Flash Player werkt niet meer in Android 4.4 KitKat

28 november 2013 2 Minuten 13 Reacties
Android-4-4-KitKat

Binnen Android 4.4 KitKat zijn een aantal interessante verbeteringen doorgevoerd maar deze week blijkt dat Google er ook voor gekozen heeft de ondersteuning voor Flash volledig te verwijderen.

Update: Inmiddels is er via een omweg een oplossing gevonden zodat je Flash kunt gebruiken op je Android 4.4 KitKat apparaat. Op dit moment schijnt voor sommige gebruikers ook Firefox beta zonder problemen Flash content te kunnen weergeven, al geldt dit niet voor alle content.

Het is nog niet zolang geleden dat de ondersteuning voor Flash één van de argumenten voor de aanschaf van een Android toestel was, maar anderhalf jaar terug liet Adobe weten te stoppen met de ontwikkeling van Flash voor Android. Hoewel dit voor velen slecht nieuws was, bleef het mogelijk Flash te installeren via een apk-bestand en een browser van derden. Inmiddels hebben veel Android-gebruikers de Flash Player op deze manier geïnstalleerd.

Met de komst van Android 4.4 KitKat lijkt er definitief een einde te komen aan Flash binnen Android. Uit een supportpagina van Dolphin, een partij die een eigen browser-app voor Android ontwikkeld heeft, blijkt dat Google binnen Android 4.4 KitKat belangrijke api-bestanden verwijderd heeft waardoor Flash niet meer binnen het besturingssysteem te gebruiken is. Volgens Dolphin kan hierdoor geen enkele browser Flash activeren.

Hoewel Flash op een mobiel apparaat ten koste kan gaan van de batterijduur en de browser een stuk trager kan maken, zijn nog veel Android-gebruikers afhankelijk van Flash, bijvoorbeeld bij het spelen van games. Toch lijkt er wederom een omweg te zijn zodat dit nog mogelijk is. Hiervoor moet echter wel een browser geïnstalleerd worden die de opgevraagde websites op een eigen server verwerkt en doorstuurt naar de gebruiker. De Puffin Web Browser is hiervan een voorbeeld, maar deze browser speelt alleen Flash-content uit de VS af.

Mocht je Android 4.4 KitKat al op je tablet hebben staan, laat hieronder in een reactie weten of je Flash nog aan de praat krijgt. Momenteel is KitKat officieel alleen nog te installeren op de Nexus-apparaten van Google, waaronder de eerste en tweede generatie Nexus 7.

Reacties (13)