Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Panasonic lanceert eerste 20-inch 4K tablet, de Toughpad 4K UT-MB5

Geschreven door
Geplaatst op5 september 2013, 16:26 CategorieHardware

Panasonic heeft deze week tijdens IFA 2013 ’s werelds eerste 20-inch tablet met 4K resolutie gelanceerd. De Toughpad 4K UT-MB5 moet dit jaar nog naar Nederland komen voor iets minder dan 5.500 euro.

Begin dit jaar toonde Panasonic al een prototype van de 20-inch 4K tablet en inmiddels is het model klaar voor massaproductie. De UT-MB5 is een tablet die kijkend naar het formaat en de specificaties met name gericht is op de professionele gebruiker. Ook aan de prijs van zo’n 5.500 euro is te zien dat de tablet niet voor de gemiddelde consument weggelegd is.

Voor dat geld krijg je er de belangrijke accessoires nog niet bij. Zo heeft Panasonic een optionele Electronic Touch Pen ontwikkeld waarmee nauwkeurig op het scherm getekend of geschreven kan worden. De pen maakt gebruik van Bluetooth om met de tablet te communiceren maar gebruikt infrarood om de pixels van het scherm te lezen. Ook biedt de pen 2.048 drukniveaus. Naast een stylus kan de tablet uitgerust worden met een keyboard, een muis en een standaard.

De Toughpad 4K UT-MB5 heeft een groot 20-inch scherm met 3.840 bij 2.560 pixels. Met zijn aspectratio van 15:10 en 230 pixels per inch is de tablet volgens Panasonic ideaal voor het bekijken en bewerken van hoge resolutie beelden, A3-tekeningen, brochures, multimedia en ontwerptekeningen. De tablet heeft een gewicht van 2,35 kilogram en is 12.5 millimeter dik.

Panasonic-4K-tablet-Toughpad-4K-UT-MB5-2

Onder de motorkap vinden we Intel’s nieuwste generatie Haswell-processor in de vorm van de Core i5. Dit wordt gecombineerd met 8GB aan werkgeheugen, maximaal 512GB aan SSD opslaggeheugen en een Nvidia GeForce grafische kaart.Ook is de tablet voorzien van een USB 3.0-poort, een SD-kaartlezer een audio-ingang en een optionele smart card reader. Voor draadloze communicatie is er Bluetooth en wifi. De desktop cradle voor de tablet heeft daarnaast Ethernet- en HDMI-poorten. Het geheel draait op Windows 8.1 Pro, de update die in november door Microsoft uitgerold wordt.

Er komen twee versies van de Toughpad 4K UT-MB5 op de markt en zoals wij het van Panasonic begrepen begint de prijs bij 4.500 euro. Middels een persbericht laat het bedrijf echter weten dat het goedkoopste model 5.445 euro gaat kosten. Daarnaast wordt er een ‘performance’ model gelanceerd die beschikt over krachtigere componenten en speciaal voor CAD-design en 3D-toepassingen ontwikkeld is. Het goedkopere model moet in november al op de markt verschijnen, terwijl de ‘performance-versie’ pas in 2014 verschijnt.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.