Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Nieuwe Nexus 7 draadloos opladen met Qi universele opladers

Geschreven door
Geplaatst op12 augustus 2013, 14:04 CategorieAccessoire reviews

Na een hele berg tablet reviews is het vandaag weer eens tijd een accessoire review te doen. Een van de meest tot de verbeelding sprekende eigenschappen van de nieuwe Nexus 7 is de mogelijkheid de tablet draadloos op te laden, via laders die de Qi-techniek gebruiken. In deze review bekijk ik de Nexus 4 Qi Orb lader en de Qi Universele oplaad-plaat.

Draadloos opladen

De definitie van draadloos opladen volgens Wikipedia:

Draadloos opladen is een proces waarbij een elektrisch voorwerp wordt opgeladen zonder gebruik van draden. Dit wordt mogelijk gemaakt via inductie. Hiervoor is echter wel een speciale batterij nodig, die in staat is energie vanuit de lucht te ontvangen. […]

Hoewel commerciële producten momenteel gebruikmaken van een mat waarop men de apparaten (veelal smartphones) legt, zoals de PowerMat en het Nederlandse GETPOWERPAD, ziet het ernaar uit dat binnenkort ook grotere apparaten geen draad meer nodig hebben. Momenteel wordt er een standaard gecreëerd door het Wireless Power Consortium. De standaard heet Qi (spreek uit als ‘Chie’).

Wat mij betreft is het belangrijk om te beseffen dat er dus geen draad meer in het apparaat dat opgeladen moet worden gestoken hoeft te worden. Natuurlijk zijn de accessoires die als oplader dienen zelf wel met een draad aan het stopcontact verbonden. Helemaal dradenvrij zijn we dus (voorlopig) nog niet.

Video: Nieuwe Nexus 7 draadloos opladen

In onderstaande video geef ik een korte indruk van het draadloos opladen van de nieuwe Nexus 7 met twee draadloze opladers die de Qi-techniek ondersteunen.

LG Nexus 4 draadloze oplaad-Orb

Zoals de naam al een beetje doet verklappen is deze lader vooral uitgebracht als accessoire voor een ander Nexus-apparaat met ondersteuning voor draadloos opladen, de Nexus 4 smartphone. Maar aangezien Qi als een standaard gezien mag worden werkt deze accessoire dus ook met de nieuwe Nexus 7 tablet.

Vorm

De Nexus 4 draadloze oplaad Orb heeft ongeveer het formaat van een appel die door de helft gesneden is, met aan de onderkant een extra stukje eraf zodat het resultaat stevig blijven staan. De accessoire is redelijk zwaar en gemaakt van stevig plastic. De kant waar je een tablet of smartphone tegenaan/op zet is voorzien van een ietwat kleverig rubber ringen. Deze rubber ringen zuigen zich als het ware vast aan de achterkant van het apparaat en houden het stevig op zijn plek, soms zelfs zo stevig dat bij het optillen van de Nexus 7 het bolletje vast bleef zitten. Er zitten geen LED lampjes op deze accessoire die laten weten of de lader aangesloten of actief is.

draadloos-opladen-Qi-Nexus-4-Orb

Deze lader kan via een microUSB-kabel aangesloten worden op een USB-poort van de computer maar wordt ook geleverd met een stekkerblokje voor ‘normaal’ gebruik.

Opladen van de nieuwe Nexus 7

Omdat deze accessoire vooral bedoeld is voor een smartphone is het niet mogelijk de nieuwe Nexus 7 in landscape (rechtop) tegen het bolletje aan te zetten, alleen landscape (overdwars) is mogelijk. Bij het plaatsen moet je opletten dat je de tablet ongeveer in het midden zet want anders zitten de twee sensoren te ver uit elkaar en zal de Nexus 7 niet opladen.

Ik heb de afgelopen dagen constant de boel in de gaten proberen te houden om iets zinnigs te kunnen zeggen over de oplaadsnelheid. Ik heb hiervoor uiteindelijk ook een app gedownload, Battery Widget Reborn. Uiteindelijk moet ik concluderen dat de oplaadsnelheid vooral afhankelijk is van de taken die de tablet tijdens het laden opladen uitvoert, met andere woorden: Als je de tablet gebruikt tijdens het laden duurt het natuurlijk een stuk langer. Als je de tablet eenmaal met rust laadt verspring te lader vrij snel naar zijn echte laadcapaciteit, en doet hij er ongeveer 129 seconden over om 1% te laden. Dat resulteert in het volgende lijstje:

 • 1% opladen: 129 seconden
 • 50% opladen: 1.8 uur
 • 100% opalden: 3.6 uur

Dit zijn tijden de erg respectabel te noemen zijn en doen niets onder voor laden via de USB-kabel.

Voordelen

De Nexus 4 draadloze oplaad Orb dient naast oplader door zijn vorm ook tegelijk als een soort stand. Zeker in combinatie met de Dagdroom-optie van Android is het erg handig dat je de tablet in een hoek kan zetten waardoor je comfortabel informatie van het scherm af kan blijven lezen. De aan/uit knop van de Nexus 7 blijft goed bereikbaar waardoor je makkelijk even de tablet aan kan zetten om wat handelingen uit te voeren. Als je deze accessoire gebruikt op je nachtkastje is het ook een voordeel dat er geen LED indicatoren zijn die je kamer ’s nachts verlichten.

Nadelen

Ik vind het een nadeel dat het bolletje niet groot genoeg is om de tablet ook rechtopstaand te kunnen accommoderen. De Nexus 7 kan echt alleen in landscape tegen de Orb aan worden gezet. Ook moet je vrij goed opletten dat je de Nexus 7 ongeveer in het midden plaatst, anders werkt laden niet. Omdat de zuigende werking van de rubber ringen erg goed werkt kan je ook niet heel makkelijk schuiven met de tablet, maar moet je hem echt lostrekken en weer opnieuw plaatsen. De tablet zit soms zelfs zo stevig vast aan de Orb dat je bij het optillen de lader een stukje meeneemt waarna de lader uiteindelijk los valt, met een harde klap tot gevolg. Niet echt optimaal als er iemand ligt te slapen.

Qi universele oplaad plaat

Naast de Orb heb ik ook naar een ander populaire formfactor voor draadloze lader gekeken, een platte lader waar je jouw apparaat op kan leggen.

Vorm

Zoals de naam doet verklappen heeft deze lader een iets andere formfactor, het is namelijk een plaat. Hierbij moet je voorstellen dat het een platte oplader is van ongeveer A5 formaat. De Qi universele oplaad plaat heeft een halfrondw uitstulping waaronder LED-lichtjes zitten verborgen die laden zien wanneer de lader actief is.

draadloos-opladen-Qi-plaat

De Qi universele oplaad plaat wordt geleverd met een stekker (op dit moment nog een UK stekker met een EU adapter). Er is geen mogelijkheid deze lader te verbindingen met een USB-poort via bijvoorbeeld microUSB.

Opladen van de Nexus 7

Qua formaat kan je ook over deze lader eigenlijk zeggen dat het vooral bedoeld is voor een smartphone. De oplader is kleiner dan de Nexus 7 zelf en doordat er een halfronde uitstulping aan de bovenkant van de lader zit kan de Nexus 7 alleen maar schuin op de plaat gelegd worden. Van welke kant je dit schuin doet maakt echter niets uit en doordat het gladde plastic de Nexus 7 niet vastgrijpt is het erg gemakkelijk de tablet zo te schuiven dat de blauwe indicator laat zien dat de lader actief is.

Qua oplaadsnelheid heb ik ook hier de boel in de gaten gehouden en moet ik zeggen dat deze twee laders elkaar eigenlijk niet echt voor elkaar onderdoen, de standaard Qi-techniek doet gewoon zijn werk. Uiteindelijk kom ik op een gemiddelde van 133 seconden per 1% opladen, maar iets langzamer dan de Nexus 4 Orb lader. Dit resulteert in het volgende lijstje:

 • 1% opladen: 133 seconden:
 • 50% opladen: 2 uur
 • 100% opladen: 4 uur

Hoewel net iets langzamer dan de Nexus 4 Orb en het laden via een MicroUSB kabel zou ik het verschil acceptabel willen noemen, zeker als je het gemak dat deze optie geeft meeneemt in je overwegingen.

Voordelen

Snel je tablet ergens op kunnen leggen en gemakkelijk zo kunnen schuiven dat de oplader actief wordt is een erg groot voordeel in mijn ogen, zeker als een LED-indicator laat zien dat de oplader actief is. Ik heb deze lader op mijn bureau gebruikt en na de eerste paar keer kon ik blind de tablet goed neerleggen en hem even lekker laten bijladen. Dit type lader nodigt ook veel meer uit om gewoon tussen het gebruik door in te zetten, zonder gedoe van het kabeltje insteken (die bij mij in ieder geval niet op mijn bureau rondslingeren en beschikbaar zijn).

Nadelen

Waar de LED-indicator ook al bij de voordelen genoemd zijn moet ik het in dit geval ook bij de nadelen noemen. De indicator bestaat namelijk uit meerdere lampjes en is daarmee erg groot en relatief fel. Dit maakt gebruik op een nachtkastje wat mij betreft niet zo’n lekkere optie, tenzij je met tape aan de gang gaat om het grootste deel af te dekken of er geen last van hebt. De lampjes zitten ook nog eens onder een uitstulping verwerkt die de plaat dus niet meer volledig plat houdt, waardoor de Nexus 7 er alleen maar schuin opgelegd kan worden.

Omdat de aan/uit-knop van de nieuwe Nexus 7 aan de zijkant van de tablet zit en de tablet plat op deze lader ligt is de knop minder goed bereikbaar. Je moet hem dus echt even oppakken om hem aan te zetten en bijvoorbeeld je notificaties te bekijken. Ook het feit dat deze lader alleen via een stekker met het stopcontact verbonden kan worden (en dus niet via USB) kan voor sommigen een nadeel zijn. Hoewel dit artikel niet bedoeld is als pure vergelijking moet gezegd worden dat de prijs voor deze oplader met 35 euro ook een stuk vriendelijker is dan de bijna 70 euro die je voor de Nexus 4 oplaad Orb betaald.

Prijzen van de laders

De Nexus draadloze oplaad Orb en de Qi universele draadloze oplaad plaat zijn beschikbaar gesteld door MobileFun.nl en daar dus ook te koop.

 • Nexus 4 draadloze oplaad Orb: €69,49
 • Qi universele oplaad plaat: €34,99

MobileFun heeft een speciale pagina met allerlei accessoires voor de nieuwe Nexus 7. Interessant om eens te neuzen als je al weet dat je voor de nieuwe Nexus 7 gaat zodra die in Nederland beschikbaar is.

Conclusie

Uiteindelijk kan je stellen dat ik eigenlijk twee accessoires die vooral voor smartphones bedoeld zijn heb bekeken als oplader voor een tablet. Dit bracht qua plaatsing de nodige nadelen met zich mee maar het goede nieuws is dat beide laders wel goed hun belangrijkste werk deden; het draadloos opladen van de nieuwe Nexus 7. De Orb lader heeft als voordeel dat het tegelijkertijd als een stand kan fungeren, terwijl de Qi universele oplaad plaat het net iets makkelijker is om de tablet op de juiste manier te plaatsen.

Nexus-7-draadloos-opladen

Het is een kwestie van tijd tot er grotere versies van dit soort laders beschikbaar komen die beter zijn ingericht op het accommoderen van tablets, zeker als er meer en meer tablets komen die deze draadloze Qi-oplaadtechniek gaan ondersteunen. Er zijn zelfs al wat grotere platen beschikbaar maar daar kan je eigenlijk van zeggen dat ze bedoeld zijn voor twee smartphones en dus niet echt per se voor een tablet ingericht zijn.

Ik moet zeggen dat ik nu al niet meer terug wil en het draadloos opladen me dus erg bevalt. Vooral het feit dat ik nu steeds tussen gebruik door even de tablet makkelijker neer kan leggen en wat bij kan laden is erg handig. Waar ik in de eerste dagen dat ik de nieuwe Nexus 7 had (bekijk ook onze review) aan het einde van de dag zonder energie zat heb ik dit probleem niet meer gehad sinds ik de draadloze laders in huis heb.

 • Delen:

Reacties

 1. Marcel
  12 augustus, 2013 om 15:01

  Ben eigenlijk wel benieuwd van het energieverbruik van draadloze opladers. Hoe verhoudt dit zich tot een traditionele oplader en zit er onderling nog verschil tussen?

  • Sam
   12 augustus, 2013 om 15:05

   Zover ik weet is het gebruik net zo veel als een aangesloten lader in het stopcontact. Onderling verschil is er ook niet echt tussen deze twee. Ik heb het niet nagemeten (ook geen mogelijkheid voor) maar zover ik heb begrepen hoef je het daarvoor niet te laten.

 2. Karim
  12 augustus, 2013 om 19:13

  Er zullen binnenkort wel genoeg draadloze docks te krijgen zijn voor de nexus lijkt me..

  • Sam Rijver
   12 augustus, 2013 om 19:28

   Ga ik ook vanuit. Weet alleen niet of ik zelf per se voor een nog groter ding zou kiezen. Misschien een grotere mat, maar die orb is wat mij betreft nu al prima. Zoveel mis ik portrait niet tijdens het laden :)

   • Karim
    12 augustus, 2013 om 20:01

    Het is idd wel een goede positie bij het kijken van films :p

   • Redditor
    12 augustus, 2013 om 20:06

    Die ronde is goed juist. Positioneer naast computer voor snel checken social media en dat soort dinges.

 3. Freek
  13 augustus, 2013 om 12:46

  Werkt zo’n draadloze oplader eigenlijk ook als je een hoesje om je tablet hebt zitten? Een hoesje als deze: http://www.aliexpress.com/item/For-2013-New-Google-7-2-case-stand-leather-case-for-Google-Nexus-7-2-11/1138289205.html

  • Sam Rijver
   13 augustus, 2013 om 12:57

   Ik heb nog geen hoezen binnen om het te kunnen testen. Ik denk dat het alleen bij de dunste type hoezen werkt, en deze ziet er vrij fors en grof uit.. Verwacht niet dat het werkt.

 4. Out
  18 september, 2013 om 23:53

  Kun je misschien uitproberen of de Nexus7 wél in portretstand kan worden geplaatst als de Orb op een verhoging (bijv. dikke boek) staat?

  Mvg

 5. Mirjam
  03 september, 2015 om 15:24

  hoi, ik heb een iphone 6, kan ik dan met dit hoesje er om ook draadloos opladen? http://www.chargingcompany.nl/iphone-6-draadloos-opladen.html

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.