Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) review round-up

Geschreven door
Geplaatst op1 oktober 2013, 18:45 CategorieAndroid

Afgelopen maand introduceerde Samsung tijdens IFA 2013 de tweede generatie Galaxy Note 10.1. Het nieuwe model is op verschillende punten verbeterd, waaronder het display en de processor. In dit artikel pakken we de reviews die vandaag gepubliceerd zijn samen om tot een voorlopige conclusie te komen.

Specificaties

De Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) is in alle opzichten een high-end Android tablet. Zo beschikt de tablet over een 10.1-inch display met een resolutie van 2.560 bij 1.600 pixels, eenQualcomm Snapdragon 800- of een Samsung Exynos 5 Octa-processor, 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslaggeheugen. Ook is de nieuwste versie van Android, Android 4.3 Jelly Bean geïnstalleerd met daar overeen Samsung’s eigen TouchWiz-interface. Natuurlijk kan ook bij de tweede generatie de S-Pen stylus niet ontbreken en speciaal hiervoor heeft Samsung een aantal nieuwe toepassingen ontwikkeld. 

Reviews Galaxy Note 10.1 (2014)

Vandaag zijn de eerste Amerikaanse reviews van de tablet gepubliceerd, het model dat draait op de Exynos 5420-processor van Samsung zelf. Onder meer The Verge, Engadget en Android Police hebben interessante reviews gepubliceerd waarin ze aardig enthousiast zijn over Samsung’s nieuwste vlaggenschip maar met name op het gebied van de hardware.

Samsung-Galaxy-Note-10-1-nieuw

Over het design en de bouwkwaliteit is men het grotendeels eens. De Galaxy Note 10.1 (2014) heeft een achterzijde met een kunstleer afwerking die de tablet een gevoel van kwaliteit meegeeft, ligt comfortabel in de hand en is netjes afgewerkt. Het display wordt in alle reviews positief ontvangen, mede dankzij de hoge resolutie, de wijde kijkhoeken en de hoge helderheid waardoor ook in feller verlichte omgevingen comfortabel te werken is. Qua batterijduur presteert de Galaxy Note 10.1 (2014) prima. Bij intensief gebruik haal je er zo’n 7 uur uit en bij normaal gebruik moet je de tablet waarschijnlijk eens in de twee dagen opladen.

Over de software is men ook redelijk tevreden, al is het bij sommige functies de vraag of je ze vaak zult gebruiken. Dit zien we echter in elke review van een Samsung apparaat dat beschikt over de TouchWiz-interface. De nieuwe functies voor de S-Pen stylus, waaronder een handig extra pop-up menu, bieden toegevoegde waarde als je de pen veel gebruikt en het is mooi dat je ook applicaties van derden nu in de Multi Window modus kunt gebruiken. De S-Pen zelf werkt goed en is prima te gebruiken voor handschrift maar is volgens sommigen nog steeds niet te vergelijken met een pen en papier. Daarbij is het aantal apps voor de S-Pen stylus nog niet bijzonder groot en wordt er ook nauwelijks voor ontwikkeld.

Er zijn ook punten die flink tegenvallen. Zo zorgt de Octa core-processor van Samsung in combinatie met 3GB aan werkgeheugen niet voor een vloeiende en soepele gebruikservaring. De TouchWiz-interface van de Koreaanse fabrikant vraagt blijkbaar ook van deze specs nog teveel want vaak is er sprake van lags (vertragingen), haperende elementen en trage opstarttijden. Als je op zoek bent naar een snelle en vloeiende tablet dan lijkt de nieuwe Note 10.1 niet de beste keuze.

De prijs wordt in een aantal reviews ook als minpunt genoemd. In de VS vraagt Samsung namelijk 550 dollar voor de 16GB-versie en dat is gezien de tegenvallende prestaties toch wat aan de dure kant. Voor minder dan dat kun je tegenwoordig beter presterende tablets kopen. Dan moet je echter wel doen zonder S-Pen en alle extra functies die Samsung met de TouchWiz-interface biedt. Zijn die twee elementen belangrijk dan is de Note 10.1 toch één van de betere opties.

Prijs en beschikbaarheid

De Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) moet vanaf eind deze maand in de Nederlandse winkels liggen voor een prijs van 599 euro. Hiervoor krijg je de 32GB-versie. Later dit jaar wordt ook een 4G-variant met Snapdragon 800-processor verwacht. 

 • Delen:
Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition)
Android Jelly Bean (4.3)

Reacties

 1. Lars
  01 oktober, 2013 om 19:36

  Ik heb momenteel de note 10.1 en wou de 2014 editie kopen voor het verbeterd scherm en de hogere snelheid maar na deze video en review vraag ik me af of het dat geld wel waard is Ik heb een hekel aan lags

  • Weilly Seaders
   07 oktober, 2013 om 6:46

   Sommige reviewers overdrijven vaak een beetje. Het is best te doen met deze nieuwe Samsung snufje, ondanks die kleine min puntjes. Je merkt er echt niet zoveel van. Ik heb de 2 vorige versies. Ik vind ze allebei goed en snel. Deze nieuwe ga ik zeker aanschaffen, maar ik wacht tot het is afgeprijsd. Ik wil de 4G met Wifi versie van de nieuwe Samsung note 2014.

   Die min puntjes vallen dus best mee!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.