Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: ASUS MeMO Pad HD 7 (ME173)

Geschreven door
Geplaatst op23 juli 2013, 11:47 CategorieReviews

Het is helemaal nog niet zo heel lang geleden dat je minstens 300 euro in je beurs moest hebben om een goede tablet aan te kunnen schaffen. Er waren wel wat goedkopere opties op de markt maar dan moest je jezelf wel tevreden stellen met een product met flinke beperkingen. Sinds ASUS vorig jaar samen met Google de Nexus 7 op de markt bracht zijn ze de voorlopers op het gebied van betaalbare maar goede tablets. In deze review kijk ik naar de ASUS MeMO Pad HD 7 (ME173). Is dit een tablet waar de lat qua prijsstelling nog een stukje lager gelegd wordt maar de kwaliteit gelijk blijft?

ASUS MeMO Pad HD 7 – Specificaties

De ASUS MeMO Pad HD 7 heeft ondanks een laag prijskaartje waar 169 euro op staat op papier een mooi lijstje specificaties zoals je terugziet in onderstaand overzicht;

 • 7-inch IPS scherm met een resolutie van 1280 x 800 pixels
 • 1.2GHz quadcore MediaTek-processor
 • 1GB werkgeheugen
 • 16GB opslaggeheugen
 • MicroSD kaartlezer
 • Wifi/Bluetooth 4.0/GPS
 • 1.2 Megapixel Webcam
 • 5.0 Megapixel camera aan achterkant
 • MicroUSB-poort

Bovenstaande is helemaal niets om je voor te schamen en mag zelfs best uitgebreid genoemd worden. En velen van ons zullen blij zijn dat ASUS nu ook een microSD-kaartlezer verwerkt heeft in deze kleine budgettablet.

ASUS MeMO Pad HD 7 – Video

In onderstaande video worden de belangrijkste punten uit deze geschreven review behandeld en laat ik de belangrijkste features en functies van de MeMO Pad HD 7 zien.

ASUS MeMO Pad HD 7 – Design en hardware

Het design van de ASUS MeMO Pad HD 7 is weer zo’n standaard design, en er is eigenlijk niets bijzonders over te melden. Eigenlijk het enige frisse op dit gebied is de mogelijkheid om de tablet te kopen in een paar verschillende kleurtjes. De behuizing is van plastic met een soft-touch coating. De voorkant van de tablet bestaat uit Gorilla Glas waaronder het 7-inch display ligt. De randen om het scherm zijn vrij klein maar bieden nog genoeg ruimte om je duimen op te plaatsen tijdens gebruik.

ASUS-MeMO-Pad-HD-7-review-design

De bouwkwaliteit voelt prima en de tablet mag solide genoemd worden. Toch lijkt de coating aan de achterkant niet heel erg goed bestand te zijn tegen normaal gebruik. De review-unit die ik ontvangen heb heeft al een plekje waar de coating volledig is weggesleten. Ook is het jammer dat de achterkant van de tablet net iets breder is dan het voorste deel. Waar veel tabletfabrikanten dit wegwerken met een extra band/rand is er bij de ASUS MeMO Pad HD 7 gewoon een opstaand randje rondom de tablet te voelen.

ASUS-MeMO-Pad-HD-7-review-design-2

Display

De ASUS MeMO Pad HD 7 heeft een heel fijn scherm met een paar prima kwaliteiten. De resolutie van 1280 x 800 pixels is al een tijdje de standaard voor tablets uit het 100 euro duurdere segment en het is goed te zien dat ook voor dit prijspunt deze resolutie geboden kan worden. Elementen op het scherm worden hierdoor prima scherp weergegeven. Daarbij komen kleuren natuurlijk en dynamisch over, en ligt het contrast voor deze prijsklasse op overtuigend hoog niveau. De kijkhoeken zijn erg goed waardoor je ook vanuit verschillende hoeken naar een scherm met hoog contrast en goede kleurweergave kan kijken, en door de prima helderheid kun je ook in de wat feller verlichte omgevingen redelijk uit de voeten. ASUS levert zelf ook een speciale app mee waarin je zelf een beetje kan rommelen met de kleurweergave zodat je het helemaal naar eigen wens kunt aanpassen.

In vergelijking met de Nexus 7 is het scherm wel net wat minder. Bij de Nexus 7 is het scherm namelijk gelamineerd waardoor er minder ruimte zit tussen de glazen bescherming en het daadwerkelijke scherm. Dit is gewoon net wat mooier omdat het scherm helemaal aan de oppervlakte lijkt te liggen. Ook lijkt ASUS geen oleophobic coating aangebracht te hebben op dit scherm, waardoor vingerafdrukken een stuk beter blijven ‘plakken’.

Aansluitingen en connectiviteit

16GB is niet per se te weinig opslagruimte op een tablet maar, zeker als het apparaat mee gaat op vakantie, is het dit vrij gemakkelijk vol te krijgen. ASUS geeft je als gebruiker de optie om relatief goedkoop het geheugen uit te breiden via een microSD-kaartlezer. Verbinden met het stopcontact of met de computer gaat via de en microUSB-poort. Qua draadloze verbindingsmogelijkheden zit het ook wel snor. De tablet ondersteunt Wifi a/b/g/n en heeft naast het energiezuinige Bluetooth 4.0 ook een GPS-ontvanger aan boord. Er is ook een mogelijkheid om via een of andere techniek een beeldscherm draadloos te verbinden met de HD 7, helaas heb ik daar geen verstand van en geen schermen voor. Eigenlijk mist alleen een NFC chip nog.

Audiokwaliteit

Aan de achterkant van de tablet zit een flinke gleuf in de behuizing die het geluid van de speaker de vrijheid geeft. Hoewel het een tabletspeakertje is mag ik niet klagen over het geluid. Het volume kan vrij ver opengedraaid worden en wordt dan zonder vervormingen weergegeven. Mijn slaapkamer kon zelfs redelijk gevuld worden met enkel de HD 7. Via een meegeleverde app kan er gesleuteld worden aan de instellingen (equalizer) maar ik zou hem mooi op Music Mode houden, daar is het geluid in mijn optiek het beste.

Camera’s

Hoewel er best een paar tablets zijn waarmee je bruikbare resultaten kan behalen zijn camera’s op tablets vaak problematisch. Het is zonder meer indrukwekkend dat de MeMO Pad HD 7 één van die tablets is. Natuurlijk mag je er niet al te veel van verwachten maar de camera aan de achterkant (5 megapixel) kan best leuke plaatjes schieten en gaat redelijk goed om met verschillende lichtomstandigheden, al is bij zonsondergang natuurlijk gauw gedaan met de pret.

foto-camera

Ook de HD-video’s die je met deze camera kan opnemen zijn van heel aardige kwaliteit, zeker bruikbaar! De webcam aan de voorkant is gewoon een standaard cameraatje, niets bijzonders maar ook niets om over te kunnen klagen. Bij goede verlichting kan je best een videogesprek via Skype voeren.

Batterijduur

Zolang je vakantiebestemming binnen de 10 uur rijden ligt kan je de ASUS MeMO Pad HD 7 mooi meenemen zonder daarvoor een aparte autolader voor aan te schaffen, de accu gaat dus mooi lang mee. Een dagje strand moet ook te doen zijn, mits je een paraplu meeneemt natuurlijk want je ziet in fel zonlicht natuurlijk geen klap op het scherm. De tablet presteert op dit gebied gewoon prima de luxe en zeker in vergelijking met andere budget tablet opties is het gewoon tot zo’n 50 procent beter.

ASUS MeMO Pad HD 7 – Software

De ASUS MeMO Pad HD 7 draait op Android 4.2.1 Jelly Bean en dat is dus lekker modern. Natuurlijk verwachten we in de komende weken de 4.3-update van Google maar daar lijkt tot op heden ook weer niet zo heel veel vernieuwends bij te zitten dat je moet gaan balen dat deze tablet ‘maar’ op 4.2.1 draait. Natuurlijk draagt de HD 7 de goedkeuring van Google en heb je toegang tot alle standaard Google apps, Google Now en de Google Play Store.

ASUS-MeMO-Pad-HD-7-review-screen

Qua skin heeft ASUS net een beetje meer dan bij voorgaande modellen gedaan en dit zie je vooral terug in de instellingen, waar het kleurenschema is veranderd naar een veel lichtere weergave. Via de homebutton in de Android interface kan je een soort ASUS ‘ring’ oproepen waarin allerlei snelkoppelingen verwerkt zitten, die je natuurlijk zelf aan kan passen naar je favoriete apps. Via deze weg heb je ook toegang tot Google Now en allerlei instellingen.

ASUS-MeMO-Pad-HD-7-review-screen-2

Ook de standaard ASUS specifieke aanpassingen zijn natuurlijk op de ASUS MeMo Pad HD 7 te vinden, denk aan de quick-toggles via het notificatie menu, ASUS widgets en zwevende mini-apps. ASUS heeft ook hun eigen toetsenbord aan Android toegevoegd. Dit toetsenbord is wat lichter qua kleurenschema en heeft altijd een rij numerieke toetsen in beeld. Natuurlijk kan je ook het standaard toetsenbord kiezen in de instellingen.

ASUS-MeMO-Pad-HD-7-review-Ring

Ook de ondertussen vrij bekende ASUS software staat alvast op de tablet, van SuperNote Light tot ASUS interpretatie van de agenda en to-do apps. Tussen dit vrij brede spectrum van apps vind je o.a. de eerder genoemde instellingen apps (beeld en geluid), een multimedia dagboek en natuurlijk iets dat zich met bestanden opslaan in de clous bezighoudt. Het is aan jezelf om te bepalen of het bloatware of handig is, maar de meeste apps zul je waarschijnlijk niet vaak gebruiken.

ASUS MeMO Pad HD 7 – In gebruik

Zoals je ongetwijfeld doorhebt ben ik best een fan van deze budgettablet. Alle minimumeisen die ik aan een tablet stel (van welke prijs dan ook) zijn prima door de ASUS MeMO Pad HD 7 verzorgt, met een paar mooie extraatjes. Ik had het niet erg gevonden als de tablet net een tikkeltje sneller was geweest en hetzelfde gelamineerde scherm had als de Nexus 7. Maar zoals mijn PR-contact bij ASUS me wel vaker vertelt; ik moet ook niet al te veel willen. Nou dat maak ik dus zelf wel uit, maar het neemt niet weg dat ik de MeMO Pad HD 7 graag gebruikte en de kleine kritieken vooral pas tijdens het schrijven van deze review bovenkwamen drijven, en niet tijdens het dagelijkse gebruik.

Deze tablet kan prima gebruikt worden als dagelijkse en enige tablet in een huishouden, en kan zelfs ingezet worden voor leuke projectjes waar een camera bij nodig is. Voor fotografen is het geen optie natuurlijk maar er zijn, zeker voor creatieve kids, meer dan genoeg mogelijkheden die deze tablet biedt. Zeker in combinatie met een paar fijne apps uit de Google Play Store zijn de mogelijkheden eindeloos.

ASUS-MeMO-Pad-HD-7-review-totaal

De skin van ASUS vind ik persoonlijk op sommige punten wat zwaar en ik zie niet zo goed waarom ASUS het nodig vond het instellingenmenu wit in plaats van zwart te maken, en weet ik niet of ik zo’n fan ben van het ASUS ringetje met snelkoppelingen dat je krijgt als je de homeknop ingedrukt houdt. Toch verdient ASUS een paar bonuspunten omdat ze als het om het notificatiemenu gaat de gebruiker in ieder geval een keuze geven; de paars gekleurde aanpassingen met de quick-toggles kunnen verruild worden door Google’s eigen notificatie menu (nu ook met fijne quick-toggles).

ASUS MeMO Pad HD 7 – Prestaties

De quadcore processor in de ASUS MeMO Pad HD 7 is niet heel erg indrukwekkend te noemen. Het aantal cores en zelfs kloksnelheden zeggen dan ook niet zo heel veel over prestaties. Toch is er niet zo heel veel te klagen op dit gebied; de tablet is zeker niet de snelste op de markt maar zonder meer snel genoeg om alle standaard toepassingen op een tablet te draaien. Eigenlijk heb ik vooral in de interface regelmatig lag kunnen ontdekken. Eenmaal voorbij de vertragingen kan de tablet in het algemeen alles wat je ertegenaan gooit wel aan, soms duurt het alleen wat langer om een app te openen of iets anders te laden. Ik heb verschillende spelletjes gespeeld en eigenlijk ging alles zonder problemen, van Tertis op hyperspeed tot een 3D race game. Juist het feit dat als apps eenmaal geopend zijn en dan goed draaien doet me ook vermoeden dat ASUS via een software-update een groot deel van de lag-problemen in de interface kan oplossen.

ASUS MeMO Pad HD 7 – Conclusie

Voor 169 euro is de ASUS MeMO Pad HD 7 de beste tablet in deze prijsklasse, die ook prima aangeschaft kan worden wanneer het budget niet de belangrijkste factor is in het beslissingsproces. De (nieuwe) Nexus 7 gaat natuurlijk hard concurreren met deze HD 7 en voor mobiele krijgers blijft de FonePad ook interessant. Het is erg knap van ASUS dat ze straks drie producten hebben tussen de 160 en 250 euro, die allen hun sterke punten hebben maar geen van alle een slechte keuze zijn.

Minpunten

 • Snel slijtende coating
 • Soms interface lags
 • Saaie behuizing met een randje

Pluspunten

 • Aantrekkelijke prijs
 • Goed display
 • Bruikbare camera
Tablets Magazine
Beoordeling
8.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
ASUS MeMO Pad HD 7 (ME173)
Android Jelly Bean (4.2)

Reacties

 1. Ton Wissink
  23 juli, 2013 om 16:20

  Mooie review die laat zien dat budget niet per definitie slecht hoeft te zijn!

 2. Smeerpijp
  23 juli, 2013 om 17:07

  Goede review. Geen reden om rommel bij speelgoedwinkels te kopen voor dze prijzen.

 3. Ron van de Lindeloof
  23 juli, 2013 om 22:42

  Wat een wereld van verschil met de Acer Iconia B1-710 waarvan afgelopen maandag een review op TM stond. Oké, wel wat duurder, maar op werkelijk alle punten beter. Een budget tablet waar je je niet voor hoeft te schamen en met misschien een hoesje of tasje maakt je deze tablet helemaal compleet.

 4. Yeti
  27 juli, 2013 om 10:40

  Hij is ook bij redcoon.nl te bestellen voor €152,- !!

  • Sam Rijver
   27 juli, 2013 om 10:44

   Goede tip, thanks!

 5. diede
  07 augustus, 2013 om 12:33

  ik heb hem bij de ah gekocht voor 139 euro super

  • Sam Rijver
   07 augustus, 2013 om 12:34

   Yeah, super aanbieding. Enjoy

 6. asusmemo
  08 augustus, 2013 om 10:00

  Heb na het lezen van goede reacties, ook maar eentje bij Appie Happie gehaald.
  SUPER toestel!
  Heb geen smartphone maar wel diverse computers, had deze eigenlijk niet nodig maar wat een mooi toestel voor maar € 139,-!!
  Je blijft er mee spelen!
  Kopen!!

 7. MarcP
  11 september, 2013 om 9:01

  ik heb er deze week ook eentje gekocht. Was iets van €150,
  incl. verwijderingsbijdage. Fijne tablet.

  De mijne is zwart en op de matte achterkant zat bij het uitpakken
  al een krasje. Gelukkig een Gecko slim case erbij aangeschaft,
  is ie meteen goed beschermd.

  Rooten is trouwens een makkie met Framaroot!

 8. AG
  12 september, 2013 om 9:11

  Het is helaas niet mogelijk om de multiuser mogelijkheden die Android 4.2 heeft op de Memopad HD 7 te gebruiken. Dat is voor een ‘gezins’tablet wel jammer. Weet iemand of dat bij de komende update naar Android 4.3 wel mogelijk wordt?

  • Sam Rijver
   12 september, 2013 om 9:50

   Ja dat is een standaard onderdeel van Android 4.3 dus deze optie zal dan ook op deze tablet ontsloten worden.

 9. Deborah Swabedissen
  22 september, 2013 om 14:25

  Supergaaf I L☮VE it

 10. Martin
  10 oktober, 2013 om 11:20

  Heb deze tab al een tijdje, heerlijk apparaat.

  Van de week met wifi lopen spelen en nu krijg ik in het midden van mijn scherm een grijs balkje met de teks “Turning on Wi-Fi”
  Wifi staat aan en heb verbinding maar die tekst blijft staan ook als ik apps open zelfs op mijn inlog scherm staat het er al.

  Weet iemand hoe ik deze melding weg krijg of uit kan zetten ?

  Alvast bedankt

  Vriendelijke groet,
  MArtin

 11. Jan
  27 december, 2013 om 14:22

  Ik heb deze tablet gekocht met maar 8gb en iets mindere camera bij BOL .COM voor €119.00
  Werkt perfect en ik denk dat dit voor de meeste gebruikers meer dan voldoende is.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.