Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Yarvik TAB08-201 (8c) Xenta

Geschreven door
Geplaatst op1 augustus 2013, 16:57 CategorieReviews

Niet alleen 7-inch tablets winnen de laatste maanden aan populariteit, ook 8-inch tablets zien we steeds vaker voorbij komen. In deze review kijken we naar de Yarvik TAB08-201, ook wel Xenta 8c genoemd. Dit model beschikt over een recente versie van Android maar het meest interessante aan dit model is de 3G-module voor mobiel internet en de GSM-module voor het voeren van telefoongesprekken. De Yarvik Xenta 8x heeft een adviesprijs van 189,99 euro.

Yarvik Xenta 8c – Specificaties

Als we kijken naar de specificaties van de Yarvik Xenta 8c dan wordt meteen duidelijk dat dit model met name gericht is op diegenen die mobiel willen zijn en de tablet dus ook buitenshuis willen gebruiken, compleet met mobiele internetverbinding. De tablet is namelijk niet uitgerust met een krachtige processor, een hoge resolutie display of andere bijzondere features.

De tablet beschikt over een 8-inch lcd display met een resolutie van 1.024 bij 768 pixels en een capacitief touchscreen. Onder de motorkap zien we verder een ARM Cortex A9 dualcore-processor terug die een kloksnelheid van 1.2GHz heeft, 1GB aan werkgeheugen en een opslaggeheugen van 8GB. Dit minimale opslaggeheugen kan echter wel uitgebreid worden middels een microSD-kaart. Aan de zijkant van de tablet vinden we de microUSB-poort met host- en slave-functie terug, en ook het SIMkaart-slot en de microSD-kaartlezer achter een klepje. Draadloze communicatie vindt plaats via wifi, Bluetooth 4.0 en GPS. Voor het maken van foto’s en video’s is een camera met 2.0 megapixel resolutie op de achterzijde terug te vinden, aan de voorzijde bevindt zich een VGA-webcam, en de 3.700mAh batterij moet volgens Yarvik voor 8 uur aan speelplezier zorgen.

Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Yarvik Xenta 8c.

Yarvik Xenta 8c – Video review

In onderstaande video vind je de belangrijkste punten die in deze geschreven review genoemd worden.

Yarvik Xenta 8c – Hardware

Design en aansluitingen

Waar budgettablets vorig jaar qua design nog weinig interessants boden weten fabrikanten als Yarvik dit jaar een stuk betere indruk te maken. De TAB08-201 Xenta 8c is een qua uiterlijk in ieder geval aantrekkelijke tablet met een nagenoeg compleet zwarte voorzijde waarvan de bezels aan de ietwat dikke kant zijn. De achterzijde heeft en grijs/zwarte afwerking maar in het midden is een grote aluminium/plastic inleg geplaatst waarop het logo en de beschrijvingen van de aansluitingen te vinden zijn. Hoewel het wellicht niet van de hoogste kwaliteit is geeft dit toch net dat beetje extra uitstraling aan de tablet mee. Aan de achterzijde zien we ook nog een camera terug de iets uit het design steekt, en een kleine speakergrill.

Yarvik-Xenta-8c-review-design

Ook is de tablet voorzien van diverse aansluitingen, waaronder aan de zijde een micro usb-poort met zowel host- als slave-functie, een SIMkaart-gleuf voor mobiel internet en telefoongesprekken, en een microSD-kaartlezer waarmee het geheugen uitgebreid kan worden. De laatste twee gleuven zitten verstopt achter een klepje dan eenvoudig te openen en te sluiten is.

Yarvik-Xenta-8c-review-aansluitingen

De tablet heeft een formaat van 8-inch en hoewel dat niet per se hoeft te betekenen dat een tablet veel groter dan een 7-inch model aanvoelt is dat door de bredere bezels wel het geval. Zo voelt de Galaxy Tab 3 (8.0), ook een 8-inch model, door de smalle bezels een stuk kleiner aan, met name wanneer je deze in één hand houdt. De Yarvik kun je dan ook lastig in één hand houden. Daarnaast is de Xenta 8c met een profiel van 10 millimeter niet één van de dunste tablets, al is dat voor normaal gebruik geen probleem. Met een gewicht van 417 gram is de tablet ook 50-100 gram zwaarder maar ook dit heeft weinig invloed op het dagelijkse gebruik. Over het algemeen voelt de tablet behoorlijk stevig en degelijk aan, een verbetering ten opzichte van vorig jaar.

Display

Yarvik heeft gekozen voor een standaard lcd display met een resolutie van 1.024 bij 768 pixels en een 4:3 beeldverhouding. Op alle drie de punten is wel wat aan te merken. De resolutie is het minst grote probleem aangezien alles redelijk scherp weergegeven wordt. Pas bij het online lezen van teksten of digitale boeken valt op dat de resolutie wat aan de lage kant is in vergelijking met nieuwe tablets die de afgelopen weken de revue gepasseerd hebben. Maar, nogmaals, een groot nadeel is dit niet en voor dagelijks gebruik voldoet dit prima.

De 4:3 beeldverhouding is iets wat we niet vaak bij Android tablets terugzien, maar Yarvik is één van de fabrikanten die al meerdere modellen met deze verhouding gelanceerd heeft. De Android-interface springt hier prima mee om maar sommige apps hebben er moeite mee aangezien ze ingericht zijn op een 16:9/16:10 verhouding. Wel moet hierbij gezegd worden dat dit probleem een stuk minder groot is dan 1.5 jaar geleden.

Het grootste struikelblok is echter dat er voor een standaard (ietwat lage kwaliteit) lcd display gekozen is. Dit zorgt ervoor dat de kleurweergave niet optimaal is, de helderheid aan de lage kant is en de kijkhoeken te wensen overlaten. Met name deze twee laatste punten vallen direct op en zorgen ervoor dat je buitenshuis, daar waar je mobiel internet juist wilt gebruiken, moeite kunt hebben om tegen invallend licht op te boksen of vanuit een lichte hoek comfortabel op de tablet te kunnen werken. Daarbij is het display nogal gevoelig voor vette vingerafdrukken en reflecties. Al met al is het display niet het sterkste punt van deze tablet.

De tablet beschikt over een capacitief touchscreen, wat we vandaag de dag natuurlijk ook mogen verwachten, en springt goed om met touch-input. De reactietijd van het scherm is redelijk te noemen aangezien er soms net een halve seconde vertraging zit tussen de input en de uitvoering op het scherm, met name wanneer je wat meer apps open hebt staan.

Camera en geluid

De Yarvik Xenta 8c is uitgerust met een 2.0 megapixel camera op de achterzijde. Deze camera is prima voor een simpele foto maar verwacht er weinig van bij slechte of minimale lichtomstandigheden. Zo is voldoende licht nodig en worden snel bewegende objecten in beeld al snel uitgesmeerd. Een video maken is mogelijk maar de kwaliteit laat absoluut te wensen over. De camera aan de voorzijde is een VGA-variant met redelijke kwaliteit voor videogesprekken maar meer hoef je er niet van te verwachten.

Aan de achterzijde is ook een speakergrill te vinden waarachter een redelijke speaker geplaatst is. Voor het spelen van spelletjes en het kijken van een YouTube-filmpje biedt de speaker voldoende vermogen en een redelijk helder geluid, al komen hoge tonen nogal schel over en ontbreken de lage tonen. Ga je muziek luisteren of een film kijken dan is een extern speakersetje of een koptelefoon zeker aan te raden.

Yarvik Xenta 8c – Software

De tablet draait op een recente versie van Android; Android 4.1.2 Jelly Bean. Over de features van Android 4.1 Jelly Bean wijd ik in deze review niet meer uit aangezien we die al eens uitgebreid behandeld hebben, en ook in eerdere reviews besproken hebben. Yarvik heeft zelf nauwelijks iets aangepast aan de standaard Android-interface. Wel zijn in de taakbalk extra knoppen voor het regelen van het volume en het oproepen van een extra snelmenu toegevoegd.  Yarvik levert ook een aantal applicaties mee, waaronder OfficeSuite Viewer,  ES File Explorer, FBReader, een handleiding en de standaard Google apps. Ook is er toegang tot de Google Play Store voor het downloaden van applicaties.

Yarvik-Xenta-8c-screen-home

Qua software hoef je dus geen bijzonderheden te verwachten en kun je zelf aan de om de tablet in te richten. Toch is er wel een belangrijke beperking die (wederom) opgelegd wordt. Ik heb het in eerdere reviews van tablets van onder meer Yarvik en Point of View al besproken; de beperking van het opslaggeheugen voor apps. Yarvik geef je van de 8GB aan opslaggeheugen maar één GB aan ruimte voor het opslaan van apps. Daar zit je als intensieve gebruiker natuurlijk zo aan, zeker wanneer je wat spelletjes downloadt. Ik begrijp nog steeds niet waarom deze beperking wordt opgeleverd. De keuze van het indelen van het opslaggeheugen zou aan de gebruiker zelf overgelaten moeten worden.

Yarvik-Xenta-8c-screen-opslag-2

Yarvik Xenta 8c – prestaties

De Yarvik TAB08-201 Xenta 8c beschikt over een ARM Cortex A9 dualcore-processor met een een kloksnelheid van 1.2GHz, een PowerVR SGX 531 quadcore-gpu en 1GB aan werkgeheugen. Hoewel dit niet bijzonder is, is het wel voldoende om de basisfuncties van de tablet naar behoren te gebruiken. Voor wat betreft het surfen op het internet, het gebruiken van simpele games en apps, en het navigeren binnen de Android-interfaces draait de tablet redelijk soepel. Wel is hier en daar sprake van wat lag bij touch-input. Zo kan bijvoorbeeld in de browser een kleine vertraging (een halve seconde wellicht) optreden tussen de touch-input en de uitvoering op het display. Geen groot nadeel maar wel merkbaar, met name wanneer je een aantal apps open hebt staan.

Het spelen van grafisch intensieve games, bijvoorbeeld Riptide GP en Dead Trigger, is zeker mogelijk en ziet er redelijk goed uit, maar hou er rekening mee dat het niet zo vloeiend loopt als op wat betere tablets. Een spel als Riptide GP is te spelen maar het komt soms wat schokkerig over wanneer het scherm gevuld wordt met gedetailleerde grafische elementen en veel bewegingen. De processor en gpu houden het hier simpelweg niet meer bij. Ben je een echte game-fanatiekeling dan is het verstandig een tablet met betere uitrusting voor dit doel te zoeken. Verder draait de tablet gewoon stabiel en heb ik dan ook nauwelijks last gehad van crashes van apps of binnen de Android interface.

Yarvik Xenta 8c – Batterij

Wat betreft de batterijduur is de Xenta 8c geen topper maar een dag moet je er bij gemiddeld gebruik toch wel uit kunnen halen. Wanneer je zo nu en dan een spelletje speelt, wat over het internet surft en de tablet voor andere standaardtaken gebruikt kun je er met gemak 7 tot 8 uur uithalen. Wanneer je de 3G-functie voor mobiel internet gaat gebruiken, en voor buitenshuis de helderheid vol openzet dan kom je al snel tot de helft hiervan.

Yarvik Xenta 8c – Gebruik

Het kopje over gebruik heb ik voor deze review weer eens toegevoegd omdat er dus een 3G-module met GSM-functie en GPS/aGPS opzit. Dat moest natuurlijk even getest worden. Gelukkig is er op dit vlak, het unieke onderdeel van de tablet, weinig aan te merken. Naar mijn idee is het signaal van de 3G-module iets minder sterk dan dat van de gemiddelde smartphone (in mijn geval de iPhone en Sony Xperia T) wat ervoor kan zorgen dat je in gebieden met slecht bereik ook helemaal geen bereik hebt. De GPS-functie werkt meer dan prima en zorgt ervoor dat je snel je locatie kunt bepalen in combinatie met een navigatie-app of Google Maps. Deze tablet als telefoon gebruiken is niet iets wat je dagelijks zult doen, met name omdat het apparaat door zijn formaat niet als telefoon gebruikt kan worden. Natuurlijk kun je er een Bluetooth headset op aansluiten om vervolgens via de headset telefoongesprekken te voeren.

Yarvik-Xenta-8c-review-2

Yarvik Xenta 8c – Conclusie

Alles bij elkaar genomen is de Yarvik TAB08-201 Xenta 8c een tablet met zowel belangrijke pluspunten als belangrijke minpunten. Het belangrijkste minpunt is het display, dat qua kleurweergave, helderheid en kijkhoeken toch veel te wensen overlaat. Andere minpunten zijn de wat matig presenterende processor voor het spelen van grafisch intensieve games, de lags die soms bij touch-input optreden en het beperkte opslaggeheugen voor apps. Pluspunten zijn natuurlijk de geïntegreerde 3G- en GSM-module met GPS, en daarbij de recente Android-versie en de redelijk goede bouwkwaliteit. Kijkend naar de prijs krijg je voor 189,99 euro features waar je bij veel modellen meer voor moet betalen maar lever je dus wel in op kwaliteit van het display en de prestaties. Wanneer je vaak buitenshuis bent en een betaalbare tablet bij je wilt hebben waarmee je toegang krijgt tot mobiel internet en waarmee soms kunt bellen dan is de Xenta 8c absoluut een optie, mits je genoegen neemt met de minpunten.

Minpunten

  • Matig display
  • Niet geschikt voor grafisch intensieve games
  • Opslagruimte apps beperkt

Pluspunten

  • Goede bouwkwaliteit
  • 3G, GSM en GPS
  • Recente Android-versie
Tablets Magazine
Beoordeling
6.510Martijn Chelproduct

  • Delen:
Yarvik TAB08-201 (8c) Xenta
Android Jelly Bean (4.1)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.