Gebruikers toevoegen en profielen aanmaken op je Android tablet

17 oktober 2013 3 Minuten 9 Reacties
inloggen-Android-tablet

Vanaf Android 4.2 voor tablets, ook wel bekend als Jelly Bean, is het mogelijk om gebruikers toe te voegen en beperkte profielen aan te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een account aanmaken voor je kinderen, naast jouw eigen account. Maar je kunt ook een account aanmaken voor je werk en eentje voor privé. In dit artikel laten we je de verschillende stappen zien die je moet doorlopen om verschillende gebruikers en profielen aan te maken.

De verschillende smaken

Er zijn verschillende mogelijkheden om gebruik te maken van deze functionaliteit. Om hier optimaal gebruik van te maken is het even belangrijk om de verschillende smaken te kennen. Elk soort account heeft namelijk zijn unieke eigenschappen.

De hoofdbeheerder

Op elke tablet is één hoofdbeheerder aanwezig. Dit is het eerste account dat aangemaakt wordt en met dit account is het mogelijk om andere accounts aan te maken. Zowel gebruikers als beperkte profielen kunnen aangemaakt worden door de hoofdbeheerder.

De hoofdbeheerder kan niet gewijzigd worden. Deze staat vast na de eerste installatie van de tablet. Het is dus niet mogelijk om een andere gebruiker te benoemen tot hoofdbeheerder.

Gebruikers

De gebruikers die je aanmaakt kunnen zelf hun account inrichten. Zij hebben hun eigen opslagruimte voor documenten en media, en daarnaast kunnen gebruikers zelf apps installeren en verwijderen. Maar ook visueel hebben gebruikers alle vrijheid. Ze kunnen zelf hun homescreen inrichten met widgets en achtergronden. Zo krijgt elke gebruiker echt zijn eigen account. En natuurlijk kan de gebruiker zijn account beveiligen door middel van een wachtwoord of een patroon.

Overzicht-gebruikers-tablet-Android

Beperkte profielen

In tegenstelling tot een gebruiker wordt een beperkt profiel beheerd door de beheerder van de tablet. De beheerder kan beslissen welke apps wel en welke niet ingeschakeld worden. Zo is een beperkt account perfect voor kinderen bijvoorbeeld.

Als je een beperkt profiel aanmaakt is het ook belangrijk om het account van de beheerder te beveiligen. Hier krijg je ook een melding van.

melding-profiel-aanmaken

Gebruiker of profiel aanmaken

In de “Instellingen” van jouw tablet kun je bij “Apparaat” en vervolgens “Gebruikers” zowel gebruikers (vanaf Android 4.2) als beperkte profielen (vanaf Android 4.3) aanmaken.

Een nieuw account of profiel inrichten

Het inrichten van het account van een nieuwe gebruiker is vrijwel gelijk aan het inrichten van een nieuwe tablet. Je krijgt de zelfde set-up voorgeschoteld die je door de betreffende stappen loodst.

Een beperkt profiel moet ingericht worden vanuit het profiel van het hoofdaccount. Daar kan de beheerder van de tablet aangeven welke apps en instellingen toegestaan zijn. De beheerder kan deze beperkingen op elk moment wijzigen.

Installeren van apps

Het is ook goed om te weten dat apps maar één keer geïnstalleerd worden. Als zowel de hoofdbeheerder als een gebruiker dezelfde app installeren wordt de app in werkelijkheid maar één keer geïnstalleerd maar voor elke gebruiker wordt de persoonlijke data opgeslagen.

Tussen gebruikers wisselen

Wisselen tussen accounts is simpel. Op het vergrendelscherm kun je kiezen tussen gebruikers door op het icoon van de gebruiker te drukken. Vervolgens ben je ingelogd als de juiste gebruiker, afhankelijk van het moeten invoeren van een wachtwoord of patroon. Zo simpel is het.

Handig die verschillende accounts

Net als op jouw computer thuis kun je nu verschillende instellingen behouden voor verschillende gebruikers. Zo hebben mijn vrouw en ik op mijn tablet ieder een eigen account met onze eigen instellingen. Nooit geen ruzie meer om instellingen die niet meer teruggezet zijn. Heerlijk!

Meer tips en adviezen

Wil je meer weten over het gebruik van je Android tablet? Neem dan ons archief met tips en adviezen door. Mocht je na het lezen van de artikelen met tips en adviezen nog vragen hebben over het gebruik van je tablet of geen idee hebben welke tablet nu geschikt is voor je, dan kun je terecht in onze Tablets Vraag & Antwoord. Hier kun je snel en overzichtelijk vragen zoeken en stellen. Samen met andere tabletgebruikers proberen we je dan zo snel mogelijk van een passend antwoord te voorzien.

Reacties (9)