Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Kiezen tussen de iPad Air en iPad mini retina

Geschreven door
Geplaatst op27 november 2013, 12:21 CategorieTablet Tips

In verschillende artikelen op Tablets Magazine zijn de iPad Air en iPad mini met retina display voorbijgekomen, en één van de meest voorkomende opmerkingen in deze stukjes is dat het verschil tussen beide versies nu kleiner dan ooit is. Dat maakt het natuurlijk ook lastiger om te kiezen tussen deze twee tablets. In dit artikel wil ik daarom een paar van de verschillen uitlichten zodat je keuze hopelijk iets makkelijker wordt.

TL;DR (Too long; didn’t read)

De iPad Air en iPad mini retina zijn bijna dezelfde tablets. Het enige echt belangrijke verschil zit hem in het schermformaat en de afmetingen. Kies daarom de iPad die qua formaat het beste bij je wensen past. Wil je meer weten over kleine verschillen tussen de processor, pixels per inch, kleurweergave, geluid en prijs lees dan verder.

Reviews

Voordat je verder leest doe je er waarschijnlijk verstandig aan om eerst zowel de iPad Air review en de iPad mini met retina display review te openen en te lezen. Beide apparaten zijn al uitgebreid besproken en ook in deze stukjes vind je die eerder genoemde opmerking; “Het verschil tussen deze twee iPads is kleiner dan ooit”.

kiezen-websites-Apple-iPad-2

Specificaties van de iPad Air en iPad mini retina

  iPad Air iPad mini retina
Schermformaat 9.7 inch 7.9 inch
Afmetingen 240 x 169 x 7.5 mm 200 x 134.7 x 7.5 mm
Gewicht 469 gram 331 gram
Resolutie 2048 x 1536 2048 x 1536
Processor Apple A7 & M7 Apple A7 & M7
Kloksnelheid 1.4 GHz 1.3 GHz
RAM 1GB 1GB
Geheugen 16/32/64/128GB 16/32/64/128 GB
Bluetooth ja, 4.0 ja, 4.0
Camera’s 1080p webcam & 5MP camera 1080p webcam & 5MP camera
Accu 32.4 Wh 23.8 Wh

Een hoop van de bovenstaande specs zullen je waarschijnlijk niet zo veel zeggen, of in ieder geval zou je er niet zo gek veel aandacht aan moeten schenken. Belangrijk zijn de verschillen in het schermformaat en in afmetingen/gewicht. De rest is dan ook zo’n beetje hetzelfde.

Design

Beide tablets volgen dezelfde designkeuzes, die al zijn ingezet bij de originele iPad mini. De iPads hebben nu wat smallere randen rondom de lange kanten van het scherm en hebben een volledige platte achterkant en sterk afgeronde hoeken.

iPad-Air-mini-edge-2

Een randje tussen achterkant en het scherm aan de voorkant is voorzien van champfered edge en zaken als de plaatsing van de knoppen, speakers, camera’s en microfoons zijn ook gelijk. Dit gaat natuurlijk ook op voor de kleuren waarin deze nieuwe iPads te koop zijn, er is een zwart/space grijs en een wit/aluminium combinatie.

kiezen-websites-Apple-design-iPad-2

De kleine verschillen

Voordat we het belangrijkste verschil (formaat!) tackelen toch eerst even over een paar kleine verschillen hebben.

Processor

Apple’s nieuwste generatie processor is nu te vinden in maar liefst drie van hun producten. In de iPhone 5s en in beide iPads. Apple heeft de laatste jaren hun productaanbod wat vergroot in de breedte en verkoopt ook telefoons en tablets die je in het ‘middenklasse segment’ zou kunnen plaatsen, soms afhankelijk van het jaar dat je de producten bekijkt en vergelijkt. Een van de belangrijke differentiaties is de generatie processor die in dergelijke producten gebruikt wordt. Voorbeelden van deze ‘middenklasse’ producten zijn de iPhone 5c, de (originele) iPad mini, de iPad 2 en iPod Touch.

Door in beide iPads dit jaar de modernste processor te schroeven geeft Apple een duidelijk signaal: Deze twee iPads zijn top-of-the-line. Naast de A7-processor beschikken beide iPads nu ook over een M7-chip, een companion chip die zich focus op het verwerken en tracken van informatie van de verschillende sensoren in die in de iPad zitten.

Toch is er een klein verschil tussen de iPad Air en iPad mini retina, de laatste is namelijk 100 MHz langzamer geklokt. Het verschil in een percentage uitgedrukt is zo’n 7 procent en ook in de benchmarks zien we ongeveer deze percentages terug. Maar aangezien we het hier al over een supersnelle processor hebben is het veel belangrijkere verschil in de praktijk te verwaarlozen. Ik heb beide iPads nu een paar weken in gebruik en merk helemaal geen enkel verschil in de prestaties van beide tablets, of het nu gaat om gamen, browsen, apps starten/draaien en zelfs intensievere taken als het bewerken van foto- en videomateriaal.

Apple lijkt deze keuze gemaakt te (moeten) hebben omdat de iPad mini retina een stuk kleiner is, en dus minder ruimte heeft om de hitte die vrijkomt bij draaien van een processor (alle processors geven hitte af) af te voeren. Ook kan deze kleine verlaging van de snelheid invloed hebben gehad op de accuduur die haalbaar is op de iPad mini retina.

Accuduur

Om meteen maar even door te gaan op de accuduur die haalbaar is met beide iPads kan je zeggen dat de iPad Air hier de winnende iPad is in een directe vergelijking. De iPad mini retina gaat makkelijk tussen de 9 en 11 uur mee op een enkele lading maar de iPad Air houdt het met een vergelijkbare workflow een uurtje langer uit. Ik heb het niet wetenschappelijk getest maar in een percentage hebben we het dus weer over iets tussen de 7 en 10 procent.

Apple-iPad-naast-elkaar-2

De displays

Resolutie en PPI

Aangezien beide tablets dezelfde resolutie van 2048 x 1536 pixels hebben maar het scherm van de iPad mini retina fors kleiner is heeft deze kleine iPad een voordeel. Het aantal Pixels Per Inch (PPI) is dus groter op de iPad mini retina. En dus zou je kunnen zeggen dat alles op het scherm van de iPad mini retina scherper is. Ondanks dat deze getallen van 326 vs 264 PPI forst klinken/lezen is het verschil in praktijk (wederom) niet groot, verwaarloosbaar misschien zelfs. Bij het weergeven van teksten en plaatjes heb ik het verschil nooit opgemerkt, tijdens het spelen van een spelletje misschien een heel enkele keer. Maar nooit genoeg om juist om deze reden de iPad mini retina te verkiezen boven de iPad Air.

Apple-iPads-display-2

Kleurweergave

Een klein, maar voor sommige gebruikers belangrijk, verschil zit hem in de kleurweergave van de iPads. De range van kleuren die de iPad mini retina kan weergeven is namelijk iets nauwer dan de range van de kleuren die de iPad Air kan weergeven. In praktijk is dit voor de meeste gebruikers alleen iets dat je kan zien in een directe vergelijking maar voor echt kritische kijkers kan dit een reden zijn om (wederom) de iPad Air te prefereren over de iPad mini met retina display. Dit zouden dus vooral gebruikers zijn die professionele taken als color grading willen uitvoeren op de iPad. Een toepassing waar een groter scherm sowieso in het voordeel zou zijn. Voor meer informatie over de kleurweergave van beide schermen raadt ik je aan deze link naar Anand Lal Shimpi’s artikel te volgen.

Wat is er allemaal gelijk?

Het verschil tussen gelijk en precies gelijk is enorm klein, zeker bij deze twee iPads. Als we extreem nauwkeurig zouden kijken dan valt ieder element dat je apart kan uitlichten onder de noemer verschillend. Natuurlijk is die wens onredelijk en dus volgt hier een opsomming van elementen die ‘hetzelfde’ zijn op de iPads:

 • iOS 7
 • Werkgeheugen
 • WiFi en Bluetooth verbindingen en mogelijkheden
 • De camera’s
 • Bouwkwaliteit
 • Speakers

Ik noem speakers als laatste en ik heb getwijfeld of ik dat toch niet onder het kopje verschillen had moeten plaatsen… De plaatsing van de speakers op beide iPads is gelijk en beiden zijn niet in staat een (echt merkbaar) stereo-effect te creëren. De speakers op de iPad Air kunnen qua volume echter net iets harder. Zou ik het voor het gemak maar een verschil tussen 7 en 10 procent noemen?

ipad-cameras-2

Het belangrijkste onderdeel uit deze opsomming is eigenlijk gewoon iOS 7, deze laatste versie van Apple’s mobiele besturingsysteem is op de tablets precies hetzelfde. Je hebt toegang tot hetzelfde app-aanbod en ‘extraatjes’ zoals Siri. Natuurlijk wordt het op de iPad mini wel allemaal iets kleiner weergegeven. Maar beide iPads zijn een volledige iPad waarmee precies hetzelfde gedaan kan worden.

Apple-iOS-7-iPads-2

Het grootste verschil

Het grootste verschil is natuurlijk het schermformaat, en de daarbijbehorende afmetingen van de behuizing. Afhankelijk van hoe kritisch je bent en hoe hoog je de lat tussen “is gelijk” en “verschilt” legt is dit misschien wel het enige verschil tussen deze twee iPads. We weten al van de afmetingen, resolutie/PPI en de kleurweergave. We weten ook al dat in praktijk vooral resolutie/PPI en kleurweergave verwaarloosbaar zijn. Afmetingen en gewicht hebben echter een grotere impact. Zoals ik het zie zijn er twee belangrijke situaties waarin dit verschil belangrijk is.

Draagbaarheid

De iPad mini retina is gewoon fors kleiner en past daardoor niet alleen makkelijker in een tas maar ook (voor korte stukjes!?) in een kontzak van je broek of de binnenzak van je jas. Dit maakt het makkelijker om de iPad mini retina ‘overal’ mee naar toe te nemen. En met overal bedoel ik persoonlijk dan vooral ook situaties binnenshuis. Ik sleep opvallend veel mee tussen (thuis)kantoor, woonkamer, keuken en slaapkamer. Dat de iPad mini dan tijdelijk in mijn kontzak kan meeverhuizen is echt heel handig. Ook tijdens het kletsen/overleggen met collega’s op kantoor merk ik dat ik vaak de iPad mini meeneem, al dan niet in mijn kontzak natuurlijk. Het is gewoon een fijn apparaat om even snel een website, PDF, document of iets anders te laten zien aan iemand.

iPad-grootte-verschil

Natuurlijk past de iPad mini ook makkelijker in een tas, maar dat is waarschijnlijk een verschil dat vooral voor handtassen belangrijk is om te benoemen. Het overgrootte deel van de mannentassen zal meer dan genoeg ruimte hebben voor beide iPads. Qua gewicht zou ik me qua vervoer geen zorgen maken, beide modellen zijn zo licht dat je tas niet noemenswaardig zwaarder is.

In gebruik

In gebruik dekt natuurlijk eigenlijk alles dat je met zo’n ding doet op het moment dat het scherm aanstaat maar ik doel vooral op een paar specifieke situaties. Eén daarvan is discreet gebruik. De iPad mini is in het openbaar in mijn ogen klein genoeg om te kunnen gebruiken zonder dat je ‘reclame’ maakt voor je eigen coolness. Kijk mij eens een iPad gebruiken, respect my hipsterness. Persoonlijk vind ik dat vooral een fijn voordeel in de trein en bus.

iPad-in-gebruik-2

Maar de grotere iPad Air heeft natuurlijk ook zijn eigen voordeel als het over ‘gebruik’ gaat. Vooral toepassingen waar je iets aan het maken bent op de iPad is een groter scherm vaak welkom. Bij tekstverwerking is het landscape toetsenbord een fors stuk groter en makkelijker te gebruiken, en worden foto’s en video’s groter weergegeven als je die aan het bewerken bent. Overigens prefereer ik het duim-typen op de iPad mini retina, het is net wat makkelijker alle toetsen te raken met je duimen.

Ook voor de gebruikers die een iPad willen gaan gebruiken om lekker tv/film te gaan kijken heeft de iPad Air natuurlijk een duidelijk voordeel, een groter scherm betekent groter beeld. En de speakertjes kunnen ook nog net ietsjes luider.

Prijs

Helemaal niet onbelangrijk is natuurlijk ook het prijsverschil tussen beide modellen. De iPad mini retina begint namelijk met 90 euro minder op het prijskaartje. De nieuwe iPad mini retina is namelijk te koop vanaf 389 euro, waar de iPad Air begint op 479 euro. Dit verschil in prijs zou je kunnen vullen met een grotere opslagcapaciteit (ik zou dat persoonlijk een goed idee vinden!) of met de toevoeging van de LTE/3G mobiele internet optie. Zeker voor de prijsbewuste consument is dit een belangrijk verschil, belangrijker dan de kleine verschillen in PPI, kleurweergave, kloksnelheid van de processor of volume van de speakers.

Conclusie

Apple heeft met deze generatie iPads eigenlijk twee dezelfde tablets in een verschillend formaat uitgebracht. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er kleine verschillen, verschillen die eigenlijk geen van alleen groot genoeg zijn om één van de twee iPads de betere van de twee te noemen. Verschillen die in percentages vallen tussen de 7 en 10 procent in het voordeel van de iPad Air, terwijl de iPad mini retina 33 procent kleiner is. De eerste percentages zijn in de praktijk verwaarloosbaar maar de iPad mini retina is wel degelijk merkbaar kleiner.

Mijn advies is niet bindend maar als volgt: Koop de iPad waarvan het formaat je het meeste aanspreekt en vergeet alle andere verschillen. Beide modellen zijn 100 procent iPad en als super portable te omschrijven. Is je budget relatief krap maar wil je wel graag extra opslagruimte of mobiel internet dan is de iPad mini wat mij betreft de makkelijkste keuze.

 • Delen:
Apple iPad mini retina
iOS
Apple iPad Air
iOS

Reacties

 1. Lars
  27 november, 2013 om 16:42

  Hoezo kiezen? Anders koop je ze toch allebei, eentje voor onderweg en eentje voor op de bank ;-)

  • Sam Rijver
   27 november, 2013 om 16:43

   Hoe denk je dat het mogelijk is dat ze allebei op de foto staan ;)

   • Lars
    27 november, 2013 om 16:49

    Precies, mijn idee! De iPad Air heb ik, nu nog de Mini Retina voor Kerst ;-)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.