Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google Experience Launcher installeren (Nexus 7 en Jelly Bean tablets)

Geschreven door
Geplaatst op25 november 2013, 11:13 CategorieTablet Tips

Toen Google eind oktober Android 4.4 KitKat officieel presenteerde werd er veel geschreven over de visuele veranderingen van de launcher. Echter bleek al snel dat deze veranderingen gereserveerd waren voor de Nexus 5 smartphone. Toch is er een manier om ook je huidige Android Jelly Bean tablet te voorzien van het nieuwe design.

Android 4.4 KitKat

De Android 4.4 KitKat-update voor de Nexus 7 (2012) en Nexus 7 (2013) is sinds afgelopen weekend beschikbaar voor de meeste gebruikers. Het valt velen echter op dat de veranderingen niet heel groot zijn, met name wat betreft het uiterlijk van Android is er eigenlijk niks veranderd. Toch is het mogelijk je Nexus 7, of een andere Jelly Bean tablet, te voorzien van het KitKat uiterlijk.

Google Experience Launcher

Google heeft namelijk deze maand een update voor de Google Zoeken-app beschikbaar gesteld waarmee de nieuwe launcher (de homescreens en de app-tray) naar alle tablets en smartphones met Android 4.1 Jelly Bean of hoger gebracht wordt. De nieuwe versie van de app is echter alleen nog via een omweg te installeren. Via deze link kun je het apk-bestand vinden dat je op je tablet kunt installeren. Zorg hiervoor wel dat je in de instellingen aangeeft dat apk-bestanden van bronnen buiten de Play Store geïnstalleerd mogen worden.

Eenmaal geïnstalleerd kun je middels één druk op de homeknop eenmalig of voor altijd de nieuwe Google Experience Launcher (kies ‘Opstartprogramma’) gebruiken. Deze launcher biedt het stock-uiterlijk van Android met de designtweaks van Android 4.4 KitKat en de mogelijkheid om Google Now te gebruiken door van links naar binnen te swipen . Maar, helaas blijft de transparante statusbalk gereserveerd voor apparaten die op Android 4.4 KitKat draaien. Wil je de launcher weer verwijderen dan kun je dit doen via het overzicht van de apps in het instellingen-menu. 

We hebben het zelf niet kunnen testen maar in principe zou de Google Experience Launcher zelfs op je Galaxy Tab tablet met TouchWiz interface moeten kunnen draaien en dus krijg je toegang tot het stock-uiterlijk van Android.

Heb je zelf ervaringen met de Google Experience Launcher op een andere tablet dan de Nexus 7? Deel je ervaringen onder dit artikel.

 • Delen:

Reacties

 1. Pino
  25 november, 2013 om 11:26

  Ik gebruik google experience launcher zelf op nexus 7 en bevalt me Prima!
  Ik had zelf in probleempje dat me Ok Google niet werkte! Dit valt op te lossen door naar instellingen van Googlen Now te gaan en de taal op engels Us te zetten!
  Istalleren is 5 min werk!

 2. Waltie
  25 november, 2013 om 18:25

  Werkt ook prima op mijn LG G Pad 8.3!!
  Nadeel van alle launchers blijft dat het niet het notificatiescherm aanpast.

 3. Ad
  26 november, 2013 om 7:26

  Heeft deze launcher maar één hoofdscherm beschikbaar? Hoe krijg ik rechts en links swipend extra schermen ?

  • Ad
   26 november, 2013 om 7:31

   En hoe krijg je geplaatste widgets er weer vanaf?

   • Martijn Chel
    26 november, 2013 om 9:32

    Welke widgets? Bij mij staan er standaard geen widgets op.

   • Pino
    26 november, 2013 om 13:17

    Als je longpress op app doet kan je hem in een extra scherm slepen aan de rechter kant! dus je kan meer dan 1 homescreen maken, en als je widgets geplaats heb op je home screen en hem wil verwijderen longpress en dan naar kruisje slepen om te verwijderen!(staat dan ook bij verwijderen)

   • Pino
    26 november, 2013 om 13:21

    Btw Je moet wel iets op je hoofscherm hebben staan app of widget om een nieuw scherm aan te maken!

   • Ad
    26 november, 2013 om 15:55

    Nieuw scherm gevonden. Bedankt.
    Vwb verwijderen van app of widget beb ik geen kruisje gezien, maar naar boven werpen (het scherm af slepen naar boven) werkt.

 4. Ad
  27 november, 2013 om 7:05

  Kan iemand mij de voordelen van deze nieuwe launcher ten opzichte van de vorige uitleggen?

 5. Pino
  27 november, 2013 om 13:05

  Google Now te gebruiken door van links naar binnen te swipen! En Ziet der (vind ik) Super strak uit!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.