Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Samsung Galaxy Tab 3 (7.0)

Geschreven door
Geplaatst op16 augustus 2013, 13:08 CategorieReviews

Samsung heeft maar liefst drie tablets die onder de Galaxy Tab 3-noemer vallen en eerder heb ik de review van de Galaxy Tab 3 (8.0) en Galaxy Tab 3 (10.1) al gepubliceerd. Vandaag is het de beurt aan de laatste en kleinste versie van de Galaxy Tab 3, de 7-inch Galaxy Tab 3 (7.0). Dit is meteen ook de goedkoopste tablet van de drie.

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) – Specificaties

Net als de andere tablets uit de Galaxy Tab 3-lijn kan ook de 7-inch versie omschreven worden als een middenklasse tablet qua specificaties. De echt kritische lezer wil het misschien zelfs wel qua specificaties in de budgetklasse plaatsen.

 • 7-inch display met een resolutie van 1024 x 600 pixels
 • Dualcore 1.2GHz processor (Marvell PXA986)
 • 1GB werkgeheugen
 • 8GB of 16GB opslaggeheugen
 • MicroSD-kaartlezer
 • 2 camera’s (1.3MP en 3MP)
 • Wifi b/g/n
 • Bluetooth 3.0
 • GPS
 • MicroUSB

Zoals je kan zien zijn de specs weinig tot de verbeelding sprekend. Vooral jammer zijn de lage schermresolutie, de wat tegenvallende processor en Bluetooth 3.0. De Galaxy Tab 3 (7.0) draait op Android 4.1.2 Jelly Bean en is verkrijgbaar vanaf ongeveer 189 euro. Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Galaxy Tab 3 (7.0).

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) – Video

In onderstaande video worden de belangrijkste punten uit deze geschreven review behandeld en laat ik de belangrijkste features en functies van de Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) zien.

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) – Hardware en design

De Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) is te koop in het zwart en in het wit en vooral de witte variant is heel herkenbaar als een Samsung Galaxy-product. Dit is ook de variant die ik hier ter review heb. Het witte glimmende plastic kennen we van Galaxy tablets en smartphones, en ook andere designelementen zoals de (aanrakingsgevoelige) knoppen en plaatsing van de camera komen overeen met andere Galaxy-producten.

Samsung-Galaxy-Tab-3-7-review-back

De Galaxy Tab 3 (7.0) is met een afmeting van 111.1 x 188.0 x 9.9 millimeter niet superdun maar 302 gram zou ik zelf wel als licht omschrijven. De tablet heeft afgeronde hoeken en ligt lekker in de hand, de bezels rondom het scherm bieden genoeg ruimte om een of meer vingers op te plaatsen tijdens gebruik. Qua bouwkwaliteit zit het ook wel snor, de tablet voelt solide genoeg aan.

Display

Het scherm van de Galaxy Tab 3 (7.0) is de grootste teleurstelling. Met een resolutie van 1024 bij 600 pixels lijkt het in ieder geval op papier een scherm dat je ook op een tablet die in 2011 gelanceerd is kan vinden. In praktijk valt het echter ietwat mee, maar dat wil niet zeggen dat het opeens een heel scherp ogend scherm is. Omdat de kijkhoeken, contrast en kleurweergave allemaal goed geregeld zijn is het best een bruikbaar scherm. Net als bij andere Samsung-producten is het natuurlijk wel zo dat voor sommige gebruikers de kleurweergave een beetje te verzadigd over kan komen. Het display kan qua helderheid redelijk fel gezet worden wat gebruik in fel verlichte omgevingen (of buiten) iets beter mogelijk maakt. Helaas zit er wel relatief veel ruimte tussen het scherm en de beschermende glasplaat, wat de boel weer iets gevoeliger maakt voor reflecties.

De lage resolutie dwingt je als gebruiker in veel gevallen tot het zoomen om content te kunnen lezen. Op hogere resolutieschermen is het vaak mogelijk een geladen website te kunnen lezen, en hoef je alleen als je interesse gewekt is even verder in te zoomen voor een comfortabeler gebruik. Bij de deze tablet moet je gewoon direct al aan het zoomen slaan om te kunnen lezen wat er staat. Dit is natuurlijk voornamelijk van toepassing op de browser en andere tekst-intensieve apps, en dus wel nadelig te noemen.

Aansluitingen en connectiviteit

Je kan deze tablet verbinden met de oplader of computer via microUSB. Het geheugen is relatief goedkoop uit te breiden via een microSD kaartje, wat ook wel nodig is want de goedkopere versie van deze Galaxy Tab 3 (7.0) wordt verkocht met maar 8GB aan opslagruimte. Helaas heeft de tablet geen ondersteuning voor Bluetooth 4.0 maar moet je het met 3.0 doen. Dit betekent dat verbinding met low-powered devices zoals smartwatches waarschijnlijk niet mogelijk gaat zijn. Wifi b/g/n is prima voor de meeste mensen en ook GPS kan handig zijn voor navigatie, beiden werken naar behoren. Een 3G-verbindingsmogelijkheid is optioneel.

Samsung-Galaxy-Tab-3-7-review-aansluitingen

Camera’s

Ik vraag me soms af waarom ik iedere keer weer een alinea moet tikken over de camera’s die in tablets zitten. Het zijn bijna altijd enorme tegenvallers. Ook de camera’s in deze Galaxy Tab 3 (7.0) zijn eigenlijk niet de moeite waard om te bespreken. De 1.3 megapixel webcam is redelijk bruikbaar voor een videochat maar de voor 3 megapixel camera aan de achterkant heb ik met de beste wil van de wereld geen praktische toepassing voor kunnen bedenken. De resultaten zijn soft (niet scherp dus), missen kleur en contrast, en zelfs de effecten die mogelijk zijn binnen de camera-app maken de foto’s niets interessanter of bruikbaarder.

Audiokwaliteit

Aan de onderkant van de Galaxy Tab 3 (7.0) zitten twee stereospeakers. Deze kleine speakers doen respectabel hun werk en zijn vrij goed inzetbaar tijdens het kijken van een video op YouTube of het luisteren van een muziek. Ook bij volledig volume vervormt het geluid niet noemenswaardig, al is het maximale volume niet enorm. Natuurlijk kan je de koptelefoon-aansluiting gebruiken voor de momenten dat je beter geluid en meer volume nodig hebt.

Batterijduur

Ondanks de relatief kleine accu van 4000mAh is de accuduur prima te noemen, of op z’n minst competitief. Een uur of 7-8 is goed te behalen en in praktijk betekent dit waarschijnlijk dat je best met om de dag opladen kan wegkomen. Dit is bij standaard gebruik als zo nu en dan browsen, een filmpje kijken, een spelletje spelen en bijvoorbeeld wat e-mails versturen. Ook het kijken van twee films achter elkaar moet te doen zijn, mocht je dat willen op een lage resolutie scherm.

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) – Software

Net als ieder ander Samsung-product is de TouchWiz skin aanwezig op de Galaxy Tab 3 (7.0). De onderliggende Android versie is 4.1.2 Jelly Bean en natuurlijk heeft Google zijn zegen gegeven aan dit product, zodat je toegang hebt tot alle standaard Google diensten en apps. Overigens is het 7-inch model in de Galaxy Tab 3-serie het enige model dat niet beschikt over het recentere Android 4.2 Jelly Bean.

Zoals je in de eerder gepubliceerde reviews van de Galaxy Tab 3 (8.0) en Galaxy Tab 3 (10.1) al kon lezen ben ik geen enorme fan (meer) van de TouchWiz skin. De skin is redelijk zwaar en aanwezig, en handigheidjes (zoals quick-toggels voor instellingen) die Samsung eerst wist te bieden zijn ondertussen ook mogelijk in standaard (stock) Android en voegen weinig meer toe. Je zou zelfs kunnen zeggen dat TouchWiz vaker in de weg zit dan dat het een toevoeging is.

Samsung-Galaxy-Tab-3-7-screen

Waar je bij de andere twee tablets uit deze Galaxy Tab 3-generatie nog extraatjes kan vinden als een slim sluimeren, een lees-modus en de mogelijkheid de tablet als afstandsbediening te gebruiken moet je deze functies missen op de Galaxy Tab 3 (7.0). De enige noemenswaardige extra functie op deze tablet is Samsung’s S-Voice, een soort personal assistent die je die met je stem bestuurt (zoals Apple’s Siri). Maar Google’s eigen Google Now is natuurlijk ook aanwezig en maakt de S-Voice eigenlijk ook weer overbodig.

Qua meegeleverde apps vind je naast de Samsung apps zoals S-Planner (Agenda) en ChatOn ook een paar extra apps zoals Polaris Office, een virus-scanner en een file-browser. Grote afwezige is hier de Dropbox-actie die je wel op de twee grotere broers kan vinden. De actie waar je 50GB opslagruimte krijgt geldt dus niet voor de Galaxy Tab 3 (7.0).

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) – Prestaties

De Galaxy Tab 3 (7.0) is met zijn dualcore processor en 1GB werkgeheugen qua prestaties geen hoogvlieger. Het is allemaal zeker bruikbaar maar op geen enkele manier heel snel te noemen. Voordeel is wel dat het systeem stabiel draait, maar dat is eigenlijk bij alle moderne tablets wel zo dus ook dit is niet echt onderscheidend van de rest van de tablets op de markt. Juist omdat de processor niet al te veel kracht lijkt te hebben is het jammer dat de zware skin van Samsung ook de nodige kracht lijkt te verbruiken, het navigeren binnen de interface gaat lang niet zo soepel als je zou hopen.

Voor een beetje browsen, gebruik van social media en simpele spelletjes kan je prima uit de voeten met deze tablet, al blijft te lage resolutie gewoon opvallen. Voor games is het natuurlijk niet echt de meest interessante optie, zowel vanwege het scherm als de (grafische) processorkracht niet. Een grafisch intensieve game als Riptide GP start opvallend snel op maar laat regelmatig frames vallen tijdens het spelen. Dit merk je door een wat schokkerige weergave. RipTide GP is een grafisch intensieve game en dus is de lage framerate misschien nog wel te vergeven, maar dat een simpel spelletje zoals Super Stickman Golf 2 dezelfde problemen heeft is toch wel heel erg jammer. Het installeren van nieuwe apps lijkt ook meer tijd dan ooit te kosten op deze tablet, iets wat ook geen pluspunt is.

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) – In gebruik

Ik weet niet echt voor wie deze tablet nu bedoeld is want er is in deze prijsklasse een hoop concurrentie, concurrenten die meer waar voor je geld bieden. Mijn favoriete voorbeeld op dit moment is en blijft de ASUS MeMO Pad HD 7 die ik regelmatig voor bedragen van rond de 150 euro voorbij zie komen.

Voor browsen en e-mail zou ik deze tablet vanwege zijn resolutie niet direct aanraden, voor games is er niet genoeg kracht, en dan blijft er maar weinig over. Zelfs social media is een combinatie van veel text en (mooie) plaatjes en daar zijn de pixels dus ook weer belangrijk.

Samsung-Galaxy-Tab-3-7-review-display

Normaal gesproken noem ik dan nog altijd de fans van Samsung en de fans van TouchWiz. Toch is op deze Galaxy Tab 3 (7.0) de functionaliteit redelijk uitgekleed en moet je het doen zonder een hoop van de extra’s die je bij de andere tablets uit deze lijn wel krijgt. Dat ook de Dropbox-actie niet in combinatie met deze tablet geldt is dan gewoon de laatste nagel in de kist van de Galaxy Tab 3 (7.0).

Als laatste punt wil ik nog even benoemen dat net als bij andere tablets uit de Galaxy Tab 3-lijn er touch buttons aan de onderkant van de tablet zijn verwerkt. In verschillende situaties kunnen deze knoppen in de weg zitten en per ongeluk aangeraakt worden met irritatie tot gevolg.

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) – Conclusie

Met de Galaxy Tab 3 (7.0) heeft Samsung een te dure tablet (ten opzichte van de concurrentie) met weinig indrukwekkende specificaties en prestaties op de markt gebracht. Zelfs fans van de TouchWiz skin zullen teleurgesteld achterblijven want een hoop van de herkenbare Samsung Touchwiz functies vind je niet terug op deze tablet. In plaats van deze tablet te overwegen doet in mijn ogen iedereen er verstandig aan eens goed te kijken naar concurrenten, waaronder de goedkopere ASUS MeMO Pad HD 7 of iets duurdere (nieuwe) Google Nexus 7. Daarbij is de verwachting dat er de komende maand nog meer ‘goedkope’ 7-inch tablets gelanceerd worden waardoor de keuze alleen maar groter wordt.

Minpunten

 • Lage resolutie van het scherm
 • Tegenvallende prestaties
 • Duur tov concurrentie

Pluspunten

 • MicroSD-kaartlezer
 • Goede bouwkwaliteit
 • Goede accuduur
Tablets Magazine
Beoordeling
5.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
Samsung Galaxy Tab 3 (7.0)
Android Jelly Bean (4.1)

Reacties

 1. Take A Money
  16 augustus, 2013 om 18:13

  Wat een triest triest toestel de hele huidige galaxy tab 3 lijn.

  Hoe durven ze zoiets op de markt te zetten zelfs de goedkope merkloze tablets hebben nog betere specs.

  Waar blijft de mooie highend modellen.

  Samsung begint arrogant te worden.

  • hans
   29 december, 2013 om 23:54

   mee eens

 2. kim
  17 augustus, 2013 om 21:22

  De Samsung Galaxy Tab 3 7.0 is inderdaad geen hoogvlieger. Ik heb hem 2e hands op markplaats gekocht en na 2 dagen weer verkocht op marktplaats. Wat mij vooral stoorde, waren de matte en doffe kleuren bij het kijken van een film en bij het spelen van een game. Bij mijn Note 8.0 spatten de kleuren van het scherm.

  Vandaag de Samsung Galaxy Tab 3 8.0 gekocht en die bevalt tot nog toe een stuk beter. Hij is weer een stukje compacter en lichter dan de Note 8.0. Omdat ik altijd met 1 homescreen werk zonder life widgets en life wallpaper, blijft de tab 3 8.0 lekker snel. De Samsung Tab 3 7.0 en de Asus memo hd 7 van Appie Heijn waren geen blijvers, maar ik heb er we een paar dagen mee kunnen spelen. De Surface RT blijft mijn favoriete OS voor tuis gebruik en binnenkort maak is een keuze voor de Samsung Note 8.0 of de tab 3 8.0 voor onderweg.

 3. Dick
  10 september, 2013 om 20:50

  Ik had verwacht van Samsung een goede tablet te krijgen. Mijn tablet loopt continue vast. Daarnaast zijn geen USB artikelen aan te sluiten.

  Waarom is een tab3 slechter dan een ta2?

  Hopelijk leest een SAMSUNG klantendienst dit ook, dan mogen ze altijd contact met me opnemen.

  dickgerritsen1960@gmail.com

  • Yentle
   29 december, 2013 om 11:29

   Heeft u enige ervaring met afsluiten van een vastgelopen beeld? Tablet staat al een paar u vast op een bepaald beeld en ik vind geen enkele manier om de tablet volledig te sluiten…

   • Hillegonda
    11 augustus, 2014 om 15:19

    Deze problemen heb ik achter elkaar,,als hij uiteidelijk uitgaat…..niet meer
    op te starten,ontzettend iritant,sowiezo een heel slechte verbinding bij bijv,
    een eenvoudig spelletje als Hayday,hier moet toch een op;ossing voor zijn?

 4. sannie
  18 november, 2013 om 20:16

  Heb net een nieuwe tab 3 en nu beweegt mijn beeld, best irritant. Vraag me af of meer mensen hier last van hebben. Heb hem via internet en weet nu niet hoe ik kijn garantie kan aanspreken. En inderdaad de scherpte en mooie kleuren vallen erg tegen.

 5. llolo
  28 november, 2013 om 23:45

  Ik begrijp de kritiek niet. Het is een prima tablet. Het is alleen de hoge eisen die je zelf stelt.

  • Martijn Chel
   29 november, 2013 om 9:33

   Voor dit soort bedragen moet je wel eisen stellen en het is daarbij onze taak te kijken naar wat de concurrentie biedt. Als je met minder genoegen wilt nemen voor een hogere prijs is dat je keuze, maar het is niet aan te raden.

 6. hans
  22 december, 2013 om 21:05

  2 maanden in bezit en ik ben er niet te spreken over.
  Breng hem terug,hij valt uit,start zomaar opnieuw op,loopt vast en dat voor samsung!!!
  beetje jammer dus.

 7. Linda
  17 januari, 2014 om 10:29

  Ik heb deze tablet voor 110 euro in Amerika gekocht (nieuw). Ik vind het een prima ding. Ja de schermresolutie had ietsje meer gemogen. Maar ben er zeer tevreden over, zeker voor die prijs.

 8. Nicole
  02 februari, 2014 om 15:44

  Ik heb hem net een paar dagen, en hij bevalt prima. Hij is precies wat ik verwachtte voor de prijs. Hij is wel een paar keer uitvallen maar daar kan ik mee leven…

  • sar
   06 april, 2014 om 8:49

   Precies

 9. SK
  26 februari, 2014 om 10:50

  Ik heb de galaxy tab 3 7.0 sinds december. Ik ben zeer tevreden over het apparaat. Bij genoeg daglicht kun je zeker weten wel mooie foto’s maken. Inderdaad het is wat je er van verwacht, het is mijn 1e tablet en heb geen spijt van aankoop. Enige nadeel is dat als je veel dingen achter elkaar doet, hij vast loopt. Dan ff paar keer op knoppen drukken en hij doet het weer. Ik start hem daarna wel opnieuw op zodat alle gebruikte programma’s sluiten. Daarna naar applicatiebeheer en actieve apps afsluiten, werkt weer perfect. Niet teveel apps open hebben staan dus. Dit doe ik ook vaak voordat ik uitzending gemist ga kijken, dan stoort beeld niet. Kortom ik ben tevreden en gebruik hem dagelijks!

 10. Denz
  18 maart, 2014 om 20:35

  Ik heb hem drie dagen en hij valt geregeld uit, loopt vast of start opnieuw op. Ook het sluiten van apps duurt lang.

  Morgen op de post retour.

 11. sar
  06 april, 2014 om 8:48

  Ik heb dit tablet zelf ook enbij mij werkt ie wel prima

 12. rene
  06 april, 2014 om 11:41

  wat een klagerd zijn julie allemaal hij werk perfect

  • Martijn Chel
   06 april, 2014 om 11:52

   Dat is goed om te horen. Helaas is dit niet de ervaring van iedereen.

 13. Dorien
  20 juni, 2014 om 0:25

  Via studentmobiel krijg ik hem gratis bij het afsluiten van een Sim only abonnement van Vodafone! Voor 16 euro 300 belmin./SMS, 500 mb en een gratis Tablet, mij hoor je niet klagen!

  • Dorien
   20 juni, 2014 om 0:27

   O ja, en het is voor 12 maanden dus extra gunstig!

 14. Inez
  09 juli, 2014 om 19:46

  Mijn tab 3 7.0 is vastgelopen. Met geen mogelijkheid meer aan de praat te krijgen. Beeld staat op zwart, tab wordt niet herkend door de PC. Tab hangt al ruim 24 uur aan de lader, heb de diverse mogelijkheden voor een soft reset uitgeprobeerd, maar niets, nakkes, nada. Blijft zwart. Iemand nog ideeën hoe ik hem wel aan de praat krijg?

 15. Ro
  13 augustus, 2014 om 21:05

  Ik dacht een leuke 2e tablet voor in huis. We hebben al een ipad mini. Dan kom je achter wat een naar apparaat deze samsung galaxy is. Traag (met typen, letters komen laat op scherm), dof scherm, steeds misklikken, steeds onnodige schermpjes en zoom in pop-ups of toolbars die elke keer bovenin verschijnen en weer verdwijnen. scherm scrollt schokkerig. Echt een tegenvaller, zit er alleen maar gefrustreerd achter. Ik klik de links altijd net mis en een url typen is echt een drama (of zoekopties in google en invulschermpjes opeen webpagina ofzo) Daar heb ik op die andere tablet nooit van. Dus ik ga m inruilen voor een ipad mini. is dubbele prijs meer dan waard.

 16. Ro
  13 augustus, 2014 om 21:09

  En klopt het dat de stekker van de lader zo loeiheet wordt? Vind ik niet echt een veilig idee. Sorry dat ik zo negatief ben over het apparaat, maar ben toch niet de enige lees ik.

 17. Simone
  28 januari, 2015 om 10:12

  Hi Sam,
  Dank voor je volledige review over Samsung tab 3 7.0
  Ik kan deze tablet via via overnemen, gloednieuw, voor 85 euro. Dat vind ik een prima bedrag voor een eerste eigen tablet voor mijn zoon die 9 wordt. Hij zal er geen boeken op lezen, wel spelletjes op spelen, muziek luisteren / downloaden, en af en toe wat informatie opzoeken. Ik begrijp dat je deze tablet geen aanrader vindt, maar zijn er betere alternatieven voor deze mooie prijs?
  En voor een kind van 9, is deze tablet dan wel een optie?

  Hoop snel v je te horen. Alvast bedankt!

  Groetjes Simone

 18. Laura
  02 februari, 2015 om 12:46

  Ik heb sinds 2 dagen de Samsung Galaxy tab 3. Deze kreeg ik bij mijn nieuwe telefoon . Het had een tab 3 lite moeten zijn maar die waren er niet meer? Ik ben niet te spreken over deze tab. Valt uit, loopt continu vast. Beeld beweegt. Ik vind dit zeer slecht. Ik stuur hem terug en verwacht toch wel een goeie deal terug van Samsung.

  • Herman
   02 maart, 2015 om 15:11

   Hen je nog reactie van Samsung gekregen?

 19. Samsung
  18 augustus, 2015 om 15:36

  Ik heb zelf ook de tab 3 in mijn bezit, en ben het zeker niet met bovenstaande kritiek eens.
  Het is een fijn modelletje, moet zeggen dat die bij ons vooral word gebruikt voor de kids.
  Zij spelen er actief spelletjes op en sluiten die zeker niet allemaal af en toch blijft die goed werken.
  Er staan inmiddels ongeveer 30 spellen op
  Camera is inderdaad alleen goed te gebruiken bij daglicht maar wat verwacht je dan zonder flits.
  Voor de rest een zeer fijn dingetje.
  wwww.hardware.nl

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.