Review: Samsung Galaxy Tab 3 (7.0)

16 augustus 2013 + 10 minuten 27 Reacties
Samsung-Galaxy-Tab-3-7-review

Samsung heeft maar liefst drie tablets die onder de Galaxy Tab 3-noemer vallen en eerder heb ik de review van de Galaxy Tab 3 (8.0) en Galaxy Tab 3 (10.1) al gepubliceerd. Vandaag is het de beurt aan de laatste en kleinste versie van de Galaxy Tab 3, de 7-inch Galaxy Tab 3 (7.0). Dit is meteen ook de goedkoopste tablet van de drie.

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) – Specificaties

Net als de andere tablets uit de Galaxy Tab 3-lijn kan ook de 7-inch versie omschreven worden als een middenklasse tablet qua specificaties. De echt kritische lezer wil het misschien zelfs wel qua specificaties in de budgetklasse plaatsen.

  • 7-inch display met een resolutie van 1024 x 600 pixels
  • Dualcore 1.2GHz processor (Marvell PXA986)
  • 1GB werkgeheugen
  • 8GB of 16GB opslaggeheugen
  • MicroSD-kaartlezer
  • 2 camera’s (1.3MP en 3MP)
  • Wifi b/g/n
  • Bluetooth 3.0
  • GPS
  • MicroUSB

Zoals je kan zien zijn de specs weinig tot de verbeelding sprekend. Vooral jammer zijn de lage schermresolutie, de wat tegenvallende processor en Bluetooth 3.0. De Galaxy Tab 3 (7.0) draait op Android 4.1.2 Jelly Bean en is verkrijgbaar vanaf ongeveer 189 euro. Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Galaxy Tab 3 (7.0).

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) – Video

In onderstaande video worden de belangrijkste punten uit deze geschreven review behandeld en laat ik de belangrijkste features en functies van de Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) zien.

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) – Hardware en design

De Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) is te koop in het zwart en in het wit en vooral de witte variant is heel herkenbaar als een Samsung Galaxy-product. Dit is ook de variant die ik hier ter review heb. Het witte glimmende plastic kennen we van Galaxy tablets en smartphones, en ook andere designelementen zoals de (aanrakingsgevoelige) knoppen en plaatsing van de camera komen overeen met andere Galaxy-producten.


De Galaxy Tab 3 (7.0) is met een afmeting van 111.1 x 188.0 x 9.9 millimeter niet superdun maar 302 gram zou ik zelf wel als licht omschrijven. De tablet heeft afgeronde hoeken en ligt lekker in de hand, de bezels rondom het scherm bieden genoeg ruimte om een of meer vingers op te plaatsen tijdens gebruik. Qua bouwkwaliteit zit het ook wel snor, de tablet voelt solide genoeg aan.

Display

Het scherm van de Galaxy Tab 3 (7.0) is de grootste teleurstelling. Met een resolutie van 1024 bij 600 pixels lijkt het in ieder geval op papier een scherm dat je ook op een tablet die in 2011 gelanceerd is kan vinden. In praktijk valt het echter ietwat mee, maar dat wil niet zeggen dat het opeens een heel scherp ogend scherm is. Omdat de kijkhoeken, contrast en kleurweergave allemaal goed geregeld zijn is het best een bruikbaar scherm. Net als bij andere Samsung-producten is het natuurlijk wel zo dat voor sommige gebruikers de kleurweergave een beetje te verzadigd over kan komen. Het display kan qua helderheid redelijk fel gezet worden wat gebruik in fel verlichte omgevingen (of buiten) iets beter mogelijk maakt. Helaas zit er wel relatief veel ruimte tussen het scherm en de beschermende glasplaat, wat de boel weer iets gevoeliger maakt voor reflecties.

De lage resolutie dwingt je als gebruiker in veel gevallen tot het zoomen om content te kunnen lezen. Op hogere resolutieschermen is het vaak mogelijk een geladen website te kunnen lezen, en hoef je alleen als je interesse gewekt is even verder in te zoomen voor een comfortabeler gebruik. Bij de deze tablet moet je gewoon direct al aan het zoomen slaan om te kunnen lezen wat er staat. Dit is natuurlijk voornamelijk van toepassing op de browser en andere tekst-intensieve apps, en dus wel nadelig te noemen.

Aansluitingen en connectiviteit

Je kan deze tablet verbinden met de oplader of computer via microUSB. Het geheugen is relatief goedkoop uit te breiden via een microSD kaartje, wat ook wel nodig is want de goedkopere versie van deze Galaxy Tab 3 (7.0) wordt verkocht met maar 8GB aan opslagruimte. Helaas heeft de tablet geen ondersteuning voor Bluetooth 4.0 maar moet je het met 3.0 doen. Dit betekent dat verbinding met low-powered devices zoals smartwatches waarschijnlijk niet mogelijk gaat zijn. Wifi b/g/n is prima voor de meeste mensen en ook GPS kan handig zijn voor navigatie, beiden werken naar behoren. Een 3G-verbindingsmogelijkheid is optioneel.

Camera’s

Ik vraag me soms af waarom ik iedere keer weer een alinea moet tikken over de camera’s die in tablets zitten. Het zijn bijna altijd enorme tegenvallers. Ook de camera’s in deze Galaxy Tab 3 (7.0) zijn eigenlijk niet de moeite waard om te bespreken. De 1.3 megapixel webcam is redelijk bruikbaar voor een videochat maar de voor 3 megapixel camera aan de achterkant heb ik met de beste wil van de wereld geen praktische toepassing voor kunnen bedenken. De resultaten zijn soft (niet scherp dus), missen kleur en contrast, en zelfs de effecten die mogelijk zijn binnen de camera-app maken de foto’s niets interessanter of bruikbaarder.

Audiokwaliteit

Aan de onderkant van de Galaxy Tab 3 (7.0) zitten twee stereospeakers. Deze kleine speakers doen respectabel hun werk en zijn vrij goed inzetbaar tijdens het kijken van een video op YouTube of het luisteren van een muziek. Ook bij volledig volume vervormt het geluid niet noemenswaardig, al is het maximale volume niet enorm. Natuurlijk kan je de koptelefoon-aansluiting gebruiken voor de momenten dat je beter geluid en meer volume nodig hebt.

Batterijduur

Ondanks de relatief kleine accu van 4000mAh is de accuduur prima te noemen, of op z’n minst competitief. Een uur of 7-8 is goed te behalen en in praktijk betekent dit waarschijnlijk dat je best met om de dag opladen kan wegkomen. Dit is bij standaard gebruik als zo nu en dan browsen, een filmpje kijken, een spelletje spelen en bijvoorbeeld wat e-mails versturen. Ook het kijken van twee films achter elkaar moet te doen zijn, mocht je dat willen op een lage resolutie scherm.

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) – Software

Net als ieder ander Samsung-product is de TouchWiz skin aanwezig op de Galaxy Tab 3 (7.0). De onderliggende Android versie is 4.1.2 Jelly Bean en natuurlijk heeft Google zijn zegen gegeven aan dit product, zodat je toegang hebt tot alle standaard Google diensten en apps. Overigens is het 7-inch model in de Galaxy Tab 3-serie het enige model dat niet beschikt over het recentere Android 4.2 Jelly Bean.

Zoals je in de eerder gepubliceerde reviews van de Galaxy Tab 3 (8.0) en Galaxy Tab 3 (10.1) al kon lezen ben ik geen enorme fan (meer) van de TouchWiz skin. De skin is redelijk zwaar en aanwezig, en handigheidjes (zoals quick-toggels voor instellingen) die Samsung eerst wist te bieden zijn ondertussen ook mogelijk in standaard (stock) Android en voegen weinig meer toe. Je zou zelfs kunnen zeggen dat TouchWiz vaker in de weg zit dan dat het een toevoeging is.


Waar je bij de andere twee tablets uit deze Galaxy Tab 3-generatie nog extraatjes kan vinden als een slim sluimeren, een lees-modus en de mogelijkheid de tablet als afstandsbediening te gebruiken moet je deze functies missen op de Galaxy Tab 3 (7.0). De enige noemenswaardige extra functie op deze tablet is Samsung’s S-Voice, een soort personal assistent die je die met je stem bestuurt (zoals Apple’s Siri). Maar Google’s eigen Google Now is natuurlijk ook aanwezig en maakt de S-Voice eigenlijk ook weer overbodig.

Qua meegeleverde apps vind je naast de Samsung apps zoals S-Planner (Agenda) en ChatOn ook een paar extra apps zoals Polaris Office, een virus-scanner en een file-browser. Grote afwezige is hier de Dropbox-actie die je wel op de twee grotere broers kan vinden. De actie waar je 50GB opslagruimte krijgt geldt dus niet voor de Galaxy Tab 3 (7.0).

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) – Prestaties

De Galaxy Tab 3 (7.0) is met zijn dualcore processor en 1GB werkgeheugen qua prestaties geen hoogvlieger. Het is allemaal zeker bruikbaar maar op geen enkele manier heel snel te noemen. Voordeel is wel dat het systeem stabiel draait, maar dat is eigenlijk bij alle moderne tablets wel zo dus ook dit is niet echt onderscheidend van de rest van de tablets op de markt. Juist omdat de processor niet al te veel kracht lijkt te hebben is het jammer dat de zware skin van Samsung ook de nodige kracht lijkt te verbruiken, het navigeren binnen de interface gaat lang niet zo soepel als je zou hopen.

Voor een beetje browsen, gebruik van social media en simpele spelletjes kan je prima uit de voeten met deze tablet, al blijft te lage resolutie gewoon opvallen. Voor games is het natuurlijk niet echt de meest interessante optie, zowel vanwege het scherm als de (grafische) processorkracht niet. Een grafisch intensieve game als Riptide GP start opvallend snel op maar laat regelmatig frames vallen tijdens het spelen. Dit merk je door een wat schokkerige weergave. RipTide GP is een grafisch intensieve game en dus is de lage framerate misschien nog wel te vergeven, maar dat een simpel spelletje zoals Super Stickman Golf 2 dezelfde problemen heeft is toch wel heel erg jammer. Het installeren van nieuwe apps lijkt ook meer tijd dan ooit te kosten op deze tablet, iets wat ook geen pluspunt is.

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) – In gebruik

Ik weet niet echt voor wie deze tablet nu bedoeld is want er is in deze prijsklasse een hoop concurrentie, concurrenten die meer waar voor je geld bieden. Mijn favoriete voorbeeld op dit moment is en blijft de ASUS MeMO Pad HD 7 die ik regelmatig voor bedragen van rond de 150 euro voorbij zie komen.

Voor browsen en e-mail zou ik deze tablet vanwege zijn resolutie niet direct aanraden, voor games is er niet genoeg kracht, en dan blijft er maar weinig over. Zelfs social media is een combinatie van veel text en (mooie) plaatjes en daar zijn de pixels dus ook weer belangrijk.


Normaal gesproken noem ik dan nog altijd de fans van Samsung en de fans van TouchWiz. Toch is op deze Galaxy Tab 3 (7.0) de functionaliteit redelijk uitgekleed en moet je het doen zonder een hoop van de extra’s die je bij de andere tablets uit deze lijn wel krijgt. Dat ook de Dropbox-actie niet in combinatie met deze tablet geldt is dan gewoon de laatste nagel in de kist van de Galaxy Tab 3 (7.0).

Als laatste punt wil ik nog even benoemen dat net als bij andere tablets uit de Galaxy Tab 3-lijn er touch buttons aan de onderkant van de tablet zijn verwerkt. In verschillende situaties kunnen deze knoppen in de weg zitten en per ongeluk aangeraakt worden met irritatie tot gevolg.

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) – Conclusie

Met de Galaxy Tab 3 (7.0) heeft Samsung een te dure tablet (ten opzichte van de concurrentie) met weinig indrukwekkende specificaties en prestaties op de markt gebracht. Zelfs fans van de TouchWiz skin zullen teleurgesteld achterblijven want een hoop van de herkenbare Samsung Touchwiz functies vind je niet terug op deze tablet. In plaats van deze tablet te overwegen doet in mijn ogen iedereen er verstandig aan eens goed te kijken naar concurrenten, waaronder de goedkopere ASUS MeMO Pad HD 7 of iets duurdere (nieuwe) Google Nexus 7. Daarbij is de verwachting dat er de komende maand nog meer ‘goedkope’ 7-inch tablets gelanceerd worden waardoor de keuze alleen maar groter wordt.

5.5

Beoordeling

Pluspunten
  • MicroSD-kaartlezer
  • Goede bouwkwaliteit
  • Goede accuduur

Minpunten
  • Lage resolutie van het scherm

  • Tegenvallende prestaties
  • Duur tov concurrentie

Reacties (27)