Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

‘Tweederde verscheepte tablets draait op Android’

Geschreven door
Geplaatst op29 juli 2013, 17:17 CategorieOnderzoek

Het afgelopen kwartaal zijn er weer heel wat tablets verscheept en verkocht, en als we marktonderzoeker Strategy Analytics mogen geloven zijn Android tablets momenteel goed voor 67 procent van de markt.

Android wint marktaandeel

Uit het onderzoek van Strategy Analytics, dat overigens maar deels gebaseerd is op exacte cijfers van fabrikanten en deels op schattingen, blijkt dat er in het tweede kwartaal van 2013 51,7 miljoen tablets verscheept zijn, 43 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. 67 procent van de verscheepte tablets draaide op Android, aldus de analisten. Hierbij moet nadrukkelijk gezegd worden dat het gaat om tablets die van de fabrikant verscheept worden naar de retailers en providers, waarvan dus niet alle tablets per se aan een consument verkocht hoeven zijn.

Apple moet inleveren

Zelfs als we de cijfers uit het onderzoek met een korreltje zout nemen door de schattingen dan lijkt het erop dat Android flink gegroeid is. In het tweede kwartaal van vorig jaar was namelijk 51,4 procent van de verscheepte tablets voorzien van Google’s mobiele besturingssysteem. Niet geheel opvallend is dat de winst van Android ten koste gaat van Apple. De maker van de iPad zakt volgens Strategy Analytics van 47,2 procent naar 28,3 procent marktaandeel.

De analisten geven ook een reden voor het dalende marktaandeel van Apple. Zo zou dit met name komen doordat Apple het afgelopen kwartaal geen nieuwe iPad aangekondigd heeft. Maar, aan de andere kant kun je ook zeggen dat in het tweede kwartaal van vorig jaar de iPad mini nog niet te koop was. Al met al kunnen we hier uit concluderen dat de tabletmarkt nog verre van stabiel is en dat er twee grote spelers zijn die de consument nog steeds weten te overtuigen.

Windows 8 speelt nog geen rol van betekenis

De derde speler, Windows 8, kan nog geen indruk maken maar het marktaandeel van Microsoft’s besturingssysteem is volgens het onderzoek wel gegroeid van 0,5 procent in het tweede kwartaal van vorig jaar naar 4,5 procent in het afgelopen kwartaal. Wel heeft Microsoft ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar een kleine 2 procent moeten inleveren.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.