Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Yarvik Junior Tablet (TAB08-150) voor kinderen

Geschreven door
Geplaatst op22 juli 2013, 16:45 CategorieReviews

We hebben de afgelopen maanden diverse tablets voorbij zien komen die geoptimaliseerd zijn voor gebruik door kinderen maar we hebben er nog nooit een aan een uitgebreide review mogen onderwerpen. Daar komt nu verandering in met een tablet van Nederlandse bodem. De Yarvik Junior Tablet (TAB08-150) beschikt over een 8-inch display, een speciale interface voor kinderen, een kindvriendelijke behuizing en Android 4.1 Jelly Bean. De tablet is in Nederland te koop voor een adviesprijs van 149,99 euro.

Yarvik Junior Tablet – Specificaties

Puur kijkend naar de specificaties is de Yarvik Junior Tablet geen bijzonder apparaat maar, in tegenstelling tot eerdere reviews, moeten we hierbij de doelgroep natuurlijk in acht nemen. Is datgene wat je op papier krijgt voldoende voor een comfortabele tablet-ervaring voor kinderen?

De tablet is uitgerust met een 8-inch lcd display dat voorzien is van een resolutie van 1.024 bij 768 pixels en een capacitief touchscreen. Verder is de tablet voorzien van een dualcore ARM Cortex A9-processor met een kloksnelheid van 1GHz, 1GB aan werkgeheugen, 8GB aan opslaggeheugen en een microSD kaartlezer waarmee dit geheugen uitgebreid kan worden. Wat betreft de aansluitingen krijg je een HDMI-poort en een microUSB-poort met zowel host- als slave-functie. Draadloze communicatie vindt plaats via wifi. Voor het maken van foto’s en video’s is een camera met 2.0 megapixel resolutie op de achterzijde terug te vinden, en de 4.000mAh batterij moet volgens Yarvik voor 8 uur aan speelplezier zorgen.

Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Yarvik Junior Tablet.

Yarvik Junior Tablet – Video review

In onderstaande video vind je de belangrijkste punten die in deze geschreven review genoemd worden.

Yarvik Junior Tablet – Hardware

Design en aansluitingen

Het design is meteen één van de meest opvallende punten van de Yarvik Junior Tablet (TAB08-150). Het apparaat is voorzien van een behuizing met een aparte, maar voor kinderen aantrekkelijke, vorm en zowel witte als rode tinten. Niet alleen de vorm en de kleur is opvallend, ook de gebruikte materialen zijn anders dan we gewend zijn. Zo is de gehele behuizing gemaakt van plastic en rubber, waardoor de tablet ook tegen een stootje kan. Door het vele plastic voelt het apparaat wat goedkoop aan maar is verrassend solide en netjes afgewerkt.

Yarvik-Junior-Tablet-review-design

De tablet heeft een gewicht van 466 gram en is daarmee niet één van de lichtste tablets. Ook is de afmeting van 212 x 162 x 13 millimeter wat meer dan we gewend zijn. Maar, kijkend naar de doelgroep, zal dat niemand dwars zitten. Functionaliteit gaat hier duidelijk boven gewicht en afmetingen. Op de voorzijde is één fysieke knop te vinden die dient als home-knop en vormgegeven is als een soort bloemetje. Aan de bovenzijde vinden we de aan/uit-knop en de volumeknoppen, en aan de rechterzijde zijn alle aansluitingen te vinden. Zo krijg je een HDMI- en USB-poort, een koptelefoonaansluiting en een microSD-kaartlezer.

Yarvik-Junior-Tablet-review-aansluitingen

Het is een onderdeel wat we normaal gesproken niet behandelen maar toch is het bij deze tablet van belang; de verpakking. De Junior Tablet is namelijk voor kinderen en als kinderen iets leuks vinden dan is het wel het uitpakken van een cadeautje. De tablet wordt dan ook geleverd in een kleurrijke en leuk vormgegeven verpakking waar onder meer ook een USB-kabel, aan handleiding en een adapter in de te vinden is. Een leuk extraatje is het stickervel dat meegeleverd wordt. Hiermee kunnen kinderen de tablet een eigen tintje meegeven en hun naam op de achterzijde schrijven.

De tablet ligt goed in de hand, voelt voldoende stevig aan om tegen een stootje te kunnen, heeft kindvriendelijke knoppen en beschikt over voldoende aansluitings- en uitbreidingsmogelijkheden. Al met al is er qua design, aansluitingen en afmetingen dus weinig op aan te merken.

Display

Yarvik heeft gekozen voor een standaard lcd display met een formaat van 8-inch en een resolutie van 1.024 bij 768 pixels. Wat betreft het formaat en de resolutie is dat een prima keuze. Elementen worden op het scherm scherp genoeg weergegeven en het schermoppervlak is groot genoeg om comfortabel op te kunnen werken.

De keuze van een standaard lcd paneel zorgt echter wel voor een paar nadelen. De kijkhoeken zijn namelijk niet om over naar huis te schrijven, met name wanneer je schuin van boven op het display kijkt zie je het contrast snel achteruit gaan en wordt het display te donker om nog leesbaar en bruikbaar te zijn. Een ander nadeel is dat het display zeer gevoelig is voor reflecties waardoor ook de leesbaarheid en bruikbaarheid snel achteruit gaat. Daarbij is de helderheid niet hoog genoeg om in fel verlichte omgevingen en buitenshuis tegen het licht en de reflecties te kunnen opboksen.

Yarvik-Junior-Tablet-review-algemeen

Hoewel de kleurweergave niet indrukwekkend te noemen is, met name dankzij de keuze voor een standaard lcd display, is dat niet iets wat ik direct onder de nadelen zou scharen. Voor kinderen is het immers prima bruikbaar en voor hen zullen iets mindere zwartwaarden, uitgewassen uitziende kleuren en een wat laag contrast geen beperkende of storende factor zijn tijdens het gebruik.

De tablet beschikt over een capacitief touchscreen, wat we vandaag de dag natuurlijk ook mogen verwachten, en springt goed om met touch-input. Ook wanneer het gebruik door kinderen nagebootst wordt – haastige input, het overdreven hard drukken op het scherm en meerdere vingers tegelijkertijd gebruiken – wordt touch in de meeste gevallen nog prima geregistreerd. De reactietijd van het scherm is redelijk snel waardoor iedereen, zowel volwassenen als kinderen, comfortabel met het scherm kunnen werken.

Camera en geluid

De tablet beschikt over één camera, een 2.0 megapixel variant op de achterzijde. Deze camera is prima voor een simpele foto maar verwacht er weinig van bij slechte of minimale lichtomstandigheden. Kinderen kunnen er plezier van hebben, ware het niet dat de camera niet toegankelijk is vanuit de afgeschermde interface voor kinderen (waarover later meer). Wanneer je de kinderen dus alleen met de tablet spelen is de camera niet toegankelijk.

Op de achterzijde is een speaker geplaatst welke een redelijk geluid weergeeft voor de standaard toepassingen als bijvoorbeeld games. Voor kinderen zal dit geluid zeker voldoen, maar voor volwassenen ontbreekt het wat aan dynamiek en lage tonen, en zijn de hoge tonen te schel. Het bekijken van een film, binnen de standaard Android interface is dan ook met deze speaker niet indrukwekkend. Gelukkig zit er wel een koptelefoonuitgang op de tablet waardoor je een koptelefoon of extern speakersetje aan kunt sluiten.

Yarvik Junior Tablet – Software

De software is het belangrijkste onderdeel van deze tablet aangezien je kinderen natuurlijk niet hun gang wilt laten gaan binnen de standaard Android interface die onbeperkte toegang tot het internet, de apps en allerlei andere content biedt. Daarom heeft Yarvik de KIDO’Z interface geïnstalleerd; een afgeschermde omgeving met volledige controle voor ouders.

Standaard Android interface

Maar, voordat we het over die interface hebben eerste de normale Android interface, in dit geval Android 4.1 Jelly Bean. Zodra je de tablet voor het eerst aanzet krijg je namelijk Android voorgeschoteld zoals je het op vele andere tablets voorgeschoteld krijgt. De standaard omgeving met homescreens, apps, widgets en toegang tot het internet.

Yarvik-Junior-tablet-screen-android

Omdat de tablet op kinderen gericht is krijg je maar een klein aantal standaard apps meegeleverd, waaronder de browser, een mediaspeler, de camera-app, een e-mail-app en de agenda. Natuurlijk is er ook toegang tot de Google Play Store voor het downloaden van apps. Dit is dus de ‘normale’ Android omgeving waar je als volwassene alles kunt doen dat je met een andere Android tablet kunt. Yarvik heeft hier nagenoeg geen aanpassingen doorgevoerd waardoor je met een ‘schone’ omgeving aan de slag kunt.

KIDO’Z omgeving

Deze voor kinderen geoptimaliseerde omgeving is natuurlijk waar het om draait. De KIDO’Z interface is wanneer je de tablet opstart direct als app op het homescherm te zien. Bij het aantikken van de app kom je direct in de afgeschermde omgeving voor kinderen en kun je als ouder een account aanmaken. Binnen dit account kun je accounts voor je kinderen aanmaken, ieder met eigen apps en instellingen. Daarbij is het verstandig een wachtwoord in te stellen om terug te gaan naar de standaard Android interface. Zo kunnen kinderen alleen binnen de KIDO’Z omgeving blijven. Dit is dan ook het eerste wat je doet als ouder, voordat je de tablet aan de kinderen meegeeft.

Yarvik-Junior-tablet-screen-account

Standaard komt de KIDO’Z omgeving met diverse toepassingen en mogelijkheden. Zo vindt je binnen deze omgeving de KIDO’Z browser met een lijst van websites die toegankelijk zijn voor kinderen, KIDO’Z TV met videomateriaal dat geschikt is voor kinderen en een lijst met vooraf geïnstalleerde spelletjes onder de KIDO’Z Spellen knop. Daarbij is het mogelijk voor kinderen om zelf apps te downloaden via de ‘Meer apps’ sectie, alleen is dat aanbod redelijk beperkt. Alle voorgenoemde secties verschijnen als icoontjes op het startscherm voor het kind en zelf gedownloade games kunnen hierbij geplaatst worden. Overigens is alles wat door kinderen (of ouders) binnen de KIDO’Z interface gedownload wordt ook beschikbaar binnen de standaard Android interface.

Yarvik-Junior-tablet-screen-KIDOZ-home

Voor ouders zijn er een aantal belangrijke instellingen te vinden onder de ‘Ouders’ knop onderin het scherm. Ook dit gedeelte is afgeschermd met een vooraf ingesteld wachtwoord. Zo vind je toegang tot de KIDO’Z Store waar je apps voor je kinderen kunt downloaden, krijg je een overzicht van alle geïnstalleerde apps (ook die in de normale Android interface) en kun je kiezen welke apps wel en niet door de kinderen gebruikt mogen worden, en kun je zelf instellen welke online inhoud bekeken mag worden. Bij deze laatste optie kun je websites toevoegen of verwijderen, video’s toevoegen of verwijderen en spelletjes toevoegen of verwijderen. Dit is allemaal per account (wanneer je twee of meer kinderen hebt) aan te passen. In de interface voor ouders vind je verder ook nog de mogelijkheid om per account een tijdslimiet in te stellen, bijvoorbeeld een aantal uur per dag of een bepaalde tijdsperiode per dag.

Yarvik-Junior-tablet-screen-ouders-3

Ook zijn er diverse beveiligingsopties om de kinderen binnen de KIDO’Z interface te houden, zoals een wachtwoord voor het terugkeren naar de Android interface, het invoeren van een wachtwoord voor het schakelen tussen accounts en het herinneren van de veilige kindermodus wanneer het apparaat opnieuw opgestart wordt. Daarnaast kun je natuurlijk je eigen account aanpassen, inclusief wachtwoord, en lid worden van de KIDO’Z Facebook-pagina. Er is nog een laatste optie met de naam KIDO’Z portefeuille. Hoewel deze optie (nog) niet werkt spreekt het voor zich. Hier kun je een bedrag voor je kinderen instellen dat ze kunnen gebruiken om spelletjes te kopen. Tot op heden ben ik echter alleen gratis spelletjes tegengekomen. Onderaan het scherm voor de instellingen voor ouders vin je de Steunpunt knop. Hiermee kan (in het Engels) ondersteuning gevraagd worden.

Yarvik-Junior-tablet-screen-ouders

Nu alles ingesteld is en je hebt een account per kind aangemaakt, kunnen de kinderen zelf aan de slag. Ik heb mezelf even als kind opgesteld en de tablet ook aan diverse kinderen gegeven om uit te proberen. Ook heb ik een aantal ouders met de instellingen en mogelijkheden laten spelen. Daaruit kwamen de volgende pluspunten en minpunten;

Pluspunten KIDO’Z interface

 • De omgeving is kleurrijk en overzichtelijk ingericht. Geen toeters en bellen maar gewoon direct toegang tot leuke content.
 • Veel mogelijkheden om kinderen te beschermen tegen bepaalde content.
 • Veel leuke apps en video’s te gebruiken en bekijken.
 • Handige instellingen voor ouders om het gebruik te beperken.
 • Leuke functie om voor elk kind een eigen account aan te maken.
 • Omgeving is goed afgeschermd. Wanneer je via de taakbalk naar de Android interface wilt gaan krijg je een melding dat dit niet kan en wordt je teruggestuurd.
 • Externe links op websites die je goedgekeurd hebt werken niet en dus is het afgeschermd.
 • Er kan weinig tot niks fout gaan zodat kinderen buiten de interface komen of niet geschikte content te zien krijgen.
 • Bij apps, video’s en websites kun je op favorieten en ‘eigen apps’ sorteren.

Minpunten KIDO’Z interface

 • Na het downloaden van de eerste nieuwe app (uit de Meer Apps sectie) krijg je een pop-up met ‘actie voltooien met installatieprogramma van pakket of Google verificatie en installatie’. Dit is niet te snappen voor kinderen. De ouder moet dus de eerste app installeren.
 • Bij het downloaden van een app moet je niet op het scherm tikken want dan stopt de download.
 • Bij het downloaden en installeren van een app moet je toestemming geven. Dit is toestemming dat de app toegang krijgt tot bepaalde onderdelen van Android en de tablet. Een normale melding op een normale tablet maar geen melding die een kind moet krijgen. Deze zal het niet snappen en zal dan ook willekeurig een optie kiezen.
 • Veel content is gericht op Engelstalige gebruikers. Zo is de omschrijving van apps in het Engels, zijn de meeste video’s Engels gesproken en is informatie in spelletjes in het Engels.
 • Nederlandse content moet zelf toegevoegd worden.
 • De taakbalk van Android (onderin het scherm) is onzichtbaar maar verschijnt zodra er op getikt wordt. Hierdoor zijn een aantal instellingen in het snelmenu toch voor kinderen bereikbaar.
 • Games die binnen de KIDO’Z interface gespeeld worden, worden ook opgeslagen in app die zich in de normale Android interface bevindt. Het is één en dezelfde app. De zogenaamde ‘save-games’ van kinderen zijn dus ook binnen de omgeving voor ouders zichtbaar.
 • Camera niet te gebruiken binnen de KIDO’Z interface.

Al met al is de KIDO’Z interface kleurrijk en overzichtelijk vormgegeven waardoor kinderen snel hun weg zullen vinden en is er voldoende content vanuit de doos beschikbaar. Ook is de interface goed afgeschermd en is de kans dat kinderen niet geschikte content zien minimaal. Het doel van de interface wordt dus zeker bereikt, al is het met belangrijke nadelen en beperkingen. Zo verschijnen er meldingen die niet zichtbaar zouden moeten zijn voor kinderen, is optimaal en comfortabel gebruik pas echt mogelijk wanneer kinderen Engels enigszins begrijpen en is het aanbod van Nederlandse content minimaal.

Yarvik-Junior-tablet-screen-app-store

Toch is er nog een nadeel wat ik wil benoemen en wat ik ook al bij eerdere reviews benoemd hebt. Sommige fabrikanten, waaronder Yarvik, kiezen ervoor op de opslagruimte voor apps te beperken. Zo is deze tablet uitgerust met 8GB aan opslaggeheugen maar mag je daarvan maar 1GB gebruiken voor het opslaan van apps. Kortom, je wordt hierin beperkt terwijl dit nergens voor nodig is. Dit moet aan de gebruiker zelf overgelaten worden.

Yarvik Junior Tablet – prestaties

Waar we normaal gesproken uitvoerig stilstaan bij de prestaties van een tablet is dat in dit geval minder belangrijk of in ieder geval tot een bepaalde hoogte. De Yarvik Junior Tablet (TAB08-150) is namelijk voor kinderen prima bruikbaar en presteert ook naar behoren. Het laden van games of zelfs de KIDO’Z interface duurt even maar voor de rest krijg je nauwelijks te maken met vertragingen, haperende apps of crashende apps. Games draaien soepel en aangezien ze allemaal relatief eenvoudig zijn heb je ook niet te maken met geavanceerde graphics die het geheel langzamer maken. De interface zelf is ook geen enkele keer gecrasht, iets wat erg belangrijk is aangezien kinderen zo zonder het te weten in de Android interface zouden kunnen komen. Kortom, alles draait voor kinderen stabiel en soepel.

Yarvik-Junior-tablet-screen-browser

Voor volwassen, die zich dus kunnen vermaken binnen de standaard Android interface, is het een ander verhaal. Hoewel de interface zelf redelijk soepel draait kan een app nogal eens crashen en laat de snelheid van het laden van pagina’s en apps te wensen over. Dat gezegd hebbende; het draait natuurlijk om de mogelijkheden en prestaties van de tablet voor kinderen en daarop is nauwelijks iets aan te merken.

Yarvik Junior Tablet – Batterij

Qua batterijduur is de Yarvik Junior Tablet geen uitblinker, zeker wanneer je de helderheid wat hoger zet om tegen de reflecties en het licht op te boksen. Dan haal je er bij intensief gebruik zo’n 4 tot 5 uur uit. Voor de meeste kinderen per dag echter meer dan voldoende. Na die dag moet de tablet echter wel aan de lader om de volgende dag weer voor speelplezier te kunnen zorgen.

Yarvik Junior Tablet – Conclusie

Alles bij elkaar genomen moet gezegd worden dat datgene wat de tablet moet doen, het bieden van een afgeschermde omgeving voor kinderen met leuke content en controlemogelijkheden door ouders, goed uitgevoerd is. De KIDO’Z interface biedt alles dat je als ouder en als kind wilt hebben. Echter met beperkingen want de camera kan niet gebruikt worden, de opslagruimte voor apps is beperkt, bepaalde meldingen zouden niet voor kinderen zichtbaar moeten zijn en teveel content is alleen beschikbaar in het Engels. Qua content is het dus aan ouders om Nederlandse websites, video’s en apps te vinden en toe te voegen.

Yarvik-Junior-Tablet-review-totaal-3

Daarbij is het display niet van goede kwaliteit en voor kinderen zijn met name de matige kijkhoeken en lage helderheid nadelen. Wat betreft de prestaties is de tablet absoluut geschikt voor kinderen maar volwassenen die de tablet ook willen gebruiken voor eigen zaken kunnen beter zoeken naar een compleet eigen tablet van betere kwaliteit. Al met al is de Junior Tablet een prima aanrader wanneer je kinderen wilt voorzien van entertainment, maar met beperkingen waar je jezelf wel van bewust moet zijn.

Minpunten

 • Teveel content alleen in het Engels
 • Matige kijkhoeken display
 • Geavanceerde meldingen zichtbaar voor kinderen

Pluspunten

 • Goede bouwkwaliteit, kindvriendelijk design
 • Goed afgeschermde interface voor kinderen
 • Veel controlemogelijkheden voor ouders
Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Martijn Chelproduct

 • Delen:
Yarvik Junior Tablet TAB08-150
Android Jelly Bean (4.1)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.