Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Acer Iconia B1-710

Geschreven door
Geplaatst op21 juli 2013, 12:55 CategorieNieuws

Acer brengt met de Iconia B1-710 hun tweede budgettablet op de markt, of eigenlijk de tweede versie van hun eerste budgettablet, de Acer Iconia B1-A71. De nieuwe Iconia B1 is in bijna alle opzichten hetzelfde gebleven maar toch zijn er een paar kleine zaken veranderd. Of het genoeg is om de 5 die de eerste Iconia B1 in onze review verdiende te verbeteren gaan we in deze review bekijken.

Acer Iconia B1-710 – Specificaties

Als het om echte budgettablets gaat is de prijs wellicht belangrijker dan de echte specificaties dus heb ik die info maar in de opsomming meegenomen:

 • 115 euro (laagste prijs op moment van schrijven)
 • 7 inch scherm
 • Resolutie van 1024 x 600 pixels
 • Dualcore Mediatek 1.2 Ghz processor
 • 1GB werkgeheugen
 • 8GB opslaggeheugen (Er is ook een 16GB-versie)
 • MicroSD-kaartlezer
 • MicroUSB-poort
 • 1 megapixel camera aan voorzijde

Zoals je kunt zien is er ten opzichte van de ‘oude’ Iconia B1 eigenlijk maar één echt belangrijk verschil; het werkgeheugen is verdubbeld van 512MB naar 1GB. Daarbij is de behuizing (het design) nu anders. Deze nieuwe B1 kan overigens ook in een 3G-variant gekocht worden en dan krijg je meteen ook een quadcore Mediatek-processor.

Acer Iconia B1-710 – Video

In onderstaande video worden de belangrijkste punten uit deze geschreven review behandeld.

Acer Iconia B1-710 – Design en hardware

Qua design is de Acer Iconia B1-710 een vrij standaard 7-inch Android tablet. De behuizing doet denken aan tablets als de Fonepad, HP Slate 7 en Nexus 7. Alleen is het net allemaal wat minder. De tablet is voornamelijk gemaakt van plastic, al is het scherm aan de voorkant wel beschermt door een glasplaat. Er zit helaas (wederom) best veel ruimte tussen deze glazen bescherming en het lcd paneel, en het dunne glas buigt vrij gemakkelijk mee wat resulteert in golfjes op het scherm. De Iconia B1-710 is ook net wat dikker dan eerder genoemde tablets, of zo voelt het in ieder geval aan.

Iconia-B1-710-review-design

Van de voorkant gezien is het scherm omringt door een standaard formaat zwarte rand (bezel) en zie je de zilverkleurige band die de voor- en achterkant van deze tablet bij elkaar brengt nog net zitten. De zwarte bezel is niet geheel symmetrisch. Aan de bovenkant (waar de webcam zit) is de rand zo’n anderhalve keer dikker, wat het geheel ook een beetje uit balans doet ogen.

In vergelijking met de eerdere Iconia B1-A71 voelt deze tablet net wat dikker aan en is hij gewoon was saaier geworden. Ik vond het blauwe randje rondom de B1 eigenlijk wel hip en fris. Nu is het gewoon een standaard 7-incher met een witte plastic achterkant.

Display

De belangrijkste reden dat de eerste versie van de Iconia B1-710 maar een 5 kreeg in mijn review was het scherm in de tablet. Ik quote uit die review:

Het grootste probleem van een budgettablet is doorgaans het display, maar er zijn uitzonderingen op zoals het scherm van de Google Nexus 7 en de Kobo Arc. Helaas is de Iconia B1 er daar niet eentje van. Het scherm is gewoon vrij beroerd en niet alleen het lage aantal pixels dat op het scherm zit is hier verantwoordelijk voor. Natuurlijk is de resolutie van 1024 x 600 pixels niets om over te pochen maar ook de kleurweergave, kijkhoeken en de iets ongrijpbaarder te beschrijven eigenschap die een scherm ‘onrustig’ of ‘rustig’ maakt vallen allemaal aan de teleurstellende kant uit.

Het scherm in deze vernieuwde Iconia B1-710 is helaas geen haar beter. Het is nog steeds bijna schrikbarend om zo’n slecht scherm in een moderne tablet te vinden. De kijkhoeken zijn schandalig slecht en het hele scherm doet gewoon flets, onrustig en goedkoop aan.

Aansluitingen en connectiviteit

Het is fijn om een paar standaard zaken terug te vinden op deze tablet. Met ondersteuning voor Wifi tot de N standaard, GPS en Bluetooth 4.0 gaat Acer zelfs net iets verder dan een strikte standaarduitrusting.

Iconia-B1-710-review-aansluitingen

De tablet kan aan de computer verbonden en opgeladen worden via een microUSB aansluiting. Via MicroSD kan je lekker goedkoop het geheugen van de tablet vergroten. Het kaartje zit achter een klepje in de behuizing verstopt maar als je deze eenmaal hebt open gepulkt en vooral weer dicht hebt gekregen zit je kaartje mooi beschermd in de tablet. Natuurlijk is er ook een plek om je koptelefoon aan te sluiten.

Audiokwaliteit

De Iconia B1-710 beschikt over een enkel speakertje aan de achterkant van de tablet. Het geluid is niet bijzonder goed of slecht te noemen. Het is en blijft een speakertje in een tablet. Het geluid is wat blikkerig te noemen en het volume is natuurlijk nooit genoeg om een kamer te vullen. Maar voor het kijken van een kort videootje op YouTube of het luisteren naar een audiofragment is het best te doen, voor alle serieuzere toepassingen zul je blij zijn met de koptelefoon-aansluiting.

Webcam

Een 1 megapixel webcam zit aan de voorkant van deze tablet. Helaas is ook deze net zo slecht als de webcam in de eerste versie van de tablet. Met goed licht kan je heel misschien een keer een charmant resultaat krijgen maar in het algemeen is de camera vrijwel onbruikbaar.

Accu

Ik weet niet precies wat de capaciteit van de accu in deze B1 is (waarschijnlijk dezelfde capaciteit van de oude, 2.710 mAh), maar in principe kan je stellen dat er net genoeg capaciteit beschikbaar is om een normale dag gebruik door te komen. De tablet gaat zo’n uurtje of 6 tot 7 mee bij normaal gebruik. Bij intensief gebruik hou je 5 tot 6 uur over.

Acer Iconia B1-710 – Software

Het meest positieve van deze tablet is toch weer de software. De Acer Iconia B1-710 draait op Android 4.1.2 (Jelly Bean) en dit is toch een vrij recente versie, al is Android 4.2 Jelly Bean al wel voor een hoop tablets beschikbaar en zit 4.3 Android Jelly Bean er aan te komen.

Iconia-B1-710-review-home

Ik ga niet diep meer in op Android want er zijn genoeg reviews van dit OS te vinden (lees onze review van Android Jelly Bean) en Acer heeft weinig aanpassingen gedaan, eigenlijk alleen een paar quick-toggles voor wat instellingen in het notificatiemenu. Het is fijn om met een recente versie van Android te werken en dus toegang hebt tot alle eigenschappen die Android zo bijzonder maken. Zo heb je met de Acer Iconia B1 niet alleen de mogelijkheid een wereld aan apps te downloaden via de Google Play Store maak kan je ook gebruik maken van Google Now.

Iconia-B1-710-review-toggles

Acer heeft naast de Acer Cloud app, een filebrowser (Astro) en een link naar wat spelletjes niet veel eigen software op de tablet gezet, wat ik helemaal niet als nadeel wil omschrijven. Door de toegang tot de Google Play Store en de basisfunctionaliteiten van Android is dit wat mij betreft ook helemaal niet nodig. Zeker voor diegene die zich al redelijk in het Google ecosysteem bevinden zijn de integraties met zaken als de browser, e-mail en kalender gewoon erg goed geregeld.

Acer Iconia B1-710 – In gebruik

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt heb ben ik helaas niet zo’n enorme fan van deze tablet. Dat de Acer Iconia B1-710 niet zo heel snel is, een slechte webcam heeft en een wat dikke en goedkoop aanvoelende behuizing heeft is allemaal niet zo’n enorm probleem. Maar het scherm is gewoon zo slecht dat ik de tablet gewoon helemaal niet prettig vind in gebruik. 99 procent van wat je op een tablet doet gebeurt op het scherm en dus is dit het belangrijkste onderdeel van de tablet. Dat Acer er niet voor gekozen heeft een beter scherm in deze vernieuwde versie van de B1 te plaatsen is mij dan ook een raadsel. Ik was echt niet de enige met deze kritiek.

Ik kan deze tablet dan ook haast niet anders zien dan een apparaat dat je er erbij koopt omdat je bijvoorbeeld je kinderen niet vertrouwt met een duurdere tablet, of dat je hem koopt om via de koptelefoon-aansluiting te verbinden aan je stereo en zo vrij goedkoop je audiosysteem geschikt maar voor Spotify en andere muziekdiensten. Het is immers een goedkope tablet, dat sowieso.

Acer Iconia B1-710 – Prestaties

Een tablet van 115 euro (op het moment van schrijven) is natuurlijk niet zo snel als een tablet van 300 euro, en dat verwacht ook niemand. Iets inleveren qua snelheid is voor de meeste mensen ook niet zo’n enorm probleem, dan duurt het maar een paar seconden langer voordat een app opstart. Big deal. De Acer Iconia B1 kan in principe de meeste dingen gewoon prima aan. Internetten, e-mail, social media en een paar simpele spelletjes spelen op deze tablet is echt geen enkel probleem.

Iconia-B1-710-review-totaal

Het extra werkgeheugen dat in deze vernieuwde versie zit is ook merkbaar en welkom, de tablet heeft geen problemen meerdere apps tegelijkertijd open te hebben staan. Maar een snelheidsmonster is het dus echt niet, en ook als je denkt een tablet voor de grafisch intensieve spelletjes te kopen kan je beter elders kijken.

Acer Iconia B1-710 – Conclusie

De Acer Iconia B1-710 is net als de Acer Iconia B1-A71 een budgettablet waar wat mij betreft de drang om geld te besparen zover is doorgeslagen dat er teveel op het belangrijkste onderdeel is bezuinigd, het scherm. Hierdoor kan ik deze tablet niet echt aanraden. Het verdubbelen van het werkgeheugen heeft deze tablet echter wel iets bruikbaarder gemaakt in vergelijking met de eerdere versie, vandaar het iets hogere cijfer.

Als de prijs echt de beperkende factor is in je beslissingsproces dan kan je misschien best nog naar dit apparaat kijken, want een hoop van de standaardtoepassingen van een tablet kunnen in ieder geval wel op deze tablet. Dat het er niet zo fijntjes uitziet is dan maar jammer natuurlijk. Ik zou een ieder wel aanraden om eventjes door te sparen en bijvoorbeeld te kijken naar de 50 euro duurdere ASUS MeMO Pad HD 7.

Minpunten

 • Matig scherm
 • Matige bouwkwaliteit

Pluspunten

 • Aantrekkelijke krijs
 • MicroSD kaartlezer
 • Bluetooth en GPS
Tablets Magazine
Beoordeling
6.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Acer Iconia B1-710
Android Jelly Bean (4.1)

Reacties

 1. Ron van de Lindeloof
  21 juli, 2013 om 22:55

  Dit is misschien niet meteen de beste keuze, maar vergeleken met die Chinese “meuk” die tegenwoordig verkocht wordt bij bijv. de Kruidvat, Intertoys en Kijkshop end. is dit toch geen verkeerde keus. Vergeleken met die Chinese meuk zijn de specs beter en heb je toch een tablet van een bekende fabrikant.

  • Sam Rijver
   21 juli, 2013 om 22:57

   Goed punt! De rommel die ik daar soms zie liggen is zeker zonde van het geld, dan inderdaad liever deze van Acer.

 2. delacosa
  22 juli, 2013 om 13:31

  Vergeet al dit troep. Hoop dat er net zoals de netbook een eind gaat komen aan dit troep. Men koopt zo’n tablet maar al gauw komt men erachter dat ze toch liever 200 extra hadden kunnen betalen.

  Ik hoor het van zoveel mensen om me heen. Zelfs kinderen klagen en huilen zelfs met zon Tablets dat niets werkt scherm slecht is etc.

  Er moet een norm zijn van 230,00 euro’s en boven. Kijk de Nexus 7 die eraan komt een top top top toestel
  Ik zou er zelfs 330 voor betaald hebben.

 3. Ciddje
  23 juli, 2013 om 22:22

  Heb inderdaad ook liever de Nexus 7 van Google/Asus
  Dat is echt een top ding!
  Hopelijk komt de opvolger snel uit

 4. Angela
  29 december, 2013 om 12:26

  Ik wil deze tablet waarschijnlijk kopen voor school, omdat ik mn laptop zo zwaar vind om mee te nemen elke dag. Is het mogelijk om hier iets van Word op te zetten zodat ik aantekeningen kan maken?
  En kan er ook een los toetsenbordje aan gekoppeld worden?

  Groetjes Angela

  • Martijn Chel
   29 december, 2013 om 19:21

   Je kunt diverse Android-apps installeren die hetzelfde doen als Word (in meer of mindere mate), waaronder bijvoorbeeld Google Drive. Word van Microsoft is er helaas niet voor Android. Een Bluetooth toetsenbord is te koppelen.

 5. Leo
  29 december, 2013 om 17:52

  Wat een gezeik! deze week gekocht bij Mediamarkt voor 88 euro! Gewoon een dingetje erbij, omdat mij vrouw graag Wordfeud, Wordon, Bubble Witch enzo wil spelen op het ding, i.p.v. mijn iPad. Installeren ging als een fluitje van een (euro)cent.
  Op z’nCruifferiaans: “Als je meer wilt, moet je gewoon meer betalen”!

  • Martijn Chel
   29 december, 2013 om 19:20

   Gezeik? Prima, dan noemen we voortaan elke tablet gewoon goed. Hoop dat je daar iets aan hebt.

 6. Gerard
  16 januari, 2014 om 21:21

  Ik heb hem nu half jaar voor mij is hij super en hij was lekker goedkoop .Ik kan er alles me doen wat ik wil dus. Super ding wil hem niet missen hij gaat straks me vacantie .

 7. Sander Rietveld
  28 juli, 2014 om 11:27

  Beste Martijn, Ik heb deze tablet gekocht voor mijn beide kinderen. Lekker goedkoop en makkelijk voor spelletjes en voor mee te nemen naar de vakantie. Via diverse sites probeer ik er achter te komen hoe het komt dat het geheugen snel vol is ( onvoldoende opslagcapaciteit )en mijn micro sd kaart genoeg GB heeft. Probeer spelletjes op de sd kaart te zetten, maar lukt niet. Hij leest wel dat de kaart er in zit, maar zodra ik een spel download schrijft hij ze niet naar de kaart. ook geen informatie of ik het wil opslaan op het interne geheugen of kaart. Als ik andere spelletjes verwijder blijft het interne geheugen te weinig. Ben benieuwd of jij de oplossinh hebt.

  Mvg,

  Sander

 8. muskens
  11 augustus, 2014 om 16:43

  krijg r geen wifi mee hij vind m maar doet r niks mee??

 9. marco
  01 september, 2014 om 21:27

  hallo ik heb deze vanavond gehaald maar het scherm is stuk zat zo in de verpakking .

 10. ab
  14 september, 2014 om 10:36

  Mijn eerste tablet, al bijna 2 jaar in gebruik en ben er erg blij mee. Ik heb geen probleem met het scherm, waarom zou je schuin op een scherm kijken? Ik vind het scherm zelfs opvallend scherp en helder, mijn vrouw heeft een dure Asus dus ik praat geen onzin. Commentaar over behuizing vind ik ook onzin. Koop gewoon een passende tas/cover.Enkel tips: koop een zware universele oplader, neem een app die blue tooth automatisch uitschakelt bij het afsluiten.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.