Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: HP SlateBook x2

Geschreven door
Geplaatst op28 augustus 2013, 14:00 CategorieReviews

Na een klein bergje Windows 8 hybrides is het vandaag weer eens tijd te kijken naar een tablet/laptop hybride met een ander besturingssysteem. In deze review kijk ik naar de HP SlateBook x2, een Android tablet die in combinatie met een keyboard dock als kleine laptop gebruikt kan worden.

HP SlateBook x2 – Specificaties

De HP SlateBook x2 is een high-end Android tablet met de daarbij behorende specificaties. Zo is de tablet voorzien van een 10.1-inch display met een resolutie van 1.920 bij 1.200 pixels, een quadcore Nvidia Tegra 4-processor met een kloksnelheid van 1.8GHz, 2GB aan werkgeheugen en 32GB aan intern opslaggeheugen. Draadloze communicatie vindt plaats middels wifi of Bluetooth 4.0, en het opslaggeheugen kan ook nog uitgebreid worden middels een microSD-kaartlezer.

Het keyboard dock beschikt over nog wat extra features en functies, waaronder een eigen accu waarmee de batterijduur verlengd kan worden, een volledig formaat USB-poort, een volledig formaat SD-kaartlezer, een HDMI-poort en een koptelefoon aansluiting.

Zoals je kunt zien is de tablet op zichzelf al vrij goed voorzien allerlei interessante feature, met de MicroSD-kaartlezer natuurlijk als een van de belangrijkste poorten. In combinatie met het keyboard dock is er opeens een hoop mogelijk, want naast extra accuduur zijn vooral de USB-poort en SD-kaartlezer interessante opties om meer met je tablet hybride te kunnen doen. Eigenlijk is alleen GPS de grote afwezige in beide onderdelen van dit systeem.

HP SlateBook x2 – Video

In onderstaande video worden de belangrijkste punten uit deze geschreven review behandeld en laat ik de belangrijkste features en functies van de HP SlateBook x2 zien.

HP SlateBook x2 – Hardware en design

De HP SlateBook x2 behuizing is vooral gemaakt van plastic met een fijn aanvoelende coating. Het donkere grijs is een goed ogende kleur en in combinatie met de afrondingen van de tablet en het dock mag je in ieder geval zeggen dat HP wat aandacht aan het design besteed heeft. Ook zijn alle aansluiten netjes verwerkt en voelt het geheel redelijk solide aan. De tablet zelf heeft natuurlijk een glazen plaat (Gorilla Glass) aan de voorzijde om het ips-paneel te beschermen.

HP-SlateBook-x2-review-afwerking-2

Toch is het niet helemaal te gek gaaf en cool. Zodra de tablet los van de het tablet dock is voel je op verschillende plekken relatief scherpe randjes en allerlei uitsparingen. In combinatie met het dock zul je waarschijnlijk moeite hebben het apparaat niet als netbook te identificeren, het is echt een klein dik laptopje op zo’n moment. Bij nadere inspectie zie je dan uiteindelijk wel dat de HP SlateBook x2 een stuk dunner is dan de netbooks uit 2009 en dat de boel een stuk strakker in elkaar gezet is dan die apparaten. Het is net alsof een (dichte) netbook een tijd lang in een rivier heeft gelegen en daardoor alle harde hoeken een zeer fijn aanvoelende afronding hebben gekregen. De enige klacht die ik qua bouwkwaliteit naast de eerder genoemde randjes heb is het scharnier waarmee tablet en toetsenbord dock aan elkaar verbonden zitten, dat had van mij een tikje strakker en steviger mogen zijn.

Display

Een ips lcd-paneel met een resolutie van 1920 bij 1200 pixels klinkt iedere tabletliefhebber als muziek in de oren. Dit is zonder meer een high-res scherm te noemen en schermen met een dergelijk hoge resolutie bieden normaal gesproken voordelen voor het renderen van ultrascherpe tekst en het weergeven prachtige kleuren in foto- en videomateriaal. Mijn verbazing was dan ook groot toen ik na de eerste paar minuten al teleurstelling voelde bij dit scherm. En niet alleen omdat het scherm enorm gevoelig lijkt te zijn voor vingerafdrukken.

HP-SlateBook-x2-review

De resolutie is zoals gezegd goed maar het hele scherm komt wat gelig over en stond duidelijk achteraan toen het contrast en de helderheid uitgedeeld werden. Dit is jammer want ook de kleurweergave in het algemeen maakt niets goed. Het is een prima bruikbaar scherm dat teksten scherp kan renderen maar het mag helaas niet als een van de sterke punten van deze machine omschreven worden, zoals dat bijvoorbeeld kan bij de nieuwe Nexus 7 of de Sony Xperia Tablet Z.

Aansluitingen en connectiviteit

Een microSD kaart in de tablet zelf om het geheugen goedkoop uit te kunnen breiden is natuurlijk erg handig, maar het dock biedt nog een hoop extra mogelijkheden. De USB-poort van volledig formaat kan je namelijk niet alleen gebruiken om iets van een muis op aan te sluiten maar natuurlijk ook om een externe harde schijf aan te roepen. Een USB-hub vergroot de mogelijkheden natuurlijk alleen maar. Grote (naja, normale) SD-kaarten zijn niet echt ideaal om het geheugen uit te breiden maar zijn top voor bestandsoverdracht, bijvoorbeeld vanaf een digitale camera. Het koppelen aan een extern beeldscherm of tv is via de HDMI aansluiting van volledig formaat ook erg makkelijk te realiseren.

HP-SlateBook-x2-review-aansluitingen

Qua draadloze verbindingsmogelijkheden zit het dus wel snor. Ook Met goede Wifi ondersteuning en Bluetooth 4.0 komen de meeste gebruikers een heel eind. Toch zullen sommige onder ons de GPS verbindingsmogelijkheid missen, net als een NFC-chip. Door de form factor van deze machine til ik er persoonlijk niet al te zwaar aan.

Camera’s

Een 720p webcam aan de voorkant en een 2 megapixel camera aan de achterzijde zijn nu niet echt specificaties die je op papier al doen overlopen van verwachtingen. In praktijk is het ook niet veel beter want hoewel ik de webcam (zoals altijd) als bruikbaar zal omschrijven zie ik niet waar je de camera aan de achterkant ooit voor zou gebruiken. Op een simpele foto van een bonnetje voor de administratie maken na wellicht.

Audiokwaliteit

De speakers in de HP SlateBook x2 zijn van prima kwaliteit voor een tablet/laptop combinatie. Het volume kan vrij hoog gezet worden zonder dat er al te veel storende vervorming van het geluid plaatsvindt. Als je de tablet los gebruikt zitten de speakers ook aan de voorkant van de tablet zodat het geluid niet via een omweg je oren hoeft te bereiken. In combinatie met het dock zou je kunnen zeggen dat de basis van het dock een beetje in de weg zit maar in praktijk merk je niet veel van dit nadeel. Natuurlijk blijven het tabletspeakers die beperkt bruikbaar zijn, maar via de koptelefoon aansluitingen of een Bluetooth-verbinding heb je opties om het systeem aan te sluiten op betere speakers.

Batterijduur

De HP SlateBook x2 gaat zo’n 7 uur mee op de accu in de tablet zelf. Het dock geeft er nog eens zo’n drie tot vier uur bij. 10 uur is zeer respectabel voor een laptop maar voor een tablet is het niet echt iets heel bijzonders. Toch twijfel ik er niet aan dat je als normale gebruiker makkelijk een dag vol kan maken met deze machine, en zolang je hem iedere dag maar netjes oplaadt (met de lelijk grote adapter) hoef je je geen zorgen te maken over de accuduur.

HP SlateBook x2 – Software

De HP SlateBook x2 draait op Android 4.2.2 Jelly Bean en draagt natuurlijk Google’s goedkeuring, met als gevolg dat je toegang hebt tot alle software en diensten die je van Google’s Android verwacht. Dat houdt ook in dat je meteen aan de slag kunt met het downloaden van apps uit de Google Play Store.

HP-Slatebook-x2-screen

Qua skin (eigen interface) heeft HP zichzelf ook heerlijk in de hand kunnen houden, en er is dus niet al te veel aan de interface aangepast. Sterker nog, ik zou zo snel niets kunnen noemen dat ik echt een puur HP-ding zou noemen, op een widget die de capaciteit van de accu’s weergeeft na.

HP heeft wel een paar apps toegevoegd aan Android. Zo is er een camera-app en een app voor het afspelen van video’s. De filebrowser vind je ook niet zomaar op ieder Android device en hoewel bruikbaar snap je na gebruik ook wel redelijk snel waarom lang niet iedere fabrikant voor het toevoegen van deze app kiest.

HP-Slatebook-x2-screen-2

De meest interessante app die HP vooraf heeft geïnstalleerd is waarschijnlijk Kingsoft Office. Dit is een bruikbaar Office-pakket dat best als vervanger van Microsoft Office gebruikt kan worden, zeker zolang Office nog niet in (bruikbare) vorm beschikbaar is op Android. Dit pakket heeft ondersteuning voor de bekende bestandsformaten en kan ze ook aanmaken. Voor de heavy users van Excel zullen er vast beperkingen zijn maar 95 procent van de consumenten zal meer dan genoeg aan dit pakket hebben.

HP SlateBook x2 – Prestaties

De Nvidia Tegra 4-processor is een processor waar een hoop tabletgebruikers met wat technische interesse lang naar uitgekeken hebben. Dit is een krachtige chip met allerlei interessante vernieuwingen. In principe is deze review niet geschikt om er al te diep op in te gaan maar om even te noemen dat er vier cores met een 1.8GHz kloksnelheid zijn en er een vijfde core beschikbaar is voor de allerlichtste taken (yay batterijbesparing) ben ik niet te beroerd voor. Om je oren te doen laten klapperen door de 72 grafische cores te noemen ook niet trouwens.

De praktijk is echter veel interessanter en je mag zonder meer zeggen dat we hier met een super-krachtige machine te maken hebben, zeker in dit segment van de computermarkt. In combinatie met de 2GB werkgeheugen kan deze tablet niet alleen de zwaarste apps draaien (inclusief games met optimale graphics) maar is ook het navigeren in de interface geen enkel probleem voor de HP SlateBook x2. Het interessantste in mijn ogen is echter dat het vooral tijdens het browsen op het internet opvalt dat je met een krachtige machine te maken hebt. Websites laden sneller en draaien beter dan op zo’n beetje elke andere tablet die ik heb mogen gebruiken.

Toch is het niet allemaal koek en ei. Omdat we het hier over een nieuwe processor hebben die ook nog niet door heel veel fabrikanten is geïmplementeerd in hardware lijkt Android er nog niet altijd helemaal lekker mee om te gaan, met crashes van apps tot gevolg. Het is alweer vrij lang geleden dat ik moest klagen over de stabiliteit van een Android systeem en het is jammer dat dit nu moet met deze high-end machine. Er is best omheen te werken en ik heb er vertrouwen in dat updates deze nu nog ruwe kantjes glad gaan strijken maar voor nu doe je er vooral in het Office-pakket verstandig aan vaak je voortgang op te slaan.

HP SlateBook x2 – In gebruik / toetsenbord dock

Als ik eerlijk ben moet ik toegeven dat ik sinds de komst van Windows 8 en RT minder fan geworden ben van de Android hybride systemen. Niet omdat je binnen Android niet de apps kan vinden die van een dergelijk systeem een ‘werk’ computer maken want die mogelijkheden zijn er best wel, misschien zelfs wel meer als je het vergelijkt met Windows RT. Toch voelt het altijd een beetje als een omweg zoeken voor een route die je op Windows al kent. Een groter probleem is voor mij echter dat deze apparaten altijd een 10.1-inch formaat hebben, en daar zich qua toetsenbord dus ook toe moeten beperken. De resulteert gewoon altijd in een toetsenbord die wat krap aanvoelt. De 11.6-inch systemen die je nu met Windows 8 kan vinden bieden gewoon net dat beetje extra ruimte om een volledig toetsenbord te accommoderen.

HP-SlateBook-x2-review-dock

Dat gezegd hebbende is er gewoon weinig mis met het het toetsenbord dock van de HP SlateBook x2. Ja, de toetsen zijn wat krap maar klikken wel fijn en ook het geïntegreerde muisvlak werkt goed en heeft ondersteuning voor zaken als scrollen met twee vingers. Zeker tijdens het gebruik van het Office-pakket maar vooral de Chrome browser merkte ik weinig verschil tussen dit systeem en een echte laptop. Ik bedoel dat erg positief want er waren dus echt momenten dat ik vergat dat ik op een mobiel apparaat aan het browsen was (als je voor het gemak laptops even niet als mobiel apparaat ziet).

De balans tussen scherm een toetsenbord dock is ook redelijk te noemen, in tegenstelling tot sommige andere systemen valt de hele boel niet zomaar naar achter en is het ook op schoot goed te gebruiken. Als losse tablet zijn de prestaties net zo goed natuurlijk en met zeven uur zit de meeste accuduur (gelukkig) in de tablet zelf verwerkt. Toch blijft het jammer dat de HP SlateBook x2 als losse tablet duidelijke randjes en openingen in de behuizing heeft, waardoor het gewoon allemaal wat minder chique aanvoelt.

HP SlateBook x2 – Conclusie

HP heeft met de HP SlateBook x2 een machine op de markt gebracht die voor bepaalde gebruikers best als vervanging van een ‘serieuze/werk’ computer gezien kan worden. De kracht is aanwezig, er is genoeg werkgeheugen en door de combinatie met het toetsenbord dock kunnen langere stukken tekst verwerkt worden. Toch is de combinatie van het krappe toetsenbord en Android nu niet echt uitnodigend om voor eventuele beperkingen die je tegenkomt een omweg te vinden. Ik zou persoonlijk de mensen die voor dit soort machines in de markt zijn richting Windows 8 hardware sturen. En dat verbaast me best.

Als je het toetsenbord alleen maar als fijne extra ziet voor het geval je het nodig hebt en je kan leven met de randjes en openingen in de tablet zelf dan is de HP SlateBook x2 een fijne tablet, met een prijskaartje dat vergelijkbaar is met dat van andere high-end tablets. Voor 529 euro krijg je er in dit geval dan wel het dock meteen bij. Maar tablets als de Sony Xperia Tablet Z en iPad hebben wel een stuk mooiere behuizing en een beter scherm.

Minpunten

 • Kwaliteit display valt tegen
 • Afwerking tablet niet optimaal
 • Stabiliteitsproblemen

Pluspunten

 • Veel aansluitingsmogelijkheden
 • Krachtige prestaties
 • Prijs inclusief dock
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
HP SlateBook x2
Android Jelly Bean (4.2)

Reacties

 1. daan
  29 augustus, 2013 om 9:15

  Mmm…ik keek eerst uit naar deze tablet, maar ondanks dat er een nvidea 4 processor is zit valt het me tegen als ik het zo lees.
  Ja..dan kijk ik toch meer uit naar de nieuwe asus infinity die gaat komen…en niet te vergeten de nieuwe nexus :-)
  Maar…qua prijs dit geen verkeerde tablet !!
  Volgens mij heeft android op geen tablet vlekkeloos gedraaid, maar om nou zoveel geld uit te geven voor een tablet die draaid op windows…..

 2. SDO
  25 september, 2013 om 12:21

  Hoi Sam, als je deze tablet naast een Xperia Tab Z zou leggen in combinatie met een toetsenbord? Welke zou dan het beste uit de verf komen volgens jou? Of zou je aanraden om te wachten op de nieuwe Nexus 10 (waarvan ik nog nergens een releasedatum van heb kunnen vinden overigens)

  • Sam Rijver
   25 september, 2013 om 12:23

   Het hangt er een beetje vanaf hoe veel je het toetsenbord wilt gaan gebruiken denk ik. Omdat ik zelf het (lang) niet altijd nodig zou vinden om een keyboard (bij) te hebben zou ik zelf gaan voor de Xperia Z. Daar was ik erg van onder de indruk en het apparaat heeft ook nog eens een prachtig mooi scherm. Als je meeste van de tijd dit ding als soort Android laptop wilt gebruiken denk ik dat je meer plezier hebt van deze constructie.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.