Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

IFA 2013 en tablets: Revolutie maakt plaats voor evolutie

Geschreven door
Geplaatst op14 september 2013, 14:28 CategorieHardware

IFA 2013, Europa’s grootste consumentenelektronicabeurs, zit er weer op en dus is het tijd om de balans op te maken. Wat hebben we allemaal gezien op het gebied van tablets? Welke modellen sprongen boven de concurrentie uit? En wat is de algemene trend?

Revolutie maakt plaats voor evolutie

De verwachtingen voor IFA 2013 waren hoog en dus is het de vraag of deze verwachtingen ook allemaal uitgekomen zijn. Veel van de tablets die we in geruchten voorbij hebben zien komen zijn ook daadwerkelijk gelanceerd, maar echte verrassingen zijn we dit jaar niet tegengekomen. We kunnen eigenlijk wel zeggen dat dit jaar op het gebied van tablets de revolutie plaats heeft gemaakt voor de evolutie. Veel fabrikanten hebben hun reeds bestaande modellen een upgrade gegeven met betere processors, hogere resoluties en nieuwere softwareversies.

Panasonic-Toughbook-4K-tablet

Natuurlijk waren er een paar unieke en opvallende tablets, waaronder Panasonic’s 4K tablet (video) maar niks dat we nog niet eerder gezien hadden. Betekent dit dat IFA 2013 een tegenvaller was? In mijn ogen niet. Het toont juist dat de markt volwassen is, met voldoende keuze qua budget, formaat en specificaties. 

De trends van IFA 2013

Hogere resoluties

Ondanks dat we niet meer van een revolutie kunnen spreken waren er dit jaar op IFA 2013 wel een aantal trends waar te nemen wanneer we puur naar tablets kijken. Zo zijn hoge resolutie displays helemaal hot. ASUS bracht de Transformer Pad TF701 (video) met hoge resolutie display en het bekende keyboard dock, Samsung verhoogde de resolutie van de nieuwe Galaxy Note 10.1 (video) met S-Pen stylus, Kobo bracht zelfs twee hoge resolutie tablets (video) mee en LG introduceerde ’s werelds eerste 8.3-inch tablet (video) met hoge resolutie display.

Kobo-Arc-10-HD-IFA

Kleine tablets

Verder valt op dat we dit jaar minder tablets voorbij hebben zien komen die een formaat van 10-inch of groter hebben, met uitzondering van hybride of convertible modellen. Fabrikanten zien dat consumenten 7/8-inch inmiddels vaak de voorkeur geven boven de grotere modellen. Zo introduceerde Lenovo afgelopen week alweer haar derde 7-inch tablet in de vorm van de IdeaTab S5000 (video), bracht ASUS in de vorm van de 7-inch Fonepad 7 (video) en de 8-inch MeMO Pad 8 (video) twee kleine tablets mee, toonde Kobo twee 7-inch tablets en presenteerde Toshiba een 8-inch Windows 8 tablet (video). Wat betreft dit laatste, kleine Windows 8 tablets, viel IFA 2013 wel een beetje tegen. We hadden verwacht dat meerdere fabrikanten deze stap zouden zetten aangezien Windows 8.1, de grote update die in november verschijnt, een aantal optimalisaties voor kleinere tablets bevat. Momenteel zijn alleen Acer en Toshiba de fabrikanten die een kleine Windows 8 tablet gelanceerd hebben.

Lenovo-IdeaTab-S5000

Hybride en convertible tablets

Een andere trend die we tijdens IFA 2013 zagen, en die eigenlijk al langer te zien is, is die van de hybride en convertible apparaten. Zo toonde Sony een nieuw design in de vorm van de VAIO Fit Multi-flip (video) met kantelbaar display en Windows 8.1 software, presenteerde Lenovo een flink verbeterde Yoga convertible (video) voor consumenten en een robuuste ThinkPad Yoga (video) voor zakelijke gebruikers, introduceerde ASUS een nieuwe high-end hybride Transformer Pad (video) met keyboard dock en Android, en bracht Archos een flink verbeterde versie van de 101 XS met Coverboard (video) mee. Het meest opvallende model, in mijn optiek, was toch wel de Transformer Book Trio (video) van ASUS. Deze hybride laptop beschikt niet alleen over een tabletmodus wanneer het display losgekoppeld wordt maar ook over een compleet eigen computer in het keyboard dock waarmee de volledige versie van Windows 8 op een extern display gebruikt kan worden.

ASUS-Transformer-Book-Trio-IFA

Phablets

Natuurlijk konden dit jaar ook de phablets, kruisingen tussen een tablet en een smartphone, niet ontbreken. Samsung presenteerde zoals verwacht de derde generatie Galaxy Note (video) met flink verbeterde specificaties en een hogere resolutie display, maar ook andere fabrikanten lieten zien niet stilgezeten te hebben. Zo lanceerde Acer de high-end Liquid S2 (video) met 6-inch Full HD display en een camera waarmee 4K-opnamen gemaakt kunnen worden, en toonde ASUS de Fonepad Note 6 (video), ook een 6-inch apparaat met een meegeleverde stylus. 

Samsung-Galaxy-Note-3-IFA

Wat viel er nog meer op?

Naast alle tablets die we hierboven genoemd hebben vielen er nog een aantal modellen in positieve zin op. Zo presenteerde Sony haar eerste stand-alone Windows 8 tablet in de vorm van de VAIO Tap 11 (video). Dit model kan worden voorzien van een slank en licht keyboard en beschikt over een kickstand. Daarnaast toonde Acer met de Iconia A3 (video), een nieuwe 10.1-inch middenklasse tablet. Dit model beschikt niet over bijzonder specificaties maar wel over een aantal interessante software-functies. ASUS introduceerde alweer het derde 10.1-inch middenklasse model in de MeMO Pad-serie, de MeMO Pad 10 (video), en Samsung bracht haar eerste 7-inch tablet die speciaal voor kinderen (video) ontwikkeld is mee.

Sony-VAIO-Tap-11-IFA

Al met al hebben we tijdens IFA 2013 weer heel wat interessante en mooie tablets voorbij zien komen die de komende weken en maanden in de Nederlandse winkels verschijnen. Een overzicht van alle gelanceerde modellen vind je in onze tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van de specificaties, de prijzen en andere features. Wil je alle artikelen vanuit Berlijn nog eens rustig nalezen, neem dan een kijkje in ons IFA 2013 archief.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.