Review: Apple iPad Air

05 november 2013 + 10 minuten 9 Reacties
iPad-Air-review-feature

Apple is erg goed in een paar dingen en één van die dingen is het maken van iPads. Het nieuwste model dat te koop is in Nederland is de iPad Air, en hoewel het dit apparaat dunner, lichter en sneller is dan de vorige generatie(s) is het nog steeds precies wat je ervan verwacht: een iPad.

Dit maakt het natuurlijk tegelijkertijd ook een beetje saai, vooral voor tablet reviewers die iedere generatie eigenlijk hetzelfde apparaat in handen krijgen. Soms wat dunner, meestal wat sneller maar altijd gewoon een iPad. In deze review hoop ik uit te kunnen leggen waarom ik het gevoel heb dat dit de beste grote iPad tot nu toe is, maar heb ik vooral angst voor het risico dat deze review saai zal zijn om te lezen. De volledige verantwoordelijkheid wil ik daar dus niet voor nemen.

iPad Air – Specificaties

Voordat we verder gaan met de ‘echte’ tekst van deze review is het even tijd om de belangrijkste specificaties van deze iPad Air op een rijtje te zetten:

  • 9.7-inch display met een resolutie van 2048 x 1536 pixels (264 ppi)
  • Apple A7-processor met de extra M7-processor voor achtergronddata
  • Verkrijgbaar in 16GB, 32GB, 64GB en 128 GB
  • Beschikbaar met of zonder LTE (mobiele internetverbinding)
  • Bluetooth 4.0
  • Dual band WiFi a/b/g/n (MIMO)
  • Draaiend op iOS 7

Bovenstaande is allemaal verwerkt in een pakketje dat lijkt op een grote iPad mini, met afmetingen van 240 x 169.5 x 7.5 millimeter en een gewicht van 469 gram.

iPad Air – Video

In onderstaande video worden de belangrijkste punten uit deze geschreven review behandeld en laat ik de belangrijkste features en functies van de Apple iPad Air zien.

iPad Air – Hardware en design

Zoals gezegd lijkt de nieuwe iPad Air eigenlijk vooral heel erg op een grote iPad mini. Net als bij de mini heeft Apple ervoor gekozen de randen aan de lange kanten van de iPad zo dun mogelijk te maken, waardoor de iPad Air aanzienlijk smaller is geworden. De tablet is echter nog wel net zo ‘lang’ als de voorgaande generaties. Dunner is de iPad wel geworden en met een profiel van 7,5mm is dit model maar 0.3mm dikker dan Apple’s dunste iPad ooit (de iPad mini non-retina). Ook de nieuwe afronding en extra rand rondom de Air zijn bekend van het kleine broertje. De iPad Air heeft dus die ‘champfered edge’ en ronde hoeken.

De kleuren zijn echter wel deels nieuws. ‘Zwart’ is namelijk nog steeds gewoon zwart als het gaat om de voorkant van de iPad Air, maar de achterkant is nu voorzien van een soort donkere titanium tint. Apple noemt het gun metal grey, gekke Amerikanen. De witte versie is echter nog wel hetzelfde met een witte glossy voorkant en een aluminium kleurige achterkant.

Altijd hetzelfde maar niet minder indrukwekkend is de brouwkwaliteit van de iPad Air. Het mag echt geen verrassing zijn dat een Apple product goed aanvoelt maar nu we in zulke dunne en lichte territoria terecht komen groeit de verbazing toch nog een klein beetje. De iPad Air voelt stevig en solide aan. Het display heeft geen last van die golfjes wanneer je er druk op uitoefent en ook het buigen van de tablet valt buiten de mogelijkheden. Het blijft bijzonder hoe Apple het steeds weer voor elkaar krijgt pure luxe in de uitstraling van hun producten te verwerken.

Display

Het display van de iPad Air is hetzelfde display als we al kennen van de derde en vierde generatie iPad. Wie weet zijn er kleine aanpassingen gemaakt waar ik niets over gelezen heb maar in praktijk is met in ieder geval niets dat opvalt als nieuw of verbeterd. Een enorme ramp is dit natuurlijk niet want deze en voorgaande iPads staan terecht bekend om de goede kwaliteit van het display. Met een resolutie van 2048 bij 1536 pixels hebben we het hier weer over een retina scherm (je kan die pixels niet met blote oog onderscheiden vanaf een normale afstand), wat zorgt voor een indrukwekkend scherpe weergave. Ook de kijkhoeken, kleurweergave en het contrast van het display zijn gewoonweg erg goed, maar ondertussen niet meer bijzonder.

Connectiviteit

Connectiviteit is een bekend kopje bij onze reviews van Android en Windows tablets, maar bij iPads is het altijd wat lastiger om dit onderdeel ‘te vullen’. De iPad heeft geen USB-poort of microSD-kaartlezer en beperkt zich tot een enkele lightning-aansluiting en draadloze connectiviteit. Maar ook hier loopt Apple niet voorop en ondersteunt het zelfs niet eens alle mogelijkheden van hun eigen draadloze routers. Hoewel de dual-band (MIMO) WiFi a/b/g/n implementatie nieuw en goed i,s kan deze nieuwste iPad nog geen WiFi a/c aan. Bluetooth 4.0 is er natuurlijk wel maar NFC kan je wel op je buik schrijven, al is dat natuurlijk geen verrassing. Apple’s eigen iBeacons implementatie is natuurlijk de techniek waarop ze zich blijven focussen.

Camera’s

De camera’s op de iPad Air zijn gelijk aan die van de iPad 4. Misschien zijn er kleine veranderingen maar ik heb ze niet kunnen ontdekken. De camera op de achterzijde van de iPad Air is van redelijk goede kwaliteit al haalt deze het niet de kwaliteit van de camera die je op de laatste generaties iPhones vindt. Toch is deze goed bruikbaar voor snelle kiekjes, videogesprekken en om jezelf te vermaken met apps als iMovie, Pinnacle en allerlei fotobewerkingsprogramma’s. De camera aan de voorzijde is puur interessant voor een videogesprek of een snel zelfportret.

Accuduur

Hoewel de accu in de iPad Air fors kleiner is dan de accu uit de vorige generatie heeft Apple het voor elkaar gekregen de batterijduur gelijk te houden of zelfs te verlengen Dit komt vooral door de nieuwe (en kennelijk zuinige) A7-chip. Deze iPad Air gaat namelijk in mijn ervaring zo’n 12 uur mee op een enkele lading en bij normaal gebruik. Dit is – zeker als je de bedenkt dat de capaciteit van de accu zo’n 25 procent kleiner is geworden – een mooi stap vooruit in vergelijking met de 10 uur die een iPad 4 meegaat. Natuurlijk is dit geheel afhankelijk van hoe de iPad gebruikt wordt, maar zelfs de intensieve gebruiker moet er zeker een volle dag mee vooruit kunnen.

Overigens lijkt het na de eerste paar dagen gebruik wel zo te zijn dat deze nieuwe iPad een stuk langzamer oplaadt. Ik heb een paar keer met verbazing gekeken naar de indicator die na een uur nog maar 20 procent hoger stond. Of dit een blijvend probleem is weet ik nog niet, maar voor nu zou ik zeggen dat het lijkt alsof deze nieuwe iPad Air vrij langzaam oplaadt. Dit is iets dat we de komende tijd in de gaten houden.

Smart Cover

Ook de los aan te schaffen Smart Cover is vernieuwd voor de nieuwste generatie iPad. Net als de iPad Air zelf lijkt de Smart Cover op een grotere versie van de cover voor de iPad mini. Het aluminium scharnier van de oude cover is nu bedekt met polyurethaan en daar zullen redelijk veel gebruikers blij mee zijn. Krassen aan de zijkant zullen nu minder snel voorkomen. Wel is het erg jammer dat er in plaats van vier nu nog maar drie ‘ribben’ in de Smart Cover zitten en de algemene stabiliteit van de twee standposities daardoor toch wat verminderd is.

iPad Air – Software

Natuurlijk draait de iPad Air op iOS, en wel de laatste versie; iOS 7. Dit mag geen verassing zijn natuurlijk en in deze review zal ik dan ook maar weinig aandacht besteden aan de software op de iPad. Een eerste indruk van de software vind je in onze iOS 7 review.

Wel is het belangrijk te noemen dat alle functionaliteiten die je kent van andere Apple producten beschikbaar zijn op deze iPad, dus inclusief Siri. Ook is het altijd even goed om te weten dat in de App Store veel (heel veel) speciaal voor de iPad ontworpen software te downloaden is. Het app-aanbod voor iPad is wat mij betreft nog steeds één van de allerbelangrijkste unique selling points.

Met de introductie van de iPad Air heeft Apple er ook voor gekozen hun eigen apps gratis beschikbaar te maken aan kopers van nieuwe Mac en iOS producten. Zowel het iWork pakket als het iLife pakket zijn nu gratis te downloaden vanuit de App Store. Voor power users is het iWork pakket (Pages/Numbers/Keynote) niet voldoende om als volledig Office alternatief zijn werk te doen, maar voor de meeste gebruikers biedt deze gratis software meer dan genoeg mogelijkheden. In iLife zitten de apps iPhoto, Garageband en iMovie. Deze drie apps bieden voor jong en oud genoeg leuke mogelijkheden tot het maken van muziek en video’s of het bewerken van foto’s. Naast deze nieuwe gratis apps is er natuurlijk nog veel meer te vinden in iOS. Het meeste daarvan zijn standaard apps waar je hoogstwaarschijnlijk al mee bekend bent maar er zijn natuurlijk ook iets minder bekende (en beminde) apps als “Find my Friends” en iTunes U (aanrader!).

iPad Air – In gebruik

Apple heeft met de nieuwe generatie iPads twee belangrijke ‘problemen’ van voorgaande modellen opgelost. De iPad mini had als nadeel dat er geen retina scherm in zat, de nieuwe iPad mini beschikt er wel over. De grote iPad had als nadeel dat de tablet voor veel gebruikers net even te groot en te zwaar was om lang te gebruiken, en de nieuwe iPad Air i daarom een stuk slanker en lichter geworden. Wat mij betreft met succes want vanaf het eerste moment dat ik de iPad Air in gebruik nam was juist het (gebrek aan) gewicht iets dat mij opviel. Doordat de iPad Air door de dunnere randen aan weerskanten van het scherm ook smaller is geworden ligt de tablet een stuk fijner in de hand en is het typen met alleen je duimen een stuk beter te doen.

Verder blijft het gewoon een typische iPad. Alle apps die ik gebruik zijn er nog en hoewel ze sneller dan ooit opstarten en draaien is er aan de functionaliteit niets noemenswaardigs veranderd. Naast het nieuwe gewicht en formaat is er toch nog iets anders dat me erg bevalt. De accuduur is namelijk met 12 uur ronduit indrukwekkend te noemen. Helemaal als je beseft dat de capaciteit van de batterij fors minder is dan die van de vierde generatie iPad.

Prestaties

Het mag geen verassing zijn dat ik nu ga tikken dat de iPad Air snel is, heel erg snel. Sneller dan alle andere iPads die hiervoor op de markt verschenen zijn. Dit merk je in verschillende situaties, maar een van de belangrijkste is wat mij betreft het browsen op het web. We willen nog wel eens vergeten dat het renderen van (moderne) websites nog flink wat rekenkracht vergt, en de iPad Air blaast zich zonder enige moeite door dit soort opdrachten. Natuurlijk heeft deze snelheidswinst ook te maken met een overstap naar een 64-bit systeem, maar dat is informatie waar je jezelf als normale gebruiker niet al te druk over moet maken. Simpel gezegd; het is beter. Wil je per se meer over dit soort dingen weten, lees dan bijvoorbeeld wat Anandtech over deze nieuwe iPad Air (en A7 chip) te zeggen heeft.

Naast het renderen van het web is de snelheidswinst ook goed merkbaar tijdens het spelen van games, foto- en videobewerking en gewoon algemene ‘snappiness’. Toch zouden de verschillen in mijn beleving niet groot genoeg zijn om je nog hartstikke mooie iPad 4 de deur uit te doen. Maar een stap vooruit is het zeker.

De A7-chip wordt overigens vergezeld door een M7-chip, een soort companion-processor die zich vooral bezighoudt met het verwerken van data die door de verschillende sensoren in de iPad Air wordt verzorgt. Denk aan gps, de gyroscoop en de accelerometer. Deze data kan door (speciale) apps worden aangeroepen om daar weer allerlei leuke/interessante dingen mee te doen. In mijn ogen is de bruikbaarheid van deze data vooral interessant als die door een een iPhone zijn verzameld, maar goed, het kan nu dus ook via de iPad Air.

iPad Air – Conclusie

Ik twijfel er geen moment aan dat deze iPad Air de beste grote iPad is die Apple ooit op de markt heeft gebracht. De iPad Air is indrukwekkend snel maar tegelijkertijd ook dun en licht, en bovendien is de bouwkwaliteit weer dik in orde. Toch is het nog steeds gewoon een typische iPad die precies dezelfde dingen kan als andere iPads. Dat is misschien wat saai maar ook eigenlijk ook wel een beetje geruststellend. Je weet als consument eigenlijk gewoon precies wat je koopt. In vergelijking met vele andere tablets is wat mij betreft niet alleen de hardware maar ook de software (en het app-aanbod) beter, maar je betaalt er dan ook wel een premium prijs voor. De iPad Air is namelijk te koop vanaf 479 euro en wordt rap duurder zodra je meer geheugen of LTE (mobiel Internet) wilt. Voordat ik deze iPad Air de beste iPad ooit wil noemen wil ik graag met de nieuwe iPad mini retina aan de gang. Deze formfactor is mij het afgelopen jaar enorm goed bevallen en ik kijk dan ook uit naar de nieuwe, snellere en scherpere kleine iPad. Ga je echter veel ‘maken’ (typen, video- en fotobewerking, etc.) of verwacht je de iPad vooral lekker thuis op de bank te gebruiken dan die je met de iPad Air geen miskoop.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Dun en licht
  • Sneller dan ooit
  • Lange batterijduur

Minpunten
  • Geheugen niet uitbreidbaar

  • Relatief duur
  • Ietwat ‘saai’

Reacties (9)