Review: Samsung Galaxy Tab 3 (10.1)

27 juli 2013 + 10 minuten 107 Reacties
Samsung-Galaxy-Tab-3-10-review-totaal-2

Samsung is marktleider op het gebied van Android, vooral als we kijken naar smartphones. Toch hebben ze hun naam ook goed weten te vestigen in de tabletwereld, met een groot aanbod tablets in allerlei formaten en met allerlei features. Een van de bekendere lijnen binnen het Samsung Android tablet-aanbod is de Galaxy Tab-lijn, en in deze review kijken we naar de nieuwste 10.1-inch tablet; de Galaxy Tab 3 (10.1).

Samsung Galaxy Tab 3 (10.1) – Specificaties

Samsung heeft zich een tijdje laten voorstaan op het feit dat ze meer innoveerden dan de concurrentie, toch lijkt de Koreaanse fabrikant op tabletgebied die tactiek te hebben laten varen want de specificaties van hun nieuwste generatie Galaxy Tab 10.1 zijn nu niet speciaal of modern te noemen:

  • 10.1-inch lcd scherm met een resolutie van 1280 x 800 pixels
  • 1.6 GHz dualcore Intel Atom-processor
  • PowerVR SXG544MP2 grafische kaart
  • 1GB aan werkgeheugen
  • 16/32GB aan opslaggeheugen
  • Infraroodzender (afstandsbediening)
  • 3.15MP camera aan de achterzijde
  • 1.3MP webcam aan de voorzijde
  • Wifi b/g/n
  • Bluetooth 4.0
  • GPS
  • MicroUSB-poort
  • MicroSD-kaartlezer

Qua aansluitingen en draadloze verbindingen mag je de Galaxy Tab 3 10.1 heel uitgebreid noemen, de rest van de specificaties zijn echter wel wat teleurstellend. Pas op het moment dat je het als een middenklasse tablet met groot scherm bekijkt valt het mee, maar het prijskaartje van 379 euro maakt het lastig de Galaxy Tab 3 (10.1) als middenklasser te classificeren. Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Samsung Galaxy Tab 3 (10.1).

Samsung Galaxy Tab 3 (10.1) – Video

In onderstaande video worden de belangrijkste punten uit deze geschreven review behandeld en laat ik de belangrijkste features en functies van de Samsung Galaxy Tab 3 (10.1) zien.

Samsung Galaxy Tab 3 (10.1) – Hardware en design

De Galaxy Tab serie van Samsung volgt al een paar jaar dezelfde designkeuzes en daarmee is de tablet steeds erg herkenbaar als Samsung product. De plastic achterkant wordt via een zilverkleurige rand verbonden met de glazen bescherming aan de voorkant. Het 10.1-inch scherm wordt omringt door bezels (randen), waarvan de bezels aan de korte kanten iets minder breed zijn dan die aan de boven- en onderkant. Waar bij de Galaxy Note-lijn de speakers aan de voorkant van de tablet zitten en dus hun geluid richting de gebruiker sturen, zitten de speakers op de Galaxy Tab 3 (10.1) aan de zijkanten. Aan de voorkant zitten de ondertussen bekende aanrakingsgevoelige knoppen voor de besturing van Android, met in het midden een fysieke home-knop.

De Galaxy Tab 3 10.1 is verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar op dit moment lijkt alleen de witte versie nog in de Nederlandse winkels te liggen.

Display

Met een resolutie van 1280 x 800 pixels is het scherm niet één van de meest moderne exemplaren met de hoogste resolutie. Vaak ben ik best tevreden met 1280 bij 800 pixels maar dan hebben we het toch over schermen van een kleiner formaat. Deze resolutie op 10.1-inch formaat vertaalt zich in een PPI van 145 en dat is voor je gevoel (en oog) niet helemaal meer van deze tijd (ja, de tabletmarkt gaat hard). Toch is het scherm niet per se heel slecht, want de kleurweergaven zijn redelijk te noemen, het contrast ligt op hoog niveau, de kijkhoeken zijn prima en de helderheid is voldoende om ook in de wat feller verlichte omgevingen comfortabel te kunnen werken. Toch zal niet iedereen de ietwat oververzadigde kleuren kunnen waarderen en ook kun je wat snel last hebben van reflecties. De kwaliteit van het scherm is wat mij betreft geen dealbreaker, maar in deze prijsklasse is er gewoon beter te krijgen.

Aansluitingen en connectiviteit

Ook deze Android tablet volgt de standaard om gebruikers de tablet te laten opladen en/of verbinden met de computer via microUSB. Het is altijd goed om deze standaard terug te zien op een tablet en de microUSB-poort kan ook als host fungeren zodat je (ondersteunde) randapparatuur zou kunnen aansluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een keyboard of een harddisk. Via een MHL-adapter kan je ook ook een HDMI signaal uit dezelfde poort halen voor het koppelen van een HD-display. Het ingebouwde geheugen kan vrij goedkoop uitgebreid worden via de microSD-kaartlezer.

Naast Wifi b/g/n en het energiezuinige Bluetooth 4.0 is de Galaxy Tab 3 (10.1) ook uitgerust met GPS en zelfs een infrarood zender. Deze blaster geeft de gebruiker de mogelijkheid de meegeleverde software te gebruiken om de Galaxy Tab 3 (10.1) in te zetten als afstandsbediening. Met de software kun je verschillende apparaten in je home cinema systeem toevoegen en deze vervolgens via het touchscreen bedienen.

Camera’s

De twee camera’s die verwerkt zitten in de behuizing van de Galaxy Tab 3 (10.1) zijn niet heel bijzonder. De webcam aan de voorzijde is goed genoeg om een snel videogesprek te voeren en de 3 megapixel camera aan de achterzijde van de tablet kan in de meest ideale omstandigheden best een leuke foto nemen. Ik kom helaas die ideale omstandigheden, met voldoende licht en geen snel bewegende objecten in beeld, niet constant tegen ben dus niet onder de indruk geraakt van de camera’s. Goede camera’s in een tablet zijn dan ook eerder een uitzondering dan de regel en net als bij de meeste specificaties weet de Galaxy Tab 3 (10.1) zich weer in de middenmoot te plaatsen.

Audiokwaliteit

De stereospeakers die in de rand van de tablet zitten verwerkt geven het geluid van muziek en video redelijk weer, zolang je maar rond het gemiddelde volume blijft hangen. Dan krijg je dialogen redelijk helder te horen, komt er een minimale bas uit en klinkt het over het algemeen redelijk dynamisch. Zet je de speakers op volledige kracht dan heb je toch snel te maken met storende vervormingen en kan je beter kiezen voor de koptelefoonaansluiting. Hierop kun je een koptelefoon of een extern speakersetje aansluiten.

Accuduur

Net als de meeste moderne tablets gaat de Galaxy Tab 3 10.1 ongeveer 10 uur mee op een enkele lading van de accu, wat inhoudt dat je er eenvoudig één tot twee dagen uit kunt halen. Dit is bij gemiddeld gebruik en de helderheid die niet te hoog staat. Wanneer je wat intensiever met de tablet werkt, waaronder het bekijken van video’s, het spelen van games en het veel surfen op het internet, dan kom je waarschijnlijk net aan een volle dag. Ook dit is echter niks waar de Galaxy Tab 3 (10.1) zich voor hoeft te schamen.

Samsung Galaxy Tab 3 (10.1) – Software

De Samsung Galaxy Tab 3 (10.1) draait op de Android 4.2.2 Jelly Bean en draagt de goedkeuring van Google. Je hebt dus toegang tot alle standaard Google apps en diensten, waaronder Google Now en de Play Store voor een bijna oneindig aanbod van apps om je tablet op te leuken. Alles over het nieuwe dat deze versie van Android biedt lees je in ons Android 4.2 Jelly Bean overzicht.

Samsung staat erom bekend dat ze een zware skin over Android leggen om zo de tablet duidelijk een Samsung product te maken. De bekende skin, welke gaat onder de naam TouchWiz, is ook weer op deze tablet te vinden, en is nog altijd polariserend. Je bent er fan van of niet. Ik ben nog steeds niet zo’n enorme fan van zware skins. In praktijk komt het erop neer dat een groot deel van het kleurenschema van de interface en een deel van de apps is aangepast. Ook zijn er een handjevol Samsung specifieke widgets die je op je homescreens kan gebruiken. Toch zitten er in de skin een paar fijne extra’s en toevoegingen.

Typische extra’s die bij de Samsung TouchWiz skin horen zijn de S-Voice commando’s en het slim sluimeren van het scherm. Het laatstgenoemde is een techniek waarmee Samsung het scherm actief probeert te laten blijven zolang de gebruiker er naar kijkt, maar aangezien ik een brildrager ben werkt dat bij mij niet. Ook de S-Voice commando’s werken maar deels. Net als bij Apple’s Siri kan je deze digitale assistent verschillende zaken voor je laten regelen, maar het wake-up commando waardoor je handsfree deze functie kan starten heb ik niet werkend gekregen, hoe vaak ik ook ‘Hi Galaxy’ geroepen heb. Het notificatiemenu van Samsung Touchwiz heeft een paar quick-toggles toegevoegd zodat je snel zaken als Wifi en Bluetooth aan/uit kan zetten. Ook handig is de tekst-modus die je aan kan zetten, zodat tekst duidelijker weergegeven wordt op het scherm.

Ik denk dat deze tablet vooral interessant is voor fans van de Samsung TouchWiz skin. Deze agressieve aanpassingen van het OS en de apps worden door een hoop mensen namelijk wel degelijk gewaardeerd. Ik ben daar niet een van en mis de optie om het (deels) uit te kunnen schakelen, al is het kiezen van een eigen launcher nog steeds een optie natuurlijk.

Samsung levert haar Android tablets ook altijd met een flink aantal apps mee. Op de Galaxy Tab 3 (10.1) vind je onder andere Peel Smart Remote (afstandsbediening), Paper Artist, Polaris Office, S Planner en Chat On. Ook is de Dropbox app alvast geïnstalleerd en krijg je via een actie van Samsung en Dropbox gratis 50GB capaciteit voor 2 jaar in je account. Dit is natuurlijk een superdeal en vertegenwoordigt een waarde van zo’n 100 dollar als je dit direct bij Dropbox aan zou schaffen. Er worden teveel apps meegeleverd om ze allemaal te noemen en een deel van de apps zijn er specifiek om content vanuit het Samsung ecosysteem te promoten.

Samsung Galaxy Tab 3 (10.1) – In gebruik

De Samsung Galaxy Tab 3 10.1 is een tablet met een herkenbaar design en prima bouwkwaliteit. Over gewicht en afmetingen heb ik niet te klagen. De tablet ligt lekker in de hand en kan prima gebruikt worden voor alle standaard zaken die je op een tablet wilt doen, waaronder browsen, e-mailen, films kijken en games spelen. De aanrakingsgevoelige knoppen aan de voorkant van de tablet zijn echter wel vrij irritant en resulteerden bij mij regelmatig in onbedoelde inputs die verwerkt werden. Dit komt vooral ook omdat de knoppen een heel groot vlak hebben waar ze de aanraking registeren, bijna een centimeter aan beiden kanten van de oplichtende icoontjes.

Samsung Galaxy Tab 3 (10.1) – Prestaties

Samsung is niet de eersten die een Intel Atom-processor gebruikt om een Android tablet aan te sturen maar hebt blijft nog steeds een beetje bijzonder. In principe heeft het apparaat genoeg kracht om de basistaken op de tablet uit te voeren, veel van de relatief eenvoudige games te spelen, comfortabel te browsen en vloeiend door het besturingssysteem te navigeren. Toch merk je wel dat de tablet het snel zwaar krijgt bij het switchen tussen verschillende apps of zelfs het draaien van de wat intensievere applicaties als games met 3D-graphics. Gelukkig geldt voor deze tablet ook dat als als de apps eenmaal open zijn ze prima draaien, het is soms alleen een kwestie van geduld. Veel games met 3D-graphics draaien wanneer geopend redelijk goed en soepel, al vertoonde Temple Run hier en daar een korte lag.

De Samsung Galaxy Tab 3 (10.1) is zeker niet de krachtigste tablets op de markt en als je overweegt om veel grafisch intensieve games te spelen dan kan je beter kijken naar een tablet met een Tegra- of Snapdragon-processor. Voor browsen, e-mailen, simpele spelletjes, social media en dergelijken is deze Galaxy Tab 3 echter prima geschikt.

Samsung Galaxy Tab 3 (10.1) – Conclusie

Samsung heeft met de Galaxy Tab 3 (10.1) een prima middenklasse tablet gelanceerd, die vooral fans van het merk en bijbehorende skin (en diensten) zal aanspreken. Toch is het opvallend dat er een prijskaartje aan deze tablet hangt die beter past bij tablets die net even wat meer waar voor je geld bieden, zoals een beter scherm en betere prestaties. Qua aansluitingsmogelijkheden en draadloze communicatie is de Galaxy Tab 3 10.1 wel erg compleet dus daar weet Samsung nog wat goed te maken. Ik kan het gevoel dat deze tablet zo’n 75 tot 100 euro te duur is echter niet van mij afschudden. Hierbij moet echter wel gezegd worden dat Samsung (op het moment van schrijven) een 50 euro retour-actie heeft lopen. De Samsung Galaxy Tab 3 (10.1) concurreert niet alleen tegen apparaten van andere fabrikanten maar ook tegen de andere formaten uit dezelfde serie. De Galaxy Tab 3-lijn komt namelijk ook in een 7-inch en 8-inch formaat. De 8-inch Galaxy Tab 3 (8.0) is de volgende Samsung tablet die we aan een review zullen onderwerpen.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede bouwkwaliteit
  • Goede connectiviteitsopties
  • 50GB dropbox-actie

Minpunten
  • Relatief lage resolutie display

  • Zware Android skin
  • Gemiddelde prestaties

Reacties (107)