Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Fabrikanten moeten duidelijkheid geven over beschikbare opslagruimte tablets

Geschreven door
Geplaatst op5 juli 2013, 20:18 CategorieHardware

Tablets en smartphones worden vaak geleverd met 8GB tot 64GB aan opslagruimte maar deze opslagruimte is nooit helemaal beschikbaar voor de installatie van apps of het opslaan van bestanden. Er wordt namelijk een groot deel door het besturingssysteem en aanverwante software gebruikt. De Consumentenbond vindt dat fabrikanten meer duidelijkheid moeten geven over de hoeveelheid opslaggeheugen die daadwerkelijk beschikbaar is.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt, niet geheel verrassend, dat nagenoeg alle fabrikanten het opslaggeheugen zonder aftrek van het deel dat reeds gebruikt wordt adverteren. Hierdoor kan de gebruiker voor een verrassing komen te staan bij gebruik van een smartphone of tablet. De bond noemt onder meer de Apple iPad met 16GB als voorbeeld. Op deze tablet wordt zo’n 40 procent van het opslaggeheugen al gebruikt door het besturingssysteem en vooraf geïnstalleerde applicaties.

Er zijn grote verschillen waar te nemen tussen de verschillende besturingssystemen en ook de verschillende fabrikanten van tablets. Zo neemt Android op tablets en smartphones van Google zelf, de zogenaamde Nexus-toestellen, in de meeste gevallen 2-3GB aan opslagruimte in, terwijl een Android-toestel van Samsung 6-7GB ‘kwijtraakt’ aan vooraf geïnstalleerde software. Met name de TouchWiz interface van Samsung is hiervoor verantwoordelijk. Hetzelfde geldt overigens ook voor andere fabrikanten die een zware schil over Android leggen en veel apps meeleveren, waaronder Sony en HTC.

Windows 8 en Windows RT komen in het onderzoek niet naar voren maar zijn juist besturingssystemen die onlangs bekritiseerd werden op dit punt. Zo houdt de Microsoft Surface RT maar 16GB van de 32GB aan beschikbare ruimte voor de gebruiker over en moeten bezitters van de Surface Pro 128GB het doen met 83GB aan opslagruimte. Ook voor andere Windows RT en Windows 8 tablets geldt dat je bij 32GB-versies rekening moet houden dat je de helft kwijt bent aan het besturingssysteem en aanverwante software.

“Fabrikanten moeten hier veel duidelijker over zijn, consumenten hebben recht op die informatie”, aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. Ook wij staan achter dit standpunt aangezien we in de vele reviews die we tot op heden gepubliceerd hebben regelmatig opmerkingen plaatsen over de beperkte beschikbaarheid en de beperkte inzetbaarheid van het opslaggeheugen van tablets. Het is dan ook verstandig dat je voor aankoop van een tablet informatie inwint over dit aspect, bijvoorbeeld door reviews door te nemen of in de winkel fysiek te controleren door naar de instellingen van de tablet te gaan en de informatie op te zoeken.

 • Delen:

Reacties

 1. Mr_MdR
  06 juli, 2013 om 2:46

  Ik ben voor! Vind het zelfs ook nog wel eens verwarrend. En die standaards apps probeer ik er altijd gelijk af te krijgen!

  • Jantab
   07 juli, 2013 om 8:23

   Standaard apps op bv de RT zijn o.a Kaarten en Office 2013 die zou ik toch niet graag missen. Het neemt wel ruimte in, maar daar heb je dan ook wat voor.

 2. Jantab
  07 juli, 2013 om 8:16

  Ben het er ook mee eens maar dit is ook een meer algemeen probleem. Kijk bv eens naar de netto capaciteit van harde schijven of het werkelijke brandstofverbruik van auto’s en zo zullen er vast nog wel meer voorbeelden zijn.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.