Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Eerste reviews Surface 2 en Pro 2 prijzen accuduur en prestaties

Geschreven door
Geplaatst op21 oktober 2013, 11:06 CategorieWindows

Deze week moeten de nieuwe Surface 2 en Surface Pro 2 tablets van Microsoft in de Nederlandse winkels liggen, maar zijn deze tablets ook daadwerkelijk beter dan hun voorgangers? Vandaag zijn de eerste uitgebreide reviews van de modellen verschenen, en in dit artikel lichten we de belangrijkste punten uit.

Microsoft Surface Pro 2 reviews

De Microsoft Surface 2 Pro wordt door de reviews van onder meer Engadget en The Verge met name geprezen om de batterijduur en de prestaties. De tablet is uitgerust met een vierde generatie Intel Core i5-processor welke de perfecte balans tussen accuduur en indrukwekkende prestaties weet te vinden. Zowel in de desktopinterface als de touch-interface weet de Surface 2 Pro qua prestaties dan ook absoluut te overtuigen.

Wat betreft het uiterlijk en de bouwkwaliteit is er niet veel veranderd. Het belangrijkste is dat de kickstand nu in twee posities gezet kan worden, wat het gebruik op bijvoorbeeld je schoot iets comfortabeler maakt. Het display is ook grotendeels hetzelfde gebleven, met een 10.6-inch formaat en een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels, maar kan nog steeds overtuigen. De kleurweergave is erg goed en de kijkhoeken zijn meer dan prima. Het grote voordeel is dat er een digitizer in het scherm zit waardoor de meegeleverde stylus gebruikt kan worden in zowel desktop- als touch-interface.

Echter valt het apparaat nog steeds tussen twee werelden in; te dik en te zwaar voor gebruik als tablet en niet ideaal voor gebruik als laptop op schoot. Daarbij ontbreekt het nog steeds aan kwalitatief hoogwaardige applicaties waarmee je het apparaat echt als tablet in kunt zetten. Wel heeft de Surface Pro 2 nu een batterijduur die richting dat van een laptop komt; 7 tot 7.5 uur. Bij de eerste generatie lag dit nog tussen de 3.5 en 4 uur.

Ook naar de accessoires is gekeken en zowel de Touch Cover als de Type Cover beschikken over interessante nieuwigheden. Zo zijn beide covers uitgerust met achtergrondverlichting voor de toetsen, en kun je op de Touch Cover multitouch-gebaren uitvoeren door over de toetsen te vegen. 

Al met al laat de Surface Pro 2 zien dat Microsoft op het gebied van hardware een uitstekend product neergezet heeft, maar dit product is niet voor iedereen de beste keuze. Het is niet geen ideale tablet en net geen ideale laptop. Wanneer je op zoek bent naar een krachtige laptop waarbij mobiliteit van groot belang is dan is de Surface Pro 2 echter een een prima keuze.

Microsoft Surface 2 reviews

The Verge en Engadget hebben ook uitgebreid gekeken naar de Surface 2, de 10.6-inch tablet met Windows RT, of inmiddels Windows 8.1 RT, als besturingssysteem. Opvallend is dat hier eigenlijk dezelfde belangrijke pluspunten genoemd worden als in de reviews van de Surface Pro 2.

Zo is de tablet voorzien van een indrukwekkend goed display met een hoog contrast en natuurlijke kleuren, een prima batterijduur van minimaal 7 uur, en krachtige prestaties. Ook de bouwkwaliteit en de gebruikte materialen weten te overtuigen. Op nagenoeg alle belangrijke punten is de Surface 2 dan ook beter dan zijn voorganger.

Het belangrijkste verschil zit hem echter in het feit dat de Surface 2 (nog steeds) draait op Windows RT en je het hierdoor in principe zonder de desktopinterface moet doen. Je bent dus grotendeels afhankelijk van de applicaties die in de Windows Store te vinden zijn en dat zijn er nog niet bijzonder veel. Daarbij valt ook dit apparaat door zijn vorm en het ecosysteem tussen een tablet en laptop in. 

Beide reviews geven als conclusie dan ook aan dat hoewel de Surface 2 in veel opzichten een prima tablet is er niet echt een duidelijk argument is om voor dit model te kiezen. Er worden namelijk op korte termijn goedkopere tablets en hybriden met de volledige versie van Windows 8 verwacht. Daarbij is het, zoals we uit deze reviews op kunnen maken, niet het ideale apparaat voor diegenen die puur een tablet zoeken of diegenen die puur een laptop zoeken.

Beschikbaarheid Nederland

De Surface 2 en Surface Pro 2 moeten deze week in Nederland verschijnen voor prijzen vanaf respectievelijk 439 euro en 889 euro. Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Microsoft Surface 2 en Microsoft Surface Pro 2.

 • Delen:
Microsoft Surface Pro 2
Windows 8
Microsoft Surface 2
Windows RT

Reacties

 1. kasuja
  21 oktober, 2013 om 12:44

  Die kwalitatief hoogwaardige apps die je lijkt te missen worden denk ik prima gecompenseerd door de mogelijkheid om al je andere Windows software t draaien.
  Of is dat ineens niet goed meer omdat de Modern UI bestaat? Ik ben het wel met je eens dat de store nog wat leeg aanvoelt vergeleken met dat wat iOS en Android te bieden hebben. Maar dat ligt eerder aan de ontwikkelaars van de apps die er toe doen dan aan Microsoft. Die wil die zelfde apps maar wat graag ook voor de Surface hebben.

  Verder denk ik dat het gewicht en de formfactor voor iedereen anders ervaren wordt.
  Ik kan genieten van een tablet die het beste van twee werelden samen voegt. Zo’n apparaat is als concept al een compromis. dus dan moet je niet raar op kijken als dat ook zo aan voelt. Zo te lezen in de revieuws zijn ze positiever over de Surface dan vorig jaar. snappen de revieuwers de behoefte aan een tablet die tot meer in staat is dan de gemiddelde tablet en zien ze dat Microsoft voet bij stuk heeft weten te houden en zelfs de boel heeft weten te verbeteren middels Windows 8.1

  Ik denk dat de andere grote jongens op tablet gebied een hoop kunnen leren van de Surface. Zowel het concept achter het apparaat als de uitwerking er van. Ik ben daarom ook heel benieuwd waar Apple morgen mee komt en waar Android als reactie daarop mee zal komen.

  Kicke item verder. Mooie samenvatting.
  Ik hoop dat deze geüpdatet wordt naarmate meer en meer sites hun mening hebben gegeven over de nieuwe lichting Surface apparaten.

  • Martijn Chel
   21 oktober, 2013 om 13:30

   Het is niet mijn mening :)
   Maar, we krijgen als het goed is vandaag onze modellen binnen dus onze ervaringen kun je snel verwachten!

 2. bvd
  21 oktober, 2013 om 14:43

  Quote: “Daarbij is het niet het ideale apparaat voor diegenen die een tablet zoeken of diegenen die een laptop zoeken.”

  Het is m.i. juist een ideaal apparaat in combinatie met een Type Cover (en vergeet ook niet de werkelijk uitstekende synchronisatie i.c.m. bijvoorbeeld Outlook.com en Windows Phone). Nee, ik heb geen aandelen Microsoft, maar ben wel blij dat ze de laatste jaren weer goed bezig zijn. Het ontbreken van de hoeveelheid apps t.o.v. Android en Apple is zeer persoonlijk of dat als probleem wordt ervaren. Ik heb er geen problemen mee.

  Wat bedoel je in de titel met “prijzen accuduur”? Is dat een waarde-oordeel of hoort er een komma tussen?

  • Martijn Chel
   21 oktober, 2013 om 14:46

   Nogmaals; het is niet onze uitspraak, het is een korte samenvatting van een aantal reviews.
   Prijzen in de zin van ‘loven’.

   • bvd
    21 oktober, 2013 om 14:55

    “Nogmaals; het is niet onze uitspraak, het is een korte samenvatting van een aantal reviews.”
    Je hebt gelijk, was ik even vergeten.

    “Prijzen in de zin van ‘loven’”. Dus met komma ;-)… Beetje flauw van mij, dus ik stop.

   • Martijn Chel
    21 oktober, 2013 om 14:56

    Komma? Die begrijp ik niet. Ze loven accuduur en prestaties.

   • bvd
    21 oktober, 2013 om 15:29

    Je hebt wederom gelijk. Veel mensen vergeten leestekens, dus daarom dacht ik dat dit ook het geval was. Maar dan had er ook een dubbele punt tussen moeten staan… Dus haal mijn commentaar op dit gebied maar weg. Foutief van mijn kant en dus tamelijk zinloze informatie…

    Inmiddels wel Surface 2 besteld!

   • Martijn Chel
    21 oktober, 2013 om 15:30

    Haha, geen probleem hoor. Ben blij dat er mensen zijn die proberen te helpen!
    Nice, ben benieuwd naar je ervaringen.

 3. BVD
  25 oktober, 2013 om 18:39

  Zeer kort, want moet naar buitenland. Maar heb er even kort mee gewerkt:

  – Razendsnel, aanraken is uitgevoerd
  – Speelt na inladen mijn AVCHD-films probleemloos af (tot mijn grote vreugde, want dan ga ik die nu ook in SkyDrive zetten)
  – Indien Outlook.com-account al in gebruik vóór aanschaf Surface, dan perfecte synchronisatie
  – Redelijk gevulde app-store (kan beter, maar dat weten we nou zo langzamerhand wel)
  – Stevige tablet, maar neem er wel een type cover bij
  – Heb al iPad in huis, maar behalve de speciale apps hoef ik daar geen gebruik meer van te maken

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.