Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: ASUS MeMO Pad 8 en MeMO Pad 10

Geschreven door
Geplaatst op22 november 2013, 16:01 CategorieReviews

Er zijn een hele hoop tablets op de markt en het grootste deel van het aanbod is in het zogenaamde middensegment te vinden, tablets met prijskaartjes tussen de 250 en 300 euro. Ook voor minder is er genoeg te vinden maar dan hebben we het over de budgetmarkt. In deze review bekijken we twee modellen uit de middenklasse, de ASUS MeMO Pad 8 en ASUS MeMO Pad 10.

ASUS MeMO Pad – Specificaties

In onderstaande tabel zie je de belangrijkste specificaties van beide tablets naast elkaar staan. Zoals je kunt zien is er weinig bijzonders te melden over deze tablets. Het meest opvallende is misschien nog wel dat ASUS deze tablets laat draaien op een eigen processor en niet voor een bekendere (en populairdere) optie als bijvoorbeeld de Nvidia Tegra 3 heeft gekozen.

Specs MeMO Pad 10 MeMO Pad 8
Schermformaat 10.1 inch 8 inch
Afmetingen 256 x 174.6 x 10.5 mm 212.4 x 127.4 x 9.95 mm
Gewicht 522 gram 350 gram
Resolutie 1280 x 800 1280 x800
Processor RK101 quad-core 1.6 GHz RK101 quad-core 1.6 GHz
RAM 1GB 1GB
Geheugen 16GB 16 GB
MicroSD ja ja
Bluetooth ja, 3.0 ja, 3.0
Camera’s 1.2 MP webcam en 5MP camera 1.2 MP webcam en 5MP camera
Accu 5100 mAh 3950 mAh

Beide modellen zijn verkrijgbaar in het Zwart, Wit en Roze en beschikken helaas niet over GPS.

ASUS MeMO Pad – Video

In onderstaande video worden de belangrijkste punten uit deze geschreven review behandeld en laat ik de belangrijkste features en functies van de ASUS MeMO Pad 8 en MeMO Pad 10 zien.

ASUS MeMO Pad – Hardware en design

Qua design heeft ASUS typische keuzes gemaakt zonder ook maar af te wijken van wat de norm genoemd kan worden. De 10.1-inch MeMO Pad lijkt op iedere andere 10-inch tablet en heeft dus symmetrische zwarte randen rondom een scherm dat beschermd wordt door een glazen plaat en een achterkant van plastic.

De 8-inch MeMO pad heeft een design dat wat meer lijkt op een iPad mini en de Samsung Galaxy Note 8.0, met asymmetrische zwarte randen rondom het display. Natuurlijk zijn de randen langs de lange kant de dunnere van de twee en wordt ook dit display beschermd door een glazen plaat. De achterkant is ook weer van plastic. Overigens heeft de roze versie (in dit geval de 10-inch variant) een behuizing van ‘hard’ plastic dat redelijk gevoelig is voor krassen, en de zwarte versie (8-inch variant) heeft een soft-touch waardoor krassen minder snel zichtbaar zijn.

ASUS-MeMO-Pad-8-10-design-3

De 10-inch versie lijkt qua design ingezet te zijn op gebruik in landscape mode, met een webcam die aan de lange kant zit en een ASUS logo linksboven. Ook de knoppen zijn natuurlijk met het oog op dit type gebruik geplaatst. Bij de 8-inch versie is het weer andersom, duidelijk gericht op gebruik in portrait met de daarbijbehorende plaatsing van de webcam aan een korte kant, een logo onderop (waar je bij een iPad de homeknop verwacht). 

ASUS-MeMO-Pad-8-10-design

Over de kwaliteit van het design is niet veel bijzonders te melden verder. ASUS brengt niets vernieuwends in dit design maar voert het wel beter uit dan ‘ooit’. De ASUS MeMO Pad 8 en MeMO Pad 10 zitten namelijk goed en stevig in elkaar, en ondanks de keuzes voor de relatief goedkope materialen voelen de tablets redelijk premium aan.

Displays

Beide tablets hebben een resolutie van 1280 nij 800 pixels en dat is dus niet echt top of the line, maar om dat te verwachten van een middenklasser is dan ook onredelijk. Omdat de 8-inch versie een kleiner scherm heeft is dit dus het scherm met de hoogste pixeldichtheid van de twee. 188 ppi op de MeMO Pad 8 vs 149 ppi op de MeMO Pad 10.

Het scherm van de 8-inch MeMO Pad zou ik willen omschrijven als zeer decent en bruikbaar. Een hogere ppi zorgt nu eenmaal voor scherpere teksten en scherpere teksten lezen fijner weg. Kleurweergave en kijkhoeken zijn goed maar niet heel bijzonder. De gemiddelde gebruiker zal hierover weinig te klagen hebben. Beide displays liggen relatief ver onder de glasplaat en zijn dus erg gevoelig voor reflecties, iets dat niet (genoeg) gecompenseerd wordt door de relatief lage helderheid waarop de schermen ingesteld kunnen worden. Maar het valt allemaal wel binnen de range dat je mag verwachten van een middenklasse tablet.

ASUS-MeMO-Pad-display

Om toch nog even wat extra’s te zeggen over het 10-inch scherm en niet teveel aandacht te schenken aan de relatief lage ppi wil ik graag nog even zeggen dat dit scherm wel van redelijke kwaliteit is. Net als de 8-inch versie zijn de kijkhoeken goed en hoewel de kleurweergave ietsiepietsies fletser is heeft het scherm wel een kwaliteit die ik zou omschrijven als rustig en comfortabel. Solide kleurvlakken zijn dus solide en kennen niet de vertekeningen (moire) die we bijvoorbeeld wel zagen op de Toshiba Excite Pure en Archos 80b Platinum.

Beide schermen missen overigens wel weer de oleophobic coating die we zo graag zien op tabletdisplays. Vingerafdrukken hebben dus vrij baan op de glazen voorkanten van deze MeMO Pads, met als gevolg dat je of veel moet poetsen of dat je altijd met een ‘vieze’ tablet werkt.

Connectiviteit

Beide tablets beschikken over dezelfde aansluitingen, al is de plaatsing van de verschillende knoppen en poorten natuurlijk net iets anders. Maar op beide modellen kan je het geheugen relatief goedkoop uitbreiden via MicroSD, is er Wifi b/g/n voor koppeling met een netwerk, kun je middels Bluetooth 3.0 accessoires koppelen, en kan je een koptelefoon gebruiken. Verbinding met de computer gaat via een microUSB-aansluiting en natuurlijk werkt het opladen van de tablets ook via deze poort.

ASUS-MeMO-Pad-10-review-aansluitingen

Het blijft wat jammer dat deze tablet niet over Bluetooth 4.0 beschikt want dit veel zuinigere protocol zien we toch steeds vaker terug in allerlei (interessante) accessoires. Een groter gemis is echter de GPS-verbinding, al snap ik de keuze wel want de MeMO Pads zijn niet verkrijgbaar met een 3G/LTE verbinding dus de inzetbaarheid zou toch al wat beperkt zijn. Toch zullen er mensen zijn die een GPS mogelijkheid graag hadden teruggezien in deze tablets, de 8 inch versie had in dat geval best een heel aantrekkelijke vervanger van een navigatiesysteem kunnen zijn!

Speakers

De speakertjes zijn op beiden ongeveer tablets gelijk, in ieder geval qua toonweergave en volume. Voor mijn (ongetrainde) oren klinken ze in ieder geval ongeveer van dezelfde kwaliteit. Toch is de 10-inch MeMO Pad hier de ‘winnaar’ of betere versie, want door de plaatsing van de speakers aan weerszijde (wel aan achterkant) van de tablet is er toch iets van een stereo-effect te herkennen. De 8-inch MeMO Pad heeft alleen een speakergrill onderaan de tablet waardoor het een dergelijk effect uitblijft.

Camera’s

Er zit een 1.2 megapixel webcam en een 5 megapixel camera aan de achterzijde van beide modellen. Beide camera’s zijn niets bijzonders en doen het vooral slecht in minder dan optimale (licht)omstandigheden. Voor een snel Skype gesprek of een fotootje nemen van een document/visitekaartje of grappig kiekje/videootje is het allemaal best bruikbaar. Echte herinneringen kan je echter beter met iets anders proberen vast te leggen, want hoewel een herinnering in je hoofd natuurlijk het belangrijkste blijft is het best leuk als de bijbehorende foto van redelijke kwaliteit is.

ASUS-MeMO-Pad-10-review-camera

Accuduur

De MeMO Pad 10 heeft de grotere accu van de twee en dat komt waarschijnlijk doordat er meer ruimte is en er een groter scherm verlicht moet worden. Toch doen de twee tablets elkaar niet echt onder voor accuduur. Na een week met de tablets spelen kan ik zeggen dat je met een volledig opgeladen MeMO Pad tablet een – wederom lekker gemiddelde – 8 tot 10 uur voort kunt. Dit is met gemiddeld gebruikt en een helderheid die vanzelfsprekend niet compleet opengezet wordt.

ASUS MeMO Pad – Software

De ASUS MeMO Pad 8 en MeMO Pad 10 draaien op Android 4.2.2 en deze versie van Jelly Bean is wederom weer voorzien van wat aanpassingen van ASUS zelf. In de basis is echter alles gelijk en heb je dus volledige toegang tot het Android dat je gewend bent, inclusief de standaard Google apps en diensten.

Qua aanpassingen heeft ASUS ervoor gekozen het notificatie-menu weer tot één enkele dropdown samen te voegen en hun eigen ‘versie’ van de quick toggle’s erin te integreren, om zo snel toegang te hebben tot zaken als WiFi, Bluetooth en andere handigheden. Ook is er een leesmodus te vinden die de (achtergrond)kleuren van bepaalde apps automatisch aanpast voor een betere leeservaring. Aanpassingen en opties die we veelal kennen van andere ASUS tablets.

ASUS-MeMO-Pad-software

Toch is de skin wel iets anders en ik zou het zelfs omschrijven als ietwat frisser. Het is allemaal wat lichter geworden qua kleuren en qua formaat wat groter geworden. Icoontjes (inclusief de app icoontjes) zijn voorzien van een nieuw likje verf en zien er wat strakker uit, het beste te omschrijven als ‘platter’. Ook lijken alle app icoontjes iets groter weergegeven te worden dan dat de standaard is op Android maar zonder (noemenswaardige) vervormingen of problemen te veroorzaken, iets dat we bijvoorbeeld wel zagen bij een soortgelijke keuze door Lenovo op de Yoga Tablet 8.

ASUS-MeMO-Pad-software-2

ASUS levert ook de Floating Apps mee, waarmee je kleine widgets als bijvoorbeeld de calculator over een openstaande app kunt gebruiken. Daarnaast worden de standaard apps van ASUS en Google meegeleverd, waaronder diverse Google apps, MyLibrary, ASUS, Studio, SuperNote Lite, Polaris Office, en ASUS CloudStorage met 5GB gratis opslagruimte in de cloud.

ASUS MeMO Pad – In gebruik

Waar Apple met hun nieuwe generatie iPads twee dezelfde apparaten heeft met een verschillend schermformaat heeft ASUS dat nu ook. Het grootste verschil zit hem natuurlijk in Android vs iOS en het high- versus middensegment. Maar ook voor de MeMO Pads zou je kunnen zeggen dat je gewoon het model moet kopen waarvan je denkt dat het formaat je het beste zou bevallen. Voor mij persoonlijk zou dat de 8-inch versie zijn. Dit is het formaat dat mij het afgelopen jaar het meeste heeft kunne bekoren, en het scherm is ook nog eens een stukje beter in vergelijking met de 10-inch versie.

Beide tablets zijn voor de prijs heel aardig en scoren op een hoop fronten best lekker en op z’n minst gemiddeld. De bouwkwaliteit is goed, de schermen zijn redelijk tot goed en ook de accuduur is prima. Zelfs de relatief zware skin ziet er goed doordacht uit en zit zelden in de weg. Maar er is nog één element waar waar het nog niet over gehad hebben, de prestaties van de MeMO Pad tablets…

Prestaties

En aangezien we nu bij het kopje prestaties aangekomen zijn is het tijd om het grootste nadeel van deze MeMO Pad tablets te benoemen; ze zijn niet snel. De processor, welke van ASUS zelfs is, die in deze tablets zit verwerkt kan dan best vier kernen hebben en geklokt zijn op een – op papier indrukwekkende – 1.6 GHz, in praktijk vallen de prestaties toch wel tegen. Zelfs bij het scrollen en navigeren in de standaard interface zul je regelmatig een kleine vertraging tegenkomen en dat is toch best onder de maat te noemen. Android 4.2 draait op bijna alle andere tablets soepel maar hier dus net niet.

ASUS-MeMO-Pad-8-10-review-gebruik

Onbruikbaar mag je het echter ook niet noemen, je moet je er gewoon op instellen dat je hier met een middenklasse model, die qua prestaties aan de onderkant van deze range scoort, te maken hebt. Voor simpele en standaard toepassingen is de tablet dan ook prima bruikbaar. E-mail, social media en browsen mag allemaal geen enkel probleem zijn. Ook simpele spelletjes draaien goed genoeg maar zodra je intensievere shooters of spelletjes waarbij snelle handelingen enorm belangrijk zijn gaat spelen loop je tegen beperkingen aan.

Uiteindelijk kan ik op dit gebied niet anders dan een beetje teleurgesteld zijn, van ASUS had ik toch iets betere prestaties verwacht, en zeker met een eigen chip waarmee ze dus mogelijkheden tot optimalisatie te over hadden zou je zeggen dat het beter moet. Natuurlijk houdt niets ASUS tegen door te werken aan softwarematige optimalisaties die in de toekomst best nog voor verbeteringen kunnen zorgen.

ASUS MeMO Pad – Conclusie

Beide MeMO Pad tablets zijn betaalbare opties in hun eigen segment, met prijzen van 199 en 249 euro zijn ze op dit gebied erg competitief. De bouwkwaliteit en accuduur zijn dik in orde, en van onderdelen als speakers en cameraprestaties mag je nooit teveel verwachten, of een tablet nu wel of niet in het middensegment thuishoort. Qua prestaties valt het echter wel wat tegen en vooral dit punt is belangrijk om mee te nemen bij een eventuele aankoopbeslissing. Het scherm van de 8-inch MeMO Pad is de betere van de twee maar het verschil is niet groot genoeg om als absolute winnaar uit de vergelijking te rollen. Kies de MeMO Pad die qua formaat bij je past, maar weet dat ze niet heel snel zijn. Maar wel lekker betaalbaar.

Belangrijkste verschillen:

 • De MeMO Pad 8 heeft het betere scherm
 • De MeMO Pad 10 heeft een beter geluid
 • De MeMO Pad 8 is gericht op portrait gebruik
 • De MeMO Pad 10 is ingericht voor landscape gebruik

Minpunten

 • Geen indrukwekkende prestaties
 • Geen GPS
 • Extreem gevoelig voor vingerafdrukken

Pluspunten

 • Betaalbaar
 • Goede accuduur
 • Goede bouwkwaliteit
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
ASUS MeMO Pad 8
Android Jelly Bean (4.2)
ASUS MeMO Pad 10
Android Jelly Bean (4.2)

Reacties

 1. H van Luinen
  19 juni, 2014 om 22:01

  Waar kanik een boek bestellen voor een gebruiks aanwijzing voor een asus memopad 10

 2. joep
  16 mei, 2016 om 10:28

  22 april asus zenpad 8.0 gekocht bij cd romland. Na een week terug gebracht touch screen reageerde niet en moest hard indrukken. Nieuwe tablet gekregen en na een week de oude in gaan leveren en de nieuwe ontvangen. Na twee dagen was het probleem met de nieuwe verergerd. Touch screen werkte niet en de accu laadde niet op pas na twee dagen wachten en was dan binnen drie uur weer leeg. Nu ga ik de asus terug brengen en kon ik mijn geld terug krijgen maar heb gekozen voor de Samsung galaxy 8.0. Prima service en info bij dat CD ROMLAND

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.