Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De beste tablets van dit moment (herfst 2013)

Geschreven door
Geplaatst op7 oktober 2013, 11:57 CategorieBeste tablets koopgids

Vorige week hebben we de beste Windows 8 tablets en de beste Android tablets van dit moment onder elkaar gezet maar zoals elk seizoen publiceren we ook een artikel met de beste tablets algemeen. De lijst is deze keer echter grotendeels ongewijzigd ten opzichte van het zomer-artikel maar de komende weken en maanden verwachten we heel wat nieuwe en interessante tablets.

Android vs iOS vs Windows 8

Op het gebied van hardware is er de afgelopen drie maanden weinig bijzonders gebeurd. Er zijn een aantal nieuwe tablets op de markt gekomen, waaronder één model dat je in dit artikel terugvindt. Op het gebied van software is er echter een hoop gebeurd. Zo heeft Google Android 4.3 Jelly Bean gelanceerd en is Android 4.4 KitKat zelfs al aangekondigd. Microsoft heeft Windows 8.1 aangekondigd, een update die deze maand nog naar alle gebruikers van Windows 8 en Windows RT komt. Ook Apple heeft niet stilgezeten en heeft afgelopen maand iOS 7, een complete make-over van het mobiele besturingssysteem, uitgerold. Wil je meer informatie over deze drie meest populaire besturingssystemen van dit moment dan verwijzen we je naar onderstaande artikelen.

Vijf redenen om voor een Android tablet te kiezen
Vijf redenen om voor een iPad te kiezen
Vijf redenen om voor een Windows 8 tablet te kiezen

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Zoals we bij elk ‘beste tablets’ artikel aangeven zijn de tablets die je in dit artikel vindt niet voor iedereen de beste tablets. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het budget dat je voor een nieuwe tablet hebt, het formaat waar je voorkeur naar uitgaat, en de eisen die je stelt aan zowel hardware als software. Wanneer je de voorkeur geeft aan één specifiek besturingssysteem raden we je aan de hierboven genoemde artikelen met de beste Android en beste Windows 8 tablets door te nemen. Ook kun je terecht op onze tablet kopen pagina waar je meer informatie over de aanschaf van een tablet vindt.

De beste tablets van dit moment

In de inleiding gaven we al aan dat de beste tablets van dit moment bijna allemaal ook de beste tablets van afgelopen zomer zijn. Er is maar op één plek iets gewijzigd en die wijziging is geen grote verrassing. Het overzicht dat we gemaakt hebben is gebaseerd op onze eigen reviews die we in de afgelopen maanden gepubliceerd hebben, op ontwikkelingen in de tabletmarkt, de ervaringen van gebruikers en de populariteit van verschillende modellen.  

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Update: iPad Air toegevoegd als vervanger van de iPad 4.

Apple iPad mini

De Apple iPad mini is inmiddels alweer een jaar geleden gelanceerd maar dat neemt niet weg dat het nog steeds één van de beste en meest populaire tablets is. Apple heeft met dit model een compacte en mobiele versie van de ‘grote’ iPad op de markt gebracht die qua prestaties weinig onderdoet voor de betere kleine tablets met Android of Windows 8. Daarbij beschikt de iPad mini over een premium bouwkwaliteit, een zeer goed display, een groot aanbod van voor de iPad geoptimaliseerde apps en een compleet vernieuwd besturingssysteem. Zoals we inmiddels gewend zijn van Apple producten moet er wel wat meer voor betaald worden dat de gemiddelde kleine Android tablet. Overigens moeten we bij dit alles wel zeggen dat er mogelijk in oktober nog een nieuwe versie van de iPad mini gepresenteerd wordt, al heeft Apple zelf nog niks bevestigd.

iPad-mini

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad mini of lees onze uitgebreide review.

Google Nexus 7 (2013)

Over kleine tablets gesproken; Google heeft afgelopen zomer de tweede generatie Nexus 7 op de markt gebracht, wederom geproduceerd door ASUS. Met het nieuwe model laten beide bedrijven wederom zien dat high-end specs en indrukwekkende specificaties niet hoeven te zorgen voor een prijskaartje waar je van schrikt. Voor een prijs van minder dan 260 euro biedt de nieuwe Nexus 7 een zeer goed display, een stock-versie van Android 4.3 Jelly Bean, krachtige prestaties, een compact formaat en natuurlijk snelle updates van Google. Kortom, een compleet pakket waar je wanneer je op zoek bent naar een 7-inch tablet niet omheen kunt.

Nieuwe-Google-Nexus-7-2013-review-2

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Google Nexus 7 (2013) of lees onze uitgebreide review.

Sony Xperia Tablet Z

De Sony Xperia Tablet Z hoort nog steeds in dit overzicht thuis omdat de tablet op het gebied van hardware en software boven veel concurrenten uitsteekt. De tablet is voorzien van een indrukwekkend goed hoge resolutie display, een aantal handige software-toepassingen die door Sony zelf ontwikkeld zijn, een premium en slanke behuizing die waterdicht is, en een krachtige quadcore-processor. Wanneer een high-end tablet je doel is je op zoek bent naar wat groters dan 7-inch, dan is de Sony Xperia Tablet Z een absolute aanrader.

Xperia-Tablet-Z-review-waterdicht-top

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Sony Xperia Tablet Z of lees onze uitgebreide review.

Apple iPad Air

Vorig seizoen stond de vierde generatie iPad in dit overzicht maar inmiddels (november 2013) heeft Apple een opvolger uitgebracht. De iPad Air is zoals de naam al doet vermoeden een stuk slanker en lichter dan zijn voorganger maar bevat nog steeds alles dat je van een iPad kent. Het nieuwe model is snel, ligt goed in de hand, beschikt over een hoge resolutie display en draait op het recente iOS 7. Ook blijft het app-aanbod dat geoptimaliseerd is voor de iPad enorm en is de bouwkwaliteit net als bij de kleine versie premium.

iPad-Air-review-feature

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad Air of lees onze uitgebreide review.

Microsoft Surface Pro 2 en Surface 2

Microsoft heeft vele verbeteringen doorgevoerd in haar nieuwste Surface tablets, en deze zijn met name goed zichtbaar in de Surface 2, het model dat op Windows RT draait. Niet alleen is de tablet een stuk slanker en lichter geworden, ook zijn de prestaties verbeterd, is de batterijduur verlengd en is het display voorzien van een hogere resolutie. De Surface Pro 2 is nog steeds een echte krachtpatser, met een langere batterijduur meer opties voor werkgeheugen en opslaggeheugen. Voeg daar twee verbeterde covers met geïntegreerd keyboard aan toe en je hebt een indrukwekkende tablet voor diegenen die de balans zoeken tussen content consumeren en produceren, en een indrukwekkende tablet voor diegenen die het apparaat inzetten als werkpaard. 

Microsoft-Surface-2-gebruik

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Microsoft Surface 2 en Microsoft Surface Pro 2 of lees onze Microsoft Surface 2 review.

Overige en nieuwe tablets

Bij een aantal van de hierboven genoemde modellen hebben we aangegeven dat er op korte termijn opvolgers gepresenteerd worden of op de markt verschijnen. Daarnaast zijn er de afgelopen maanden diverse nieuwe tablets (Android en Windows) aangekondigd die de komende weken en maanden in de Nederlandse winkels verschijnen. Wil je meer weten over deze nieuwe modellen, lees dan onze artikelen met de beste Windows 8 tablets en de beste Android tablets. In deze artikelen hebben we ook een aantal interessante tablets genoemd die reeds te koop zijn en het overwegen waard zijn.

Tablets vergelijken

Een overzicht van alle tablets die reeds in Nederland te koop zijn en de komende weken verschijnen vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software. Wanneer je voor jezelf een aantal modellen onder elkaar gezet hebt die aan jouw voorkeuren voldoen dan kun je een tablet kopen.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

 • Delen:

Reacties

 1. Rens
  07 oktober, 2013 om 14:35

  ” Daarbij beschikt de iPad mini over een premium bouwkwaliteit, een zeer goed display, een groot aanbod van voor de iPad geoptimaliseerde apps en een compleet vernieuwd besturingssysteem.”

  Wat is er zo zeer goed aan het display? Ik vind de kijkhoeken en de kleurenweergave wel oke, maar de resolutie vind ik matig. Verder een goed artikel!

  • Martijn Chel
   07 oktober, 2013 om 16:51

   In vergelijking met vele andere tablets die deze resolutie hebben presteert het display van de iPad beter. Dat bedoelen we ermee. Resolutie is niet het hoogst maar voor velen ook niet het belangrijkst. Gaat om het totaalpakket.

 2. Mitch
  07 oktober, 2013 om 16:40

  Jammer dat de Note 10.1 2014 nog niet is meegenomen daar deze toch een stuk nieuwer is dan de Xperia Z. Ook mis ik de LG G Pad 8.3… De genoemde tablets, op de Nexus 7 na, zijn toch al redelijk oud.

  • Martijn Chel
   07 oktober, 2013 om 16:48

   Maar, dan mis je toch het doel van dit artikel, en heb je niet helemaal goed gelezen. Het gaat om de tablets die (logischerwijs) te koop zijn en waar wij (en/of anderen) al uitgebreide tests mee uitgevoerd hebben. Dat is met die nieuwe modellen niet het geval, al is de Note 10.1 sinds vorige week te hoop. Mochten we deze snel testen dan kan deze, zoals ook beschreven, alsnog toegevoegd worden. De nieuwe tablets, waaronder de G Pad 8.3, worden onderaan genoemd. Dit is een lijst met de beste tablets die je nu kunt kopen en het woord ‘beste’ hangen we pas aan een tablet als we er van overtuigd zijn door ervaringen, niet door lijsten met specs. Daarbij wil ik even zeggen dat ‘oud zijn’ absoluut niet meetelt wanneer ‘goed zijn’ het doel is.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.