Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Nieuwe Google Nexus 7 (2013)

Geschreven door
Geplaatst op4 augustus 2013, 19:51 CategorieReviews

De Google Nexus 7 is in mijn ogen de tablet die vorig jaar het tabletdeel van de Androidmarkt volwassen heeft weten te maken, en zijn succes niet alleen aan de super agressieve prijsstelling te danken had. De opvolger draagt dezelfde naam maar er is het nodige veranderd aan de specificaties, terwijl qua prijspunt de verandering minimaal is. In deze review gaan we kijken naar de nieuwe Google Nexus 7, die uit 2013.

Nieuwe Google Nexus 7 – Specificaties

De nieuwe Google Nexus 7 is een vlaggenschip device en dit betekent in dit niet alleen dat Google de software beheert en blijft ondersteunen maar ook dat Google (in samenwerking met ASUS) zoveel mogelijk knappe hardware in zo’n goedkoop mogelijk pakketje weet te stoppen. Zo kost het 16GB model in de VS 229 dollar en het 32GB model 269 dollar. Ook komt er een 4G-versie met een prijs van 349 dollar. Dat het pakketje dan ook nog een eens beperkte afmetingen en redelijk aantrekkelijke looks heeft is een fijne bonus. De specificaties in opgesomde vorm:

 • 7-inch display met een resolutie van 1920 x 1200 pixels
 • Qualcomm Snapdragon S4 Pro 1.5GHz-cpu
 • Adreno 320 400MHz gpu
 • 2GB werkgeheugen
 • 16GB of 32GB opslaggeheugen
 • Webcam en 5MP camera
 • WiFi (2.4Ghz/5Ghz) a/b/g/n
 • Bluetooth 4.0
 • NFC
 • GPS
 • 3950mAh accu

Het bovenstaande zijn de belangrijkste specs, maar ook de stereospeakers die surround-sound kunnen simuleren en de mogelijkheid om via een (los aan te schaffen) accessoire de tablet draadloos op te kunnen laden zijn natuurlijk interessante gegevens. Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de nieuwe Google Nexus 7.

Nieuwe Google Nexus 7 – Video

In onderstaande video neem ik de belangrijkste plus- en minpunten van de nieuwe Google Nexus 7 (2013) door.

Nieuwe Google Nexus 7 – Hardware en design

Harder, Better, Faster, Stronger. Dit nummer van Daft Punk had prima de presentatie van de nieuwe Google Nexus 7 kunnen inleiden want het lijkt volledig van toepassing. Hoewel de behuizing nog steeds van plastic is kan je zeggen dat het apparaat steviger en beter aanvoelt. Supersterk Gorilla Glass beschermt het display en hoewel de behuizing smaller en dunner is geworden in vergelijking met zijn voorganger is het apparaat ook nog eens een stuk sneller.

De randen aan de zijkant van de nieuwe Nexus 7 zijn vrij smal maar bieden nog net genoeg ruimte om je vingers (duimen vooral) kwijt te kunnen zonder per abuis het scherm aan te raken. De randen aan de boven- en onderkant van de tablet zijn nog wel vrij breed, waardoor de machine een extra lang en een beetje uit balans lijkt qua aangezicht. In de hand ligt hij echter prima en is door de versmalling ook makkelijker vast te houden. Voor de achterzijde maakt Google geen gebruik meer van de geribbelde structuur voor een betere houvast. De achterzijde is in plaats daarvan nu voorzien van een soort rubber/soft-touch coating.

Nieuwe-Google-Nexus-7-2013-design

De nieuwe Nexus 7 heeft eigenlijk gewoon een heel ingetogen en zelfs een wat saai design. Er is niet veel mis meer maar kan tegelijkertijd ook niet als een blikvanger omschreven worden. De tablet is maar 8.6 mm dik en weegt 290 gram en is daarmee wel weer dunner en lichter dan de meeste concurrerende 7-inch tablets.

Display

De blikvanger van de nieuwe Nexus 7 is namelijk het scherm. Met een resolutie van 1920 x 1200 pixels op een 7-inch IPS display hebben we het hier namelijk over een PPI (pixel density) van 323. Dat is gestoord hoog. Retina plus een beetje. Deze hoge resolutie zorgt voor een zeer scherpe weergave, zowel qua teksten als qua afbeeldingen en video’s. Niet alleen voor de boekenlezers maar ook de surfers en de video-fanatiekelingen is dit een indrukwekkend display.

Zoals we weten is alleen een hoge resolutie echter niet genoeg, en kijken we ook naar zaken als de kijkhoeken, kleurweergave en het contrast. Gelukkig heeft Google (en ASUS) het ook op dit gebied meer dan prima voor elkaar. De kleurweergave is dynamisch zonder het natuurlijke uit het oog te verliezen en zorgt dus voor een comfortabele en realistische weergave. Google zelf geeft aan dat het kleurbereik met 30 procent vergroot is ten opzichte van het oude model.

Ook kan de helderheid van het scherm redelijk hoog afgesteld worden waardoor de tablet aardig tegen invallend licht en reflecties op kan boksen. Hoewel in direct zonlicht comfortabel werken nog steeds lastig is kun je buitenshuis in de schaduw prima aan de slag met deze tablet, met name ook door de laminering waardoor er tussen scherm en glazen bescherming ‘geen’ ruimte zit. De kijkhoeken zijn goed te noemen. Er is geen noemenswaardig verlies in kwaliteit wanneer je in een lichte hoek naar het scherm kijkt. Ook voor meerdere personen die naar het display kijken blijft de kwaliteit dus grotendeels prima te doen.

Aansluitingen en connectiviteit

Het enige dat ik echt mis is een microSD-kaartlezer om het geheugen van de tablet goedkoop uit te kunnen breiden. Ik begin met dit gebrek om duidelijk te maken dat in de rest van alle (reële) wensen voorzien is.

Nieuwe-Google-Nexus-7-2013-usb

De nieuwe Nexus 7 heeft een WiFi chip met ondersteuning voor 2.4G en 5G signalen (a/b/g/n), Bluetooth 4.0, GPS en natuurlijk NFC. Het laatste is natuurlijk in praktijk nog niet zo heel interessant maar wie weet is 2013 eindelijk het jaar van NFC. Interessanter vind ik zelf de mogelijkheid om de tablet via een Qi-oplader draadloos te kunnen laden. Natuurlijk kan het ook met de microUSB-poort. De microUSB-poort geeft je ook de mogelijkheid de nieuwe Nexus 7 met de computer te verbinden, USB-apparaten aan te sluiten (host functie) en via SlimPort een extern scherm aan te sluiten. Voor het gebruik van de SlimPort is echter wel een (nieuwe) adapter vereist.

Camera’s

De nieuwe Nexus 7 heeft nu ook een camera aan de achterkant van de tablet, in tegenstelling tot het oude model. De camera is van bruikbare kwaliteit maar niets bijzonders. Het is leuk om her en der wat kiekjes te schieten en zolang je redelijk rekening houdt met de verlichting en de autofocus zijn werk laat doen zijn ze nog bruikbaar ook. De camera kan 1080p (Full HD) video schieten en daar is (voor mijn ogen) de kwaliteit ook acceptabel van, en zelfs beter dan de resultaten die ik van andere Android tablets gewend ben.

Nieuwe-Google-Nexus-7-2013-foto

De webcam is ook precies dat. Een simpel cameraatje dat je in staat stelt te videochatten of een Hangout (jaja Google Nexus, dus noem ik het maar een keer) van beeld te voorzien. Qua kwaliteit doet de camera echter niets om het doorgaans oncharmante perspectief waarmee je jezelf vanaf een tablet filmt te compenseren.

Speakers

Ten opzichte van de ‘oude’ Nexus 7 heeft Google ook wat aanpassingen aan de audiokwaliteit doorgevoerd. In tegenstelling tot het oude model beschikt het nieuwe model over stereospeakers waarvan er één aan de bovenzijde en één aan de onderzijde geplaatst is. In landscape-modus geeft dit een relatief goed stereobeeld, natuurlijk in zoverre dat mogelijk is met een 7-inch apparaat. Let er in landscape-modus echter wel op dat je met je handen de speakers niet bedekt.

Dit stereobeeld is een wereld van verschil wanneer je de oude Nexus 7 er naast legt en zorgt dan ook voor een betere audio-ervaring bij het spelen van games, het kijken van een video of het beluisteren van muziek. Hoge tonen worden helder weergegeven, zonder schel te klinken, en de middentonen zijn goed gebalanceerd. Dialogen worden dus ook prima weergegeven en niet ondergesneeuwd door andere geluidseffecten.

Hoewel je er dus een redelijk goed geluid uit kunt krijgen voor een simpel spelletje of een YouTube filmpje, ook bij een hoog volume, is de nieuwe Nexus 7 niet echt een tablet waarmee je een lange film kijkt of uitgebreid muziek luistert. Daarvoor ontbreken de lage tonen, een zeer belangrijk onderdeel in audiotracks van films en in muziek, teveel. Een 7-inch tablet blijf toch te klein om op dat gebied indruk te kunnen maken.

Een leuke extra feature is dat de nieuwe Nexus 7 beschikt over ‘Surround Sound powered by Fraunhofer’. Dit geeft een leuk effect bij sommige content dat, in tegenstelling tot vele andere apparaten, ook daadwerkelijk een soort van surround-ervaring geeft. Toch moet ik gelijk zeggen dat je verwachtingen wat dit betreft niet te hoog mogen zijn.

Accu

Meer pixels kosten meer energie en dat het pakketje ook nog eens dunner is dan de voorganger die minder pixels had moet je zorgen doen baren over de accuduur. Ondanks beweringen van Google zijn deze zorgen terecht. Voor een vlaggenschip apparaat vind ik het een beetje tegenvallen. Natuurlijk heb ik constant met dit nieuwste speeltje zitten kloten maar veel verder dan 6 tot maximaal 7 uur kom ik toch niet op een enkele lading. Dit is fors minder dan de 10 uur die Google belooft. Naar het schijnt heeft Google de beweringen qua accuduur gebaseerd op een scherm die op 44% helderheid staat en zonder een actieve WiFI. Wait wat? Ja dat is dus achterlijk.

Nieuwe Google Nexus 7 – Software

Net als andere Nexus apparaten draait ook deze nieuwe Google Nexus 7 op een kale versie van Android. Op het moment dat je de tablet uit de doos haalt is er dikke kans dat Android 4.3 Jelly Bean de versie is, in mijn geval moest ik nog even een update draaien vanaf 4.2. Met een kale versie bedoel ik dat er geen enkele toevoegingen zijn gedaan door de hardwarefabrikant, in dit geval ASUS.

Android-4-3-Nexus-7-home

We hoeven het er natuurlijk niet over te hebben dat dit een apparaat is met goedkeuring van Google en dat je dus toegang hebt tot alle functies en standaard apps van Android. Via de Google Play Store kan je apps installeren en het aanbod van specifiek voor tablets ontwikkelde apps groeit ook gestaag. Op 7-inch tablet ziet een ietwat opgeblazen versie van een smartphone app er ook een stuk minder beroerd uit dan op 10-inch tablet.

Nieuw in Android 4.3 Jelly Bean

De nieuwe Google Nexus 7 wordt dus in de meeste gevallen standaard met Android 4.3 Jelly Bean geleverd (en anders krijg je meteen een update aangeboden), de op het moment van schrijven meest recente versie van het Android besturingssysteem. Deze versie werd halverwege juli (2013) officieel door Google gepresenteerd maar is een relatief kleine update ten opzichte van Android 4.2 Jelly Bean.

Beperkte gebruikersprofielen

Toch zijn er een aantal interessante nieuwe features te vinden binnen Android 4.3 Jelly Bean. Voor de gebruiker is wellicht de ‘restricted profiles’ (beperkte profielen) functie het meest interessant. Hiermee is het mogelijk om als hoofdgebruiker een profiel/account aan te maken dat meer beperkingen kent dan een standaard nieuw gebruikersaccount.

Binnen Android 4.2 Jelly Bean was het al mogelijk voor meerdere gebruikers een account/profiel aan te maken, maar met de beperkte profielen krijg je meer controle als hoofdgebruiker. Een beperkt profiel wordt vanuit het account van de hoofdgebruiker aangemaakt en biedt daarom complete controle over alles dat binnen het profiel wel en niet gedaan mag worden. Zo kun je als hoofdgebruiker welke apps (van deze hoofdgebruiker) wel en welke niet gebruikt mogen worden. Ook kun je aangeven of binnen het profiel in-app aankopen gedaan mogen worden. Wel is een beperkt profiel nog steeds een compleet eigen omgeving met eigen eigen opslagruimte, eigen homescreens, eigen widgets en eigen instellingen.

Android-4-3-Nexus-7-beperkte-profielen

Er zijn veel interessante toepassingen voor deze functie te verzinnen, waaronder een kiosk-modus voor bijvoorbeeld het gebruik door klanten in een winkel, een afgeschermde modus voor gebruik door kinderen en een speciaal account voor gasten die bij je thuis langskomen.

Bluetooth en wifi

Op het gebied van Bluetooth en wifi zijn er ook een aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo is er nu ondersteuning voor Bluetooth Smart, ook wel Bluetooth Low Energy genoemd. Hiermee wordt het energieverbruik bij het koppelen van een Bluetooth accessoire verminderd, mits die accessoire dezelfde ondersteuning biedt. Met name voor ‘wearables’ als Smartwatches die notificaties van de tablet weergeven is dit een welkome feature. Daarnaast is het binnen Android 4.3 mogelijk om wanneer wifi uitstaat toch te laten zoeken naar wifi-netwerken en aan de hand daarvan je locatie te bepalen. Dit verbruikt minder energie dan de gps-functie en kan dus voor een langere batterijduur zorgen.

Google Play Games

Het is eigenlijk geen nieuwe feature van Android 4.3 Jelly Bean maar tegelijk met de lancering van het OS werd ook Google Play Games in de Play Store uitgebracht. Met deze ‘portal’ is het mogelijk om alles dat te maken heeft met het spelen van games in één app terug te vinden. Wanneer je Google Play Games opent heb je onder meer toegang tot alle games die je geïnstalleerd hebt, games die je recentelijk gespeeld hebt, de spelers waar tegen je gespeeld hebt, je hoogste scores en je achievements, en Google+ vrienden die je kunt uitdagen voor een spel.

Android-4-3-Nexus-7-play-games

Meer verbeteringen en vernieuwingen

Android 4.3 Jelly Bean brengt nog een aantal kleine verbeteringen en optimalisaties met zich mee die je niet direct terugziet maar die wel belangrijk zijn. Voor een compleet overzicht van alle vernieuwingen en verbeteringen kun je terecht in ons Android 4.3 Jelly Bean overzicht.

Nieuwe Google Nexus 7 – Prestaties

Kijkend naar de specificaties beschikt de nieuwe Nexus 7 over een Qualcomm Snapdragon S4 Pro-processor, een model dat vorig jaar gelanceerd werd. Echter klopt dit niet helemaal. Google en ASUS hebben namelijk gekozen voor een aangepaste versie van deze processor die eigenlijk ook deels de nieuwe Qualcomm Snapdragon 600-variant is. De chip die in de tablet verwerkt zit is de APQ8064-1AA, een speciale versie van de S4 Pro die niet over vier Krait 200-kernen maar vier Krait 300-kernen beschikt. Deze kernen worden ook in de nieuwe generatie Snapdragon 600-processor gebruikt. Eigenlijk hebben we dus te maken met een iets lager geklokte Snapdragon 600-chip, welke normaal gesproken begint bij 1.7GHz.

Toch houden we voor het gemak de officiële specificaties van Google aan en hebben het dus over de S4 Pro-processor. Dit model van Qualcomm is een quadcore-variant en is meer dan krachtig genoeg om alles wat je er op dit moment tegenaan kan gooien te draaien. In combinatie met de Adreno 320 grafische processor zijn er zelf enorm indrukwekkende mogelijkheden als het gaat om grafische hoogstandjes in spelletjes, die je op dit punt gewoon echt games moet noemen. Opstarttijden van apps zijn korter dan ooit en taken als browsen voelen ook weer net wat sneller aan en vloeiender aan.

Scrollen blijft een klein probleem voor Android maar als je nooit anders gewend bent – en dus niet je iPad (mini) aan het inruilen bent voor deze tablet – zul je er niet al te gek veel last van hebben. Het blijft een heel klein beetje sputteren. Als ik eerlijk ben kan ik deze klacht mezelf ook wel een beetje aangepraat hebben, op basis van andere reviews. Hetzelfde is me overkomen bij mijn Retina Macbook Pro die niet zou kunnen scrollen, maar waar ik nu maanden later niets meer van merk. Al met al is er over de prestaties van de nieuwe Google Nexus 7 vrij weinig te klagen. Het is gewoon een zeer indrukwekkend apparaat dat eenvoudig de directe concurrentie doet verbleken en in ieder geval het komende jaar prima mee zal komen.

Nieuwe Google Nexus 7 – In gebruik

De nieuwe Google Nexus 7 is de beste Android tablet die ik tot nu toe heb mogen gebruiken. Het is een indrukkend goed apparaat met bijbehorende bouwkwaliteit. Natuurlijk had ik graag iets chiquere materialen gezien en had het design opwindender mogen zijn, maar we kunnen niet alles hebben. Daarbij mogen we dit ook niet echt als grote nadelen beschouwen.

De tablet ligt goed in de hand en ondanks de smallere randen is er genoeg ruimte om je duimen kwijt te kunnen zonder per ongeluk steeds het scherm aan te raken. Doordat de tablet wat smaller is geworden past hij ook makkelijker in je hand, en broekzak. Het dragen van de tablet in je broekzak is echter alleen iets voor korte stukjes en het liefst binnenshuis, want je loopt natuurlijk nog steeds een klein beetje voor gek met zo’n plaat in je kontzak.

Nieuwe-Google-Nexus-7-2013-review

De tablet is erg snel en de combinatie Android 4.3 Jelly Bean, de Qualcomm-processor en grafische chip sturen alles erg knap aan waardoor je een absoluut vloeiende en nagenoeg perfecte Android-ervaring voorgeschoteld krijgt. Zeker voor de basistaken heb ik nog nooit zo’n snelle Android tablet in handen gehad. Wel wordt de nieuwe Google Nexus 7 best warm bij intensieve games. Niets om je echt zorgen over te maken en je zult je er ook niet aan branden, maar warm is het zeker. Mijn model heeft ook last van een soort bug in de audio. Soms wil hij zomaar opeens geluid van een openstaande app afspelen. Zo had ik vannacht opeens race-geluiden uit de speakers schallen. Natuurlijk duurde dat een goede paar minuten voordat ik doorhad dat het geluid uit de kamer naast mijn slaapkamer kwam.

Het scherm is enorm indrukwekkend en voor mijn ogen minstens net zo mooi als die op de retina iPad, misschien zelfs nog mooier. Vooral bij het lezen van een boek of webpagina’s met een hoop tekst merk je het voordeel van een scherm met een hoge resolutie van goede kwaliteit. Ook voor het bekijken van video’s en andere vormen van content consumptie is dit display een verademing.

Nieuwe Google Nexus 7 – Conclusie

De eerste Nexus 7 vonden wij al een mooi apparaat met een wellicht nog mooiere prijs. De nieuwe Google Nexus 7 is iets duurder maar je krijgt dan ook veel meer voor je geld, met het scherm als het absolute hoogtepunt. De tablets is snel, stabiel en met de laatste generatie van Android niet alleen leuk voor jou maar ook voor alle andere leden van het gezin.

Dit is in mijn optiek de tablet waar je op moet wachten, maar wanneer de nieuwe Nexus 7 in Nederland beschikbaar komt en voor welke prijs precies is nog niet bekend. Of ASUS zowel de 16GB als 32GB versie aan gaat bieden weten we ook nog niet, het zou mij in ieder geval niets verbazen als ze alleen de 32GB gaan verkopen. Als we gewoon de de 229 dollar (16GB-versie) omzetten in 229 euro dan is het prijsverschil met de MeMoPad HD 7 van ASUS niet heel groot en deze Nexus 7 blaast hem van alle kanten uit het water. Hetzelfde geldt zelfs voor alle directe concurrenten in het 7-inch segment die de afgelopen weken gelanceerd zijn. De nieuwe Nexus 7 doet ze allemaal verbleken.

Minpunten

 • Tegenvallende accuduur
 • ontbreken microSD-kaartlezer
 • Camera’s zijn niet indrukwekkend

Pluspunten

 • Indrukwekkend display
 • Snel en stabiel
 • Stock Android 4.3 Jelly Bean
Tablets Magazine
Beoordeling
9.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Nieuwe Google Nexus 7 (2013)
Android KitKat (4.4)

Reacties

 1. Woout
  04 augustus, 2013 om 20:14

  Waarom is die klok op het homescreen gealigned naar rechts, en niet gewoon gecentreerd?

  • Sam Rijver
   04 augustus, 2013 om 20:16

   Ha gewoon positie van widget. Ik heb hem nu maar in het midden gezet. Zodat als je langskomt we daar geen ruzie over krijgen.

 2. Karim
  04 augustus, 2013 om 20:42

  Mooie review, ik hoop dat die eind augustus of september in Nederland is!

 3. themoto
  04 augustus, 2013 om 23:04

  Beter als de Note 8.0 ik twijfel namelijk tussen deze twee?

  • Sam Rijver
   04 augustus, 2013 om 23:06

   Ja, veel beter. Tenzij de pen erg belangrijk voor je is en je fan bent van de TouchWiz skin. Dan is het wat closer.

   • Karim
    04 augustus, 2013 om 23:08

    Maar dan nog steeds de nexus gewoon lijkt mij haha

   • Sam Rijver
    04 augustus, 2013 om 23:17

    jep

 4. kim
  04 augustus, 2013 om 23:27

  Waar is dit op gebaseerd dat de Nexus 7 veel beter is dan de Samsung galaxy note 8.0? Ik heb hem zelf en hij is echt top! Verschil tussen een 8 inch en een 7 inch scherm is echt de moeite waard. Net dat beetje extra scherm om comfortabel te kunnen internetten zonder veel te zoemen. De Samsung heeft een micro sd cardslot en een infrarood poort om je tv of andere apparaten te bedienen. Het scherm van de Samsung is geen full hd, maar dat maakt voor mij niet uit. Het is gewoon erg goed. punt uit. Dit wordt ook in de meeste reviews bevestigd. Multie Window is erg handig.

  Als de Nexus 7 uitkomt in Nederland ga ik hem zeker kopen, maar dit is meer voor de heb. Een 8 inch scherm is gewoon Ideaal voor onderweg en goed voor thuisgebruik. Een 10.6 inch scherm is Ideaal voor thuisgebruik. 7 inch is het net niet. Ik spreek uit ervaring. In het verleden en Samsung tab 7 gehad en dit is geschreven op een surface rt.

  • Sam Rijver
   04 augustus, 2013 om 23:38

   De Nexus 7 is veel sneller en heeft een (heel) veel beter scherm. En draait ook nog eens op een schone en (dus) niet vervuilde versie van Android.

   Het hoge resolutie scherm neemt wat mij betreft het voordeel van het grotere scherm weg, omdat je meer (detail) kan zien op de 7 inch dan je nu kan zien op de grotere 8 inch. Het kleinere scherm laat dus ‘meer’ zien.

   MicroSD kan een voordeel zijn, net als de IR blaster maar persoonlijk zou ik daar niet al te veel waarde aan hechten (en doe dat dus ook niet). Multi Window is in praktijk helemaal niet zo handig en voelt erg gemaakt/geforceerd en gaat enorm ten koste van de responsetijd en daarmee imho de productiviteit.

   Ik ben fan van de iPad mini (7.9 inch) en heb in algemeen niets tegen 8 inch. Maar als een kleiner, dunner en daarmee draagbaarder apparaat meer details kan weergeven, sneller, schoner _en_ goedkoper is… is het voor mij niet zo heel moeilijk de Nexus 7 de betere van de twee te noemen.

   Maar ieder natuurlijk zijn voorkeuren. Als je veel waarde hecht aan TouchWiz, een stylus, MicroSD en de IR blaster is de Note 8.0 een fijne optie.

   • kim
    05 augustus, 2013 om 0:05

    Ipad mini tel ik niet mee, maar ieder zijn ding. Zo’n gesloten ecosysteem is niets voor mij. Als ik muti Windows gebruik op mijn note 8.0, heb totaal geen last van mindere responstijd, hij is bij mij gewoon bloedsnel. Mijn Samsung s4 heeft een full hd scherm. Als ik overschakel op de note 8.0 of de surface rt, dan soort het mij absoluut niet. Als het scherm goed is, dan is het goed. Niet meer en niet minder. Waarschijnlijk worden wij het nooit eens, maar gelukkig leven wij in een vrij land.

   • Martijn Chel
    05 augustus, 2013 om 0:21

    Inderdaad, dat zeggen we ook altijd. Iedereen heeft zijn eigen wensen en voorkeuren. Maar als we puur naar de feiten, onze ervaringen en de specs kijken dan kom je er niet onderuit dat de Nexus 7 op dit moment de beste koop is, puur als je algemeen kijkt voor kleinere tablets. Mocht je 8-inch prefereren.. ja, dan is de Note 8 zeker een goede optie. Maar we zijn er om advies te geven door tablets te testen en dat is dan ook de belangrijkste conclusie; als je in de markt bent voor een Android tablet dan is de nieuwe Nexus 7 een absolute aanrader.

  • TabletMan
   04 augustus, 2013 om 23:53

   Ik ga akkoord: 8-9″ is voor mij ook de sweetspot (momenteel). 7″ is het net niet voor mij, maar als je daarmee wel kan leven is deze nieuwe Nexus 7 prijs/kwaliteit natuurlijk het beste wat er momenteel te krijgen is…

  • sellon georgie
   05 augustus, 2013 om 10:48

   He bent even droom Vrouw. Een Vrouw die vet van tablets houd en ook nog eens weet waar ze over praat ;)

 5. Gerhard
  05 augustus, 2013 om 9:37

  Kan je met de 4G versie bellen en whatsappen?

  • Sam Rijver
   05 augustus, 2013 om 9:40

   (traditioneel) Bellen sowieso niet maar misschien is whatsapp mogelijk, maar dan weer niet zo’n een of andere omweg/hack.

 6. Lars
  05 augustus, 2013 om 17:16

  De Nexus 7 (2013) is momenteel alleen in de VS verkrijgbaar.

  Toch zie ik de Nederlandse taal op het scherm staan. Is de Nederlandse taal standaard op de tablet aanwezig, of heb je een preview tablet van Google Nederland gekregen?

  Ik twijfel namelijk of ik hem uit de VS moet importeren.

  • Sam Rijver
   05 augustus, 2013 om 17:17

   Nederlands was standaard aanwezig. Is meer een Android (4.3) ding dan Nexus 7 gerelateerd denk ik. Dus wat dat betreft hoef je het niet te laten.

 7. hiba
  05 augustus, 2013 om 20:33

  Top recensie! Ik wil voor volgend schooljaar i.p.v m’n laptop elke dag mee te sjouwen een tablet kopen. Is de nieuwe Nexus 7 geschikt om tijdens colleges snel aantekeningen mee te maken/aantekeningen erbij te pakken etc?

  • Sam Rijver
   05 augustus, 2013 om 21:03

   Hoewel ik redelijk snel kan touch-typen zou ik voor zoiets toch echt een toetsenbord willen. Nu is er vast een combinatie mogelijk maar toetsenbord+7inch vind ik zelf niet de beste combo. Ik denk dat je misschien beter naar een andere tablet kunt kijken, misschien zelfs wel een of andere Windows 8 hybride. Tenzij je denkt dat je snel genoeg kan typen op glas natuurlijk, dan is de Nexus 7 de beste Android tablet. Let wel op de qua accuduur het net aan close kan zijn of je de dag doorkomt.

   • Mulder
    18 januari, 2014 om 0:02

    Gebruik m voor opleiding met toetsenbord van Microsoft. Daarbij is de beschermkap vh toetsenbord de standaard voor landscape en foto stand. Top combinatie. Ook nog een muis erbij. Voor 300 lach je al die sjouwers met duur Windows uit. N

  • Karim
   05 augustus, 2013 om 23:01

   Misschien is n windows-rt tablet wat? Of ander iets in de asus transformer serie?

 8. Snorlax
  06 augustus, 2013 om 10:12

  Mooi hoor, maar misschien is de MemoPad HD 7 wel genoeg voor mij. Ik heb nooit eerder een tablet gehad; zijn alle extra’s en luxe dingen die hier op zitten ook een voordeel voor ‘beginners’ zoals ik, of zullen vooral mensen die ook met hun tablet naar bed gaan (eh bij wijze van spreken dan natuurlijk) hier echt voordeel van hebben? Ik ga er niet op gamen, maar wel misschien eens een film/serie in de trein kijken… Veel browsen en e-mailen… De DS Audio Station App gebruiken voor mijn muziek thuis… Dat soort dingen…

  • Sam Rijver
   06 augustus, 2013 om 10:50

   De HD 7 kan best een prima optie zijn. Natuurlijk heeft iedereen profijt van een mooi scherm maar het scherm op andere tablets is daardoor niet opeens slechter geworden. Enige waardoor ik twijfel welk advies je te geven is het film kijken in de trein, de Nexus 7 kan beter buiten gebruikt worden terwijl de HD 7 een MicroSD kaart heeft het opslaan van de bestanden… Lastig dus.

   • Snorlax
    06 augustus, 2013 om 18:38

    Bedankt. Ik weet het nog niet. Ik denk wel dat ik nog een maand of zo kan wachten dus wellicht kan ik het niet laten om toch voor deze nieuwe versie van de N7 te gaan…

   • Sam Rijver
    06 augustus, 2013 om 22:07

    Haha. Misschien maakt het de keuze wat makkelijker als ik vertel dat de HD 7 nu in de bonus aanbieding is bij de Albert Heijn voor 139 euro?

   • Karim
    06 augustus, 2013 om 22:37

    ja, koop die maar gewoon! dan is de kans kleiner dat de nexus straks is uitverkocht voor ons haha! nee maar ff serieus je moet gewoon doen wat je denkt dat het beste is.

   • Snorlax
    07 augustus, 2013 om 21:04

    Ja hallo, een quadcore voor nog geen 140 euro, dat kan ik net laten liggen hoor. Ik ben zojuist gaan kijken, maar uiteraard alles uitverkocht. Ik dacht dat iedereen al een tablet in huis had… En dat het crisis was en zo… Ach een tabletje meer of minder in huis, wat maakt het allemaal uit…
    Bedankt voor de tip in elk geval! De bedrijfsleider zei dat er misschien nog nieuwe zouden komen, maar daar geloof ik niet zo veel van. Hij kon het me dan ook niet met zekerheid stellen.
    Sorry voor het posten van Memopad dingen in een Nexus review. Bij Tweakers staan daar lijfstraffen op heb ik begrepen!
    (wordt vervolgd)

 9. Dennis
  15 augustus, 2013 om 20:37

  Als ik een Nexus 7 in Amerika koop en in Nederland gebruik, is dan alles -behalve de oplaadkabel en de taal op de Nexus- hetzelfde?
  Of zijn er andere nadelen bij het gebruiken van een Amerikaanse versie Nexus in Nederland?

  • Karim
   15 augustus, 2013 om 20:46

   Ik heb wel eens gehoord over gps problemen wanneer je een product importeerd, maar dat is minimaal. De taal is gewoon Nederlands overigens, dat is gewoon voorgeïnstaleerd.

  • Sam
   15 augustus, 2013 om 20:51

   In principe is gewoon alles hetzelfde, ook GPS werkt voor mij perfect. Je zit alleen met de oplader waar je een verloopstukje voor zou moeten kopen. Nederlands is zoals Karim al aangaf inderdaad gewoon één van de standaard Android talen.

 10. kolibri
  18 augustus, 2013 om 11:45

  De GPS problemen schijnen dermate groot te zijn dat velen hem in de VS terug brengen. Navigeren blijkt onmogelijk.
  Voor mij is hij dus zijn geld niet waard indien de GPS (en touchscreen) problemen niet worden opgelost.

  • Sam
   18 augustus, 2013 om 11:47

   Tja dat is natuurlijk niet best. Ben blij dat ik helemaal geen problemen ondervindt, op een audio-bug na. Ook uitgebreid de GPS getest nu en dat werkt bij mij als een zonnetje. Sowieso verstandig om te wachten tot het ding in Nederland beschikbaar is zodat je ergens terecht kan als er wat mis is met het ding.

   • kolibri
    18 augustus, 2013 om 11:54

    Zo snel de GPS getest dat kan niet.
    Hij blijkt altijd wel in te locken voor de eerste keer maar stopt ermee na enige (1/2 uur) tijd “on route”.
    Ter plekke in de winkel (of thuis) testen heeft dus geen zin.

   • Sam
    18 augustus, 2013 om 11:55

    Daarom heb ik het ook onderweg gebruikt als navigatiesyteem voor een ritje naar schiphol en terug en een keer Almere en terug. Ruim langer dan half uur onderweg.

 11. Sabien Rodenbach
  24 augustus, 2013 om 17:39

  Wil ook graag een tablet kopen. Ik dacht de google nexus 7 maar lees hier net dat ie niet zo geschikt is om films binnen te kijken?

  Waar wil ik mijn tablet voor gebruiken?
  films/uitzending gemist
  lezen van kranten
  muziek/radio met optimaal geluid
  om mijn werk (foto’s/video’s) te laten zien

  Zit er ook video conferencing op?

  Welke tablet komt het meest in de buurt van mijn wensen?

  • Martijn Chel
   24 augustus, 2013 om 19:15

   Nexus 7 is prima te gebruiken voor video’s kijken hoor. Waar haal je dat vandaan?
   Voor de overige zaken die je wilt doen ook een meer dan prima tablet. Video conferencing kan volgens mij via Skype.

 12. leo
  27 augustus, 2013 om 15:06

  Ik bleef de keuze erg lastig vinden, maar met de review van de Nexus dacht ik er helemaal uit te zijn. Krijg ik hier in twee winkels te horen dat hij (óók die van 2012 !) in Nederland nauwelijks leverbaar is. Op de website van de Nexus zelf zie ik bij “nu kopen” twee ketens, waarvan de ene hem niet heeft en de andere, BCC, hem alleen in Amsterdam heeft. Ik heb helemaal geen zin in ingewikkeld gedoe alleen al voor de aanschaf zelf !

  • Martijn Chel
   27 augustus, 2013 om 15:16

   Let wel op dat je de juiste Nexus 7 zoekt. De huidige Nexus 7 (2012) is inderdaad nauwelijks meer te koop maar dat is logisch. De winkels wachten op het nieuwe model, welke nog niet in Nederland gelanceerd is. Zodra dit het geval is zal ook de nieuwe Nexus 7 (2013) gewoon volop verkocht worden.

   • leo
    27 augustus, 2013 om 19:40

    Dank. Ik dacht al zoiets, maar de computerwinkel én de winkel van de elektronicaketen meldden dat “de Nexus sowieso altijd lastig te leveren is en dat ze de nieuwe ook niet zouden krijgen”. Dus ik was weer bij af. Nu maar kiezen tussen wachten of toch maar gaan voor bv de iPad mini; wel duur….

 13. tijmen
  23 oktober, 2013 om 17:23

  Goedemiddag,
  Weten jullie misschien of er al iets duidelijk is over het verschijnen van deze geweldige tablet in Nederlands?

  • Martijn Chel
   23 oktober, 2013 om 20:17

   Wat bedoel je met in het Nederlands? De tablet is al twee maanden te koop in Nederland, zie de tab met de prijzen.

 14. Coenraad
  13 januari, 2014 om 19:50

  Mijn beste,

  Ik ben van plan de Google Nexus Tablet 7 (2013) te kopen!!
  Dit zal mijn eerste Tablet worden. (geen ervaring met Tablets, zelf niet met een Smartphone).
  Maar enfin,
  Mijn vraag is:
  deze Tablet heeft een (mini) USB aansluiting. Kan ik hierop een KPN Dongel aansluiten, zodat ik ook buiten een Wifi-gebied, toch kan internetten?

  Dank voor uw reactie.

  • Karim
   14 januari, 2014 om 8:49

   Hoi COENRAAD, voor zo ver ik het weet niet, de dongel heeft een usb aansluiting en de nexus slechts een mini-usb aansluiting. Dit past dus niet, ook het feit dat de software van de dongel niet compitabel is met android zal ervoor zorgen dat je met de dongel geen internet zult ontvangen op de nexus. Je kan overwegen de 3g/4g-versie te halen mocht je graag overal internet willen.

   • Coenraad
    14 januari, 2014 om 15:03

    Mijn beste,

    OK!! Dank voor de snelle reactie!!
    Het is mij duidelijk!!

   • Rodro
    15 januari, 2014 om 0:22

    De dongel heeft inderdaad een USB aansluiting. Met een USB OTG kabel (dus een female USB naar mini USB) moet het lukken. Kijk in ieder geval onder de instellingen bij “Meer…”. Als hier “mobiele netwerken” staat, dan gaat dit werken. Overigens niet met alle dongels, de meeste dongels die gratis door KPN, Vodafone etc geleverd worden, werken niet op Android. De E220 van Huawei werkt altijd.

  • Karim
   14 januari, 2014 om 8:50
 15. Ton
  09 maart, 2014 om 13:34

  Hallo, twee dingen zou ik nog graag willen weten.
  Ten eerste, ik lees hier en daar dat er problemen zijn of waren met de GPS functie, is dat het laatste, zijn die inmiddels opgelost?
  Ten tweede, die 3G/4G functie, werkt dat op een los SIM kaartje van een provider, is daar een slot voor?
  In principe kun je dan dus met het tablet bellen via Skype, wat mij nog iets doet bedenken, kan er een headset op aangesloten worden?
  Dat was het even,

  Groeten, Ton.

  • Martijn Chel
   09 maart, 2014 om 14:31

   Hoi Ton,
   Over het eerste heb ik niet veel vernomen. Ik ga er dus vanuit dat het opgelost is.
   De 3G/4G-versie is inderdaad voorzien van een SIMkaart-slot, zonder dat deze gelockt is voor een provider. Via Skype kun je inderdaad bellen en een koptelefoon kun je er op aansluiten.

   • Ton
    09 maart, 2014 om 20:59

    Dank voor het antwoorden Martijn Chel,

    Ik denk dat dit dan wel de meest aantrekkelijke keuze is ondanks het ontbreken van een slot voor een geheugenkaartje.
    Je kunt dus ook op dit gebied niet alles hebben.

    Groeten,

    Ton.

 16. haba
  19 mei, 2014 om 15:04

  Ik was totaal geen tablet gebruiker, maar nu ik zelf de nexus7 heb, en dus nu ook andere tablets in mijn handen krijg, blijf ik bij mijn eigen tablet. Behalve dat deze lekker in mijn binnenzak past,( en niet zoals je vaak ziet, dat ze er de hele tijd mee in de handen moeten blijven lopen Omdat het zo grote ding is), is zij lekker snel, goed leesbaar vanuit en groot leeshoek (makkelijk meekijken met de kleinkinderen). Veel technische gegevens zul je niet van mijn horen, omdat ik hem gekocht heb om haar bruikbaarheid. (Voor mij is het een zij, want als je haar goed behandeld, blijf je er plezier van houden)=

 17. Ad
  19 mei, 2014 om 15:59

  Bij ons zowel de google 7 als 10 inch in gebruik.Beide apparaten (binnen de garantietijd) moeten laten repareren vanwege defecte accu.
  Bij de 10 inch nexus ook steeds problemen met de wifi verbinding.
  Kortom op papier een aanrader, in de praktijk een onding.

 18. Jan
  12 december, 2014 om 10:34

  Mooi stukje. Wij hebben helaas niet zulke goede ervaringen met Nexus 7 32 GB. We hadden er 2. Liggen allebei in de container. Ze wilde allebei niet opstarten en liepen vast. Ook opladen was een probleem. Nooit geen Nexus meer. Omdat we deze hadden gekocht via marktkraamkoopjes nog 1 probleem erbij. Zij hadden de nexus ingevoerd uit engeland. Bij ASUS gaven ze aan dat ze dan maar 1 jaar garantie hebben. Dus wel iets om op te letten. Ik vraag mij alleen af of je als fabrikant jezelf niet achter de oor wrijft als je product al binnen 2 jaar goed is voor de vuilnisbak.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.