Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Intel toont Haswell-chip voor dunne tablets zonder actieve koeling

Geschreven door
Geplaatst op24 juli 2013, 10:35 CategorieHardware

In juni toonde Intel tijdens Computex 2013 de vierde generatie Core-processor, ook wel Haswell genoemd, voor onder meer laptops, convertibles en hybride tablets. Tijdens de beurs gaf de chipfabrikant ook aan te werken aan een Haswell-variant die zonder actieve koeling gebruikt kan worden en deze week zijn er meer details over de chip bekendgemaakt.

De nieuwe Haswell-processors van Intel moeten ten opzichte van de derde generatie Core-processors zorgen voor een beduidend langere batterijduur, zonder aan krachtige prestaties in te leveren.  Sommige van deze chips zijn ontworpen om maar 6 Watt aan energie te verbruiken, maar deze week heeft Intel een variant getoond die maar 4.5 watt verbruikt. Hierdoor kan de chip in tablets zonder actieve koeling en met een slank design gebruikt worden.

Intel heeft al een serie processors voor tablets zonder actieve koeling, genaamd de Atom Bay Trail-serie. Met de 4.5 watt Haswell-processor krijgen de Atom-chips dus concurrentie maar de Haswell-variant is met name gericht op tablets die soms ook wat meer rekenkracht verlangen. Zo kan de chip tot 11.5 watt gaan wanneer er apps gebruikt worden die niet voor low-power apparaten ontwikkeld zijn, zolang de passieve koeling het mogelijk maakt.

Uiteindelijk moet de nieuwe Haswell-chip zorgen voor (Windows 8) tablets die de batterijduur van de betere Android tablets en iPad kunnen evenaren, met de mogelijkheid om zowel mobiele apps als desktopsoftware te draaien. Voor welke prijs de chips in de markt gezet worden is nog niet bekend. HP is de enige fabrikant die al heeft laten weten te werken aan Haswell-tablets met passieve koeling.

Bron: Anandtech

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.