Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Beheerder Android Open Source Project legt werkzaamheden neer

Geschreven door
Geplaatst op8 augustus 2013, 10:38 CategorieAndroid

Jean-Baptiste Quéru, de man die bij Google verantwoordelijk voor het Android Open Source Project, heeft gisteren bekendgemaakt te stoppen met zijn werkzaamheden. Quéru zou stoppen na onenigheid over het vrijgeven van de bronbestanden van de nieuwe Google Nexus 7.

Het Android Open Source Project (AOSP) is een belangrijk onderdeel van het mobiele besturingssysteem van Google en zorgt ervoor dat de broncode van de software opengesteld wordt voor ontwikkelaars en fabrikanten. Zij kunnen hiermee aan de slag om het besturingssysteem verder te ontwikkelen en eigen aanpassingen aan door te voeren. Vervolgens worden hier door ontwikkelaars onder meer custom ROM’s van gemaakt die je als eindgebruiker kunt installeren op je Android-toestel.

Jean-Baptiste Quéru is de persoon die voor AOSP verantwoordelijk is maar lijkt niet blij te zijn met de gang van zaken omtrent het vrijgeven de broncode van de nieuwe Nexus 7. Volgens Android Police zou Quéru het niet eens zijn met het besluit van Qualcomm, leverancier van de chips in de nieuwe Nexus 7 en de Nexus 4, om de code van de software niet vrij te geven. Qualcomm wil deze code liever niet openlijk beschikbaar stellen aangezien deze ervoor zorgt dat de software in combinatie met de processor soepel draait.

Het niet vrijgeven van de broncode en dus de het vrijgeven van een factory image van de nieuwe Google Neuxs 7 zou tot spanningen binnen Google geleid hebben. Quéru wordt verantwoordelijk gehouden voor het vertraagd vrijgeven van de broncode en geeft zelf aan dat het geen zin heeft om onderhouder te zijn van een besturingssysteem dat voor het vlaggenschip niet eens binnen redelijke tijd (of misschien wel helemaal niet) de factory images beschikbaar kan maken, zodat hobbyisten en anderen daarmee aan de slag kunnen.

Iedereen speelt de zwarte piet naar Qualcomm en hoewel beetje terecht, is deze positie van hun niet nieuw en is het ook Google/Asus die het verwijt moeten krijgen de hardware van Qualcomm in Nexus-apparaten te gebruiken.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.