Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Acer Aspire P3

Geschreven door
Geplaatst op30 juli 2013, 12:50 CategorieReviews

Windows 8 is nog geen weglopend succes maar toch lijkt het fabrikanten niet te weerhouden van het ontwikkelen en introduceren van verschillende hardware voor de nieuwste versie van Microsoft’s besturingssysteem. In deze review bekijken we de Acer Aspire P3, een tablet die erg veel weg heeft van de eerder geteste Acer Iconia Tab W700 maar niet per se de opvolger van die tablet is.

Acer Aspire P3 – Specificaties

De Acer Aspire P3 is een Windows 8 tablet met een Intel0processor, en kan dus net als de meeste tablets de volledige versie van Windows 8 draaien. De specificaties in opgesomde vorm:

 • 11.6-inch display met een resolutie van 1366 x 768 pixels
 • Intel Core i3 1.4GHz of i5 1.5GHz processor
 • Intel HD 4000 Graphics
 • 2GB of 4GB werkgeheugen
 • 60 of 120GB opslaggeheugen
 • 1.3MP Webcam
 • 5MP Camera
 • USB 3.0-poort
 • Mini HDMI-poort
 • Stereo speakers
 • 5280 mAh Lithium Polymer Accu

De Acer Aspire P3 is dus in twee verschillende configuraties verkrijgbaar, en de verschillen zitten hem daar in de processor, het werkgeheugen en de grootte van de SSD. Het testmodel dat ik van Acer te leen heb is een afwijkende versie met een i3-processor, 4GB RAM en 120GB opslaggeheugen. Deze versie ligt vanaf augustus in de Nederlandse winkels. Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Acer Aspire P3.

Acer Aspire P3 – Video

Acer Aspire P3 – Hardware en design

De Aspire P3 is een stevige tablet met een vrij hoekig design. De behuizing is van aluminium aan de achterkant en het display wordt beschermd door een (Gorilla Glass) glasplaat. De achterkant heeft een plastic strip waar de camera in is verwerkt maar die voornamelijk dient om de Wifi en Bluetooth signalen vrij baan te geven. De Aspire P3 is met een kleine 10mm niet heel dik en biedt net genoeg ruimte voor volledig formaat USB-poort. De bovenste rand van de tablet is voorzien van twee vrij grote ventilatie-roosters die keurig uit het aluminium gestanst zijn.

Acer-Aspire-P3-review-zijkant

Onder de glazen voorkant van de tablet wordt het 11.6-inch scherm omringt door zwarte bezels (randen) en vind je aan de onderkant van het scherm een extra aluminium rand waar een home-knop en het Acer logo in is verwerkt.

Display

Het IPS-paneel in de Aspire P3 heeft een resolutie van 1366 x 768 pixels. Voor een 11.6-inch scherm is dit niet heel veel. Het is niet een enorm probleem omdat Windows 8 op dit moment ook nog niet zo’n enorm goede ondersteuning heeft voor hoge resolutie schermen, maar aangezien deze ondersteuning in de komende Windows 8.1-update komt is het toch jammer dat we niet wat meer pixels in dit display vinden.

Kleurweergave, kijkhoeken en contrast zijn zoals we van IPS panelen gewend zijn prima in orde. Ook de ruimte tussen het scherm en de glasplaat heeft Acer erg beperkt weten te houden zodat je minder last hebt van weerspiegelingen. Qua helderheid kan het scherm best fel, zelfs zo fel dat ik het overgrote deel van de tijd de slider niet verder dan 80% heb gehad. Dit maakt gebruik buitenshuis (wel in de schaduw natuurlijk) beter mogelijk.

Voor artiesten is het belangrijk te beseffen van de Aspire P3 geen digitizer in het scherm heeft zitten. Er is dus geen ondersteuning voor het gebruik van een drukgevoelige stylus. Aangezien in de meegeleverde hoes wel een plek is om een pen op te bergen kan ik me enige verwarring voorstellen.

Aansluitingen en connectiviteit

Met een enkele USB 3.0-poort en de mini HDMI-aansluiting biedt de Aspire P3 niet enorm veel mogelijkheden. Natuurlijk kan je altijd met een USB-hub aan de slag en maakt de ondersteuning voor Bluetooth 4.0 een hoop goed. Moderne accessoires (zoals Acer’s toetsenbord sleeve) maken gebruik van deze verbinding zonder daar al te veel energie voor te verbruiken. Qua WiFi kan je verbinding maken met a/b/g/n-netwerken.

Acer-Aspire-P3-review-aansluitingen

Camera’s

De camera’s in de Aspire P3 zijn van gemiddelde kwaliteit, voor een tablet. Je mag dus niet teveel verwachten van de kwaliteit. De 1.3 megapixel webcam is prima voor een videochat zolang je maar goed verlicht bent. De 5 megapixel camera aan de achterzijde kent dezelfde beperking. De meegeleverde toetsenbord-hoes heeft echter geen uitsparing voor deze camera en dus is er dikke kans dat je deze tweede camera snel vergeet, en misschien is dat maar goed ook.

Audiokwaliteit

De speakers in de Acer Aspire P3 geven heel respectabel geluid weer. Het volume kan op een bruikbaar niveau gezet worden zonder daarbij al te opvallende vervormingen te krijgen. Deze tablet is een van de weinige machines die ik heb kunnen gebruiken om tijdens het koken een (video)podcast af te spelen en daarbij geen Bluetooth-speaker in hoefde te zetten. De speakers zitten aan de onderkant van de tablet en als je hem op schoot gebruikt heb je dus een vrij grote kans dat je het geluid verstomt. Wanneer je de Aspire P3 met zijn meegeleverde hoes gebruikt weerkaatst het geluid goed via het toetsenbord.

Batterijduur

Qua accuduur is het altijd lastig iets zinnigs te zeggen over een tablet met een ‘echte’ processor. Je kan simpele spelletjes tot intensieve taken kan uitvoeren op de tablet, maar de zwaardere taken vragen ook meer energie van het systeem. In het algemeen kan je stellen dat je zo’n 4 tot 6 uur voort kan op een enkele lading. Acer zelf gokt op 5 uur dus dat is zeker haalbaar. Voor een super mobiel apparaat valt het echter natuurlijk wel ietwat tegen.

Toetsenbord-sleeve

Bij de Acer Aspire P3 hoort een toestenbord-sleeve, eigenlijk zoals bij Windows 8 een toetsenbord hoort. De hoes heeft met zwart en zilver dezelfde kleurstelling als de tablet maar moet het qua materialen met een stuk minder luxueuze opties doen. Het toetsenbord is van plastic en lijkt constant een beetje krom te staan. De buitenkant van de hoes is van zwart plastic/vinyl dat niet zou misstaan op een of andere random Chinese hoes die je op de Zwarte Markt kan kopen voor de populairdere tablets.

Acer-Aspire-P3-review-hoes

De Aspire P3 klikt vast in een zilverkleurig plastic frame dat aan het vinyl gelijmd is. De tablet kan in een hoek gezet worden en een opstaand randje past perfect in de daarvoor bestemde ruimte in het toetsenbord-gedeelte. De positie die je daarmee creëert is stevig en werkt goed, helaas kan je de hoek niet veranderen in situaties waar je teveel last van weerspiegelingen hebt. Opvallend is ook dat er geen uitsparing is vrijgehouden voor de camera aan de achterkant van de Aspire P3, niet dat je heel veel mist. Toch geeft een dergelijke keuze een aanwijzing dat er meer aandacht aan de hoes besteed had mogen zijn.

Het toetsenbord zelf typt heel aardig maar vergt wel enige gewenning. De toetsen van zijn prima formaat maar hebben erg weinig travel, dit betekent dat je ze niet heel ver in kan drukken. Toch kon ik uiteindelijk opvallend snel typen en vond ik het erg fijn pijltjestoetsen van een normaal formaat op dit toetsenbord te vinden. De verbinding met het de tablet werkt via Bluetooth en de accu die in de het toetsenbord verwerkt is kan opgeladen worden via MicroUSB.

Acer Aspire P3 – Software

De Intel i3 (of i5)-processor maakt het mogelijk om de volledige versie van Windows 8 te kunnen gebruiken. Dit betekent dus dat je zowel toegang hebt tot het moderne gedeelte van Windows 8 waar je de tegeltjes vind en apps kan installeren vanuit de Windows Store. In de desktopomgeving kan je oudere en traditionele .exe software gebruiken.

In de moderne omgeving vind je natuurlijk alle standaard Microsoft apps die je in staat stellen de meeste standaardtaken uit te voeren. Voor extra applicaties kan je terecht in de Windows Store, waar de meest bekende apps ondertussen wel te vinden zijn. Er is een vrij breed aanbod aan spelletjes en de meeste nieuwssites hebben ondertussen ook hun eigen apps gelanceerd. De groei van apps lijkt voor mijn gevoel echter wat te stagneren en sowieso moet je voor de nieuwste en meest hippe apps het toch echt nog bij Android of iOS zoeken.

Acer-Aspire-P3-screen

Om je op weg te helpen heeft Acer alvast een paar apps voor je geïnstalleerd in de moderne omgeving van Windows 8. Je vind onder andere apps voor het lezen van magazines, boeken en RSS feeds. Ook Skitch, TuneIN Radio, Evernote, Music Maker Jam, Weatherbug, Freshpaint en Cut the rope zijn alvast geïnstalleerd. In de desktopomgeving vind je een paar apps die communiceren met de Acer Cloud en natuurlijk de altijd vervelende trial van McAfee Internet Security.

Voor een compleet overzicht van alles dat nieuw is binnen Windows 8 verwijs ik je daarom naar onze Windows 8 Gids en onze eerdere Windows 8 reviews.

Acer Aspire P3 – In gebruik

Net als bij de Surface tablets merk ik dat ik Windows 8 meer gebruik als tablet als dit type gebruik ook als uitgangspunt is genomen bij het design. De Acer Aspire P3 werkt als tablet goed en het is fijn dat ondanks de serieuze processor de machine niet heel warm wordt tijdens gebruik. De goedkoop aanvoelende sleeve heeft echt een goed doordacht design met een prima bruikbaar toetsenbord en dus heb ik mezelf erop betrapt vooral de combinatie gebruikt te hebben de afgelopen weken. Een toetsenbord blijft toch een heel belangrijk voordeel voor Windows 8, waarschijnlijk omdat een Windows 8 machine toch meer uitnodigt om serieus werkt te verrichten in plaats van allerlei spelletjes te spelen. Deze review is bijvoorbeeld getikt op de de combinatie, en in de tussentijd heb ik een paar keer een Galaxy Tab 3 opgepakt om even snel Twitter en het nieuws te checken.

Acer-Aspire-P3-review-hoes-2

Met een accuduur van gemiddeld 5 uur is deze tablet niet echt een apparaat die je de hele dag mee op stap kan nemen, zeker omdat je er tussendoor echt serieus werk op wilt verrichten. Het is jammer dat je altijd de oplader mee moet nemen. De oplader werkt overigens niet via een (bijna) standaard microUSB-poort maar via een een traditioneler stekkertje. Even wat capaciteit bijladen her en der is er dus ook niet zomaar bij.

De meeste tijd breng ik door in de moderne omgeving van Windows 8 en daar zijn de designkeuzes zo dat een gebrek aan pixels niet heel erg opvalt. Alleen bij het lezen van tekst merk je dat je niet met scherm van hoge resolutie werkt. De lage resolutie heeft op dit moment zelfs nog wat voordelen aangezien de ondersteuning van Full HD scherm nog wat te wensen overlaat in Windows 8, dat vooral voor een hoop problemen in de desktopomgeving met de .exe programma’s kan zorgen.

Acer Aspire P3 – Prestaties

Of je nu de i3 of i5-versie van de Aspire P3 koopt, je hoeft je qua prestaties niet al te veel zorgen te maken. Beide processors kunnen de meeste taken zonder noemenswaardige problemen wel aan en alleen echt zware applicaties en berekeningen hebben profijt van de snellere processor. De SDD in de Aspire P3 is erg snel en daar heeft het hele systeem voordeel bij. De beste reden om de snellere processor te kiezen is waarschijnlijk het feit dat je dan ook 4GB RAM geheugen krijgt, wat het toch makkelijker maakt om meer applicaties tegelijkertijd open te hebben staan en te gebruiken. Echter heb je op dit moment alleen de mogelijkheid voor de Core i3-variant met 2GB RAM en 60GB SSD te gaan. In augustus komt naar een Core i3-variant met 4GB RAM en 120GB SSD bij.

De spelletjes en apps die ik in zowel de moderne- als desktopomgeving heb gespeeld werkten zonder problemen. De Intel HD 4000 grafische kaart kan het allemaal goed aan, zeker omdat er helemaal niet zoveel pixels aan te sturen zijn. Dezelfde grafische kaart kan zelfs op mijn Macbook met een retina scherm de boel zonder noemenswaardige problemen aansturen.

Acer-Aspire-P3-review-display

Zelfs na het streaken van muziek, het spelen van een 3D shooter en wat random internetten werd de Acer Aspire P3 niet noemenswaardig warm. De grote uitsparingen die eventuele hitte moeten afvoeren zitten aan de bovenkant van de tablet en zelfs als die hard hun werk zouden moeten doen zul je er als gebruiker niet al te dichtbij komen om er last van te hebben.

Acer Aspire P3 – Conclusie

De Acer Aspire P3 is een heel aardige Windows 8 tablet. Ik ben onder de indruk van de bouwkwaliteit en hoeveel de machine aankan zonder al te warm te worden. Ik had graag een betere accuduur gezien en natuurlijk een hogere resolutie scherm, zeker nu Windows 8.1 er aan zit te komen. Waar de tablet luxueus aanvoelt is voor dagelijks gebruik o-zo-belangrijke toetsenbord-hoes van tegenvallende kwaliteit. Een (nep)leren bekleding en aluminium toetsenbord hadden het hele pakket wat aantrekkelijker kunnen maken.

De Acer Aspire P3 is verkrijgbaar vanaf 584 euro en naar verwachting kost mijn model 50-100 euro meer en de luxere versie zo’n 150 euro extra. Je krijgt een bruikbare Ultrabook in tabletvorm terug voor je geld maar toch hoop ik nog op een volgende generatie met beter scherm, een Haswell processor (betere accuduur) en hopelijk een wat luxer uitgevoerde hoes.

Minpunten

 • Goedkoop aanvoelende hoes
 • Geen HD-scherm
 • Tegenvallende accuduur

Pluspunten

 • Goede bouwkwaliteit tablet
 • Goede prestaties
 • Wordt niet snel warm
Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
Acer Aspire P3
Windows 8

Reacties

 1. Harold
  31 juli, 2013 om 12:18

  Voor € 629,– (wellicht minder) heb je de Samsung ATIV Tab-3 die in augustus op de markt zou komen.

  Deze heeft mijn voorkeur gezien de langere batterijduur van 10 uur en de minimale dikte van 8,2 mm.

  • Bram
   18 december, 2013 om 22:02

   Ik vind ze allebei veel te duur, want een laptop doet dit beter en de 8 inch Windows tablets van 300€ minder komen heel erg in de buurt van deze tablets. Tenzij je een grote tablet wilt met Windows m

   • Bram
    18 december, 2013 om 22:05

    Sorry wat een rot ding deze iPod 4! Tenzij je een grote tablet wilt met Windows is dit een slechte keuze, beide trouwens… Als je gewoon een Windows tablet voor erbij wilt raad ik de acer iconia w4 aan en de lenovo miix 2/Dell Venue 8 pro (zijn bijna gelijk). Niet alleen zijn deze handiger en mobieler, ook veel goedkoper: €350,- voor 64 gb

 2. Harold
  18 december, 2013 om 23:54

  Coolblue verkoopt 2e kansjes. Doos alleen open geweest en de Lenovo Miix2 kost dan € 280,–
  10 maanden garantie en splinternieuw.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.