Eerste reviews Surface 2 en Pro 2 prijzen accuduur en prestaties

21 oktober 2013 4 Minuten 9 Reacties
Microsoft-Surface-2-totaal

Deze week moeten de nieuwe Surface 2 en Surface Pro 2 tablets van Microsoft in de Nederlandse winkels liggen, maar zijn deze tablets ook daadwerkelijk beter dan hun voorgangers? Vandaag zijn de eerste uitgebreide reviews van de modellen verschenen, en in dit artikel lichten we de belangrijkste punten uit.

Microsoft Surface Pro 2 reviews

De Microsoft Surface 2 Pro wordt door de reviews van onder meer Engadget en The Verge met name geprezen om de batterijduur en de prestaties. De tablet is uitgerust met een vierde generatie Intel Core i5-processor welke de perfecte balans tussen accuduur en indrukwekkende prestaties weet te vinden. Zowel in de desktopinterface als de touch-interface weet de Surface 2 Pro qua prestaties dan ook absoluut te overtuigen.

Wat betreft het uiterlijk en de bouwkwaliteit is er niet veel veranderd. Het belangrijkste is dat de kickstand nu in twee posities gezet kan worden, wat het gebruik op bijvoorbeeld je schoot iets comfortabeler maakt. Het display is ook grotendeels hetzelfde gebleven, met een 10.6-inch formaat en een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels, maar kan nog steeds overtuigen. De kleurweergave is erg goed en de kijkhoeken zijn meer dan prima. Het grote voordeel is dat er een digitizer in het scherm zit waardoor de meegeleverde stylus gebruikt kan worden in zowel desktop- als touch-interface.

Echter valt het apparaat nog steeds tussen twee werelden in; te dik en te zwaar voor gebruik als tablet en niet ideaal voor gebruik als laptop op schoot. Daarbij ontbreekt het nog steeds aan kwalitatief hoogwaardige applicaties waarmee je het apparaat echt als tablet in kunt zetten. Wel heeft de Surface Pro 2 nu een batterijduur die richting dat van een laptop komt; 7 tot 7.5 uur. Bij de eerste generatie lag dit nog tussen de 3.5 en 4 uur.

Ook naar de accessoires is gekeken en zowel de Touch Cover als de Type Cover beschikken over interessante nieuwigheden. Zo zijn beide covers uitgerust met achtergrondverlichting voor de toetsen, en kun je op de Touch Cover multitouch-gebaren uitvoeren door over de toetsen te vegen.

Al met al laat de Surface Pro 2 zien dat Microsoft op het gebied van hardware een uitstekend product neergezet heeft, maar dit product is niet voor iedereen de beste keuze. Het is niet geen ideale tablet en net geen ideale laptop. Wanneer je op zoek bent naar een krachtige laptop waarbij mobiliteit van groot belang is dan is de Surface Pro 2 echter een een prima keuze.

Microsoft Surface 2 reviews

The Verge en Engadget hebben ook uitgebreid gekeken naar de Surface 2, de 10.6-inch tablet met Windows RT, of inmiddels Windows 8.1 RT, als besturingssysteem. Opvallend is dat hier eigenlijk dezelfde belangrijke pluspunten genoemd worden als in de reviews van de Surface Pro 2.

Zo is de tablet voorzien van een indrukwekkend goed display met een hoog contrast en natuurlijke kleuren, een prima batterijduur van minimaal 7 uur, en krachtige prestaties. Ook de bouwkwaliteit en de gebruikte materialen weten te overtuigen. Op nagenoeg alle belangrijke punten is de Surface 2 dan ook beter dan zijn voorganger.

Het belangrijkste verschil zit hem echter in het feit dat de Surface 2 (nog steeds) draait op Windows RT en je het hierdoor in principe zonder de desktopinterface moet doen. Je bent dus grotendeels afhankelijk van de applicaties die in de Windows Store te vinden zijn en dat zijn er nog niet bijzonder veel. Daarbij valt ook dit apparaat door zijn vorm en het ecosysteem tussen een tablet en laptop in.

Beide reviews geven als conclusie dan ook aan dat hoewel de Surface 2 in veel opzichten een prima tablet is er niet echt een duidelijk argument is om voor dit model te kiezen. Er worden namelijk op korte termijn goedkopere tablets en hybriden met de volledige versie van Windows 8 verwacht. Daarbij is het, zoals we uit deze reviews op kunnen maken, niet het ideale apparaat voor diegenen die puur een tablet zoeken of diegenen die puur een laptop zoeken.

Beschikbaarheid Nederland

De Surface 2 en Surface Pro 2 moeten deze week in Nederland verschijnen voor prijzen vanaf respectievelijk 439 euro en 889 euro. Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Microsoft Surface 2 en Microsoft Surface Pro 2.

Reacties (9)