Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Windows 8.1 nu te downloaden: Wat is er nieuw?

Geschreven door
Geplaatst op17 oktober 2013, 13:43 CategorieBesturingssystemen

Het is zover; Windows 8.1, de grote update voor het besturingssysteem van Microsoft is te te downloaden. Alle gebruikers van Windows 8 en Windows RT kunnen de update gratis downloaden uit de Windows Store. Hiervoor krijg je een automatische melding. Maar, wat is er allemaal nieuw binnen Windows 8.1? We hebben er al twee keer uitgebreid over geschreven dus we houden het in dit artikel bij de belangrijkste verbeteringen.

Windows 8.1 is een grote update voor zowel Windows 8 als Windows RT. In de basis blijft het besturingssysteem hetzelfde, maar Microsoft heeft veel verbeteringen doorgevoerd welke interessante zijn voor zowel bezitters van tablets als bezitters van een laptop of desktop. Voor de meeste veranderingen is het even zoeken maar alles bij elkaar mogen we spreken van een grote update.

Update: Bekijk ook onze Windows 8.1 videoreview

Startscherm

Eén van de verbeteringen die direct opvalt bevindt zich in het startscherm. Dit scherm is namelijk uitgebreid met meer personalisatiemogelijkheden. Zo kun je een eigen achtergrond instellen, kun je dezelfde achtergrond voor de desktopomgeving kiezen om de twee interface vloeiend in elkaar over te laten lopen, kunnen tegels in kleinere en grotere formaten aan het startscherm toegevoegd worden, is het mogelijk om meerdere tegels te selecteren en in een categorie te plaatsen, en is het overzicht met alle apps vernieuwd.

Windows-8-1-start

Snap View

Een belangrijke verbetering zien we terug in de Snap View. Hiermee kunnen apps naast elkaar gedraaid worden, afhankelijk van de resolutie van het scherm. Binnen Windows 8.1 is het mogelijk om ook andere verdelingen dan 30/70 te gebruiken, bijvoorbeeld een 50/50 weergave. Wel moeten apps bepaalde weergaven ondersteunen om hiervoor gebruikt te worden. Wanneer je over een tablet, desktop of laptop met hoge resolutie display beschikt is het zelfs mogelijk drie of meer apps naast elkaar te draaien. Voor de laagste resolutie, 1.024 bij 768 pixels, geldt een 50/50 Snap View voor twee apps.

Snap-View-Windows-8-1

Startknop en desktop

De bekende Startknop is terug van weggeweest, maar niet in de vorm zoals we deze in eerdere versies van Windows zagen. Met de nieuwe Startknop, welke zich links onderin de desktopweergave bevindt, kan simpelweg overgeschakeld worden naar de touch-interface. Met de rechtermuisknop krijg je meer mogelijkheden, waaronder het opnieuw opstarten van je tablet of pc. Daarnaast is het met Windows 8.1 mogelijk om je computer, laptop of tablet direct in de desktopinterface te laten opstarten. Deze desktopweergave biedt overigens ook betere ondersteuning voor hoge resolutie displays waardoor elementen groter worden weergegeven en bediening middels touch comfortabeler moet zijn.

desktop-startknop-Windows-8-1

Internet Explorer

Met Windows 8.1 wordt Internet Explorer 11 geleverd. Deze versie beschikt over een groot aantal kleine verbeteringen en bug fixes waardoor de browser volgens Microsoft een stuk stabieler en sneller is. De browser is qua uiterlijk onveranderd gebleven maar de tabs zijn naar onderen geplaatst. Daarnaast kunnen tabs gesynchroniseerd worden met andere Windows 8.1 apparaten en Windows Phone apparaten. Een leuke toevoeging is dat websites nu aan het startscherm vastgemaakt kunnen worden en middels de RSS-feed live informatie tonen.

Windows Store

De Windows Store, de plek waar de apps gedownload kunnen worden, heeft ook een make-over gekregen waarbij de focus ligt op een duidelijkere weergave van een app, grotere afbeeldingen en meer en betere suggesties voor gerelateerde apps. Daarbij moet het eenvoudiger worden populaire applicaties te vinden door een simpele swype-beweging uit te voeren en Microsoft heeft een nieuw suggestie-algoritme ontwikkeld waarmee voor jou interessante apps getoond worden. Niet geheel onbelangrijk is dat apps in het vervolg ook in de achtergrond geüpdatet kunnen worden.

Windows-Store-nieuw

Zoeken

De zoek-functie binnen Windows 8.1 is verbeterd waardoor je kunt zoeken in alle bestanden, mappen, apps en media die zich op het apparaat bevinden. Het is nog steeds mogelijk om in een app of map te zoeken middels een speciale zoekknop die bij een open app verschijnt, mits deze ondersteund wordt door de ontwikkelaar van de betreffende app. Ook kan vanuit de zoekfunctie direct muziek afgespeeld worden die op het apparaat staat. Wanneer je zoekt naar iets dat zich op het internet bevindt (middels Bing) krijg je (in sommige gevallen) een ‘Search Hero’ voorgeschoteld. Dit is een app met content gerelateerd aan datgene waar je op gezocht hebt.

Apps

Ook op het gebied van apps is er een hoop veranderd en verbeterd. Zo heeft Microsoft een viertal nieuwe apps ontwikkeld voor het maken en bewerken van foto’s en video’s, en het tekenen of schetsen. Daarnaast is Windows 8.1 voorzien van een app met tips voor het gebruik van de software. Hiermee krijg je een aantal handige tips wanneer je nog niet bekend bent met gebruik en de mogelijkheden van Windows 8. Ook de standaard apps die Microsoft met Windows 8 leverde zijn van een update voorzien, en apps als Reading List, Alarm en de Rekenmachine zijn toegevoegd.

Microsoft-Windows-8-Movie-Moments

On-screen keyboard

Een van de andere wijzigingen vinden we terug in het on-screen keyboard. Zo is het met het nieuwe Windows 8.1 keyboard mogelijk een toets langer ingedrukt te houden om extra functies, symbolen en letters op te roepen. Het kan echter ook sneller door vanuit een toets naar links- of rechtsboven (afhankelijk van waar het symbool verschijnt dat je wilt gebruiken) te swypen en zo snel een symbool toe te voegen. Daarbij biedt Microsoft met dit keyboard nu ondersteuning voor 109 talen, worden er spellingsuggesties in de vorm van een pop-up getoond en moeten deze suggesties nauwkeuriger zijn dan voorheen.

Heb jij Windows 8.1 al gedownload? En wat zijn je ervaringen?

Update: Bekijk ook onze Windows 8.1 videoreview

 • Delen:

Reacties

 1. kasuja
  17 oktober, 2013 om 14:38

  Ik ben zeer benieuwd of er nog een hoop software is die instabiel draait op deze build.
  Adviseren jullie gelijk over te stappen?

  • Martijn Chel
   17 oktober, 2013 om 14:38

   Als het goed is heeft elke fabrikant deze software al een tijdje liggen en zou dus getest moeten hebben. Het is altijd niet 100 procent zeker maar lijkt me weinig kwaad te kunnen doen.

 2. Ronald
  17 oktober, 2013 om 14:43

  Ik had de download onderbroken omdat in de Windows Store “update naar windows 8.1 preview” stond. Maar blijkbaar (volgens dit artikel) is het de definitieve versie?

  • Martijn Chel
   17 oktober, 2013 om 14:45

   Nou, ik zeg niet dat wat jij zag de definitieve versie is. Microsoft heeft laten weten dat de update gedownload kan worden maar daar zou geen ‘preview’ bij moeten staan ga ik vanuit. Ik zou nog even afwachten want ik zie meer mensen die nog niks zien in de Windows Store.

 3. Ronny
  17 oktober, 2013 om 16:27

  Ik zie hetelfde, in de store staat er duidelijk preview bij, maar in de uitleg lijkt het de final versie te zijn. Weet je wat, ik zal het even riskeren en dan post ik dezenavond wel, al dan niet vloekend, of het gelukt is :)

  • Martijn Chel
   17 oktober, 2013 om 16:33

   Haha, opofferen voor voor de rest; i like it!

 4. Erik Nicolai
  18 oktober, 2013 om 15:14

  Heb update gedaan (direct op alle 4 de devices thuis). 3 van de 4 gingen in 1 keer goed, de andere ging na poging twee ook probleemloos door. Qua settings op 1 PC voorkeurprinter verdwenen, maar verder is alles gelijk gebleven.

  Nu een halve dag verder, moet ik zeggen dat de verbeteringen goed geslaagd zijn. Qua desktop view, merk ik dat het schakelen tussen start menu en desktop minder groot is geworden wbt gebruikerservaring. Het metro style start scherm komt nu natuurlijker over, wat puur gevoel is.

  Alleen heb ik twee keer een vastloper gehad na slaapstand. Weet nog niet of dit aan Windows 8.1 ligt of aan mijn Vaio Pro die nog wel wat kuren heeft.

 5. windowsfan
  18 oktober, 2013 om 15:17

  Het installeren is best wel ingewikkeld het is namelijk geen normale update. Gelukkig heb ik op youtube een video gevonden (http://www.youtube.com/watch?v=3M8BUM69TYM). Bovendien duurt de installatie erg lang.

 6. pr0phecy
  19 oktober, 2013 om 1:30

  Hele, hele vette update. Kudos Microsoft!!

 7. T.A Blet
  19 oktober, 2013 om 9:56

  Een zenuwslopende update, duurt zo verschrikkelijk laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaang.
  Te weinig info wat er allemaal gebeurt.
  Op een punt heb je het wel gehad en denk je erover om af te breken, zo traag.
  Nog even dit, voorbereiden etc..
  Dit is geen update maar een geheel nieuwe Windows als je het mij vraagt.
  Update was ook niet te vinden in de store als je niet twee keer de store bezocht.
  Mateloos geergerd.

 8. TSM061
  19 oktober, 2013 om 14:16

  Update windows 8.1 RT zonder problemen uitgevoerd! Was wel onduidelijk waar de update kon worden gestart, maar uiteindelijk zonder technische problemen het proces doorlopen.

  Echt bijzonder is de update niet, maar mijn Lenovo Yoga 11 loopt (als voorheen) als een zonnetje! Eén opmerking: Symbaloo doet het niet meer, maar daar valt mee te leven…..

  Vanavond nog wel mijn PC updaten, keep you informed!

  Grtz
  TSM061

 9. Lars
  19 oktober, 2013 om 14:22

  Heb de update naar 8.1 ook uitgevoerd, het duurde inderdaad een hele tijd. Ziet er wel strak uit, maar dat vond ik ook al voor de update. Je kunt nu inderdaad de grootte van de tegels nog meer aanpassen dan voorheen. Ook het groeperen en een naam toekennen aan een groep bij elkaar horende apps is makkelijker. De aanpassingen van de standaard apps zien er mooi uit. Al met al ben ik tevreden met deze 8.1 update.

 10. Gebruiker
  21 oktober, 2013 om 10:17

  Aller beste verbetering van Windows 8.1 is toch wel dat de Metro Apps nu WEL mee schalen
  met de grootte van je monitor (goede weergave op een 24″ of 27″).

  update info:
  http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows-8/update-from-windows-8-tutorial

 11. Rileo
  24 oktober, 2013 om 20:47

  Na het updaten naar Windows8.1 doet Streetview in GoogleMaps het niet meer.
  Ik krijg alleen de straatnaam in een zwart beeld.

 12. icrazytoo
  27 oktober, 2013 om 9:03

  Update naar win 8.1 is gelukt, maar niet voordat ik de system reserved partitie moest vergroten, deze was standaard 100 mb na installatie van win 8 en deze was na alle upates en programma installaties al voor 86% gevuld.

  Ik heb mijn C: partitie met 900 Mb verkleind en de System reserved partitie met 900 Mb vergroot.

  Hierna liep alles op rolletjes en draait mijn computer prima.

 13. anouk
  02 november, 2013 om 12:49

  Door deze update kan mijn laptop niet meer aan. Blauw scherm is wat volgt

 14. Andre
  06 november, 2013 om 12:19

  Windows update werkte bij mij na de installatie niet meer. Met Microsoft Fix it werd dat probleem snel opgelost en nu werkt alles weer prima.

 15. c.schirmann
  12 december, 2014 om 18:54

  hallo allemaal wie kan mijn helpen met spoed hoe kan ik mijn windows 8.1 uischakelen

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.