Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Samsung Galaxy Tab 3 (8.0)

Geschreven door
Geplaatst op2 augustus 2013, 11:48 CategorieReviews

In deze review gaan we kijken naar de Samsung Galaxy Tab 3 (8.0), één van de drie formaten uit de nieuwe Samsung Galaxy Tab 3-lijn. Het formaat van 8-inch is nieuw voor de Galaxy Tab-serie en bevestigt de wil van Samsung om smartphones en tablets in alle formaten te lanceren. Samen met de 7- en 10.1-inch versies hoopt Samsung voor ieder wat wils te hebben in het middenklasse tabletsegment. Het 10.1-inch model hebben we reeds uitgebreid getest, de resultaten daarvan vind je in onze Galaxy Tab 3 (10.1) review.

Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) – Specificaties

Net als de andere tablets in de Samsung Galaxy Tab 3-lijn zijn de specificaties van de Galaxy Tab 3 (8.0) niet super modern of beter dan de concurrentie. Samsung lijkt zich met name te willen onderscheiden door design en software.

 • 8-inch display met een resolutie van 1280 x 800 pixels
 • Exynos 4 dualcore 1.5GHz processor
 • 1.5GB werkgeheugen
 • 16GB of 32GB opslaggeheugen
 • MicroUSB-poort
 • MicroSD-kaartlezer
 • Bluetooth 4.0
 • Wifi b/g/n
 • Infraroodsensor
 • 1.3 en 5.0 megapixel camera’s
 • Android 4.2 Jelly Bean met TouchWiz interface

Het is eigenlijk vooral de infraroodsensor die het systeem een beetje onderscheidt van de concurrentie, natuurlijk in combinatie met Samsung’s eigen software. De rest van de specificaties kon je ook een jaar geleden al in een tablet vinden, misschien met uitzondering van Bluetooth 4.0 en 1.5GB aan werkgeheugen. Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Samsung Galaxy Tab 3 (8.0).

Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) – Video

In onderstaande video worden de belangrijkste punten uit deze geschreven review behandeld en laat ik de belangrijkste features en functies van de Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) zien.

Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) – Hardware en design

Deze telg uit de Galaxy Tab 3-familie toont ook weer alle bekende gelijkenissen met de rest van de familie. De serie is altijd heel herkenbaar, met hun plastic behuizing en de aanraakgevoelige knoppen onder het scherm. De tablet is lekker dun en met 314 gram helemaal niet zwaar te noemen. De Galaxy Tab 3 (8.0) lijkt iets meer op de Galaxy smartphones dan de tablets, dit komt vooral door de dunne randen die aan de lange kanten van het scherm zitten. Hiermee heeft Samsung de afmetingen (209,8 x 123,8 x 7,4 mm) van het apparaat beperkt weten te houden, en is het daardoor ook wat makkelijker om het 8-inch model in één hand vast te houden.

Galaxy-Tab-3-8-0-review-design

Display

Het 8-inch scherm is een lcd display van Samsung en hoewel dat geen IPS paneel is kan je het er qua prestaties toch best mee vergelijken. Vooral de kijkhoeken zijn net zo goed en ook met het contrast dat het scherm weergeeft zit het wel snor. Qua kleurweergave is niet iedereen fan van de instelling die Samsung kiest, de kleuren zijn ook voor mijn gevoel een beetje overdreven (verzadigd). Het display kan wel erg fel ingesteld worden en dat maakt het een stuk makkelijker om de Galaxy Tab 3 (8.0) in wat feller verlichte omgevingen te gebruiken.

De resolutie van 1280 bij 800 pixels is ook niet per se een blikvanger maar voor het 8-inch formaat is het zeker geen schande. Teksten en afbeeldingen worden scherp weergegeven en waar dezelfde resolutie bij de 10.1-inch variant een beetje storend is valt dat voor dit model reuze mee. Toch is het wel steeds lastiger voor Samsung om te blijven concurreren met deze resolutie, zeker met de pas aangekondigd super high-res Nexus 7 die ook nog eens minder kost.

Aansluitingen en connectiviteit

Opladen en verbinden met de computer gaat via microUSB en het gebruik van deze standaard aansluiting is zoals altijd een fijne keuze. Het geheugen is relatief goedkoop uit te breiden van het microSD-geheugenkaartlezer.

Naast Wifi b/g/n en het energiezuinige Bluetooth 4.0 is de Galaxy Tab 3 (8.0) ook uitgerust met GPS en zelfs een infraroodzender. Deze infraroodzender geeft de gebruiker de mogelijkheid de meegeleverde software te gebruiken om de Galaxy Tab 3 (8.0) in te zetten als afstandsbediening. Met de software kun je verschillende apparaten in je home cinema systeem toevoegen en deze vervolgens via het touchscreen bedienen.

Galaxy-Tab-3-8-0-review-knoppen

Camera’s

Beide camera’s in de Galaxy Tab 3 (8.0) kunnen in goed verlichte omstandigheden prima resultaten realiseren. Het probleem is natuurlijk dat de omstandigheden lang niet altijd perfect zijn en daarmee de camera’s dus ook niet. Voor videochat en her en der een keer een kiekje van je eten of omgeving voor op Facebook/Instagram voldoen de camera’s echter prima. Wil je in de avond bij kaarslicht wat foto’s maken dan kun je maar beter geen hoge verwachtingen hebben.

Speakers

De twee speakers die aan de onderkant van de Galaxy Tab 3 (8.0) zitten zijn typische tabletspeakers te noemen. Net als bij andere tablets van Samsung kan het volume vrij hoog maar niet zonder de nodige vervormingen te veroorzaken. Zolang je jezelf beperkt tot een gemiddeld volume is het geluid echt prima en mis je alleen de echte lage tonen. Voor een beter geluid is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om Bluetooth of de koptelefoon-aansluiting in te zetten, voor een speakersetje of een koptelefoon.

Batterijduur

Een kleine tablet met een relatief groot scherm roept natuurlijk vooral vragen op over de accuduur. De Galaxy Tab 3 (8.0) doet het hier toch alleraardigst en je kan ongetwijfeld bij normaal gebruik een dag halen op de tablet. Ik zou zeggen dat een constant gebruik van 7 tot 8 uur goed te doen is, of dat je makkelijk 2 en misschien wel 3 films achter elkaar moet kunnen kijken op deze tablet. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de instellingen die je gebruikt voor het display.

Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) – Software

De Galaxy Tab 3 (8.0) draait op Android 4.2.2 Jelly Bean en is ook deze keer weer voorzien van Samsung’s TouchWiz skin. Natuurlijk heeft ook dit Samsung product de goedkeuring gekregen van Google en heb je dus toegang tot alle standaard Google diensten en applicaties, waarvan Google Now en natuurlijk de Play Store de meest interessante zijn.

TouchWiz-home

Samsung’s Touchwiz interface was zeker tijdens de beginfase van Android best een interessante en waardevolle toevoeging omdat Samsung toen duidelijk meer aandacht aan het design schonk dan Google zelf. Maar in de laatste paar generaties van Android heeft Google daar toch echt verandering in gebracht. Niet alleen een beter design maar ook handige toevoegingen zoals quick-toggles in het notificatiemenu zijn niet alleen meer aan Samsung voorbehouden. Eigenlijk wil ik hiermee zeggen dat de Samsung TouchWiz skin de voordelen die het had heeft verloren, en dat het nu misschien wel vaker in de weg zit dan dat het een toevoeging is.

Een paar handigheden die je wel in de TouchWiz skin vindt zijn onder andere Samsung’s S-Voice en het slim sluimeren van het scherm. De S-Voice commando’s zijn te vergelijken met Google Now en Apple’s Siri en werken prima, al krijg ik het activeren via alleen mijn stem nog steeds niet voor elkaar. Het slim sluimeren van het scherm dat ervoor zorgt dat het scherm niet dimt zolang je ernaar kijkt is voor mij als brildrager ook niet echt een optie, maar kan voor een hoop gebruikers natuurlijk wel erg handig zijn. De lees-modes die je kan aanzetten is wel weer erg handig, zodat tekst-intensieve apps een iets fijnere achtergrondkleur (sepia) krijgen in plaats van hard wit.

TouchWiz-notificaties

Samsung levert haar Android tablets ook altijd met een paar apps mee. Op de Galaxy Tab 3 modellen vind je onder andere Polaris Office, Paper Artist, S Translator, S Planner en Chat On. Opvallend is dat de Peel Smart Remote afstandsbediening app mist op de Galaxy Tab 3 (8.0), aangezien je die wel bij de 10.1-inch versie krijgt. De Dropbox app is alvast geïnstalleerd en je krijgt via een actie van Samsung en Dropbox gratis 50GB opslagcapaciteit voor 2 jaar in je account. Dit is natuurlijk een superdeal en vertegenwoordigt een waarde van zo’n 100 dollar als je dit direct bij Dropbox aan zou schaffen. Er worden teveel apps meegeleverd om ze allemaal te noemen en een deel van de apps zijn er specifiek om content vanuit het Samsung ecosysteem te promoten.

Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) – Prestaties

Qua snelheid is de de Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) geen hoogvlieger. Dit is natuurlijk erg jammer want ik denk dat er een hoop mensen zijn die voor 300 euro net wat meer verwachten. De Exynos-processor in deze tablet wordt door de mensen die er verstand van hebben vaak omschreven als ‘twee generaties’ oud (vergeleken met de Galaxy S smartphones) en dat merk je best wel. De zware skin van Samsung maakt het waarschijnlijk ook niet makkelijker voor de processor. Toch kan je best de standaard toepassingen van een tablet ook op de Galaxy Tab 3 (8.0) prima uitvoeren, al zul je dus soms wat lag en langere opstarttijden moeten dulden.

Ook voor de serieuze gamer is dit 8-inch model waarschijnlijk niet de allerbeste keuze op de markt. Natuurlijk draaien alle simpele spelletjes goed op de tablet en kun je ook de grafisch intensieve (3D) games redelijk goed speler met hier en daar wat korte lags, maar voor de ‘hardcore mobile gamer’ zijn tablets met een Nvidia Tegra- of een Qualcomm-processor een verstandigere keuze.

Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) – In gebruik

Net als de andere tablets in Samsung’s Galaxy Tab 3-lijn is ook de 8-inch versie een typische middenmoter. Er is eigenlijk niets waar de tablet in uitblinkt. Het meest positieve is waarschijnlijk dat ik 8-inch het fijnste formaat van de drie vind. De keuze van Samsung om via smalle randen het formaat lekker beperkt te houden is helaas niet zonder nadelen. Ik heb regelmatig mijn duim aan de zijkant van de tablet net iets te ver op het scherm gehouden zodat een onbedoelde input geregistreerd werd. In tegenstelling tot Apple’s iOS is er (nog) geen softwarematige handigheid ingebouwd die dit type input kan voorkomen. In combinatie met de touch buttons aan de onderkant van de tablet heb ik me regelmatig gefrustreerd gevoeld. In praktijk betekent het eigenlijk dat de Galaxy Tab 3 (8.0) zowel in portrait als in landscape om extra aandacht voor de manier van vasthouden vraagt. Jammer.

Galaxy-Tab-3-8-0-review-2

Qua snelheid verwacht ik als reviewer misschien soms wat teveel, omdat ik ook in aanraking kom met tablets die wel supersnel reageren op alles dat ik doe. Toch kan ik het moeilijk niet noemen dat de Galaxy Tab 3 (8.0) vooral tijdens het navigeren binnen de TouchWiz interface regelmatig moeite heeft de boel bij te houden. Ook het oproepen van het notificatiemenu koste me regelmatig meer dan twee pogingen. Of dat met een gebrekkige gevoeligheid van het scherm of de snelheid van het systeem te maken heeft durf ik niet te zeggen.

Samsung hardware is goed qua bouwkwaliteit en in de meeste gevallen ook bij de tijd qua afmetingen en gewicht. Het is de software die een beetje verouderd begint te voelen. Natuurlijk heb je binnen Android de keuze je eigen app-launcher te kiezen en gebruiken maar ik zou graag zien dat Samsung wat mogelijkheden gaat bieden om Android te gebruiken zoals de developers en designers van Google het bedoeld hebben.

Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) – Conclusie

Net als de 10.1-inch Galaxy Tab 3 (10.1) is deze 8-inch versie van de tablet een beetje een middenmoter. Er is weinig echt slecht aan de tablet, maar nog minder is echt heel goed. Dit is problematisch voor Samsung omdat op het gebied van Android de concurrentie op zowel prijs als features erg groot is. Zo is er directe concurrentie van onder andere de nieuwe Google Nexus 7 en ASUS MeMO Pad HD 7. Ook Apple’s iPad mini is zeker in deze prijsklasse een concurrent en delft de Samsung Tab 3 (8.0) het onderspit op gebied van gebruikservaring, bouwmaterialen en meer. Voor fans van het merk en de TouchWiz skin zou het van de drie formaten Galaxy Tab 3 tablets echter nog steeds mijn aanrader zijn, zolang de wil er maar is om er 300 euro voor te betalen.

Minpunten

 • Gevoelig voor onbedoelde input
 • Zware Android skin
 • Gemiddelde prestaties

Pluspunten

 • Goede bouwkwaliteit
 • Goede connectiviteitsopties
 • 50GB dropbox-actie
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Samsung Galaxy Tab 3 (8.0)
Android Jelly Bean (4.2)

Reacties

 1. sellon georgie
  02 augustus, 2013 om 14:18

  Ze moeten echt een highend van dit model uitbrengen de hardware is gewoon triest. Kijk wat de Nexus 7 nu biedt voor slechts 240,00 euro zo zie je hoe ze de consumenten bakken en veel marge willen pakken door troep te verkopen.

 2. Vadesa
  04 augustus, 2013 om 9:46

  De Galaxy Tab3 8.0 Wi-Fi T310 Android heeft GPS
  Voor mij onduidelijk of dit tablet als NAVI te gebruiken is.
  Dit uiteraard ZONDER tussenkomst van een provider

  • Sam Rijver
   04 augustus, 2013 om 9:54

   Ja dat is mogelijk. Er zit gps op. Dus zolang je een app gebruikt die geen actieve data verbinding nodig heeft kan je het als navigatiesysteem gebruiken.

 3. Vadesa
  04 augustus, 2013 om 10:03

  Nog een vraagje
  De Nexus 10 Wi-Fi P8110 Android van Samsung geeft aan GPS
  Is dat SGPS ? dus ook als losse NAVI te gebruiken

  • Sam Rijver
   04 augustus, 2013 om 18:19
 4. Maarten
  05 augustus, 2013 om 22:25

  Ik vind de Nexus heel mooi maar ik vind het scherm net te klein. 8 inch is wel erg fijn. Snap de vergelijking niet zo goed om de Samsung 8 te vergelijken met een 7 Nexus.

  • Sam Rijver
   05 augustus, 2013 om 22:43

   Beiden zijn Android tablet en klein. 1 inch verschil in schermformaat maakt het niet een heel nieuwe categorie. Logische vergelijking wat mij betreft. Ook kan je met huidige high-res scherm meer zien dan op het 8 inch scherm, wat het ‘verschil’ ook nog weer wat kleiner maakt.

   Ieder zijn voorkeuren natuurlijk, als je graag 8 inch wilt heeft Samsung 2 opties voor je. Er zijn ook opties van Apple, Acer en Yarvik.

 5. Vadesa
  06 augustus, 2013 om 16:26

  Uit de handleiding

  Zoeken naar locaties
  Tik op Zoeken, geef een adres in en tik op . Selecteer een locatie om de gedetailleerde
  locatiegegevens weer te geven. Tik op om locaties in de buurt te zoeken.
  Als de locatie is gevonden, tikt u op en gebruikt u een van de volgende functies:
  • Kaart wissen: de kaart wissen.
  • Offline beschikbaar maken: de kaart van een opgegeven gebied opslaan om deze offline te bekijken.

  MOET IK NIET HIERUIT CONCLUDEREN DAT DE GALAXY TAB3 8 & 10 WEL S-GPS HEBBEN MAAR ALLEEN TER PLAATSE AANGEVEN WAAR IK BEN EN DUS GEEN ROUTE KAN INGEVEN C.Q. GEBRUIKEN

  Of…
  moet er een separate (freeware) navi map geïnstalleerd worden zoals
  b.v. Navigator FREE

  • Sam Rijver
   06 augustus, 2013 om 16:40

   Zolang je navigatie software gebruikt die offline kaarten ondersteund kan je dat gebruiken om te navigeren. De gps is om je locatie op die route te bepalen en als gevolg daarvan kan de software je op tijd de volgende instructie tonen/geven. Verder reageer ik niet goed op schreeuwers, in het vervolg zal ik dat dan ook niet meer doen.

 6. Vadesa
  06 augustus, 2013 om 16:47

  Ik voel me geen schreeuwer
  Vanwaar deze reactie
  Ik ben leek en voor ieder hulp ontvankelijk
  MAAR
  Grof geweld hoeft voor mij niet
  Toch bedankt voor de verstrekte info

  • Martijn Chel
   06 augustus, 2013 om 16:49

   Het is meer de hoofdletters die je gebruikt. Dat komt nogal schreeuwerig over. Wij proberen iedereen te helpen, ook jou. Mocht je er nog niet uitkomen dan horen we het graag.

 7. Vadesa
  06 augustus, 2013 om 16:55

  Zo zie je maar weer
  Het was mijn bedoeling
  om met HOOFDLETTERS aan te geven dat het mijn tekst is
  en niet een kopie uit de handleiding van Samsung

  Laten deze discussie maar snel sluiten.

 8. Marion
  14 augustus, 2013 om 15:21

  Bij mijn tablet valt wifi om de haverklap uit. Zeer irritant want onze ipad blijgt het wel gewoon doen. Iemand een suggestie of heb ik gewoon de winkeldochter gekocht?

 9. kevon
  15 augustus, 2013 om 16:14

  als de nexus 7 (2013)een 8 inch display zou hebben had ik heb garantie gekocht. 7 inches is net iets te klein !

 10. kevon
  15 augustus, 2013 om 16:15

  hem*

 11. gert
  08 oktober, 2013 om 12:10

  Waarom werkt mijn slim sluimer niet ? Is dat omdat ik er met een leesbril voorzit ? Als ik ‘m afzet doet ie het ook niet, dus daar ligt ’t niet aan.

 12. Jan
  29 november, 2013 om 15:41

  Aan Vadesa,

  Ik heb op mijn Samsung galaxy tab 3 van 7 inch ook een navigatie programma gezet, en hij werkt perfekt.
  Deze tablet heeft GPS net als mijn 7 inch versie, dus het zal ook vast goed werken.
  Kijk eens bij google-apps en zoek op navigatie, dan kom je verschillende apps tegen zoals Tom-Tom en Navigon enz.
  De laatste heb ik dus gedownload.

 13. Luc
  17 juli, 2014 om 15:16

  Eind april deze tablet gekocht. Inmiddels voor de 2e keer ter reparatie opgestuurd. Opladen werkt niet. Waardeloos van Samsung dat zo’n product binnen 3 maanden 2 keer kapot gaat. Dixons (daar is de tablet gekocht) zegt dat ze niets anders kunnen doen dan opsturen ter reparatie. Dan is de tablet weer ruim 2 weken weg. Waardeloos van Dixons dat ze niet hun verantwoordelijkheid nemen en mij gewoon een goed product leveren.

  Mijn advies: niet kopen en zeker niet bij Dixons

 14. indra
  26 december, 2014 om 20:45

  ik wou deze tablet bijna kopen maar jullie reacties zijn zo slecht bedankt want anders had ik een waardeloos ding gekocht voor veel geld!!
  bedankt!!

 15. Khosro Hosseini
  28 oktober, 2015 om 22:25

  Mijn tablet is al 3 maanden niet gebruikt, nu gaat hij niet meer aan. Ik heb hem uren laten opladen, maar hij reageert niet.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.