Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Logitech UE 6000 koptelefoon

Geschreven door
Geplaatst op27 september 2013, 16:59 CategorieAccessoire reviews

Een paar maanden geleden heb ik al eens een review van drie setjes oordopjes gepubliceerd en vandaag ga ik een stap verder en kijk ik naar de Logitech UE 6000 koptelefoon. Dit over-the-ear model van Logitech maakt gebruik van Ultimate Ears in zowel naam als techniek en is door verschillende reviews op het web al tot één van de beste koptelefoons voor onder 200 euro uitgeroepen.

Logitech en Ultimate Ears

Logitech is natuurlijk een merk dat bij de meeste van onze lezers bekend is maar Ultimate Ears is als merk misschien wat minder bekend. UE heeft naam gemaakt in de muziek- en tv-wereld als één van de beste fabrikanten van (custom) in-ear oordopjes en IFB’s (Interruptible FoldBack). Alom geprezen voor hun hoge kwaliteit en uitstekende techniek bracht UE vele klanten in de international muziekwereld, met Nederlands eigen Alex van Halen als één van de eerste klanten. Na bijna 13 jaar is Ultimate Ears verkocht aan Logitech voor 34 miljoen dollar met de wens de beste oordopjes op de markt te blijven verkopen onder deze merknaam.

Logitech UE 6000 review

Hoewel UE vooral bekend is geworden met in-ear oordoppen blijkt nu dat je ze ook rustig over-the-ear kant toevertrouwen want de UE 6000 is een koptelefoon van indrukwekkende kwaliteit.

Design

De Logitech UE 6000 is verkrijgbaar in het wit en in het zwart. Voor deze review heb ik het zwarte model gebruikt en daarvan is het zwart op de oorkleppen glossy (glimmend) maar de rest van de onderdelen zijn overwegend van een gerubberiseerd zwart/grijs materiaal. De binnenkant van de oordoppen en de band die over je hoofd gaat zijn van dezelfde kleur maar natuurlijk voorzien van fijne schuimrubberen padding. Verder zijn er verschillende titanium en blauwe accenten (waaronder de kabel) die het geheel een moderne en toffe look geven.

Logitech-UE-6000-verpakking

De koptelefoon kan net zoals je misschien kent van de populaire Beats koptelefoon inklappen en vervoerd worden in de meegeleverde pouch. Deze pouch is van zwart/blauw neopreen en heeft naast een groot vak voor de koptelefoon ook een zakje om de kabel en het meegeleverde verloopstukje om twee koptelefoons op één apparaat aan te sluiten op te bergen. De blauwe kabel kan losgekoppeld worden van de koptelefoon om makkelijk te vervangen of voor een langer model te gaan. Op de kabel zitten zowel controls als een microfoon verwerkt voor telefoongesprekken en controle over het volume.

Noise cancelling

De UE 6000 beschikt over noise cancelling. Dit is een techniek die via handig gebruik van frequentie omgevingsgeluid tegenwerkt en zo probeert de audio die je afspeelt de hoofdrol te laten houden. De techniek die in deze hoofdtelefoon verwerkt zit is niet de allerbeste die verkrijgbaar is en filtert minder geluid dan bijvoorbeeld soortgelijke koptelefoons van Bose. In erg luidruchtige omgevingen is er dus kans dat deze koptelefoon te kort schiet op dit gebied. In wat normalere omstandigheden fungeert het echter prima. Deze techniek heeft wel energie nodig en dus zitten er in de linker-oordop twee AAA-batterijen verwerkt (meegeleverd). Volgens Logitech gaat een setje batterijen zo’n 40 uur mee.

Logitech-UE-6000-review-knoppen

Helaas heeft de geluidskwaliteit van de audio wel een beetje te lijden onder deze noise cancelling. De bass-boost die tegelijk plaatsvindt is voor mijn gevoel een beetje te overdreven. En persoonlijk heb ik ook altijd een beetje een soort extra ‘drukkend’ gevoel op het moment dat noise-cancelling actief is. Gelukkig kan de UE 6000 ook zonder deze techniek gebruikt worden en dat heeft niet alleen positieve gevolgen voor de audiokwaliteit maar betekent dus ook dat je de koptelefoon ook met lege batterijen kan blijven gebruiken. Overigens is het volume dat haalbaar is zonder de noise-cancellation wel ietwat lager.

Logitech-UE-6000-review-noise

Audiokwaliteit

Ik heb deze koptelefoon met verschillende type muziek en files getest. Natuurlijk ook files in lossless formaat maar eerlijk gezegd kom ik op dat moment in een situatie waar ik mezelf voor de gek hou door net te doen of ik echt goed de vinger kan leggen op de verschillen in kwaliteit. De hiernavolgende beschrijving is er dus eentje van relatieve leek maar dekt hopelijk wel de lading die je zoekt. Ik heb dus uiteindelijk vooral veel Spotify geluisterd op verschillende apparaten (iPhone, iPad, Nexus 7 en MacBook).

Het geluid dat uit de forse 40mm speakers komt klinkt erg goed. Lage en hoge tonen zijn ietwat versterkt terwijl de middenrange iets getemperd wordt om zo een mooie balans met veel detail aan de luisteraar te bieden. Ook bij hogere volume’s doet de Logitech UE 6000 het alleraardigst al kan het voorkomen door bij maximaal volume en actieve noise-cancelling er beetje vervorming optreedt. Op vol volume kan het ook zo zijn dat je mensen je omgeving stoort want er zijn wel een paar audiolekken die de UE 6000 plagen.

Logitech-UE-6000-review-2

In het algemeen kan ik niet zeggen dat ik iets te klagen heb over de audiokwaliteit en durf ik het één van de beste koptelefoons te noemen die ik ooit heb mogen beluisteren. Ook zijn er geen muziek-genres die het bijzonder goed of slecht doen op de UE 6000. Logitech lijkt een prima balans gevonden te hebben die het zelfs bij het luisteren van gesproken woord (audioboeken en podcasts) goed doet.

Overigens is het niet mijn bedoeling dat je na deze review wegloopt dat noise-cancelling echt een tekortschietend onderdeel is van de deze headset. Ik ben er persoonlijk niet dol op maar zeker tijdens middelmatige achtergrondherrie doet het erg goed z’n werk en zijn er ongetwijfeld bergen lezers die extra bass alleen maar als een voordeel zien.

Comfort

Dit soort koptelefoons is natuurlijk gemaakt voor de muziekliefhebber die langer dan een paar minuten naar muziek luistert. De extra aandacht die hier ongetwijfeld aan besteed is betaaldt zich goed terug. De koptelefoon zit lekker en de grote oorschelpen hebben een dikke en zachte padding. Ook als brildrager heb ik over het comfort niets te klagen en had ik dus geen last van brillenpootjes die in mijn hoofd gedrukt werden. Natuurlijk kan die band van de koptelefoon versteld worden om verschillende formaten hoofden te accommoderen. Het met metaal verstevigde systeem werkt goed en heeft genoeg klikkende tussenstapjes om een fijne fit te garanderen.

Logitech-UE-6000-review

Draagcomfort zit dus helemaal goed en de enige echte klacht die ik over de UE 6000 heb heeft meer met praktisch gebruik te maken. Om één of andere onverklaarbare reden heeft Logitech er namelijk voor gekozen de draad rechts aan de koptelefoon te laten verbinden, in plaats van het meer gebruikelijke links. Aangezien op een hoop computers de koptelefoonaansluiting links zit kan dit irritaties opleveren door een draad die tijdens het gebruik van muis en toetsenbord frustreert. Natuurlijk kan je het vrij simpel oplossen door je schoot als kabelgoot in te zetten…

Logitech UE 6000 – Conclusie

De UE 6000 van Logitech is een indrukwekkend goede koptelefoon. Hoewel 200 euro voor een koptelefoon voor een hoop mensen vast als enorm kostbaar gezien wordt zijn er genoeg audiofielen (en hipsters) die een dergelijk bedrag over hebben voor een goede koptelefoon. Ik durf zonder enige twijfel te stellen dat deze koptelefoon zowel in comfort als geluidskwaliteit beter is dan de populaire Beats koptelefoons. Of je hem net zo hip vindt is natuurlijk een persoonlijke kwestie. Ik heb dus geen enkele moeite deze koptelefoon aan te raden aan diegenen die op zoek zijn naar een mooie koptelefoon met zeer goede geluidskwaliteit en noise-cancellation voor normale situaties. Mocht je veel reizen (vliegtuig) dan zou ik zelf eerder kijken naar een koptelefoon van Bose waarvan de noise-cancellation voor dat type geluid forst beter lijkt te zijn.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.