Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Het zakelijke pensioen van de iPad 1

Geschreven door
Geplaatst op12 september 2013, 10:55 CategorieOpinie

Nu de introductie van de iPad 5 steeds dichterbij komt en de iPad-familie er straks weer een lid bij heeft wordt steeds duidelijker dat de nestor, de eerste generatie iPad, ouderdomsverschijnselen vertoont en het zakelijk allemaal niet meer bij kan benen.

Met een respectabele leeftijd van 3,5 jaar kan de iPad 1 terugkijken op een roemruchtige carrière waarin het apparaat slimmer en papierloos werken voor het eerst echt mogelijk maakte. Maar nu is het moment aangebroken voor een zakelijk pensioen en is de iPad 2 minimaal nodig om in het werkend leven uit de voeten te kunnen.

Geen iOS 7

Vanaf iOS 6 kon de iPad 1 het al niet meer bijbenen. Deze software-update gold al niet meer voor de 1 en dat betekende dat iPad 1 gebruikers verstoken bleven van alle features die zakelijk interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe opties in mail en in het gebruik van handtekeningen. Met de komst van iOS 7 wordt de achterstand alleen maar groter.

Lees meer over de verbeteringen voor bedrijven en zakelijke gebruikers binnen iOS 7, de nieuwste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem.

Geen update van apps

In het verlengde van de systeemupdates worden apps geschikt gemaakt voor het nieuwe systeem en daarmee ongeschikt voor eerdere systeemversies. Met iOS 7 is de kans groot dat de minimumvereiste voor relevante zakelijke apps iOS 6 wordt en die draait niet op de iPad 1.

Geen camera

Dit gemis doet zich al wat langer voor, maar het wordt steeds lastiger om zakelijk zonder camera te werken. Met de camera leg je situaties vast en die deel je met anderen of met systemen. De camera is je scanner van documenten en visitekaartje. De camera zorgt voor online samenwerken met video.

iPad 1 nutteloos?

Nee, niet voor privégebruik. Je kunt er nog steeds mee mailen, internetten, lezen en gamen en dat is voor de vrije tijd meestal voldoende. Maar voor de zakelijke professional zit er niets anders op dan de grijze haren van de 1 te respecteren en voor verjonging te gaan.

 • Delen:

Reacties

 1. Arno
  14 september, 2013 om 22:41

  Ben een van de bezitters van een iPad 1. Na de update naar ios 5 is ’t beesie merkbaar trager geworden. Denk dus dat het met de komst van de iPad 5 tijd is vorr een nieuwe. Vraag is alleen: een mini of gewone?

  • Peter van Loevezijn
   15 september, 2013 om 13:52

   @Arno, tja, daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Ik weet niet wat je werkcontext is, maar je hebt professionals die de mini nemen, omdat deze kleiner is en makkelijker in een jaszak past van de werkkleding. Dan is de keuze snel gemaakt. Als je bijvoorbeeld heel veel leest en annoteert op je iPad, dan zou ik de grote nemen. Een groter scherm werkt dan toch prettiger.

 2. Paulo Dekkers
  15 september, 2013 om 11:25

  Als Apple ook werk met een zakelijk pensioen gedachte is het dan nu ongeveer tij dat apple de iPad totaal herziet en meer de kant van de surface Pro op gaat. een iPad die een macbook AIR is in tablet vorm.

  Mac OSX als besturingssysteem inclusief alle desktop apps.

  De iPad als productiviteits tablet. Apple krijgt de massa wel zo ver dat die er in geloven dat het kan.

  • Peter van Loevezijn
   15 september, 2013 om 13:55

   Wie weet waar we uiteindelijk op uitkomen. Tot nu toe slaan de tablets met gekoppelde toetsenborden nog niet echt aan. Wat de software betreft, zullen we uiteindelijk gewoon de desktopkwaliteit krijgen, daar ben ik van overtuigd. En desktops zijn er straks toch niet meer, dus we moeten al die mooie software toch op andere devices gaan draaien.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.