Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Kobo Aura e-reader

Geschreven door
Geplaatst op26 september 2013, 14:50 CategorieReviews

E-readers zijn natuurlijk geen tablets, maar ook de ontwikkeling van e-reader staat niet stil en door het toevoegen van allerlei opties en mogelijkheden komen de twee apparaten steeds dichter bij elkaar te liggen, of wordt op z’n minst de overlap groter en groter. Het apparaat dat we vandaag bekijken is de Kobo Aura e-reader, een 6-inch e-reader die extra bijzonder is door de integratie met Pocket (read-it-later dienst).

Kobo Aura – Specificaties

De specificaties van een e-reader zijn doorgaans niet zo tot de verbeelding sprekend maar voor de volledigheid deel ik ze natuurlijk toch even in deze review:

 • 6-inch E ink ClarityScreen met low-flash waveform
 • Resolutie van 1.014 bij 758 pixels
 • 16 kleuren grijs
 • Achtergrondverlichting
 • 150 x 114 x 8.1 mm
 • 174 gram
 • MicroUSB
 • MicroSD
 • Wifi b/g/n
 • 4GB aan opslaggeheugen

Als je het zo ziet dan is het toch al snel duidelijk dat ook in een e-reader veel technologie verwerkt zit. Natuurlijk gaat het hand-in-hand met de Kobo software die allerlei opties biedt om de weergave aan te passen en mogelijkheden biedt om boeken aan te schaffen.

Kobo Aura – Video

In onderstaande video worden de belangrijkste punten uit deze geschreven review behandeld en laat ik de belangrijkste features en functies van de Kobo Aura e-reader zien.

Kobo Aura – Hardware en design

De Kobo Aura is een lekker compacte e-reader. In tegenstelling tot de eerder geteste Kobo Aura HD is het apparaat vrij standaard. Weg is de achterkant met de extra vouwen/bulten die naast wat ergonomische implicaties de grotere Aura HD wat karakter gaf. De Kobo Aura heeft nog wel dezelfde structuur aan de achterkant zitten waardoor je lekker veel grip op het apparaat kan krijgen. Door een paar streepjes en een heel subtiele buiging is er in ieder geval geen ruimte voor twijfel: deze Aura is het kleinere broertje van de Kobo Aura HD.

Kobo-Aura-review-design

De voorkant is volledig glad en het ligt dus niet meer verzonken in een frame. Omdat dit een aanrakingsgevoelige e-reader is heeft dit natuurlijk voordelen voor het bladeren. Aan de bovenkant vind je de aan/uit knop en een aan/uit knop voor de achtergrondverlichting. Aan de onderkant van de e-reader zit een microUSB-aansluiting voor het opladen en de verbinding met computer. Via de microSD-kaartlezer, die je ook aan de onderkant vindt, kan je het geheugen van de e-reader uitbreiden met maximaal 32GB. Natuurlijk is er ook een Wifi-verbinding aanwezig om verbinding te maken met de Kobo boekenwinkel en het synchroniseren van je opgeslagen artikelen in Pocket.

Het display

Natuurlijk is het scherm van een e-reader het allerbelangrijkste onderdeel. Dit 6-inch scherm heeft een resolutie van 1.014 bij 758 pixels met een 4:3 beeldverhouding. Dit komt neer op een PPI van 212 en hoewel dat dit lager is dan die van de Kobo Aura HD (265 PPI) kan je het scherm wel als goed omschrijven. E-ink is een heel ander soort scherm dan dat je op een tablet vindt en heeft als grootste voordeel dat zodra het scherm zijn bewerking voltooid heeft statisch wordt. Dus na het laden van de tekst van een nieuwe pagina is het klaar, is er geen beweging meer en kan het scherm in die staat gewoon blijven staan zonder dat er energie verbruikt wordt. Dit is enorm rustig voor je ogen.

Bijzonder aan dit scherm is het feit dat er gebruikt wordt gemaakt van een low-flash waveform. Dit betekent in praktijk dat het veel minder vaak nodig is het scherm te verversen (op zwart springen om de e-inkt pixels te resetten). Waar dit op de meeste moderne e-readers elke 5/6 pagina’s nodig is kan de Kobo Aura regelmatig hele hoofdstukken voort zonder een keertje op zwart te springen. Deze nieuwe techniek is duidelijk nog niet helemaal uit ontwikkeld want hoewel Kobo aangeeft dat dit ook invloed heeft op de mate waarop tekst of afbeeldingen in beeld blijven (ghosting) ben ik toch een paar keer duidelijk ‘residu’ van een vorige pagina tegen gekomen. Het was echter maar één keer echt storend, toen een omslag van een boek een pagina of 10 lang duidelijk zichtbaar op de achtergrond aanwezig was. Het maakt het lezen niet onmogelijk maar het is gewoon wat minder prettig. Nadat ik de instelling zo had aangepast dat er geen omslagen meer getoond werden tijdens de momenten dat de Kobo Aura uitstond was het ook meteen opgelost. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden.

Kobo-Aura-review-tekst

Het scherm van de Kobo Aura heeft een bijzonder fijne achtergrondverlichting. Kobo heeft er natuurlijk een prachtige naam voor bedacht maar in praktijk komt het erop neer dat het scherm op een heel gelijkmatige manier verlicht wordt. Het fijne is ook dat je een hoop controle hebt over de mate waarop het scherm verlicht wordt, en dat maakt dat voor elke omstandigheid de juiste verlichting gevonden kan worden.

Het touchscreen van de Kobo Aura reageert prima. Al mijn taps binnen de interface en swipes voor het omslaan van pagina’s werden gewoon prima herkend. Toch vind ik het persoonlijk het gebrek aan knoppen om te bladeren door pagina’s wel een enorm gemis. Tijdens verschillende leesposities merkte ik toch dat ik het vervelend vond om via het scherm te moeten bladeren, en een vinger die in de buurt van het scherm moet blijven is ook een vinger die soms per ongeluk het scherm aanraakt en dus voor een niet bedoelde input zorgt. Toch is het probleem minder groot dan bijvoorbeeld op de Aura HD. Het scherm ligt niet meer verzonken in de behuizing dus is het vrij gemakkelijk om met je vinger een schuifbeweging te maken om te bladeren om vervolgens je vinger in de ‘ruststand’ te brengen op de zwarte rand waarmee het E-Ink scherm omringt is.

Processor en connectiviteit

De 1GHz processor van onbekende makelarij heeft genoeg kracht om de software op de Kobo Aura aan te sturen. Natuurlijk zijn er ook niet zo’n enorme zware taken aan te drijven en is het op een apparaat als dit beter om minder energie te verbruiken en het onafgebroken lezen prioriteit nummer één te maken.

De microUSB-poort voor verbinding met computer of oplader spreekt voor zich en ook de mogelijkheid om het geheugen via microSD uit te breiden en de Wifi0verbinding voor het synchroniseren van artikelen uit Pocket en verbinding met de store zijn al genoemd. Er zitten helaas geen speakers op de Kobo Aura en ook een koptelefoon aansluiting zal je niet op deze e-reader vinden. Voor het gebruik van audioboeken zul je dus naar een andere apparaat moeten kijken.

Kobo Aura – Accu

Een e-reader met achtergrondverlichting gaat natuurlijk iets minder lang mee dan e-readers die alleen maar een e-ink verversing hoeven aan te drijven. Kobo beweert dat de reader wel twee maanden op een enkele lading mee kan maar voor mij was dat toch helaas niet zo’n feest. Natuurlijk heb ik tijdens deze reviewperiode extra veel gelezen en gebruik gemaakt van het apparaat dus is mijn test niet per se representatief. Ik zou zeggen dat je met de achtergrondverlichting op 50 procent zo’n 40 uur kan lezen op de Kobo Aura, en mocht je maar 20 uur per maand lezen dan heeft Kobo alsnog gelijk natuurlijk.

Kobo Aura – Software

De software van de Kobo Aura is gelukkig vrij simpel en no-nonsense, zoals je eigenlijk wel mag verwachten van een apparaat waarop gelezen moet worden. Je hebt redelijk veel controle over de manier waarop een boek wordt weergeven. Je hebt keuze uit 12 verschillende lettertypen, waaronder mijn persoonlijk favoriet Avenir, maar bijvoorbeeld ook OpenDyslexic. Ook lettergrootte, regelafstand, marges en uitlijning zijn in te stellen. Natuurlijk kan je notities maken, pagina’s markeren, heb je snelle toegang tot de inhoudsopgave en kan er door het boek (en je notities) gezocht worden. Ook is er een vertaal- en definitie woordenboek.

Kobo-Aura-review-2

De Kobo winkel is lekker simpel en vrij gemakkelijk te navigeren. Vooral belangrijk is natuurlijk dat de prijzen helemaal niet al te beroerd zijn. De meeste boeken kosten tussen de 10 en 15 euro. Natuurlijk zijn de boeken voorzien van een afbeelding en samenvatting, en kan je zelfs een stukje proeflezen in een boek voordat je tot aanschaf overgaat. Kobo verzorgt verschillende lijsten waar je bijvoorbeeld de populairste spannende boeken of nieuwe boeken kan vinden. Sinds kort werkt Kobo ook met collecties waarbij dan extra’s te vinden zijn zoals artikelen die over de auteur geschreven zijn, interviews en andere extra materialen. Op dit moment is dit soort content alleen nog in het Engels te vinden.

Kobo analyseert de boeken in je bibliotheek en verzorgt persoonlijke leestips en laat verwante titels zien bij boeken die je hebt uitgelezen. Dit alles is er natuurlijk op gericht om je te verleiden tot meer aankopen maar helpt desalniettemin goed bij het ontdekken van nieuwe boeken om te lezen. Reading Life, een andere feature, is een soort gamification van het lezen. Je krijgt badges/stickers voor allerlei verschillende prestaties. Mocht je een paar keer een nacht doorlezen dan krijg je bijvoorbeeld de “Nachtdienst badge”. Best grappig allemaal en mocht je willen pochen met je prestaties kunnen ze natuurlijk via Facebook gedeeld worden.

De Kobo Aura HD heeft ondersteuning voor een hoop bestandsformaten:

 • eBooks: EPUB, PDF en MOBIA
 • Afbeeldingen: JPEG, GIF, PNG en TIFF
 • Tekst: TXT, HTML, XHTML en RTF
 • Stripboeken: CBZ en CBR

Er is ook ondersteuning voor ePub en Adobe DRM, zodat je boeken die je elders hebt gekocht of geleend bij de bibliotheek ook kan lezen.

Integratie met Pocket

Goede ideeën lijken altijd super logisch en soms is het gewoon verbazend om een functie te zien die zo logisch is dat je niet snapt waarom dit niet allang in allerlei e-readers zit. De integratie met de lees-het-later dienst Pocket is precies zo’n goed idee. In het kort komt het erop neer dat je met Pocket artikelen die je her en der op het internet vindt op kan slaan en die vervolgens in rustige vorm later terug kan lezen. Alle advertenties en menu’s worden eruit gefilterd en de ‘kale’ tekst met her en der een afbeelding wordt opgeslagen. De Pocket app is er voor verschillende browsers maar natuurlijk ook voor iOS en Android. En nu dus ook op deze Kobo Aura e-reader.

Kobo-Aura-review-pocket

Kobo Aura – In gebruik

Het scherm van de Kobo Aura is gewoon goed te noemen, maar het is niet het beste scherm op de markt. Persoonlijk ben ik nog steeds het meest onder de indruk van de duurdere Kobo Aura HD en zal ik dat scherm als beste op de markt willen betitelen. Maar dit wilt natuurlijk niet zeggen dat de Kobo Aura een slecht scherm heeft, ik heb er een stuk of wat boeken en vele artikelen via Pocket zonder noemenswaardige problemen op gelezen. De achtergrondverlichting is wederom keurig verzorgd en heeft in tegenstelling tot andere e-readers waar ik ervaring mee heb geen last van lichtvlekken en minder goed verlichtte plekken. De nieuwe techniek waardoor het verversen van het scherm nog maar zelden nodig heeft vind ik een leuke stap vooruit maar ik stoor me daar bij andere e-readers niet bewust aan. Het feit dat ik een keer een pagina of 10 de omslagafbeelding van een boek bleef zien tijdens het lezen stoorde ik me dus wel bewust aan. Het had van mij dus niet per se gehoeven en voegt niet enorm veel toe.

Ik ben fan van de no-nonsense software op de Kobo apparaten, software die net genoeg mogelijkheden biedt om je e-reader netjes en geordend te houden maar je verder niet in de weg zitten. Zo zijn de collecties die je kan maken superhandig om boeken die bij elkaar horen te groeperen (ik heb 6 boeken uit de Dresden Files van Jim Butcher gelezen op de Aura tijdens deze review). Ook de winkel zelf heeft een goede selectie met redelijk competitieve prijzen en met de leesinstellingen heb je in no-time een setup van tekst op scherm die goed bij je wensen past.

Kobo Aura – Conclusie

Als je al digitale boeken wilt lezen dan is een e-reader in mijn ogen verreweg het beste apparaat om dit te doen. En van alle e-readers is de Kobo Aura een heel aardige optie. Eigenlijk alles is meer dan gemiddeld goed aan deze e-reader. Het scherm qua resolutie maar ook qua de fijne achtergrondverlichting, en de software vanwege zijn vele functies die nooit in de weg zitten. Ook de accuduur mag geen tegenvaller genoemd worden. Het is vooral de prijs die met 149 euro maar 20 euro lager ligt dan die van de luxere Kobo Aura HD  waardoor ik het lastig vind dit apparaat over de andere aan te raden. Ik zou zeggen, kijk naar welke afmeting voor jou het belangrijkste is en baseer daar je uiteindelijke keuze op, beiden apparaten zijn prima opties. Mocht je de intergratie met Pocket het belangrijkste vinden dan is de Aura op dit moment de beste optie, de update voor de Kobo Aura HD die dit mogelijk gaat maken is namelijk (nog) niet beschikbaar.

Minpunten

 • Redelijk prijzig
 • Geen fysieke knoppen
 • Geen ondersteuning voor audioboeken

Pluspunten

 • Goed display
 • Mooie en comfortabele achtergrondverlichting
 • Integratie met Pocket
Tablets Magazine
Beoordeling
8.010Sam Rijverproduct
 • Delen:

Reacties

 1. Rene
  26 september, 2013 om 20:59

  Dank voor de duidelijke review!

  Direct maar besteld bij Cool Blue om zelf te testen en de juiste Kobo Aura hoesjes bij 123BestDeal uit te zoeken (of te laten maken). Dat kan mooi van de 20 euro die uitgespaard is tov de Kobo Aura HD.

  Wel jammer dat de naam van de eReader bijna overeen komt met zijn grote broer. Dat schept weer extra verwarring bij het bestellen van accessoires voor zowel de Aura als de Aura HD.

  De Kobo Aura zelf zal later weer verloot worden onder de fans van de Facebook pagina van 123BestDeal!

 2. Sam Rijver
  26 september, 2013 om 23:16

  Graag gedaan! Die naam is inderdaad verwarrend. Succes met jullie actie.

  • Wim Hermans
   21 oktober, 2014 om 15:56

   Wim Hermans
   Op mijn nieuwe Kobo Aura het eerste boek aan het lezen en…na 60 blz reageert niets meer?
   Wat te doen? Als ik reset moet ik de e boeken misschien weer installeren?

 3. frans de groot
  28 september, 2013 om 23:19

  Ik heb de hd gekocht ben er zeer tevreden over om dat een tablet niet goed leest dit is beter voor boeken.
  Lezen op tab 2 nee niet echt maar magezines zijn prima op de tab.
  Ik heb genoeg boeken zo om er op te lezen aura hd van kobo.
  Gekocht bij bcc met mooie hoes van kobo met sluiting prima.

 4. peter
  04 november, 2013 om 22:48

  De Kobo is prettig, het achtergrondlicht ook. De software is niet zo ergonomisch, erg veel klikken om te navigeren, ook jammer dat er niet altijd een terug/retourknop op zit. Na het zoeken (of als je per ongeluk een verkeerde titel uit de lijst hebt aangeklikt) moet je helemaal terug naar het hoofdmenu.
  Hopelijk gaat Kobo de software updaten en aanpassen, dat zou de gebruiksvriendelijkheid enorm verbeteren.
  Ook zijn de leesinstellingen niet erg makkelijk te wijzigen, mijn apparaat geeft de paginanummering per hoofdstuk aan. Hoe ik de gewone paginanummers in kan stellen is me een raadsel.
  Ik had de Asus ereader (wordt niet meer gemaakt) ding ging stuk, alleen de software en de mogelijkheden waren veel uitgebreider en beter.
  Dus qua reader en scherm is het ding OK, een dikke 8 maar qua software geef ik hem een 6.

 5. Lezertje
  27 april, 2014 om 19:38

  kan ik op deze reader ook tijdschrift in kleur lezen?

  • Martijn Chel
   28 april, 2014 om 12:24

   Nee, is alleen zwart wit.

 6. Sandra
  08 juli, 2014 om 19:57

  Kan ik de letters groter maken?

  • Frisbee
   18 juli, 2014 om 16:34

   @Sandra
   Ja, je kunt de letters eenvoudig groter of kleiner maken.

 7. Alex
  20 juli, 2014 om 15:10

  Op gebruikersforums van Kobo vind ik nogal wat negatieve kritiek op de Kobo e-readers, vooral dan problemen met “freezing” waarbij het onmogelijk is om de reader nog aan de praat te krijgen, en een ondermaatse ondersteuning van de Kobo helpdesk. Hebben jullie daar iets van gemerkt? Hoe lang hebben jullie de reader getest? En hebben jullie misschien informatie over verbeterde versies van de Kobo e-readers?

 8. Anneke
  30 juli, 2014 om 15:40

  Afrader! Ik heb er een heleboel boeken opgezet maar hij is helemaal de weg kwijt en ik ben nu onderweg in de VS en IJsland met rugzak, zonder fysiek toegang tot computer – een enorme miskoop wat mij bertreft bovendien is de kobo ondersteuning benedenmaats, ik krijg geen enkele reactie van de klantenservice, heb veel spijt van deze aankoop die mijn vakantieplezier nu behoorlijk vergalt.

 9. Martin
  31 juli, 2014 om 1:06

  Hallo..

  Gisteren (mede door deze review) de Aura + Sleeve gekocht.

  Thuis gekomen gauw uitpakken SD-kaartje van 32Gb met 11,2 Gb aan boeken in het apparaat..

  Ten eerste viel mij op dat het SD-kaartje niet verzonken is in het apparaat maar ong. net een millimetertje of 2 uitsteekt.

  Apparaat aan en na wat updates komt de melding dat de SD-kaart is gevonden en dat de inhoud aan het apparaat wordt toegevoegd..

  WAUW !!!

  Na 4 (echt waar) volle uren was de voortgang 21% (waarbij gezegd moet dat het apparaat er de grootste moeite mee had om te reageren op de knoppen).
  Ik heb toen besloten om de reader maar te resetten(naald), kaart leeg te halen en mijn collecties er maar handmatig op te zetten.
  Bij gebruik van Callibre en met de eerste serie van 30 pockets was het apparaat na het overzetten toch weer een 5 – 6 minuten om de boekjes in te voeren of waar het ding er dan ook maar mee bezig is.
  Ik vind dit best absurd en had dit ook niet verwacht, mijn ervaring met de Pocketbook is wel even totaal anders, zelfde kaartje in de Pocketbook en binnen de minuut zit je te lezen. Nb. de Pocketbook bleek niet geschikt om op te kunnen zitten vandaar de vervanging.

  Ik vind de reader wel goed, het beeld is mooi ververst fijn en is rustig aan de ogen. De opties voor lettertypes formaat en regelafstand zijn best handig en wennen snel, in het geval van de auteur en zijn omslagpagina kun je ook in de instellingen de optie kiezen om bijv. slechts 1 pagina te cachen in plaats van een hoofdstuk.

  Nog een minpuntje vind ik de reactietijd op de fysieke knoppen, druk bv. op het lampje en er gebeurt niets, druk nog een keer en het lampje gaat aan en uit.. pffff weer net te ongeduldig schijnbaar.

  Mijn waardering:

  plus

  – Lekker compact
  – Mooi scherm
  – Mooi verlicht en goed instelbaar
  – Prijs, 100 euro bij de mediamarkt

  Min

  – Uitsteken geheugenkaartje, nu al 2 X per ongeluk uit de reader gedrukt (ik zou graag reactie krijgen of dit exemplarisch is).
  – Inlezen boekenlijst, bizar langdurig bij grote collecties zie tevens reactie “Anneke”
  – Trage reactie tijd

 10. Zwetjes
  08 augustus, 2014 om 19:18

  Ik heb de Kobo aura 6 . Bevalt prima maar als ik verbinding maak met wifi kom ik in de Kobo shop en ik kan maar niet ontdekken hoe ik naar een andere site kan bv. Bol.com om boeken te kopen. Is dit niet mogelijk?

 11. dave
  19 augustus, 2014 om 11:41

  Ik raad dit apparaat niet aan. Heb het nu enkele maanden en heb er maar 2 boeken op kunnen lezen.
  Nu is de helft van mijn scherm kapot en dit zonder de kobo aura te laten vallen oid.
  Daarvoor was het mij al opgevallen dat het apparaat zeer traag reageert. Je word er dol van.
  En dit alles voor een e-reader van 135 euro. Een schande vind ik het.

  • Arie Marcelis
   03 juni, 2015 om 17:18

   Wij hebben 05-12-2013 bij de mediamarkt Amsterdam een kob. Kobo aura gekocht 3781274834 en sinds een paar maanden kan mijn man niet meer lezen. Alles uitgeprobeerd maar niks. Hoelang hebben we garantie op de ereader?

   Vriendelijke groet Annie Marcelis

 12. Wim Hermans
  21 oktober, 2014 om 16:05

  Na 60 blz reageerde niets meer?
  Als ik. Reset,moet dan ook weer de boeken geladen worden?

  • Nenne
   22 oktober, 2014 om 21:38

   Reset met paperclip onderkant geeft ‘zachte reset’ boeken blijven erop, reader is wel van slag af.
   Bij mij om de haverklap vast, na reset verkeerde blz van boek dat ik aan t lezen ben, duurt veel te lang om weer door of terug te bladeren naar blz waar ik was.

  • Inge
   04 juni, 2015 om 10:24

   Hier precies hetzelfde probleem. Na een half boek liep mijn Aura vast en reageerde hij nergens meer op, zelfs niet op de reset. Heb hem aangesloten op de pc, toen ging hij weer opnieuw opstarten. Moest taal + tijd opnieuw instellen, maar mijn boeken stonden er allemaal nog op :)

 13. Albert
  10 december, 2014 om 15:43

  Het is best een gebruiksvriendelijke reader, vooral met het kobo hoesje erbij (hoesje dicht = automatisch de slaapstand). Wel om denken Wifi en de achtergrondverlichting uit te zetten in de slaapstand, trekken deze de batterij snel leeg is mijn ervaring.
  Het is best een gedoe om om je DRM te activeren (nodig bij lenen van bibliotheek boeken) omdat op je dit eerst op je PC moet installeren van Adobe en de laatste versie 4 niet werkt. Kwam ik pas na lang klungelen achter dat je Adobe DRM 3 moet hebben en dan kan je je PC en de reader authoriseren. Ik zou ook graag zien dat je bewust kan kiezen uit intern geheugen of de (extra) micro SD-kaart. Nu kan je dit in de boekenlijst niet zien. Kopen en downloaden bij Kobo gaat super snel als je daar eerst een account hebt aangemaakt. Kortom een fijne reader waar je snel aan went.

 14. Lianne
  03 februari, 2015 om 8:10

  7 mnd plezier gehad van de aura, maar opeens was de helft van het scherm wit en de andere helft vol met strepen. Volgens kobo komt dat door fysieke kracht?? Zomaar ineens. Zeer teleurgesteld in kobo, je verwacht ruim binnen de garantie te zitten en dan hoor je dit.

  Ik zou alleen vanwege de slechte service geen kobo aanraden.

  • henk
   14 maart, 2016 om 9:58

   Wij hebben hetzelfde probleem. Ons scherm bleef in de uitgeschakeld stand staan. Vervolgens contact gehad met medewerker van de kobo. Die adviseerde twee soorten resets. De eerste reset had geen effect. Door de tweede reset (met de paperclip) kregen we opeens strepen op de onderste helft van het scherm. Nu geven de medewerkers van kobo aan dat dit door fysieke kracht komt en dat het niet door de reset kan komen. Wij zijn zeer zorgvuldig met onze spullen en worden nu dus beschuldigd van onzorgvuldigheid met het apperaat.
   Wij zijn zeer teleurgesteld in de Kobo.

 15. Koop
  14 mei, 2015 om 19:59

  De Kobo Aura is een prettige e-reader, gaat zelf met achtergrondverlichting aan flink wat uren mee voordat er opnieuw geladen moet worden.
  Zoals hierboven ook al genoemd duurt het ergerlijk lang voordat de reader een aantal boeken heeft verwerkt wanneer je die vanaf je computer kopieert naaar de reader of een kaartje met een aantal boeken er instopt. Verdere vastlopers gelukkig nog niet meegemaakt, heb inmiddels 6 boeken gelezen.

 16. Carlo J
  30 mei, 2015 om 12:45

  Lees nu het tweede jaar met de Aura. Prettig ebook wat doet waarvoor hij bedoeld is. Mij m’n boeken laten lezen. Download veel boeken uit nieuwsgroepen en heb nog nooit problemen gehad met cerificaten oid. Krassen, ik heb het ebook in een cover zitten en hiervan geen last. Ik heb ook een Sony maar ik merk dat ik toch steeds de Aura pak. Internetten? Daarvoor gebruik ik een pc of tablet voor. En daar lees ik dan ook geen boeken op.

 17. Annemarie
  13 juni, 2015 om 16:11

  Hallo
  Ik ben sinds vandaag de trotse bezitster van een kobo aura. Heb alleen een probleem. Mijn boeken staan op een scandisck 32gb. ik krijg ze niet in de bibliotheek wat doe ik fout? Kan iemand mij helpen.grtjs

  • Eric
   18 juni, 2015 om 18:55

   Dag Annemarie
   Hier hetzelfde probleem
   enkel de boeken van het interne geheugen worden gelezen
   Maar wel maar 2200 ongeveer
   waar is de rest

 18. jan peters
  01 augustus, 2015 om 13:49

  Als ik de automatische slaapstand AAN heb gezet,wat moet ik dan doen met: slpstand invullen? uitschakelen?.
  Graag uw hulp.

 19. jan peters
  01 augustus, 2015 om 13:59

  Als ik de automatische slaapstand AAN heb gezet,wat moet ik dan doen met de andere mogelijkheden ,zoals slaapstand INVULLEN, slaapstand UITSCHAKELEN?
  Graag Uw hulp.

 20. J. Wessels
  03 augustus, 2015 om 13:54

  Ik heb sinds kort mijn Sony e-reader vervangen door een KOBO Aura. Dit omdat de laatste schermverlichting heeft. De KOBO leest prettig maar wat me nog steeds niet gelukt is om de reader helemaal uit te zetten. Klopt het dat de slaapstand geactiveerd blijft?

 21. Rene
  18 augustus, 2015 om 2:06

  Ik lees zo veel klachten hier over de Kobo Aura.
  Ik vraag me af hoe sommige mensen het apparaat behandelen
  Ik heb hem nu 3 maanden en heb er al een aantal boeken mee gelezen zonder enig probleem.
  Ik vind het een heel fijn apparaat.

 22. erik
  01 september, 2015 om 13:00

  Mijn Kobo Aura is na een week al stuk, scherm gebroken. Hoewel ik er wel voor een deel op ben gaan zitten is een waarschuwing wel op zijn plaats. Het is een kwetsbaar apparaatje. Ook het uitstekende sd kaartje vind ik geen bijzonder vertrouwen schenken aan de afwerkkwaliteit.
  Ik heb nu een reader van de Aldi die in mijn ogen ouderwets aandoet, maar simpeler werkt en ik denk ook sterker is. Helaas alleen fysieke knoppen, dus ik twijfel over het houden van dit dingetje. De boeken overigens zijn wel beter weer te geven, want je ziet de hele titel, ook al is die lang..

  • ber
   24 september, 2015 om 12:15

   helaas gebeurt het wel meer dat iemand erop gaat zitten, een papieren boek heeft daar geen last van,
   de e ink schermen zijn daar wel gevoelig voor, het is het princiepe van die speelgoed teken schermen met zo twee knoppen, waar wij als kind graag op tekenden.

   alles heeft zo zijn voor en nadelen natuurlijk.

 23. John
  20 september, 2015 om 22:50

  Koop geen KOBO.
  Zoals in eerdere postings vermeld: geen garantie bij vastlopers.
  Bizar voor zo’n duur apparaat.
  Op basis van een email met foto van een vastgelopen KOBO komt de klantenservice doodleuk met de mededeling dat van garantie geen sprake kan zijn want het defect is ontstaan door fysieke druk…
  Zonder onderzoek! (er zit nog geen krasje op het 4 maanden oude ding)
  Wat een ongelofelijk slecht bedrijf.

  • ber
   24 september, 2015 om 12:11

   Als je je kobo koopt in een winkel, dan geeft de winkel toch 2 jaar garantie, en dan is dit toch hun probleem, of zij nog met kobo willen werken of niet.
   De klantendiensten over het algemeen geven altijd standaard antwoorden.

   De beste service voor alles is die van aldi toestellen, geen discutie en 3 jaar garantie, maar de kobo hadden ze nog niet.

 24. Erik
  25 april, 2016 om 14:59

  Hebben 2 weken een ereader van Aldi gehad. Bleef vast staan en resetten hielp ook niet.Ereader opgestuurd voor reparatie. Antwoord van de reparatie afdeling was dat er teveel druk zou uitgeoefend zijn op het scherm. Kosten vielen niet onder de garantie en waren 75 euro. Aanschaf bij de Aldi was 50 euro ! Hebben het apparaat maar bij de reparateur achtergelaten anders kwamen er nog eens 20 euro administratiekosten bij. Mijn vrouw gebruikt nu de Kobo Aura ereader en is hier zeer content mee

 25. Hmghtmk
  29 juni, 2017 om 10:46

  Ook zeer slechte ervaring met Kobo Aura. Na 3 jaar defect; is niet meer uit slaapstand te krijgen. Alle trucs en aanbevelingen van Kobo ten spijt

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.