Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Archos 80b Platinum

Geschreven door
Geplaatst op12 november 2013, 15:10 CategorieReviews

Wij waren dit jaar op IFA tijdens ons bezoek aan de stand van Archos aardig onder de indruk van het productaanbod van de Franse tabletfabrikant. Een paar van hun tablets lijken flinke stappen gemaakt te hebben en vooral de nieuwe Platinum tablets, de Gamepad 2 en de Archos 101 XS 2 vonden we erg interessant. Verschillende van deze tablets die we gezien hebben op IFA zijn ondertussen te koop en vandaag beginnen met met een review van de Archos 80b Platinum, een vreemde eend in de bijt met een 8-inch 4:3 display.

Archos 80b Platinum – Specificaties

Archos verkoopt niet veel echte high-end producten en als we de specificaties van de Archos 80b Platinum op een rij zetten zie je dat er op papier weinig reden is om enorm onder de indruk te zijn van deze tablet:

 • 8-inch beeldscherm
  • 4:3 beeldverhouding
  • 1024 x 768 pixels
 • Quadcore rockchip 1.6GHz-processor
 • 1GB werkgeheugen
 • 8GB opslaggeheugen
 • MicroUSB
 • MiniHDMI
 • MicroSD
 • Dual-band Wifi
 • Bluetooth 4.0
 • VGA webcam
 • 2MP camera aan de achterzijde

Al met al is er dus niet heel veel opvallends maar mist er ook niets aan dit lijstje dat je als kritische Android-koper graag ziet op een tablet. Vooral de uitbreidingsmogelijkheden en draadloze connectiviteit zijn goed geregeld. Het meest opvallende blijft natuurlijk dat 8-inch scherm met een 4:3 beeldverhouding wat we vooral van Apple’s iPad kennen.

Archos 80b Platinum – Video

In onderstaande video worden de belangrijkste punten uit deze geschreven review behandeld en laat ik de belangrijkste features en functies van de Archos 80b Platinum zien.

Archos 80b Platinum – Hardware en design

Archos maakt qua specificaties misschien geen high-end producten maar het is interessant om te zien dat het Franse bedrijf als één van de weinige fabrikanten wel voor luxe materialen kiest als het gaat om de behuizing van de tablet. Deze Archos 80b Platinum is namelijk een mooie combinatie van aluminium en glas en dat blijft een ander gevoel dan het plastic waar de meeste andere Android fabrikanten voor kiezen. Echt dun en licht is deze machine echter niet, want met 200 x 154 x 9.9 millimeter en een gewicht van 440 gram voelt het apparaat relatief fors aan. Een zwaargewicht zou ik het echter ook niet willen noemen.

Archos-80b-Platinum-camera

Het apparaat voelt solide aan, en hoewel er voor hetzelfde type materialen is gekozen als bijvoorbeeld een iPad (mini) is het wel duidelijk dat er minder verfijning zit in het productieproces. Niet dat je dat met goed fatsoen ook mag verwachten van een fabrikant als Archos. De Archos 80b Platinum is alleen verkrijgbaar in het ‘wit’ en dat betekent dus dat de voorkant van de tablet een witte rand heeft rondom het scherm, de achterkant beschikt over een standaard aluminium kleur.

Archos-80b-Platinum-totaal

Display

Het display is eigenlijk één van de grote bijzonderheden van deze tablet maar tegelijkertijd ook één van de grootste teleurstellingen. Het is opvallend dat Archos voor eens scherm met een 4:3 beeldverhouding heeft gekozen, iets dat we toch niet al te vaak zien op Android. Ik prefereer persoonlijk deze beeldverhouding boven die van 16:10 omdat ik denk dat browsen, lezen en zaken als e-mail een stuk beter uitkomen op dit meer ‘vierkante’ scherm. Android lijkt er in de laatste moderne versies ook steeds beter mee om te kunnen gaan en wat dat betreft zijn er maar weinig (noemenswaardige) problemen te melden.

Archos-80b-Platinum-display

De teleurstelling ligt hem vooral in de kwaliteit van het scherm. Met een resolutie van 1.024 x 768 pixels zou je in principe een bruikbaar scherm moeten kunnen maken (kijk maar naar een iPad 2 of iPad mini) maar toch heeft Archos het voor elkaar gekregen (het gebrek aan) resolutie te doen laten tegenvallen. Het scherm heeft nogal de neiging om kleine vertekeningen (moiré) te laten zien op het moment dat er een solide kleur wordt weergeven. Het is net alsof de pixels niet op een mooie gladde ondergrond liggen maar in plaatst daarvan op een stof geprint zijn. Dit is vrij storend en als je het eenmaal ziet blijf je het ook zien. Ook ligt het scherm vrij ver onder de beschermende glasplaat (die extreem gevoelig is voor vingerafdrukken) en dit resulteert weer in extra reflectie, iets dat niet goedgemaakt kan worden door de beperkte schermfelheid die mogelijk is op deze Archos 80b Platinum tablet. Over de kleurweergave en contrast is verder gelukkig weinig te klagen, kijkend naar het segment waar we dit model in kunnen plaatsen.

Connectiviteit

Qua uitbreidingsmogelijkheden zit het wel snor op de Archos 80b Platinum. Eigenlijk is erop NFC na niets dat je als Android gebruiker mist op deze tablet. Verbindingen via USB zijn mogelijk (MicroUSB, slave en host), uitbreiden van het (beperkte) 8GB opslaggeheugen kan relatief goedkoop en via de miniHDMI poort kan je verbinding leggen met een ander scherm. Er is zelfs een draadloze mogelijkheid in de vorm van WiFi Display. Ook de Dual band WiFi b/g/n verbinding is goed en de Bluetooth 4.0 verbindingen die gelegd kunnen worden maken het aanbod van verbindingsmogelijkheden compleet.

Archos-80b-Platinum-aansluitingen

Camera’s

Een VGA webcam aan de voorzijde en een 2 megapixel camera aan de achterkant van de Archos 80b Platinum moeten ervoor zorgen dat je plaatjes of bewegende beelden vast kan leggen. Ik kan er helaas helemaal niets positiefs over zeggen, want beiden camera’s hebben niet alleen een beroerde resolutie maar presteren ook nog eens ruk. Leuk voor een snel videogesprek maar meer hoef je er echt niet van te verwachten.

Archos-80b-Platinum-voorzijde

Audiokwaliteit

De Archos 80b Platinum beschikt over een enkele speaker die het geluid aan de achterkant van de tablet de wereld instuurt. Het volume kan niet heel hoog gezet worden maar binnen de mogelijkheden vindt in ieder geval geen vervorming plaats. Toch is deze speaker maar extreem beperkt inzetbaar. Nu er verbouwingen zijn in mijn kantoor kon ik zelfs met de beste wil niet eens een kort YouTube filmpje volgen. Voor een simpel spelletje dus voldoende maar ga je muziek luisteren of een filmpje kijken dan is een externe speaker of een koptelefoon absoluut aan te raden.

Accuduur

De Archos 80b Platinum presteert wel weer heel aardig als het over accuduur gaat. Op een enkele lading kan je zomaar een uurtje of 10 vooruit bij normaal gebruik en dat is gewoon prima in de middenmoot, misschien zelfs wel iets aan de hoge kant. Het blijft wat jammer dat je niet kan opladen via de microUSB-poort maar een speciale stekker daarvoor moet inzetten, dat dan weer wel. 

Archos 80b Platinum – Software

Archos heeft er (gelukkig) voor gekozen om de Archos 80b Platinum te leveren met Android 4.2.2, en nog wel een bijna stock versie ook. Dit is gewoon positief want Android is best volwassen qua design en mogelijkheden, en het is gewoon niet meer nodig dat fabrikanten tijd en moeite steken in het verbeteren van Android. Natuurlijk is dit een device dat de goedkeuring van Google draagt en dus toegang biedt tot alle standaard Google apps en diensten, zoals de Play Store en Google Now.

Archos-80b-Platinum-software

Qua apps levert Archos wel een paar extraatjes mee, zo vind je onder andere een paar Archos specifieke apps als Archos Muziek, Video en de Archos Remote (waarmee je het apparaat via een bijvoorbeeld een Android telefoon kan aansturen) maar ook wat games zoals Angry Birds en (het superleuke) World of Goo. Archos heeft zich ook laten verleiden om een anti-virus pakket mee te leveren maar aangezien World of Goo echt heel leuk is vergeven we ze dat maar. Een office (viewer!) maakt het aanbod qua apps compleet, maar natuurlijk kan je in de Google Play Store alles vinden wat je nodig hebt.

Archos 80b Platinum – In gebruik

Tijdens IFA 2013 hebben we deze tablet maar heel kort in onze handen gehad, en waren we er eerlijk gezegd best van onder de indruk. Helaas blijkt het in de praktijk toch een tegenvaller te zijn; een tablet die onder de maat presteert als het gaat om beeldkwaliteit en snelheid. Zelfs de registratie van verschillende aanrakingen op het scherm lijkt regelmatig ‘fout’ te gaan, of doet iets wat je in ieder geval niet verwachtte.

Archos-80b-Platinum-review-2

Persoonlijk blijf ik fan van schermen met een 4:3 beeldverhouding, het is gewoon fijn om wat meer ruimte in de breedte te hebben als het gaat om browsen, emailen en andere standaard toepassingen op een tablet. Het is natuurlijk wel minder ideaal als het gaat om een filmpje kijken, maar ‘gelukkig’ nodigt de gebrekkige speaker op de Archos 80b Platinum ook niet echt uit om dit te doen.

Prestaties

Deze tablet kan dan wel een quadcore-chip hebben, snel is het apparaat zeker niet. Zelfs in het scrollen van de interface of tijdens het spelen van relatief simpele games zie je soms dat er wat ‘frames gemist worden’ en merk je gewoon dat deze machine niet vooraan stond toen de snelle chips werden uitgedeeld. Voor basistaken voldoet de snelheid echter wel, maar zelfs de casual gamer doet er waarschijnlijk verstandig aan op zoek te gaan naar een iets snellere tablet. De combinatie met 1GB aan werkgeheugen is in principe voldoende om het systeem aan te sturen, ik verwacht ook niet dat het werkgeheugen de beperkende factor is in de snelheid en dicht het gebrek hieraan dus toe aan de Rockchip-processor.

Archos 80b Platinum – Conclusie

Hoe zeer we ook uitkijken naar de nieuwe versies van de Archos GamePad en 101 XS 2 tablet (met toetsenbord) moeten we toegeven dat we ons op de stand van Archos tijdens IFA 2013 misschien iets te veel hebben laten inpakken. Deze Archos 80b Platinum zorgt ervoor dat we qua verwachtingen weer wat meer met beiden benen op de grond staan.

De Archos 80b Platinum is binnenkort te koop voor zo’n 170 euro en dat is een interessante prijs, maar helaas krijg je niet heel veel waar voor je geld. De tablet presseert maar matig en heeft een scherm met de nodige gebreken. Wij denken dan ook dat het verstandiger is om te kijken naar een andere goedkope tablet, zoals Asus die aanbiedt of misschien zelfs wel gewoon even door te sparen voor een Nexus 7 (2013).

Minpunten

 • Matig scherm
 • Tegenvallende prestaties
 • T.o.v. concurrentie niet genoeg value for money

Pluspunten

 • 4:3 beeldverhouding
 • Luxe materialen
 • Goede accuduur
Tablets Magazine
Beoordeling
5.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
Archos 80b Platinum
Android Jelly Bean (4.2)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.