Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Samsung ATIV Tab 3 (XE300TZCI)

Geschreven door
Geplaatst op8 oktober 2013, 14:17 CategorieReviews

Waar Samsung bij de eerste versie van de ATIV Tab nog koos voor Windows RT als besturingssysteem heeft het bedrijf nu voor de nieuwe ATIV Tab 3 gekozen voor een wat serieuzere aanpak en in het verlengde daarvan voor de volledige versie van Windows 8. In deze review bekijken we dus de tweede generatie van de Samsung ATIV Tab, die opvallend genoeg het nummer 3 met zich draagt.

Samsung ATIV Tab 3 – Specificaties

De Samsung ATIV Tab 3 is een zogenaamde stand-alone tablet, wat eigenlijk gewoon zoveel betekent dat dit een tablet is die je in tablet-vorm koopt zonder speciale bijbehorend toetsenbord. Qua specificaties ziet het lijstje er zo uit:

 • 10.1-inch ips display met een resolutie van 1366 bij 768 pixels
 • Intel Atom Z2760-processor met 1.8 GHz kloksnelheid
 • 2GB werkgeheugen
 • 64GB opslaggeheugen
 • Digitizer / S-Pen stylus (in behuizing)
 • MicroSD-kaartlezer
 • MicroUSB-poort
 • GPS-module
 • Bluetooth 4.0
 • Twee camera’s
  • Voor: 720p
  • Achter: 2 megapixel
 • 25Wh Lithium Polymer accu

De Samsung ATIV Tab 3 heeft dus vrij gangbare specificaties voor een Windows 8 tablet en eigenlijk is er op de S-Pen na niets echt heel bijzonders te noemen. Maar, als je het formaat van 257.4 x 165.3 x 8.2 mm mee gaat nemen en het feit dat de Samsung ATIV Tab 3 gewoon precies zo voelt als een 10.1-inch Android tablet van Samsung dan kan je op z’n minst stellen dat Samsung één van de weinige fabrikanten is die echt met een Windows 8 tablet op de markt is gekomen, tot nu toe althans. Met 550 gram is de Samsung ATIV Tab 3 ook qua gewicht acceptabel.

Samsung ATIV Tab 3 – Video

In onderstaande video worden de belangrijkste punten uit deze geschreven review behandeld en laat ik de belangrijkste features en functies van de Samsung ATIV Tab 3 zien.

Samsung ATIV Tab 3 – Hardware en design

De Samsung ATIV Tab 3 is een typisch Samsung-product en het mag dus niet echt een verassing zijn als ik zeg dat de de tablet gemaakt is van plastic in de bekende melkwitte kleur. Ook de afronding van de hoeken en de zilverkleurige band rondom de tablet kennen we al van andere Samsung producten. Dit is overigens geen waardeoordeel want qua design is het misschien niet heel origineel maar lelijk is het ook zeker niet. De tablet voelt solide aan en heeft geen scherpe randen of andere elementen waar ik over zou willen of moeten klagen. Al met al dus een goede bouwkwaliteit met een strak uiterlijk.

Samsung-ATIV-Tab-3-design

Display

Het display van de Samsung ATIV Tab 3 is niet heel bijzonder met een resolutie van 1366 bij 768 pixels. Gelukkig is het wel een ips-paneel van goede kwaliteit en waar de resolutie misschien niet heel indrukwekkend is geldt het tegenovergestelde voor de kijkhoeken, kleurweergave en het contrast. De tablet weet natuurlijke kleuren weer geven, met overtuigende zwartwaarden en een prima leesbaarheid vanuit alle natuurlijke hoeken. Ook de schermverlichting kan lekker hoog wat het een stuk makkelijker maakt om buiten wat van de tablet te zien. Ik zou het niet aanraden om er altijd buiten mee te werken maar het is in principe wel te doen voor de momenten dat het echt nodig is.

Connectiviteit

Een Windows 8 tablet hoort natuurlijk over een USB-poort te beschikken en Samsung heeft daar gehoor aan gegeven in de vorm van een microUSB-poort. Natuurlijk niet optimaal maar via een verloopstukje zijn alle mogelijk USB-accessoires gewoon aan te sluiten en te gebruiken. Helaas wordt de microUSB-poort niet gebruikt als oplaad-poort want daarvoor heb je een aparte aansluiting en een oplader die qua formaat niet zou misstaan in een laptopverpakking. Via microSD kan het geheugen van de tablet uitgebreid worden en is ook een microHDMI poort beschikbaar voor het verbinden met een tv of een ander extern beeldscherm. Wifi a/b/g/n duaal band, Bluetooth 4.0 en GPS maken het aanbod van draadloze verbindingen vrij compleet en er is eigenlijk niet iets dat ik mis op deze tablet.

Samsung-ATIV-Tab-3-design-2

Camera’s

De camera’s zijn niet zo heel indrukwekkend. De 2 megapixel camera aan de achterzijde is niets om over naar huis te schrijven maar toch is het voor een simpele foto of het ‘scannen’ van een document prima bruikbaar. De camera laat het met name liggen in matig verlichte omgevingen of bij snel bewegende objecten in beeld. De 720p webcam aan de voorzijde doet ook precies wat je ervan verwacht, maar blinkt niet uit in de lichtomstandigheden waarmee hij kan omgaan (lees: zodra het schemert kan je hem maar beter uithouden). Voor een simpel videosprek in een goed verlichte kamer is het echter meer dan voldoende.

Samsung-ATIV-Tab-3-camera

Audiokwaliteit

De speakers op de Samsung ATIV Tab 3 geven een prima geluid weer voor een tablet maar blijven natuurlijk gewoon kleine tablet-speakers. Door de plaatsing is in ieder geval het stereo-effect goed duidelijk en dat is al meer dan van de meeste andere tablets gezegd kan worden. Qua volume kan het apparaat niet overdreven hard maar het voordeel is wel dat ook bij volledige volume de vervorming minimaal blijft. Al met al scoort de Samsung ATIV Tab 3 hier bij mij een dikke voldoende. Natuurlijk kan je altijd Bluetooth of de koptelefoonaansluiting gebruiken om verbinding te maken met betere speakers, maar voor even tussendoor zijn de speakers van de tablet prima.

S-Pen

Samsung heeft ook de S-Pen in de behuizing van deze Samsung ATIV Tab 3 weten te verwerken en zoals we gewend zijn van de S-Pen op Android tablets van het bedrijf werkt deze stylus prima. Zeker in de desktopomgeving is de stylus handig voor het raken van kleine targets in de interface maar voor de creatievelingen onder ons is de stylus gewoon vooral heel erg leuk om te gebruiken om te tekenen, schetsen, schilderen, etc. De enige opmerking die ik nog over de stylus heb is dat voor mijn gevoel de pen niet erg lekker over het scherm glijdt. Het was net alsof de plastic tip van de pen iets te zacht was met een beetje extra frictie als gevolg. Het is echter maar een kleine irritatie en ik geloof zonder meer dat je er binnen een dag aan gewend kan zijn. Voor diegenen die een tablet met een active digitizer stylus zoeken biedt de ATIV Tab 3 dus aardig wat interessante mogelijkheden. 

Samsung-ATIV-Tab-3-S-Pen-2

Batterijduur

De Samsung ATIV Tab 3 gaat zo’n 6 uur mee op een enkele lading en hoewel dat in vergelijking met een Android of iOS tablet niet heel indrukkend is kan je zeggen dat het voor Windows 8 (volledige versie) best respectabel is. Toch kan je er dus niet een hele dag mee aan de gang zonder de vrij grote oplader mee te moeten slepen, helemaal jammer is dat de microUSB aansluiting niet gebruikt wordt voor dit doel en je dus echt de speciale lader mee moet nemen.

Samsung ATIV Tab 3 – Software

De Samsung ATIV Tab 3 draait op Windows 8. Dit geeft je als gebruiker toegang tot zowel het moderne gedeelte met de tegeltjes en apps die je uit de Windows Store moet kopen/downloaden als de desktopomgeving waar je traditionelere software (.exe) kan installeren en gebruiken. Je hebt dus als gebruiker de mogelijkheid om software die niet als app beschikbaar is zelf te installeren zoals je dat op eerdere versies van Windows deed. 

In de moderne omgeving vind je natuurlijk alle standaard Windows apps die je in staat stellen de meeste standaardtaken uit te voeren. Voor extra applicaties kan je terecht in de Windows Store, waar de meest bekende apps ondertussen wel te vinden zijn. Er is een vrij breed aanbod aan spelletjes en de meeste nieuwssites hebben ondertussen ook hun eigen apps gelanceerd. De groei van apps lijkt voor mijn gevoel echter wat te stagneren en sowieso moet je voor de nieuwste en meest hippe apps het toch echt nog bij Android of iOS zoeken. En natuurlijk zijn er ook nog erg grote afwezigen in de moderne omgeving, met Spotify als belangrijkste voorbeeld. Microsoft zelf geeft echter aan dat steeds meer bedrijven het nut van een Windows 8 app inzien en dat de Windows Store dus snel zal groeien. 

Samsung-ATIV-Tab-3-software

Samsung heeft zich keurig in weten te houden als het gaat om aanpassingen en extra apps die meegeleverd worden op deze Windows 8 machine. Vooraf geïnstalleerd zijn onder andere S-Note, S-Camera, S-Note, S-Player (video) en de S-Photo Studio. Maar ook Skype, Bitcasa en het onvermijdelijke Norton Antivirus pakket zijn (helaas) standaard aanwezig op de tablet. 

Samsung levert Office gratis mee met de Samsung ATIV Tab 3 en dat is natuurlijk erg handig. Zeker in combinatie met een (bluetooth) toetsenbord is de machine opeens ook geschikt voor ‘serieus’ werk. Een standaard licentie voor Office 2013 kost toch al gauw een dikke 100 euro en het feit dat Samsung je die kosten alvast bespaart is natuurlijk helemaal goed, en heb je misschien meteen wat geld over voor een toetsenbord.

Windows 8 is verder inmiddels aardig bekend voor de meeste gebruikers, maar mocht je meer willen weten over de software en de mogelijkheden verwijs ik je naar onze Windows 8 Gids en onze eerdere Windows 8 reviews.

Samsung ATIV Tab 3 – In gebruik

De Samsung ATIV Tab 3 is een prima Windows 8 tablet en één van de weinige producten die ook daadwerkelijk als tablet verkocht wordt. De prestaties van het apparaat zijn voldoende voor de meeste mensen die eigenlijk vooral simpele taken op hun machine uitvoeren en graag een beetje browsen of spelletjes spelen. Helaas is dat nu nog niet echt de sterke kant van Windows 8 door het gebrek aan apps en een goede browser (IE is niet slecht maar ook lang niet zo goed als Chrome of Safari). En hoewel je natuurlijk Chrome kan installeren is de versie die je krijgt niet de ideale browser om te gebruiken op deze tablet. Het is namelijk geen touch- maar desktopversie. Hierdoor betrapte ik mezelf er dus op dat ik voor casual gebruik (browsen en games) toch steeds naar een Android of iOS tablet greep.

Samsung-ATIV-Tab-3-S-Pen

De tablet voelt goed aan en is lekker in balans dus houdt lekker vast. Helaas gaat de accu niet lang genoeg mee om de hele dag door te komen. In combinatie met een optioneel Bluetooth toetsenbord en het (online) Office pakket vind ik de machine opeens wel een heel stuk interessanter. Microsoft Office werkt uiteindelijk nog steeds het beste en makkelijkste op een Microsoft product (Quelle Surprise!). Toch is het voordeel voor mij niet zo groot dat ik een Windows 8 tablet prefereer boven een Android of iOS toestel, waar met de nodige creativiteit ook prima met Office documenten gewerkt kan worden.

Prestaties

De Z2670 Intel Atom-processor is een veelgebruikte processor in Windows 8 tablets die het volledige systeem moeten draaien. De processor kan niet omschreven worden als een krachtpatser maar de op 1.8GHz geklokte dualcore-versie die Samsung gebruikt doet het boven verwachting goed. Het systeem draait heel aardig en hoewel je in de desktopomgeving met de traditionele software misschien best eens wat langer moet wachten heeft deze Atom processor geen enkel probleem met het aansturen van de moderne (tegeltjes) omgeving. Ook het spelen van spelletjes met wat intensievere grafische elementen verloopt aardig soepel, net als het gebruik van zwaardere programma’s voor bijvoorbeeld het bewerken van foto’s. 

De Samsung ATIV Tab 3 beschikt over 2GB aan werkgeheugen en dat is ook wel nodig voor een relatief zwaar besturingssysteem op een mobiel apparaat. Ik had het zelfs niet vervelend gevonden als er 4G beschikbaar was. Toch is de optimalisatie van Windows (en Samsung) redelijk te noemen en ben ik niet tegen problemen aangelopen waar het gebrek aan RAM de duidelijke oorzaak van was.

Samsung ATIV Tab 3 – Conclusie

Al met al is het vooral de prijs van de Samsung ATIV Tab 3 waar ik de meeste moeite mee heb. Een tablet die voor casual gebruik niet de beste optie is (Windows 8), de beste opties biedt voor Office-ondersteuning (Windows 8) maar zonder keyboard geleverd wordt en dan zo’n 630 euro moet kosten vind ik een lastig te verdedigen keuze. De machine is snel zat voor de meeste taken en na verloop van tijd zal het aanbod van apps ook ongetwijfeld wel gaan groeien maar dan blijft je wel zitten met een accuduur die in vergelijking met andere tablets niet super de luxe is. Maar toch krijg je met dit pakket ook heel veel dat je bij andere tablets niet krijgt. Het aanbod aan aansluitingen is erg compleet, er is een prima bruikbare stylus in de behuizing verwerkt, er zitten goede speakers in en de volledige versie van Windows 8 geeft je de mogelijkheid custom/speciale/traditionele software te draaien (al is het maar tot het ook in de moderne omgeving beschikbaar is). Het kan dus zomaar zijn dat de Samsung ATIV Tab 3 wel perfect bij je wensen past en dan is de prijs waarschijnlijk ook een stuk makkelijker te slikken.

Minpunten

 • Relatief duur
 • Tegenvallende accuduur
 • Geen keyboard-combinatie

Pluspunten

 • S-Pen meegeleverd
 • Snel en stabiel
 • Goede bouwkwaliteit
Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
Samsung ATIV Tab 3
Windows 8

Reacties

 1. Jan
  08 oktober, 2013 om 14:46

  Wordt er nu wel of niet een volledige Office-versie meegeleverd?
  Op de Samsung website lees ik: “Samsung ATIV Tab 3 wordt geleverd met een vooraf geïnstalleerde versie van Microsoft Office 2013”?

  • Sam Rijver
   08 oktober, 2013 om 14:47

   Wij zien het ook staan op de website. De versie die ik hier heb staat het in ieder geval niet op. Zover ik kan zien heeft Samsung mij gewoon een retailversie gestuurd.

 2. Sam Rijver
  08 oktober, 2013 om 16:21

  Ik had het dus helemaal fout en nu blijkt dat Office wel degelijk meegeleverd wordt met de Samsung ATIV Tab 3, ook op die van mij. Het artikel is aangepast.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.