Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Canon EOS Remote app (Android en iOS)

Geschreven door
Geplaatst op28 juli 2013, 13:29 CategorieApp Reviews (Android)

Eens in de zoveel tijd doen we de wat bijzondere reviews hier op Tablets Magazine. Een tablet is namelijk veel meer dan alleen een computer achter een glazen plaat maar kan zo breed ingezet worden als apps en accessoires het toelaten. In deze review bekijken we de integratie die mogelijk is met een luxe Canon camera. Met de EOS remote app kan je namelijk niet alleen de foto’s die je met de camera maakt bekijken maar heb je ook de mogelijkheid je tablet of smartphone als afstandsbediening te gebruiken, een heel luxe afstandsbediening.

De camera die ik voor deze review gebruik is een Canon EOS 6D. Dit is een luxe full-frame DSLR en vooral voor hobbyisten die tegen het professionele aanhangen bedoeld. Met een prijskaartje van zo’n 1.600 euro voor de body alleen is het niet een camera die voor iedereen weggelegd is. Maar Canon heeft mij deze camera willen lenen omdat de WiFi-techniek die zorgt voor de communicatie met de EOS Remote app in komende generaties Canon camera’s, camera’s die niet per se meer dan je eerste auto kosten, ook gebruikt zal worden.

Canon EOS Remote app – Video

Verbindingsmogelijkheden

Op het moment dat ik deze review schrijf hebben alleen de Canon EOS 6D en EOS 70D de juiste hardware aan boord om gebruik te kunnen maken van de EOS Remote app. De camera’s hebben namelijk WiFi aan boord om zo draadloos te kunnen communiceren met een smartphone of tablet (vanaf nu blijf ik tablet gebruiken). De camera kan een direct Wifi-signaal uitzenden zodat je tablet verbinding kan maken met het netwerk van de camera zelf. Ook is het mogelijk om de camera verbinding te laten maken met een bestaand Wifi-netwerk en dan zal de app op je tablet de camera herkennen zolang de tablet maar verbonden is met hetzelfde netwerk. De laatste is prima voor thuisgebruik maar door het Wifi-signaal direct vanuit de camera te gebruiken is het mogelijk deze functie ook op locatie te gebruiken.

Foto’s bekijken, opslaan en delen

Als je eenmaal verbinding hebt met de camera (of camera’s!) dan heb je de mogelijkheid de foto’s die je gemaakt hebt met je camera direct op je tablet te bekijken. Natuurlijk is het ook mogelijk de nodige metadata zoals aperture, sluitertijd en ISO weer te geven. Dit kan je de nodige informatie geven om dezelfde foto opnieuw te nemen, maar dan beter. Naast het bekijken van de foto’s kan je ze ook meteen beoordelen. De ster-beoordelingen worden ook weergegeven op de camera. Mislukte shots kan je direct verwijderen zodat je weer wat ruimte krijgt op je opslagkaartje.

Canon-6D-EOS-Remote-App-3

Naast bekijken en beoordelen kan je de foto’s ook opslaan op je tablet. Je krijgt dan een 2.5 megapixel versie van de foto die opgeslagen wordt in je camera-roll (iOS) of Galerij (Android). De grote versie van de foto gaat natuurlijk niet verloren. De opgeslagen versie kan je vervolgens openen in de app op je tablet om te bewerken en/of te delen via e-mail of social media. Vanuit de EOS Remote app kan je ook direct een 2.5 megapixel versie van een foto via e-mail versturen.

Afgelopen week zat ik met een vriend bij de Jopenkerk in Haarlem gezellig wat Haarlems bier te drinken en nam ik een foto van hem die we vervolgens direct op Google Plus konden delen om de mensen eens lekker jaloers te maken. Ook is dit dé manier om de beste Instagram foto’s te maken natuurlijk.

Canon-6D-EOS-Remote-App-4

Remote shooting

Het wordt pas echt interessant als we het gaan hebben om de tablet als luxe afstandsbediening in te zetten. Plaats je camera op een statief en gebruik de app om de meest belangrijke instellingen aan te passen. Via het scherm kijk je door de lens van de verbonden camera en kan je het focuspunt kiezen. Ook heb je (afhankelijk van de mode waarin je de camera hebt staan) controle over de sluitertijd, aperture, ISO en zelfs exposure compensatie.

Deze functies geven je de mogelijkheid creatieve hoeken te gaan gebruiken in je fotografie zonder dat je jezelf in bochten moet wringen om door de viewfinder te kijken of de framing van je foto naar tevredenheid is. Omdat je de camera niet aan hoeft te raken zijn foto’s die je maakt via de app ook perfect stil. Het zelf het indrukken van de sluiter introduceert namelijk een heel klein beetje beweging in je foto’s.

Een leuk begin

De app biedt leuke mogelijkheden maar het is duidelijk dat de ontwikkeling nog lang niet klaar is. Op dit moment is het mogelijk door met een combinatie tussen instellingen op de camera en binnen de app een heleboel leuke resultaten te behalen, maar ik had graag meer toegang tot de menu’s en opties gehad via de app zelf. Een heel simpel voorbeeld is bracketing. Bij deze manier van fotograferen maak je drie keer dezelfde foto maar steeds met een andere belichting. Deze drie foto’s kunnen dan via software samengevoegd worden tot één HDR (High Dynamic Range) foto. Op dit moment kan je de stops die je wilt compenseren instellen op de camera zelf en de app respecteert die instelling en maakt drie foto’s, maar directe controle over de stops heb je niet via de app.

EOS-Remote-app-screenshot

Ik was persoonlijk ook erg verbaasd dat ik geen ondersteuning voor timelapse fotografie binnen de app vond. Juist hiervoor leek het inzetten van een tabletscherm en computerkracht ideaal. Het berekenen en eventueel compenseren van de nodige waardes moet goed mogelijk zijn.

Ook een duidelijke tekortkoming en mijn grootste teleurstelling is het gebrek aan ondersteuning voor video-opnames via WiFi. Het triggeren van een opname en zelfs het tussentijds scherpstellen moet in mijn optiek best mogelijk zijn en komt hopelijk in een toekomstige update. Dit kan een hoop kabels en zelfs een externe monitor schelen in veel verschillende video set-ups.

De Canon EOS 6D

Ik kan natuurlijk niet met zo’n mooie camera spelen zonder daar ook wat over te vertellen. De EOS 6D is een prachtig mooie DSLR met een Full-Frame 20.2MP CMOS sensor en een DIGIC 5+ Image processor. De sensor is erg gevoelig en ondersteunt ISO 100 tot 25600 en kan zelfs softwarematig nog iets verder geboost worden. Hoge ISO-waarden zijn natuurlijk alleen wat waard als ruis beperkt wordt en tot 12800 is de DIGIC 5+ Image processor echt indrukwekkend.

Naast Wifi heeft de camera ook GPS zodat je foto’s direct van de juiste locatie-informatie voorzien worden en bijvoorbeeld in iPhoto op de kaart weergeven worden. De camera kan videobeelden opnemen op 1080p met 30 frames per seconden en het beste is de microfooninput zodat het ook daadwerkelijk mogelijk is om resultaten met mooie beelden en mooi geluid te behalen. Dit is een groot gemis op mijn eigen camera.

Kerk

De silent schutter mode is ook erg handig op de D6. Tijdens een kort bezoek aan een kerk vond ik het erg handig deze functie te kiezen en daarmee de andere aanwezigen zo min mogelijk te storen. De autofocuspunten (11) werken in principe goed maar zitten allemaal erg in het midden, zodat het bijna niet mogelijk is de buitenste punten te gebruiken voor de creatievere composities. Daarvoor kan je natuurlijk wel de handmatige focus gebruiken, of via een handige crop in software natuurlijk. Dit vind ik echter toch wel het grootste nadeel van de camera.

Conclusie

Mijn fotografische vaardigheden en kennis zijn niet van dien aard dat ik echt iets over de camera mag zeggen. Ikzelf ben ook met mijn veel goedkopere camera met kleinere sensor de beperkende factor in de resultaten en schiet dus helemaal tekort bij een luxe camera als de EOS 6D. Ik kan zeggen dat het een serieus mooie DSLR is met een paar handige functies, waarvan de GPS en WiFi mij erg aanspreken. Voor een echte review van de camera verwijs ik je graag door naar de beste plek op het internet voor dit soort zaken: DPreview – Canon EOS 6D in-depth review.

Canon-6D-EOS-Remote-App

De app is zoals gezegd al best gaaf en er zijn een paar toffe toepassingen mogelijk. Het geeft in ieder geval niet alleen mogelijkheden om nog sneller mooie foto’s op je Facebook of Instagram te zetten maar via remote shooting is zijn er extra veel mogelijkheden voor creativiteit. Of het nu over zelfportretten, familieportretten (waar je zelf ook op staat) of fotografie vanuit nieuwe en lastige hoeken gaat. Er is nog zat ruimte voor verbeteringen in zowel de software als de snelheid van de verbinding tussen camera en tablet. Ik kijk in ieder geval uit naar nieuwe functies die geïntroduceerd zullen worden in komende updates.

Na een paar dagen gespeeld te hebben met deze mogelijkheden weet ik ook zeker dat ik zelf de nieuwe Canon camera’s in de gaten ga houden. Een toekomstig model met goede video-ondersteuning, microfoon-input en WiFi komt waarschijnlijk hoog op mijn verlanglijstje. Ik ga maar vast sparen.

Canon EOS Remote app downloaden

De Canon EOS Remote app is gratis te downloaden voor Android en iOS.

 • Delen:

Gerelateerde berichten

Reacties

 1. Pharanoid
  28 juli, 2013 om 18:43

  Heel gaaf. Ik hoop op wifi in de nieuwe EOS M!

 2. Redditor
  29 juli, 2013 om 10:02

  Bedankt voor de review

 3. karin
  22 juni, 2015 om 18:08

  Houd deze app nou in dat je GEEN wifi signaal moet hebben om op afgelegen plekken nog steeds gebruik te kunnen maken van de remote op bijvoorbeeld je iphone? Moet ik dan mijn 3g netwerk aanzetten?

  Bedankt alvast voor de uitleg!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.