Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Vergelijking: Nieuwe Google Nexus 7 vs oude Google Nexus 7

Geschreven door
Geplaatst op25 juli 2013, 10:27 CategorieAndroid

Gisteren heeft Google de nieuwe Nexus 7 aangekondigd, een flinke upgrade van de 7-inch tablet die momenteel nog in de Nederlandse schappen ligt. Maar, wat zijn exact de verschillen tussen het nieuwe en het oude model? In onderstaande vergelijking lichten we de belangrijkste verschillen uit.

Vergelijking nieuwe vs oude Nexus 7

  Nieuwe Google Nexus 7 Oude Google Nexus 7
Besturingssysteem Android (4.3) Android (4.2/4.3)
     
Display grootte 7 inch 7 inch
Display techniek IPS LCD IPS LCD
Resolutie 1.920 bij 1.200 pixels 1.280 bij 800 pixels
Pixeldichtheid 323 ppi 216 ppi
Beeldverhouding 16:9 16:9
     
Processor Snapdragon S4 Pro quadcore Tegra 3 quadcore
Kloksnelheid 1.5GHz 1.2GHz
RAM 2GB 1GB
ROM (opslag) 16/32GB 16/32GB
SD card reader Nee Nee
     
Wifi 802.11/a/b/g/n 802.11/b/g/n
3G/4G Ja/Ja Ja/Nee
Buetooth
Ja (4.0) Ja (3.0)
NFC Ja Ja
GPS Ja Ja
Connector MicroUSB (SlimPort) MicroUSB
HDMI Nee Nee
Draadloos opladen Ja Nee
     
Camera achter 5MP Nee
Camera voor 1.2 MP 1.2 MP
Stereo speakers Ja Nee
     
Batterij 3,950mAh (10u) 4325 mAh (9u)
Afmetingen 201 x 114 x 8,65 mm 198.5 x 120 x 10.45 mm
Gewicht 290 gram 340 gram
Kleur Zwart Zwart
     
Prijs Vanaf 229 dollar (16GB) Vanaf 199 euro
Beschikbaarheid september 2013 Reeds te koop
  Meer informatie Meer informatie

Belangrijkste verschillen

Hetgeen dat meteen opvalt en wat ook één van de belangrijkste verbeterpunten is, is het hoge resolutie display. De nieuwe Nexus 7 heeft met een resolutie van 1.920 bij 1.200 pixels momenteel de hoogste resolutie op een 7-inch tablet. Daarbij moet volgens Google het kleurgamma met 30 procent vergroot zijn en is er ondersteuning voor de weergave van Full HD materiaal.

Ook aan de achterzijde is een hoop veranderd. Zo zijn er nu stereo speakers te vinden op de achterzijde, is er een 5 megapixel camera op de achterzijde geplaatst voor het maken van foto’s en video’s, en is de structuur van de achterzijde veranderd. Google heeft de geribbelde structuur vervangen voor een glad oppervlak. De behuizing op zich is iets dunner en iets slanker geworden, maar ook iets langer. Het gewicht is met 50 gram verminderd.

Onder de motorkap zien we dat de nieuwe Nexus 7 niet meer gebruik maakt van een Nvidia-processor. Deze keer heeft Google gekozen voor een Qualcomm Snapdragon S4 Pro-processor met een kloksnelheid van 1.5GHz. Volgens de internetgigant moet dit met name zorgen betere grafische prestaties. Ook het werkgeheugen is verhoogd, van 1GB naar 2GB. Wat betreft het opslaggeheugen zien we geen 8GB-variant meer terug.

Google-Nexus-7-2

Als we kijken naar de connectiviteit dan zien we op de nieuwe Nexus 7 nog steeds ondersteuning voor Wifi, Bluetooth en NFC terug maar in de vorm van nieuwere versies. De MicroUSB-poort aan de onderzijde is ook op het nieuwe model aanwezig maar beschikt over SlimPort ondersteuning, wat inhoudt dat je met een speciale kabel (adapter) video naar een display kunt streamen. Een andere nieuwe functies is draadloos opladen door ondersteuning voor draadloze Qi laders. Ook wordt er dit jaar een 4G-model gelanceerd.

Kijkend naar de software is er nu nog verschil te zien maar binnen enkele dagen moet de ‘oude’ Nexus 7 ook een update naar Android 4.3 Jelly Bean krijgen.

Upgraden of niet?

Kijkend naar de specificaties en de waarschijnlijke Nederlandse prijs van 229-249 euro is de nieuwe Nexus 7 een absolute topper (op papier alleen voorlopig) en zijn er maar weinig redenen om een andere 7-inch tablet boven dit model te verkiezen. De prijs/kwaliteit verhouding is op het eerste gezicht zeer goed.

Mocht je al een Nexus 7 hebben dan is het dus de vraag of het nieuwe model de upgrade waard is. De huidige Nexus 7 heeft in vergelijking met het nieuwe model wat mindere specs maar blijft nog steeds één van de betere Android tablets. Daarbij krijgt ook dit model een update naar Android 4.3 Jelly Bean. Wanneer je niet meer zoekt qua prestaties en ook met de lagere resolutie kunt leven dan kun je prima een generatie overslaan. Wil je het beste van het beste hebben dan is de nieuwe Nexus 7 absoluut een goede keuze.

Vergelijken

Wil je de nieuwe Google Nexus 7 zelf vergelijken met andere nieuwe Android tablets, Windows tablets of de iPad? In onze tablet database kun je alle tablets vergelijken aan de hand van het besturingssysteem, de prijs, het formaat en nog veel meer.

 • Delen:
Nieuwe Google Nexus 7 (2013)
Android KitKat (4.4)

Reacties

 1. Sander
  25 juli, 2013 om 12:08

  Ik heb een 7 en ik wil de nieuwe 7

 2. Karim
  26 juli, 2013 om 19:52

  hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe!!!!

 3. Vadesa
  05 augustus, 2013 om 12:19

  De nieuwe Google Nexus 7 (2013)
  De nieuwe Samsung Galaxy Tab 3 (8.0)
  De nieuwe Samsung Nexus 10 Wi-Fi P8110 Android
  of
  De Galaxy Tab3 10.1Wi-FiP5210 Android
  of
  De Sony Xperia Tablet Z

  Zeg het maar wat de ene heeft mist de ander

  En dan nog Android of W 8

  Zoeken en nog eens zoeken….spaart op zijn minst geld
  Sowieso want de ene is uit dan staat de ander al weer op het uitkomen

  • Martijn Chel
   05 augustus, 2013 om 12:24

   Beste Vadesa,
   Daar is zo heel erg lastig antwoord op te geven. Daarvoor moet je echt wat specifiekere vragen stellen.
   Over de verschillen zie je in onze reviews en de database alles staan. Ook hebben we artikelen met de voordelen en nadelen van elk besturingssysteem.

  • Karim
   05 augustus, 2013 om 16:55

   Dat word een globale vergelijking, aangezien deze tablets veel verschillen van elkaar. Dus moet de keuze ook snel gemaakt zijn lijkt me, vooral als je kijkt naar het prijsverschil.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.