de nieuwere tablets en smartphones een update krijgen. Toch zijn het niet de fabrikanten die hierin de belangrijkste rol spelen.

We, zowel media als gebruikers van tablets, uiten vaak kritiek op fabrikanten van tablets en smartphones wanneer het aankomt op het niet meer ondersteunen van bepaalde toestellen. De ene fabrikant biedt lang ondersteuning zodat ook tablets die al twee jaar oud zijn een update krijgen, de andere fabrikant geeft het na een jaar al op. Maar toch mogen we niet alleen maar bij deze fabrikanten klagen.

Op Google+ heeft Shen Ye, een XDA-ontwikkelaar, uitleg gegeven hoe het nu precies zit met Android updates en de invloed van verschillende partijen. Uit zijn bericht kunnen we opmaken dat chipfabrikanten veel meer invloed hebben dan velen van ons tot op heden dachten. Zo krijgen zij als eerste de broncode van een nieuwe Android-versie en sturen deze, inclusief drivers en optimalisaties, naar fabrikanten die een specifieke processor van het bedrijf gebruiken. Fabrikanten van tablets en smartphones krijgen een nieuwe Android-versie dus niet direct van Google.

Wanneer fabrikanten van tablets en smartphones een nieuwe versie van Android van de chipfabrikant ontvangen, inclusief ondersteuningspakket om de update op te ontwikkelen, kunnen zij bepalen of daar wel of geen tijd meer ingestoken gaat worden. Vervolgens worden tablets en smartphones wel of niet voorzien van een update. Het belangrijkste is dus dat chipfabrikant hier een hele belangrijke rol in speelt en in principe als eerste bepaalt of een toestel met een bepaalde processor een update kan krijgen.

Shen Ye geeft Qualcomm en HTC als voorbeeld. De chipfabrikant besloot onlangs de ondersteuning voor Android 4.2.2 op de S3 chips te stoppen en als gevolg daarvan moest HTC bekendmaken dat de One S smartphone geen updates meer zou krijgen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Zo maakt Samsung veel chips zelf en kan hierdoor zelf ook bepalen welke toestellen met een Samsung processor een update krijgen. Daarbij is de invloed die de fabrikant van de tablet of smartphone kan uitoefenen afhankelijk van hoeveel chips er afgenomen worden. Wanneer een fabrikant als ASUS 10 miljoen MeMO Pad HD tablets verkoopt kan chipfabrikant Mediatek lastig ‘nee’ zeggen.

Al met al zijn er dus meer partijen die een grote rol spelen bij het wel of niet uitrollen van een update voor een tablet of smartphone. Het is niet altijd de fabrikant van het toestel die bepaalt dat de ondersteuning gestopt wordt.

Via: TabTech

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.