Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Lenovo Yoga Tablet 10

Geschreven door
Geplaatst op30 november 2013, 16:20 CategorieReviews

Twee weken terug hebben we uitgebreid gekeken naar de nieuwe 8-inch Lenovo Yoga Tablet 8, een tablet die zowel grote pluspunten als grote minpunten had. Lenovo brengt echter ook een grotere versie naar Nederland. In deze review kijken we naar de 10.1-inch Lenovo Yoga Tablet 10. Dit model beschikt over nagenoeg dezelfde specificaties en hetzelfde design, maar is dus voorzien van een iets groter scherm.

Lenovo Yoga Tablet 10 – Specificaties

Zoals gezegd is er qua specificaties afgezien van de grootte van het display nauwelijks een verschil tussen de Lenovo Yoga Tablet 8 en Yoga Tablet 10 te ontdekken. Beide tablets beschikken over een ips lcd display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels, een MediaTek MT8125 quadcore-processor met een kloksnelheid van 1.2GHz, 1GB aan werkgeheugen en een opslaggeheugen van 16GB dat uitgebreid kan worden middels een microSD-kaart. 

Ook het 10.1-inch model is voorzien van een 5 megapixel camera voor foto’s en video’s, een webcam aan de voorzijde, Bluetooth 4.0, een microUSB-poort met de mogelijkheid om een smartphone op te laden, een koptelefoonaansluiting, en stereospeakers met Dolby Audio-weergave. De batterij van de 10.1-inch-versie is met 9.000mAh echter een stuk groter, wat logisch is gezien het grotere display. Daarbij kan overigens het 10.1-inch model voorzien worden van een Bluetooth keyboard, welke we helaas niet hebben kunnen testen. Een overzicht van alle specificaties en features vind je op de productpagina van de Lenovo Yoga Tablet 10.

Lenovo Yoga Tablet 10 – Video

Normaal gesproken maken we van elke tablet een uitgebreide videoreview maar voor dit model verwijs ik je graag naar onze video van de Lenovo Yoga Tablet 8. De tablets komen op zoveel punten overeen, zelfs qua prestaties en gebruik, dat je het meeste uit deze video kunt halen. De bedoeling was eigenlijk ook om beide tablets in één review te pakken maar helaas is dat zoals je ziet niet gelukt.

Lenovo Yoga Tablet 10 – Hardware en design

Het design is één van de unieke features van de Lenovo Yoga Tablet 10. Net als zijn kleinere broer beschikt de tablet over een wat vreemde vorm met een ‘dikke’ cilinder aan één van de lange zijden. Deze cilinder heeft diverse functies. Zo zitten hier de belangrijkste onderdelen, waaronder de grote accu en de uitklapbare standaard, in verwerkt. Dit heeft weer als voordeel dat het zwaartepunt bij het in de hand houden van de tablet dichterbij de handpalm ligt.

Lenovo-Yoga-Tablet-10-review-design

Of je het mooi vindt is een kwestie van smaak maar het design van de Yoga Tablet 10 is goed doordacht en biedt je als gebruiker diverse mogelijkheden en voordelen. Ten eerste is het in één hand houden van de tablet (in portrait-modus, Hold-modus genoemd door Lenovo) comfortabel omdat, zoals eerder gezegd, het zwaartepunt dichterbij je handpalm ligt. Door de cilinder die in je hand ligt is het alsof je een ‘opgevouwen’ magazine vasthoudt en kun je comfortabel lang met de tablet in één hand werken. Wel moet hierbij gezegd worden dat de Yoga Tablet 10 een 10.1-inch model is en een stuk zwaarder is dan zijn kleinere broer. Hierdoor is het vasthouden in landscape-modus toch wat comfortabeler, ook omdat het zwaartepunt wederom dichterbij je handpalm ligt en de ietwat schuin aflopende zijden van de cilinder comfortabel in je hand passen.

Lenovo-Yoga-Tablet-10-review-standaard

Het design biedt niet alleen voordelen voor het vasthouden van de tablet, bijvoorbeeld of de bank of terwijl je door het huis loopt. In de achterzijde van de tablet, deels in de cilinder, zit namelijk een uitklapbare standaard verwerkt. Deze is uit de klappen door aan de ronding te draaien. Het uitklappen gaat iets stroever dan bij het kleinere 8-inch model wat op zich niet onlogisch is. De standaard heeft namelijk, wanneer uitgeklapt, meer weerstand nodig om een groter display rechtop te houden. Toch gaat het uitklappen van de standaard vrij eenvoudig, zonder dat je je nagels erachter moet zien te krijgen.

Lenovo-Yoga-Tablet-10-totaal-design

De standaard biedt twee posities waarin de tablet (in landscape-modus) gezet kan worden. Ten eerste kan de tablet nagenoeg rechtop gezet worden, wat ideaal is voor het kijken van een filmpje of het voeren een videogesprek. In deze positie is het bedienen van het scherm echter minder ideaal omdat je bij te hard drukken de tablet achterover drukt of om laat vallen. Een simpele tap of swipe-beweging is echter prima te doen, zonder steeds de standaard te moeten verstellen. Deze positie (de Stand-modus) is dan ook echt bedoeld voor het consumeren van media.

Lenovo-Yoga-Tablet-10-modi-1

Je kunt de tablet ook nagenoeg plat op tafel of een bureau leggen, in de zogenaamde Tilt-modus. Je kunt hiervoor de standaard uitklappen waardoor de tablet in een hoek ligt welke ideaal is voor het tikken van teksten, het surfen of het web of het snel bekijken van een video. Wil je een iets minder steile hoek dan kun je de standaard inklappen, alleen de cilinder zorgt dan nog voor een lichte hoek. Ikzelf heb vooral deze posities vaak gebruikt, terwijl ik aan het werk was aan een bureau en op de tablet neerkeek. 

test1

Zoals gezegd is het belangrijkste verschil tussen de Yoga Tablet 10 en Yoga Tablet 8 het formaat van het scherm. Dit brengt ook met zich mee dat de afmetingen wat groter zijn, 261 x 180 x (3,0-8,1) mm, en dat de tablet met 605 gram een stuk zwaarder is. Het mag duidelijk zijn dat de 8-inch versie de meest geschikte variant is voor diegenen die op zoek zij naar een mobiel apparaat en vaak de tablet in één hand wensen te gebruiken. De 10.1-inch versie is met name ideaal voor diegenen die de Stand- en Tilt-modus vaak gebruiken, en het grotere display biedt een betere ervaring voor het spelen van games of het kijken van films. Overigens is de bouwkwaliteit van de Yoga Tablet 10, net als zijn kleinere broer, dik in orde. Lenovo heeft gekozen voor materialen van goede kwaliteit en het geheel is netjes afgewerkt.

Display

Beide tablets beschikken over een ips lcd display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels en aangezien we over het display van de 8-inch versie niet bijzonder positief waren zou je zeggen dat het display van de 10.1-inch versie nog minder is. Je hebt namelijk dezelfde resolutie op een groter schermoppervlak en dus minder pixels per inch. Hoewel dit waar is en je dit bij goed kijken kunt zien, is het display niet echt slechter te noemen. Beide schermen hebben last van het soms wazig weergeven van teksten of afbeeldingen en laten qua zwartwaarden en grijstinten te wensen over, maar de kleurweergave is redelijk te noemen, met natuurlijke kleuren en een dynamisch plaatje. Hoewel 1.280 bij 800 pixels voor een 10.1-inch tablet inmiddels toch wel ‘achterhaald’ genoemd kan worden is het voor de gemiddelde consument prima bruikbaar, mits je geen hoge verwachtingen hebt.

Lenovo-Yoga-Tablet-10-gebruik

Ook over de kijkhoeken van het display valt weinig te klagen. De tablet geeft vanuit de meeste hoeken een prima plaatje weer. De helderheid kan niet bijzonder hoog maar voor gebruik binnenshuis zul je hiervan geen nadelen ondervinden. Ga je echter veel naar buiten en heb je te maken met invallend zonlicht dan wordt het al snel wat lastiger om comfortabel te werken. Al met al dus weer een weinig bijzonder display dat echter bij normaal gebruik prima voldoet. 

Connectiviteit

De Lenovo Yoga Tablet 10 beschikt over nagenoeg alles dat je van een Android tablet mag verwachten. Zo is er een microUSB-poort waarmee de tablet opgeladen kan worden en gekoppeld kan worden met een pc, én deze poort kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een smartphone op te laden. Daarnaast is er een microSD-kaartlezer verwerkt achter de uitklapbare standaard en hoewel deze niet optimaal te bereiken is door de lastige hoek, biedt deze je wel de mogelijkheid het geheugen van 16GB uit te breiden. Draadloze communicatie vindt plaats middels wifi of Bluetooth, en daarnaast is er locatiebepaling middels gps.

Lenovo-Yoga-Tablet-10-aansluitingen

Camera’s

De Yoga Tablet 10 beschikt over een 1.6 megapixel camera aan de voorzijde en een 5 megapixel camera aan de achterzijde. De kwaliteit van deze camera’s is, puur kijkend naar datgene andere tablets bieden, gemiddeld. De camera aan de voorzijde heeft heel wat licht nodig om een fatsoenlijk videogesprek te kunnen voeren en de camera aan de achterzijde laat bij het maken van video’s wat steken vallen. Zo heb je soms te maken met framedrops en worden snelle bewegingen haperend weergegeven. Voor een simpele foto is het echter meer dan voldoende en krijg je dynamische kleuren en voldoende detail.

Lenovo-Yoga-Tablet-10-camera

Ook voor het 10.1-inch model geldt dat het opvallend is waar de camera aan de voorzijde geplaatst is. Lenovo heeft er namelijk voor gekozen deze camera op de korte zijde te plaatsen, de zijde die je alleen maar boven het scherm hebt wanneer je de tablet in portrait-modus vasthoudt. Het voeren van videogesprekken is echter veel comfortabeler in de Stand-modus maar dan zit de camera links van het display. Dit zorgt ervoor dat je niet in de camera lijkt te kijken. De camera aan de achterzijde is in de cilinder verwerkt en in de posities waarbij de standaard gebruikt wordt dus niet echt bruikbaar. Je moet eerst de tablet oppakken en omdraaien voordat je hiermee aan de slag kunt. 

Audiokwaliteit

Het wordt wellicht eentonig maar ook wat betreft de audiokwaliteit komen beide Yoga Tablets overeen. Beide modellen beschikken over stereospeakers die ver genoeg uit elkaar zitten om een stereo-effect te creëren, bieden voldoende volume voor het vullen van een kleine kamer, en wijzen naar de gebruiker toe wat de audiokwaliteit absoluut ten goede komt. Daarbij is de tablet voorzien van Dolby Audio-weergave, welke je middels een meegeleverde applicatie kunt afstellen aan de hand van de content die je bekijkt. Ook kun je zelf met de equalizer aan de slag voor een optimale weergave. De audiokwaliteit is één van de grote pluspunten van de Yoga Tablet 10, met voldoende lage tonen, heldere weergave van dialogen en een overtuigend ruimtelijke weergave. Voor zowel een muziekje tussendoor als het kijken van een film dus absoluut bruikbaar. 

Lenovo-Yoga-Tablet-10-audio2

Accuduur

Hoewel de Yoga Tablet 10 over een flink grotere accu beschikt zorgt dit niet voor een langere batterijduur. De accu moet immers een groter display voorzien van genoeg energie. Toch mag dit absoluut geen minpunt genoemd worden want ook dit model gaat extreem lang mee op één enkele lading. Bij normaal gebruik, in mijn geval een aantal keer per dag een half uur of een uurtje, hoeft de tablet maar eens in de drie of vier dagen aan de lader. Bij gemiddeld gebruik en met de helderheid van het scherm op 50 procent kom je zeker tot 14-16 aan gebruik, wat een indrukwekkende prestatie is.

Lenovo Yoga Tablet 10 – Software

De Lenovo Yoga Tablet 10 draait op Android 4.2.2 Jelly Bean met daar overheen een schil die door Lenovo zelf ontwikkeld is. Ook wordt er een groot aantal applicaties meegeleverd, waarvan we er een aantal als crapware mogen omschrijven. Zo wordt er een trial van een virusscanner die voor ongewenste notificaties zorgt, én wordt er een eigen (trage) versie van een browser gebruikt die ik meteen zou omruilen voor bijvoorbeeld Google Chrome. Gelukkig is er toegang tot de Google Play Store voor het downloaden van de applicaties die jij graag op je tablet hebt staan, en kun je veel van de apps die Lenovo meelevert verwijderen.

software-nieuw1

Hoewel de tablet draait op Android 4.2.2 Jelly Bean en je dus toegang tot Google Now krijgt, ontbreekt één belangrijke feature van deze Android-versie. Het is namelijk niet mogelijk om verschillende gebruikersaccounts aan te maken. Helaas heeft de fabrikant ervoor gekozen de mogelijkheid om deze gebruikersaccounts aan te maken uit te schakelen, een beslissing die lastig te begrijpen is aangezien dit juist één van de meest interessante functies is. 

De tablet draait dus op een recente versie van Android en biedt toegang tot de Google Play Store. Je zou zeggen dat er dus qua software afgezien van de gebruikersaccounts weinig te klagen is. Helaas heeft Lenovo er voor gekozen om een eigen skin te ontwikkelen die vrijwel direct bij het opstarten van de tablet frustreert. Deze skin komt overeen met de skin op de Lenovo Yoga Tablet 8 en hieronder vind je de belangrijkste punten.

Het belangrijkste gemist binnen de skin van Lenovo is de app-drawer, het overzicht waarin al je geïnstalleerde applicatie te vinden zijn. Lenovo heeft ervoor gekozen dit compleet weg te laten waardoor al je apps op de homescreens staan. Dit zorgt voor een onoverzichtelijke weergave, zeker wanneer je nogal wat apps geïnstalleerd hebt. Wanneer je een app van je homescreens verwijdert wordt deze ook van de tablet verwijderd. Voor diegenen die Android gewend zijn is dit absoluut geen pluspunt. In de review van de Yoga Tablet 8 gaf ik nog aan dat Lenovo blauwe vierkantjes om alle icons plaatste maar na een week gebruik ben ik erachter gekomen dat je dit middels de optie ‘Theme’ in het extra instellingenmenu (zie hieronder) kunt aanpassen. Het is lastig te vinden maar gelukkig is dit aan te passen want het ziet er niet uit en maakt je homescreens alleen maar drukker.

software-nieuw4

Daarnaast worden de namen van apps die niet compleet onder een icon passen afgekapt waardoor je namen als ‘Gesproken Z’ en File Brows’ krijgt, én zijn de icons licht uitvergroot. Waarom hiervoor gekozen is, is een raadsel. Als Lenovo zich aan het iets kleinere lettertype van Android en de standaard icon-grootte gehouden had was het probleem een stuk minder groot. Lenovo heeft daarbij een eigen draai gegeven aan de menu’s waardoor het navigeren binnen Android nogal wennen is. Vanuit het homescreen kun je rechtsonder een instellingen icon aantikken en kom je ineens in een nieuw menu dat je toegang geeft tot onder meer het inrichten van je homescreens met widgets, het selecteren van verschillende thema’s voor de homescreens (waar ik dus nu pas enigszins het verschil tussen ontdekt heb), en wat extra opties van Lenovo voor onder meer een ‘desktop back-up’. Hoewel je hier nog best aan kunt wennen is het ontzettend slordig dat, ondanks dat het systeem in het Nederlands staat, al deze opties in het engels weergegeven worden. Helaas ontbreekt het ook aan een simpele uitleg waarvoor sommige functies exact dienen, waaronder de ‘Schema aan/uit’ optie in de instellingen. Een handleiding ontbreekt en de demovideo die op het homescreen van mijn tablet stond kon niet afgespeeld worden omdat het bestand ontbrak. Ja, er is een Featured Guide-app die uitleg geeft over de standaardfuncties, maar ook deze is weer in het engels en bevat alleen de echte basisfuncties.

software-nieuw5

Ook op de Lenovo Yoga Tablet 10 wordt een zogenaamde Smart Side Bar meegeleverd die je vanuit de instellingen kunt activeren. De Smart Side Bar is een contextueel menu dat verschijnt wanneer je de tablet in één van de modi gebruikt; Stand-modus, Hold-modus en Tilt-modus. Aan de hand van de modus worden dan veelgebruikte of interessante apps getoond. Zo krijg je bijvoorbeeld in de Hold-modus de e-reader applicatie voorgeschoteld. Hoewel dit menu handig kan zijn wanneer je in de verschillende modi ook verschillende apps gebruikt weet ook dit model de Tilt-modus niet te herkennen. Alleen de Stand- en Hold-modus worden juist gezien.

Lenovo Yoga Tablet 10 – In gebruik

Over het gebruik kan ik vrij kort zijn en beperk ik me tot het verschil met de Yoga Tablet 8. Zoals bij het design al aangegeven is de 10.1-inch variant met name interessant voor diegenen die hun tablet vaak op vaste plekken gebruiken, bijvoorbeeld achter het bureau of op de bank. Het is de minder mobiele tablet van de twee maar wel de meest ideale tablet voor het spelen van een game of het kijken van een film op groter scherm, ondanks dat wat lagere pixeldichtheid. De 8-inch versie is ideaal voor wanneer je de tablet vaak in één hand gebruikt, bijvoorbeeld voor wat browsen of het lezen van een boek. 

Het design van de Yoga Tablet 10 heeft Lenovo ook weer prima voor elkaar. De tablet is in elke modus prima te gebruiken en de standaard is, in tegenstelling tot wat in andere reviews beschreven wordt, eenvoudig uit te klappen. Ook zorgt deze ervoor dat de tablet redelijk stevig staat maar is de Stand-modus niet echt bedoeld voor wanneer je actief op het scherm werkt. Deze modus is voor het bekijken van films of andere media. De Tilt-modus is wat mij betreft de meest ideale modus voor het tikken van teksten of wat browsen.

Lenovo-Yoga-Tablet-10-gebruik-2

Ook de batterijduur is wederom één van de grote pluspunten en het verschil tussen de Yoga Tablet 8 en Yoga Tablet 10 is op dit gebied te verwaarlozen. Beide tablets gaan een stuk langer mee dan de gemiddelde Android tablet. Helaas kunnen we over de software niet zo positief zijn. Zowel op het 8-inch als het 10-inch model heeft Lenovo er een ‘zooitje’ van gemaakt. De beginnende (Android) tabletgebruiker zal het wellicht niet direct opvallen of zich meteen irriteren, al is de engelse tekst natuurlijk direct opvallend, maar het is jammer omdat het allemaal nogal onnodig is en veel gebruikers hiervoor zullen passen.

Prestaties

Over de prestaties hebben we het nog niet gehad, maar ook hier kunnen we vrij kort zijn. Op het gebied van de prestaties zijn beide tablets namelijk exact hetzelfde. Beide modellen beschikken over een quadcore-processor van MediaTek en 1GB aan werkgeheugen maar een bijzonder goede indruk laten ze niet achter. Het opstarten van apps duurt wat langer dan bij tablets met betere specs in deze prijsklasse, bij de grafisch intensieve games kun je al snel wat frame drops of haperingen tegenkomen, en websites met veel afbeeldingen en andere grafische elementen worden langzaam gerenderd. Afgezien van dat is de navigatie binnen Android redelijk soepel en vloeiend, en kun je de meeste applicaties zonder noemenswaardige problemen gebruiken. Net als zijn kleinere broer is de Yoga Tablet 10 geen tablet voor de echte gamers maar voor de gemiddelde gebruiker biedt het apparaat acceptabele prestaties.

Lenovo Yoga Tablet 10 – Conclusie

Alles bij elkaar genomen moet ik zeggen dat er afgezien van het formaat van het display weinig verschillen tussen de Yoga Tablet 8 en Yoga Tablet 10 te ontdekken zijn. Beide modellen hebben veel van dezelfde grote pluspunten en minpunten. Zo is de software, waar Lenovo echt van af had moeten blijven, het grootste minpunt, en laten de prestaties te wensen over. Het design is echter prima in orde, met een aantal zeer handige en comfortabel te gebruiken modi en een goede bouwkwaliteit. Ook de batterijduur is een groot pluspunt van de tablet.

Voor een prijs van 299 euro krijg je dus een tablet met belangrijke voordelen en belangrijke nadelen. Wanneer je kunt leven met een resolutie die aan de lage kant is, software die niet datgene biedt wat je van Android mag verwachten en prestaties die niet ideaal zijn voor grafisch intensieve toepassingen, dan is de Yoga Tablet 10 een optie. Gemiddeld komt de Yoga Tablet 10, net als zijn kleinere broer, op een kleine voldoende uit en is een leuke tablet voor iemand die veel waarde hecht aan een lange batterijduur en het grote voordeel van het design ziet.

Minpunten

 • Geen mogelijkheid voor gebruikersaccounts
 • Tegenvallende prestaties
 • Slechte en buggy software-skin

Pluspunten

 • Comfortabel design
 • Goede bouwkwaliteit
 • Extreem lange accuduur
Tablets Magazine
Beoordeling
6.510Martijn Chelproduct
 • Delen:
Lenovo Yoga Tablet 10
Android Jelly Bean (4.2)
Lenovo Yoga Tablet 8
Android Jelly Bean (4.2)

Reacties

 1. Antoon
  13 april, 2014 om 16:28

  U schrijft “Beide modellen beschikken over een quadcore-processor van MediaTek en 1GB aan werkgeheugen maar een bijzonder goede indruk laten ze niet achter. Het opstarten van apps duurt wat langer dan bij tablets met betere specs in deze prijsklasse.”

  Ik wilde deze kopen maar door het bovenstaande commentaar zie ik er vanaf.
  Ben toch zeer benieuwd welke tablet dan betere specs hebben voor deze prijs.

 2. Rudy
  28 april, 2014 om 13:38

  Ik heb deze tablet al enkele maanden in mijn bezit en vind hem super! Qua prijs/kwaliteit is dit een geweldige keuze geweest. Betreft het “trager” opstarten van apps (zoals vermeld in de review) heb ik daarvan nog niets gemerkt en zal dan misschien wel over 10den van een seconde gaan. Ik vind ook het beeldkwaliteit zeker goed en geef ik gerust 8/10. De meegeleverde launcher is inderdaad moeders mooiste niet en ik gebruik de “Nova-launcher” en er is keuze genoeg voor anderen op de market. Ik gebruik hem niet voor games ,dus daar heb ik geen ervaring mee. Voor het standaard gebruik en het bekijken van films of beluisteren van muziek valt deze tablet zeer goed mee : score 8/10. Ik geef vooral 10/10 voor de design en de batterij-duur. In het geheel krijgt deze 10’tablet van mij een 9/10. Zeer tevreden gebruiker.

 3. Rake
  16 juni, 2014 om 8:56

  Ook tevreden van deze Yoga tablet 10 die ik via Amazon.de heb besteld voor 198 euro..
  Wel heb ik het een en ander veranderd:
  – De launcher is aangepast zodat ik de gebruiksvriendelijkheid geniet van een iPad.
  – De snelheid van animatie is nu ook versnelt (optie voor ontwikkelaars)
  – Softkeys heb ik verwijderd, zo geniet ik van een volledige scherm
  – Multigestures en andere gestures toegevoegd zodat ik dezelfde functies heb als bij een iPad.
  – Zelfs de lockscreen is aangepast naar die van IOS 7

  Hier een voorbeeld dat ik hebbgevonden op het internet:

  http://cloud.addictivetips.com/wp-content/uploads/2013/09/Espier-Launcher-iOS7-1.jpg

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.