Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De drie beste apps voor het bewerken van foto’s op je iPad

Geschreven door
Geplaatst op30 juli 2013, 9:52 CategorieiPad

Foto’s bekijken op de iPad is heel handig, maar soms wil je een foto iets bewerken zonder je computer op te starten. Gelukkig zijn daar apps voor, en ik laat je de drie beste apps voor het bewerken van foto’s zien.

In december 2014 schreven we een nieuw artikel met de beste apps voor fotobewerking op de iPad. Deze bijgewerkte versie kun je hier vinden.

Snapseed

Sinds Snapseed vorig jaar is overgenomen door Google is de app gratis geworden. Hoewel veel apps na overname verdwijnen uit de store is Snapseed een bekende app onder fotografen. Vanwege het simpele uiterlijk en de intuïtieve interface is de app echter ook goed te gebruiken voor de hobby-fotograaf.

iPad-apps-snapseed

De voordelen van deze app zijn:

 • Bewerken met één tap door de Auto Correct functie.
 • Met Selective Adjust kan je een stuk uit de foto verbeteren.
 • Veel filters zoals Retrolux, Vintage, Drama en Tilt-Shift.
 • Veel frames beschikbaar.
 • Makkelijk delen via sociale netwerken waaronder Google+ en email.
 • Met de app kan je bovendien ook foto’s maken en meteen bewerken.

Op de iPad 2 worden foto’s tot 16 megapixels geaccepteerd, en vanaf de derde generatie iPad zelfs tot 20,25 megapixels. Tevens worden RAW foto’s ondersteund, als deze zijn geïmporteerd via de Camera Connection Kit (los te koop).

Eén van de nadelen van deze app is dat alles in het Engels is. Voor de rest worden alleen Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Braziliaans Portugees, Japans, Chinees en Arabisch ondersteund.

Snapseed is gratis te downloaden in de App Store.

Photoshop Express

Photoshop is verreweg het bekendste programma om foto’s mee te bewerken. De op de computer honderden euro’s kostende applicatie is nu ook beschikbaar op de iPad. Dit is de gratis versie, vooral geschikt voor thuisgebruik. Deze versie van Photoshop is er vooral op gericht om snel en simpel een foto te bewerken met de kwaliteit die je van Adobe gewend bent. Je kan dan ook de meeste dingen toepassen in één tap.

iPad-apps-photoshop

De voordelen van deze app zijn:

 • Uitsnijden, rechttrekken, roteren en draaien.
 • Belichting, helderheid contrast en kleurtoon simpel aanpassen.
 • Diverse filters: Zwart-wit, schets, zachte focus en verscherpen.
 • Veel effecten beschikbaar: Levendig, pop, rand, vignet, nostalgisch, witte gloed. In het Effects Pack zitten nog 45 extra effecten.
 • Veel randen om toe te voegen, Ovaal, zachte rand, halfton, filmemulsie en 40 extra effecten in het Border Pack.

Met het Camera Pack kan je simpel ruis reduceren en een zelftimer instellen. Dit vind ik zelf een groot gemis op de standaard Camera app en Adobe lost dit mooi op.

Photoshop Express is gratis te downloaden in de App Store. Ook zijn er Camera-, Effects- en Border Packs beschikbaar. Deze zijn beschikbaar voor een respectievelijke €4,49, €2,69 en €0,89.

iPhoto

Om het rijtje af te sluiten de app van Apple zelf; iPhoto. Dit is ook de enige betaalde app in de reeks. De meesten zullen iPhoto al kennen van de Mac, het wordt standaard meegeleverd met iedere nieuwe Mac. Het is vooral bedoeld als beheertool waarmee je al je foto’s netjes ordent in albums en gebeurtenissen. Dit kan je één-op-één overzetten naar de Mac en vice versa.

Qua uiterlijk heeft de app ook veel overeenkomsten met de Mac versie, en dat is positief. De knoppen zitten op logische plekken en de meeste functies zijn ook echt wel nuttig.

iPad-apps-iPhoto

De voordelen van deze app zijn:

 • Met multi-touch gestures alles bewerken, sliden over de foto om het aan te passen.
 • Automatische horizoncorrectie, altijd rechte foto’s.
 • Veel ‘kwasten’ beschikbaar om rimpels etc. weg te werken en gebieden te verscherpen.
 • Veel effecten, van artistiek tot professioneel.
 • Mooie fotoverslagen beschikbaar, originele manier om je avonturen met anderen te delen. (Ook beschikbaar via iCloud, je krijgt een url om te delen)
 • Foto’s kan je direct delen op Facebook.
 • Snel simpele diavoorstellingen laten zien.

Vanaf de derde generatie iPad worden foto’s tot 36,5 megapixels ondersteund.

iPhoto is voor €4,49 te downloaden in de App Store.

Welke apps gebruik jij?

Gebruik jij je iPad om foto’s te bewerken? En welke apps gebruik jij dan? Ik hoor het graag van je in de reacties!

 • Delen:

Reacties

 1. Paulo Dekkers
  30 juli, 2013 om 13:11

  Ik moet hier toch een beetje om lachen hoor. Een apparaat als de Surface Pro bied je de complete versie van Photoshop met alle voordelen kracht en performance die je gewent bent van je laptop of desktop maar dan in een tablet jasje.

  op je iPad blijft het behelpen ondanks de vele photo app’s. iOS is ideaal maar helaas veel te zwaar beperkt.

 2. Jop ter Horst
  30 juli, 2013 om 13:13

  Een duizend euro kostend apparaat met een Intel Core i5 beschouw ik dan ook niet als een tablet. Een iPad is een mediaconsumptie apparaat, ideaal voor lezen en kijken. Hier laat ik drie apps zien voor als je iets verder wilt gaan, het is niet bedoeld als vervanging van een laptop of desktop computer.

  • Cige
   22 juni, 2014 om 20:42

   Jop de ipads zijn anders ook niet goedkoop he. Ik haat gewoon dat alles zo is afgeschermt. Ik wil vrijheid en ipad laat dat niet toe. Zijn ze zo bang dat anderen het zouden beter kunnen?

 3. Janus
  31 oktober, 2013 om 20:54

  Ik gebruik snapseed nu bijna een jaar en ben zeer tevreden. Met mijn Fuji xm1 en mijn Samsung Note2 heb ik vaak de laptop niet eens nodig.

 4. Rob Stoffer
  11 januari, 2014 om 14:35

  Heldere beschrijving! Mijn vraag: tot nu toe werkte ik (op mijn I-Mac) met Picasa. Ik heb inmiddels ook een Ipad en wil op vakantie mijn foto’s op de Ipad vast een eerste bewerking geven. Ik kan geen Picasa voor Ipad vinden. Kan ik dan het beste vanaf nu alles op iPhoto gaan doen? De foto’s gaan uiteindelijk van de Ipad weer naar de Mac.
  Alvast dank voor de reactie!

  • Jop ter Horst
   11 januari, 2014 om 14:37

   iPhoto is naar mijn mening de beste applicatie om foto’s te bewerken. Het gaat snel en simpel, ideaal voor de eerste bewerkingen, deze bewerkingen kan je snel veranderen of ongedaan maken met iPhoto op de Mac.

 5. Bart Ceuleers
  18 januari, 2014 om 1:07

  iPhoto gebruik ik als bewerkingssoftware en ik ben een amateurfotograaf, het is natuurlijk geen Photoshop maar je kan er al één en ander mee. Ik vind het wel een belachelijke reactie van dat de Surface een volledige versie van Photoshop heeft. Het artikel gaat hier over een iPad en niet over een Microsoft apparaat. Kan er niet gesnoeid worden in reacties die geen inhoud betreffende het onderwerp hebben.

 6. Chantal Massop
  26 april, 2014 om 18:17

  Ik heb een vraagje ik wil graag foto’s bewerken van honden en dan wil ik graag de achtergrond wit of zwart maken zodat de hond er goed in uit komt. Wat is dan het beste app voor mijn ipad 2 die ik kan gebruiken?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.