Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Na een jaar ‘tablet-only’ werken: Kan de tablet de laptop vervangen?

Geschreven door
Geplaatst op11 augustus 2013, 13:17 CategorieOpinie

Ik heb bij wijze van experiment een jaar ‘iPad-only’ geleefd om te kijken of ik een laptop zou missen. Dit heb ik gedaan omdat ik meer en meer tablets zie verschijnen die qua functionaliteit steeds dichter in de buurt komen van wat een laptop te beiden heeft. Met de diverse tablets die ik heb gebruikt heb ik ontdekt dat het mogelijk is om volledig tablet-only te gaan mits je de juiste tablet weet te vinden die aansluit bij jou behoeften. Ik heb de tablet die dat kon voor mijn doeleinden in eerste instantie gevonden in de vorm van Apple’s iPad, ben toen overgestapt op Android en heb nu een Windows 8 tablet. De tablet die je laptop kan vervangen komt echter voor iedereen steeds dichter bij. Of je dit moet willen is een tweede, maar de tablets vandaag de dag worden steeds capabeler zodat alle standaard bezwaren stuk voor stuk verdwijnen.

Kan de tablet de laptop vervangen?

Zal de tablet ooit volledig de rol van de laptop overnemen voor de meerderheid van tablet-gebruikend Nederland? Voor veel mensen doet de tablet al meer dan genoeg waardoor zij de laptop of desktop nauwelijks meer aanzetten. Hooguit om even wat printen of even wat comfortabeler te kunnen werken aan je Word- of iWork-documenten. Voor veel oudere mensen is de tablet zelfs hun enige computer. De iPad is voor hen het middel om via Skype, e-mail en internet hun familie meer te zien en meer vrijheid en zelfstandigheid te hebben in en om het huis. Het apparaat is voor hen gemakkelijk te bedienen en biedt voor hen vaak alles wat ze überhaupt met een computer zouden willen doen. Maar wat als we kijken naar mensen die hun computer wat intensiever gebruiken? Zou een tablet dan nog steeds voldoende mogelijkheden bieden en daarmee de noodzaak van een laptop of desktop kunnen elimineren?

Verder kijken dan de iPad

Deze vraag heb ik mij vorig jaar gesteld en ik heb zelf bij wijze van experiment een jaar lang mijn laptop aan de kant geschoven en alles gedaan met tablet-computers. Ja, meervoud. Ik ben begonnen op de meest populaire, de iPad, en ben uiteindelijk verder gaan kijken naar betere oplossingen voor de problemen waar ik met de iPad tegenaan liep. Ik ben iemand die de computer best intensief gebruikt als 2D-animator en vormgever. Met de iPad ben ik een heel eind gekomen. Ik gebruikte de app procreate voor het maken van illustraties, schetsen en achtergronden en Animation desk en Animation creator voor animatie.

Traktor-DJ-iPad-apps

Ik liep echter tegen de nodige softwarematige en hardwarematige beperkingen op waardoor ik een paar keer heb moeten smokkelen om beelden samen te kunnen voegen tot één film. Er bestonden op dat moment geen apps waar je meerdere videolagen met transparantie over elkaar kon leggen.  Halverwege het jaar heb ik mede om die reden mijn iPad ingeruild voor een ander meer capabele tablet. De problemen waar ik naast beperkte software tegen aan liep waren: ergonomie, aansluitbaarheid van bestaande randapparatuur en softwarebeperkingen vanwege iOS. Gelukkig was er voor elk probleem een oplossing: de iPad laten voor wat het is en kijken naar wat andere fabrikanten te bieden hadden. Daar bij heb ik mij de volgende eisen gesteld.

 • Het apparaat moest compatibel zijn met Dropbox en de Google-diensten voor het uitwisselen van documenten.
 • Het apparaat moest probleemloos icloud.com kunnen benaderen.
 • Het apparaat moest aansluitmogelijkheden hebben voor bestaande universele randapparatuur (printer, externe monitor en keyboard/ muis).
 • Het apparaat moest op zijn minst software hebben die ook op iOS aanwezig was (mobile of desktop variant maakt niet uit).
 • Het apparaat moest moest een tablet formfactor hebben.

Ergonomie

Tablets worden steeds krachtiger. Daarmee worden ze steeds geschikter voor het doen van taken die je voorheen alleen op een laptop of desktop kon doen. Er is alleen een nadeel en dat is de ergonomie. Een tablet als apparaat om op kantoor mee te werken heeft een erg klein scherm en als je het on-screen keyboard gebruikt zal je niet comfortabel grote stukken tekst weg typen. Het aan kunnen sluiten van een extern keyboard is dan een uitkomst. Daar win je een stuk van je scherm mee terug maar het zou helemaal ideaal zijn als de iPad aangesloten kon worden op een extern scherm. Middels HDMI of VGA verloopstukjes is dit mogelijk en dan loop je tegen de volgende beperking op. Er is geen muis. Je zal dus weer met je hand naar het scherm van de iPad moeten om de cursor te kunnen verplaatsen. Dit maakt het apparaat op kantoor alleen handig voor het geven van presentaties en het maken van korte aantekeningen. Echt (kantoor)werk verzetten is er op een iPad niet bij. Als je onder kantoorwerk verstaat: het werken in Office-compatible programma’s en het werken met bedrijfsspecifieke software. Nu zijn er steeds meer bedrijven die dat probleem tackelen door iOS apps te maken.

pinnacle-studio-ipad

Een tablet als een iPad is van nature een product dat lean back is. Dat houdt in dat het een apparaat is dat je gebruikt terwijl je lekker achterover hangt op de bank, genietend van content gemaakt door derden. Toch heeft de tablet de potentie een lean forward product te zijn. Dat wil zoveel zeggen als dat je het apparaat ook kunt gebruiken om er zelf content mee te maken. De iPad leent zich met iWork en de alternatieve apps prima voor het maken van tekstdocumenten, spreadsheets en presentaties. Daarnaast is het ook mogelijk om te tekenen en schilderen, en zelfs foto- en videobewerking is een mogelijkheid. De kracht zit hem in de apps. De iPad laat zich ook gebruiken als instrument om muziek mee te maken of het maken van muziek te vergemakkelijken. Het product van dit soort dingen noem ik content. Je kan dingen maken met de iPad (mits je de juiste software gebruikt) die vervolgens door anderen geconsumeerd kunnen worden. Dit is zeker niet ‘iPad-only’ heb ik ontdekt, al heeft de iPad wel het grootste aanbod van software voor dit soort doeleinden.

Software

Het probleem is dat tablets vaak te klein zijn om een hele dag achter te zitten. Het aan kunnen sluiten van een extern scherm toetsenbord en een muis of ander invoerapparaat anders dan het scherm zou dan een uitkomst zijn. Daarnaast moet de software om kunnen gaan met randapparatuur die je aansluit. De tablet moet weten welke interface er dan naar voren moet komen om optimaal bediend te kunnen worden. iOS en Android zijn daar nog niet. Windows RT en Windows 8 bieden je op dit vlak wel een omgeving die daar rekening mee houdt. Weliswaar staat dit allemaal nog in de kinderschoenen maar de eerste stappen zijn gezet.

Lenovo-IdeaPad-Yoga-11-review

De iPad en Android tablets zijn heel veelzijdig en bieden qua software een hoop mogelijkheden, maar geen van hen bieden desktop-klasse software. Je moet het vaak doen met de afgeslankte mobiele versies van bestaande programma’s. Ook loop je de kans dat de software die je op je desktop gewend te gebruiken niet bestaat op een tablet. Dus moet je alternatieve programma’s gebruiken die compatibel zijn. Er is eigenlijk maar één platform dat desktopsoftware laat draaien op tablets, Windows. Maar ook dat platform kent weer zijn eigen problemen. Daar zijn de knoppen in de software vaak te klein omdat deze nooit waren ontworpen voor gebruik met een touchscreen. Dit laatste is nu aan het veranderen. De software detecteert welke modus de gebruiker tot zijn beschikking heeft en de juiste interface komt naar voren. Touch features zullen niet zichtbaar zijn op een computer zonder touch. Zo heeft Adobe met de laatste Adobe CC Suite alles aangepast voor gebruik met multitouch schermen op tablets en Wacom Cintiq schermen, en ook kan de comic illustratie software Manga studio inmiddels comfortabel op een tablet gebruikt worden. Meer en meer bedrijven volgen.

Mijn ervaringen met Windows RT zijn dat de meerderheid van de beschikbare apps hetzelfde zijn als die op de andere platformen, maar natuurlijk heb je de beperking dat er geen traditionele software in de desktopinterface geïnstalleerd kan worden. Toch biedt Windows RT dankzij Office en de connectiviteitsmogelijkheden via USB alsnog meer mogelijkheden dan de iOS en Android oplossingen. Wie alle desktoptoepassingen wil kunnen draaien zal zich tot een Windows 8 tablet moeten wenden. En afhankelijk van het software-gebruik kies je vervolgens het model.

De beperkingen

Kijken we weer naar de iPad dan is de performance prima. Die is meer dan snel genoeg om zwaarder werk aan te kunnen dan het nu doet. Het is iOS dat het apparaat tegenhoudt in wat het echt kan zijn. Android geeft de gebruiker al wat meer mogelijkheden. Het liefste zou je je tablet als een op zichzelf staand apparaat willen zien dat net zo veelzijdig inzetbaar is als je laptop maar gewoon je tablet is. Door de mogelijkheid je reeds bestaande randapparatuur aan sluiten kan je het zelfde als voorheen met je laptop. Zo krijg je een tablet die de laptop overbodig maakt.

Logitech-keyboard-cover

Blijkbaar is die behoefte er want de iPad heeft onverwacht die rol aangenomen in het bedrijfsleven. Alleen loopt men tegen de beperkingen aan van de iPad en sleept men alsnog een laptop mee voor het werk dat niet op de iPad verzet kan worden. Als het zou kunnen zou de meerderheid dit doen. Met de iPad en Android tablets is de grootste beperking uiteindelijk het besturingssysteem, ook wel OS genoemd. Het OS zorgt ervoor dat je kan doen wat je kan doen. Voor het comfortabel werken aan tekstbestanden, spreadsheets, presentaties, tekeningen, vormgeving of programmeerwerk wil je af en toe ook een keer gebruik kunnen maken van een wat groter scherm en een goed keyboard (en muis/trackpad), en dat is allemaal maar in beperkte mate mogelijk met Android en iOS tablets.

Er zijn echter veel accessoires te vinden die je op weg helpen, waaronder;

 • Een standaard voor het rechtop zetten van de tablet.
 • Een verloopkabel om aan te sluiten op een extern scherm.
 • Een stylus voor wie wil tekenen en schrijven met drukgevoeligheid en palmonderdrukking.
 • Bekijk ook de accessoire reviews die wij de afgelopen tijd gemaakt hebben.

Alternatieven

Er zijn gelukkig fabrikanten die hun tablets standaard uitrusten met de aansluitingen om een keyboard, muis en externe monitor te kunnen koppelen, middels een dock of ze hebben zelf de poorten aan boord. USB, HDMI en Display Port bieden die functionaliteit die je anders door middel van accessoires toe moest voegen. Alleen maar mooi als dit standaard zit ingebakken. Van een laptop eist men dit. Waarom dan niet van een tablet? 

VAIO-Duo-11-totaal

Ook bestaan er hybride oplossingen die letterlijk kunnen transformeren van tablet naar een tussenvorm en een tablet, de zogenaamde convertables. Denk hierbij onder meer aan de Sony VAIO Duo 13 slider tablet en de Lenovo IdeaPad Yoga 13. Vaak is het een kwestie van het scherm opschuiven of openklappen en er verschijnt een keyboard. Afhankelijk van wat voor een model je hebt kan het scherm plat, rechtop en in verschillende tussenstanden worden gebruikt. Vaak levert men er een stylus bij die drukgevoeligheid kent en weet dat als de penpunt op het scherm is hij multitouch uit moet zetten zodat je je hand kan rusten op het scherm. Dit zorgt er voor dat je kan schrijven en tekenen. Niet alleen convertables kennen deze trucjes. Er zijn diverse modellen tablets van verschillende merken die dit aanbieden. En al die merken laten je via USB of Bluetooth een comfortabel keyboard aan sluiten. Sommigen kunnen zelfs een of meerdere monitors aansturen via Mini Display Port of USB 3.0.

Conclusie

Het is tijd dat mensen erachter komen dat ze met de juiste tablet geen laptop meer nodig hebben. Geen dubbel werk meer, dat wat je op de tablet gestart bent kan je er op af maken. Je hoeft niet meer dingen uit werken op een laptop of desktop in beter capabele software. Het jaar ‘iPad-only’ is mij alles sinds mee gevallen. Ik heb tijdens het: “een jaar tablet only” experiment geen moment de laptop gemist. Wel ben ik van iPad naar ASUS (Transformer Pad Infinity TF700) en uiteindelijk de Microsoft Surface Pro gegaan om zo van alle beperkingen af te komen die ik tegenkwam.

Asus-Transformer-Pad-Infinity-TF700T

Met de tablets die ik heb gebruikt heb ik ontdekt dat het mogelijk is om volledig tablet-only te gaan, mits je de juiste tablet weet vinden die aansluit bij jou behoeften. Ik heb de tablet die dat kan voor mijn doeleinden uiteindelijk gevonden. De tablet die je laptop kan vervangen komt voor iedereen steeds dichterbij. Je zou prima af kunnen met thuis en op kantoor een extern scherm muis en keyboard. Daar sluit je vervolgens de tablet op aan en je kan overal werken of van spelletjes, e-mail en internet genieten. Op elke plek heb je dan de meest comfortabele oplossing voor handen op één en hetzelfde apparaat. Daarmee ontstijgt de tablet het label dat het alleen geschikt is voor het maken van notities of tekeningen, het spelen van games, surfen op het web, het kijken van films, het verzenden van e-mails en het doen van lichte aanpassingen in Office-documenten.

Surface-Pro-review-stylus-2

Wat is de zin en onzin van tablets die je laptop zouden kunnen vervangen? Zal het een niche zal blijven voor die paar malloten als ik die hun Macbook Pro hebben ingeruild voor een tablet die exact hetzelfde doet? Of is dit iets dat ook bruikbaar is voor een breder publiek? Is dit een kant die alle merken uiteindelijk op zullen gaan? Een aantal nemen duidelijk het voortouw op dit vlak en Apple kijkt de kat nog even uit de boom.

Ik zelf ben ik nu aan de slag gegaan een tablet van Microsoft, de Surface Pro. Er ging er letterlijk een wereld voor mij open. Het product is duidelijk nog niet zo gepolijst als de iPad maar biedt zoveel meer dat je dat weer voor lief neemt. Bij de Surface Pro is het OS niet de beperking maar juist de potentie. De Surface Pro is niet eens het beste product in zijn klasse en heeft zelfs niet de meest ideale formfactor. Samsung (ATIV Q), ASUS (Taichi), Dell (XPS 12) en Sony (VAIO Duo 13) hebben inmiddels vergelijkbare of betere oplossingen op de markt gebracht en Wacom kondigt 20 augustus zijn oplossing aan. Als animator is voor mij de aanwezigheid van een Wacom-pen met drukgevoeligheid en handpalm-onderdrukking een must. Dan vallen er gelijk een hoop Windows 8 tablets/convertibles af. Ben je iemand die nooit zal tekenen of zal werken met Photoshop dan is er een zee van keus en kan je je tablet bijna kiezen zoals je een laptop kiest.

Het tijdperk van de tablet die voor zwaar (grafisch) werk in gezet kan worden is aangebroken. Ik ben benieuwd wat Apple op dit vlak zal doen. Stil blijven zitten en hopen dat de rest flopt is een strategie, maar als het toch aanhaakt dan heeft Apple een flinke inhaalslag te maken en is er de kans dat ze de boot missen, net als Microsoft dat voorheen een paar keer deed.

 • Delen:

Reacties

 1. Pletman
  11 augustus, 2013 om 17:52

  De Surface Pro is toch feitelijk een laptop met afneembaar scherm? Dus uiteindelijk ben je toch bij de laptop uitgekomen.

  Werk zelf met de Transformer Tf700. Komt (inderdaad) dicht in de buurt van een perfecte combi van de twee werelden (tablet en laptop). Helaas moest ik veel truken uithalen om de performance op peil te houden. Door slecht geheugen ging de perfomance ernstig naar beneden. Met komst van Android 4.3 met de trimming functionaliteit zal het beter worden.

  Windows RT volgt hetzelfde (combi) concept, maar loopt qua apps ver achter bij Android of IOS

  • kim
   11 augustus, 2013 om 22:12

   Apps are overrated. 75% van de apps in de appstores van Apple en Android leiden een spookbestaan. 20/80 regel noemen ze dit in de economie.

   Zelf heb ik de windows surface rt. Deze komt het dichts in de buurt van een desktop/laptop vervanger. Als het om zakelijke productiviteit gaat, dan wordt dit voor een groot deel bepaald door het office pakket en bij de surface wordt dit standaard geleverd.

   De 2.0 usb pakt al mijn randapparatuur. Printer, fototoestel, usb stick, externe hd en natuurlijk mijn overige tablets (Note 8.0 en de Asus memo pad hd 7 van Appie Heijn.)Mappenstructuur in de desktop omgeving is beste van alle tablets. Dit is de reden voor mij waarom hij mijn laptop het beste vervangt. Interface met tegels vindt ik geweldig. Strak, zakelijk en het werkt soepel. De apps die ze hebben zijn vaak van betere kwaliteit. De Note 8.0 is een goede 2e door zijn sylus pen.

   Een Ipad vind ik helemaal niets. Bestanden wisselen via bluetooth of drag and drop van bestanden is niet mogelijk. Geen mogelijkheid om extra geheugen te plaatsen en hierop bestanden te bekijken, zijn beperkingen waardoor een Ipad nooit in de verste verte een laptop kan vervangen.

   • Stefan
    12 augustus, 2013 om 11:26

    De 80/20 regel houdt in dat 20% van de klanten van een bedrijf voor 80% van de omzet zorgen in een traditionele klantpiramide. Het is wel heel erg ver gezocht om dit uit te leggen als “20% van de apps in de App Store zorgen voor 80% van de downloads”. Als de regel al van toepassing zou zijn op de App Store zou het eerder betekenen dat 20% van de betalende accounts 80% van de omzet genereert.

  • Martijn Chel
   11 augustus, 2013 om 23:56

   De Surface Pro is in mijn optiek méér tablet dan de meeste hybride en convertible Windows 8 apparaten, vooral door de twee slanke Cover en het formaat.

  • Paulo Dekkers
   12 augustus, 2013 om 11:28

   Wanneer is een mobiel apparaat dat in het scherm ook de computer heeft zitten geen tablet meer? en waarom?

   Volgens mij voldoet de surface gewoon aan de bovenstaande criteria en is in mij ogen een tablet. De definitie van een tabet is volgens mij voor iedereen net iets anders.

   Ik zou het wel fijn vinden wanneer je op een tablet Al je werk kan doen.
   Net als dat de smartphone er voor heeft gezorgd dat je geen losse walkman, camera, agenda en telefoon meer mee hoeft te nemen.

   Convergentie van tablet en de laptop is in mijn ogen een goeie ontwikkeling.

 2. Henry
  13 augustus, 2013 om 0:34

  Beste Martijn,

  Zeer interessant artikel. Wat is voor je de reden dat je niet teruggaat naar de Macbook Pro? Die is toch ook licht?

  Ik heb de surface rt een tijd gebruikt omdat deze makkelijker mee te nemen is dan een laptop en toch meer compatible OS heeft, maar Windows 8.1 hard nodig heeft vanwege Skydrive Office sync en belabberde email app. De Macbook heeft echter een Windows achtige besturing zonder touch. In je review lijk je niet touch maar programma’s te vergelijken. Mijn iPad is zakelijk te lastig vanwege office bestandsuitwisseling cross OS en dat heeft de Macbook wel. ICloud ben ik ook een fan van, daarom noem ik alleen office. Dat mis ik weer op de surface rt.

  Ook ben ik benieuwd welke programma’s je per type cross OS gebruikt hebt. Zou een mooi lijstje zijn zodat wij niet meer verder hoeven te zoeken/testen.

  Stel voor dat een lichte Macbook Pro met touch uitkomt. Wat zou je dan kiezen? Zeker omdat een aantal van je genoemde programma’s gericht zijn op goede resolutie?

  Bvd,
  Henry

  • Martijn Chel
   13 augustus, 2013 om 0:57

   Hoi Henry,
   Ik heb het niet geschreven :) Maar ik ga er vanuit dat de auteur je zeker even gaat antwoorden.

  • Joost Dekkers
   13 augustus, 2013 om 12:15

   Hallo Henry

   Dank je wel, Helemaal onderin deze reactie vind je de gebruikte software die min of meer cross platform te gebruiken waren.

   Hier direct onder doe ik een poging om je uit te leggen waarom ik niet naar macbook Pro (zoals we die nu (13/08/2013) kennen) zal terug gaan. Wie weet wat Apple in de Toekomst brengt.

   De reden dat ik van de surface Pro niet terug ga naar een MacBook Pro is simpel. Ik mis m niet. Klinkt in eerste instantie kinderachtig maar de reden ligt dieper.

   De Surface Pro is voor mijn gebruik een complete mobiele studio die ook als workstation snel genoeg is.

   Ik weet dat dit niet voor iedereen het geval is maar ik zal je proberen uit te leggen waarom dit voor mij zo is en dit voor menig ander creative Pro ook het geval kan zijn.

   Als je je kan verplaatsen in iemand die dagelijks digitaal tekent op speciaal gerei van Wacom en daardoor gebonden is aan een vaste werkplek dan is de Surface Pro het ideale apparaat dat die persoon alle mogelijkheden geeft van deze vast werkplek met als voordeel dat hij/zij niet meer aan de studio gebonden is en nu dus OVERAL kan werken.

   Ik werk als animator in de studio op een Wacom Cintiq 22HDTouch. teken scherm. Zon scherm bedien je ook met een druk gevoelig pen, multitouch is aanwezig, het scherm is kantelbaar en draaibaar en functioneert daarmee als digitaal canvas. Allemaal eigenschappen die de surface Pro ook heeft maar dan in een handzaam formaat. die iPad en diverse Android oplossingen komen in de buurt maar je mist gewoon een hoop functionaliteit die de Surface Pro en diverse andere windows 8 tablets je wel bieden. Het grote voordeel van de Surface Pro ten opzichte van de iPad of Android oplossingen in mijn geval dat ik direct op het scherm kan tekenen met een druk gevoelig pennetje zonder dat ik daar speciale op dat pennetje aangepaste software voor nodig heb. De bij de Surface Pen meegeleverde pen doet het in elke applicatie. (Met toevoeging van de wintab driver heb je alle speciale Wacom features ook tot je beschikking) Omdat de Surface Pro ook nog eens krachtig genoeg is om alle software te draaien die ik als professional nodig heb mis ik de Macbook Pro niet meer.

   Voorheen had ik in de studio de Macbook Pro aangesloten de Wacom cintiq 22HD Touch Die MacBook Pro is nu inmiddels vervangen door de Surface Pro.aangesloten functioneert de Surface Pro als desktop. Ik heb voor de ergonomie een los keyboard muis en het externe scherm voor in de studio. Koppel ik de Surface Pro los dan heb ik een tablet voor onderweg. Het apparaat laat mij overal waar ik ben exact het zelfde doen wat ik in de studio kan doen. Dat is waar welke laptop dan ook faalt. Eén 1 simpel mobiel alles in één apparaat. De enige manier waarop je dit met een laptop kan evenaren is door een hoop extra spullen met je mee te zeulen. Naast je laptop moet je dan dus een los Wacom Cintiq WX12 of 13HD meenemen en op locatie hopen dat er een stopcontact is en voldoende werkplek om alles aan te sluiten. Deze youtube video illustreert exact de reden waarom ik het samensmelten van verschillende soorten hardware kan toe juichen. Daar bespreken ze de WX12 en dan zie je gelijk de verwarring en de kabel soep. zoals ik al in het einde van het artikel schrijf gaat Wacom hier 20augustus wat aan doen. wie weet dat ik mijn Surface Pro dan wel weer inruil voor dit apparaat. Als dat zo is dan volgt er zeker een uitgebreide review

   de cross platform apps die ik gebruikt heb waren:
   Voor illustratie:
   sketchbook Pro” Op windows8, Mac OS iOS & Android beschikbaar. middels dropbox & iCloud deel je alles en houd je alle synchroon.

   Voor vector illustratie:
   idraw Op Mac OS & iOS beschikbaar. Geeft je een aternatief op AdobeIllustrator en Adobe indesign op je iPad en Mac

   voor animatie:
   animation desk: Op windows8, Mac OS iOS & Android beschikbaar. uitwisselen van bestanden via dropbox.

   voor montage:
   op de iPad de standaard software iMovie Er was niks cross platform beschikbaar dus dan moet je de bestanden opslaan in dropbox en openen in het nieuwe platform.

   voor geluid:
   op de iPad de standaard software Garageband was niks cross platform beschikbaar dus dan moet je de bestanden opslaan in dropbox en openen in het nieuwe platform.

   voor administratie:
   “google docs & iwork” Deels op windows8, Mac OS, iOS & Android beschikbaar.

   Ik ben blij dat ik goed overweg kan met de verschillende besturingssystemen Anders had het allemaal een grotere uitdaging geweest.;)

   • Henry
    13 augustus, 2013 om 14:00

    Bedankt Joost!

    Ga me eens goed verdiepen in de programma’s die je gebruikt hebt.

    Boven in je review stel je een paar eisen, maar ik mis je eigen knock-out eis waarbij je een Wacom-pen krijgt bij de Surface Pro en touch tbv grafische toepassingen?

    Ik denk overigens niet dat je de nieuwe Wacom gaat nemen tenzij die ook als windows workstation gebruikt kan worden. Ik kan me voorstellen dat een groot scherm met touch ook nog op je verlanglijstje staat?

    Dat is namelijk ook het enige wat ik echt mis bij de tablets; eentje die overzichtelijk een Excel werkblad kan laten zien zonder continue te moeten scrollen. De toekomst is een oprol matje, de techniek is er al. De vraag is voor zakelijke office gebruikers, welke tablet is het beste geschikt waarbij je het scherm per office toepassing moet kunnen kantelen en me afvraag in welke mate in deze categorie touch nu echt handiger is? Dit is denk ik zeer van belang bij de meeste gebruikers, immers deze nemen nu de laptop ook mee naar huis en gaan daar verder.

    Bedankt nogmaals voor je snelle en heldere reactie!

    Mvg,
    Henry

   • Joost Dekkers
    13 augustus, 2013 om 18:14

    Hoi Henry,

    De Surface Pro voldoet aan de gestelde eisen.

    – Het apparaat kan middels de browser probleemloos icloud.com benaderen.

    – Het apparaat is compatibel zijn met Dropbox en de Google-diensten voor het uitwisselen van documenten vanwege windows 8.

    – Het apparaat heeft Mini displayport om mijn Wacom teken scherm op aan te sluiten middels een MDP naar DVI adapter. Daarnaast heeft het apparaat 1 USB3 poort aanboord en een extra in de voeding. Met een USB3 hub kan je flink wat meer aansluiten. Zoals extra monitors en eventueel een printer, bedraad keyboard en muis. eigenlijk alles wat nu aan je desktop of laptop aan te sluiten is. Zie hier een youtube filmpje van een bedrijf dat doet in USB3 hub oplossingen. Als je de kabels netjew eg werkt dan is het best nog een mooie oplossing. helemaal als je ziet wat de surface pro dankzij dit apparaat kan. Dat verwacht je niet van een tablet

    – Het apparaat is compatible met de desktop versies van de in mijn vorige reply genoemde applicaties.

    – Het apparaat voldoet aan de tablet formfactor.

    Of bedoelde ja dat niet. Ander geef ik daar graag alsnog antwoord op.

 3. Henry
  13 augustus, 2013 om 23:58

  Hoi Joost,

  In mijn laatste reply 2e alinea verwees ik naar je eisen aan een tablet alternatief:

  Het apparaat moest compatibel zijn met Dropbox en de Google-diensten voor het uitwisselen van documenten.
  Het apparaat moest probleemloos icloud.com kunnen benaderen.
  Het apparaat moest aansluitmogelijkheden hebben voor bestaande universele randapparatuur (printer, externe monitor en keyboard/ muis).
  Het apparaat moest op zijn minst software hebben die ook op iOS aanwezig was (mobile of desktop variant maakt niet uit).
  Het apparaat moest een tablet formfactor hebben.

  In jouw geval mis ik jouw knockout critera waardoor je op de surface pro uitkomt. De pen en grafische touch toepassingen.

  iCloud.com is overigens niet voor foto’s benaderbaar. Dat is een probleem voor de surface rt, niet de pro want die laatste heeft een sync app incl. foto’s.

  Waarin alle tablets echter moeilijk lijken te voldoen is een groot genoeg scherm zodat je bv Excel e.d. goed kan gebruiken zonder traditioneel 15 of 17 inch laptop of 2e scherm op kantoor/thuis via docking systeem. Dit zou ik graag voor de mainstream als eis toegevoegd willen voorstellen voor de review.

  Hoop dat ik je niet verward heb met deze uitleg. Ik wil graag de review zien vanuit alle doelgroepen.

  Bvd,
  Henry

  • Joost Dekkers
   14 augustus, 2013 om 15:28

   De nockout heeft veelal in het vergelijken van specs plaats gevonden. Dit begon met geschreven revieuws op the verge en engadget. Daarna ben ik wat meer de diepte in gegaan met review van tweakers en tabletsmagazine om specs te vergelijken. Daarna ben ik gaan kijken op youtube naar gebruikers ervaringen van gebruikers om nog een keer achter te komen hoe de producten ervaren worden door mensen die spreken zonder eigen belang.
   video reviews van onderandere:

   – de persoonlijke ongefundeerde mening deze gast van lachlanlikesathing
   – tablet smackdowns van deze vrouw van mobile techreview

   (check de datum van de reviews) Een hoop bevindingen zijn over tijd opgelost met updates.

   soms ontkom je er niet aan dat de beste revieuws zijn van partijen die dik gesponsord worden dus helemaal weten hoe biast deze reviews zijn weet je nooit. Tip is schrijf overal waar je twijfels bij hebt op en bewaar dit tot het moment dat je zelf een handso on ervaring op kan doen in een winkel. Dan ga je gericht op stap. Nadeel is dat je dan vaak met vragen zit die de verkoper vaak niet weet te beantwoorden.

   Ik heb met de ervaringen die ik heb opgedaan uit de diverse tekst en video reviews online ben vervolgens gekeken naar welke tablet ik kan krijgen met de beste performance. De Surface Pro was op dat moment één van de weinige tablets met een Core i5 U processor. Dat maakte hem de snelste in zijn soort/formfactor. Maakt niet uit of je de Surface Pro nu als een tablet of een ultra book in tablet jasje beschouwd. De i5 processor heb ik onder de loep genomen. er zijn aardig wat varianten binnen de i5 familie. Met welke je te maken hebt kan je zien aan de laatste letter van de naam. je komt onder andere de letters U,S & Y tegen.

   – U staat voor: “ultrabook”
   (die wil je hebben als performance belangrijk is voor je)

   – S staat voor een energie zuinigere chip

   – Y staat voor nog een stap lager qua stroom verbruik
   (die wil je hebben als battrijduur belangrijk is voor je)

   Zowel S als Y zijn dus langzamer dan de U variant terwijl ze allemaal van de i5 familie zijn.

   De jongens van hardware info leggen het je uit.
   Voor mij bleef de Asus Vivotab Tf810c, de Sony vaio duo 11 en de surface Pro over.
   Daarna heb ik gekeken naar de pen die de overgebleven apparaten hadden.

   De tablet moest een pen hebben met wacom technologie voor de breedste support in software.
   (win tab drivers zijn breed ondersteund in alle grafische software wacom is daar compatibel mee) Als je deze criteria aanhoud en dan goed gaat zoeken op sites als tweakers.net voor spec vergelijk dan zie je al heel snel dat er maar een paar tablets over blijven die een 3e gen i5 processor hebben die niet langzaam is vanwege energie besparende middelen. De sony gebruikt helaas geen wacom technologie voor de pen die die viel daarmee af. die gebruikt een pen van ntriq

   de Asus Vivotab Tf810c en de surface bleven over en toen ben ik naar bruikbaarheid gaan kijken. De Surface Pro won het voor mij op looks en accessoires. Daarnaast was de mini displayport doorslaggevend. Die poort geeft de mogelijkheid om via een adapter een zee van high end rand apparatuur aan te sluiten sneller dan USB3. en het totaal pakketje dat je bij je hebt is veel slicker.

   het oog wil ook wat.

 4. Joost Dekkers
  14 augustus, 2013 om 15:58

  Een andere tip die ik je kan geven:

  “Start een topic op een forum van een website in jouw doelgroep. leg je situatie uit en vraag om tips.”

  Dit heb ik ook gedaan op diverse fora. Houd het dicht bij huis voor ze. Op een apple forum zal je de iPad als basis moeten gebruiken. Op een algemenere site zal je wat voorzichtiger moeten zijn met merknamen om te voorkomen dat je als fanboy of troll wordt weg gezet.

  Vertel wat je probleem is dat je met hun hulp hoopt op te lossen. Mensen helpen graag heb ik gemerkt. als ze maar weten wat je nu mist en wat je hoopt te vinden. Er is altijd een ander die ook op die zelfde zoektocht zit of het gewoon interessant vind om je verder te helpen.

  Zo ben ik uiteindelijk ook iemand tegen gekomen die net als ik toen opzoek was naar een tablet die verder gaat waar de iPad zijn grenzen laat zien of je erger nog, in de steek laat. Let wel dit is vanuit een speciale hoek waarin ik het apparaat benaderde als een tablet die een laptop kon vervangen voor iemand die animaties en grafische vormgeving doet. Met de iPad kom je verbazingwekkend nog een eind maar hij is daar niet voor gebouwd. De iPad is voor een heel hoop andere usecases perfect. En de meeste mensen zullen in de id iPad de perfecte oplossing gevonden hebben.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.