Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Lenovo Yoga Tablet 8

Geschreven door
Geplaatst op17 november 2013, 13:33 CategorieReviews

Lenovo heeft dit jaar al heel wat tablets, hybride modellen en convertibles gelanceerd maar onlangs bracht het bedrijf twee unieke tablets op de markt; de Lenovo Yoga Tablet 8 en en Lenovo Yoga Tablet 10. Beide tablets draaien op Android en zijn voorzien van een opvallend design. In deze review kijken we naar het 8-inch model, de Lenovo Yoga Tablet 8.

Lenovo Yoga Tablet 8 – Specificaties

Als we puur naar de specificaties kijken dan is de Lenovo Yoga Tablet 8 op papier weinig bijzonders, afgezien van de grote 6.000mAh batterij. De tablet is namelijk voorzien van een 8-inch ips lcd display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels, draait op een MediaTek MT8125 quadcore-processor met een kloksnelheid van 1.2GHz, en beschikt over 1GB aan werkgeheugen en 16GB aan opslaggeheugen. Dit opslaggeheugen kan echter wel uitgebreid worden middels een microSD-kaart. 

De tablet is voorzien van een webcam aan de voorzijde, een 5 megapixel camera aan de achterzijde, een koptelefoonaansluiting, een microUSB-poort en stereospeakers aan de voorzijde met Dolby Audio-weergave. Dit zijn geen bijzondere specificaties maar het draait dan ook allemaal om het design in combinatie met een lange batterijduur. Een overzicht van alle specificaties en features vind je op de productpagina van de Lenovo Yoga Tablet 8.

Lenovo Yoga Tablet 8 – Video

In onderstaande video worden de belangrijkste punten uit deze geschreven review behandeld en laat ik de belangrijkste features en functies van de Lenovo Yoga Tablet 8 zien.

Lenovo Yoga Tablet 8 – Hardware en design

Zoals gezegd is het design één van de belangrijkste features van de Yoga Tablet. Lenovo heeft het toestel namelijk voorzien van een ‘opgevouwen magazine design’ dat we een tijdje terug ook bij de Sony Xperia Tablet S terugzagen. De onderzijde (met het logo als referentie) is een stuk dikker door de toevoeging van een cilinder-vorm. In deze cilinder bevindt zich onder meer de batterij en aan weerszijden bevinden zich de aan/uit-knop en koptelefoonaansluiting.

Lenovo-Yoga-Tablet-8-zijkant-2

Niet alleen is biedt cilinder ruimte voor een grotere accu, waar ik later op terugkom, ook heeft deze een functie voor het positioneren en het vasthouden van de tablet. Ten eerste is de tablet in portrait-modus (verticaal) eenvoudiger vast te houden omdat je door de cilinder ook daadwerkelijk iets hebt om stevig in je hand te houden. Het zwaartepunt licht ook dichterbij je handpalm waardoor langdurig in één hand vasthouden geen enkel probleem is. Het in landscape-modus (horizontaal) vasthouden van de tablet is ook iets comfortabeler dan bij een rechthoekige tablet omdat het zwaartepunt wederom dichterbij je handpalm ligt en de ietwat schuin aflopende zijden van de cilinder comfortabel in je hand passen.

Naast een comfortabele houvast moet de Lenovo Yoga Tablet 8 ook ideaal zijn voor op tafel of een bureau. Aan de achterzijde van de tablet zit namelijk een standaard verwerkt die uitgeklapt kan worden middels een mechanisme dat in de cilinder is verwerkt. Dit uitklappen gaat vrij eenvoudig door aan de bolling aan de onderzijde te draaien. Zonder veel moeite draait de standaard open. Vervolgens kan de tablet in in elke gewenste hoek gezet worden door de standaard verder open of dicht te klappen. Wanneer je het touchscreen veel gebruikt is deze modus echter niet interessant want bij een stevige ‘tap’ op het scherm zakt de tablet naar achteren doordat de standaard inklapt, of valt de tablet zelfs om. Deze (Stand-)modus is dan ook met name bedoeld voor het kijken van een film of het voeren een videogesprek.

Lenovo-Yoga-Tablet-8-back

Wanneer je het touchscreen wilt gebruiken kun je de tablet platleggen en wederom middels de standaard in een hoek zetten, Lenovo noemt het de Tilt-modus. Helemaal plat gelegd betekent dat de tablet alsnog in een lichte hoek staat maar juist deze hoek maakt comfortabel tikken van bijvoorbeeld een e-mail mogelijk. Wil je toch een iets steilere hoek, bijvoorbeeld wanneer je aan een bureau werkt en neerkijkt op de tablet, dan kun je de standaard helemaal uitklappen en ‘plat’ op het bureau leggen. Deze positie is ideaal wanneer je even snel wat wilt opzoeken, door je bestanden wilt bladeren of simpelweg een video wilt kijken. Ook typen in deze positie is geen probleem want de tablet staat behoorlijk stevig. 

Over het algemeen gezien is de Lenovo Yoga Tablet 8 met een gewicht van 401 gram en een afmeting van 213 mm x 144 mm x (3,0-7,3) mm prima in de hand te houden. Het gewicht is laag genoeg om, samen met de comfortabele grip, langdurig gebruik met één hand mogelijk te maken en de verschillende modi (posities) hebben absoluut een toegevoegde waarde, mits je ze gebruikt in de situatie waar ze voor bedoeld zijn. Ook met de bouwkwaliteit zit het redelijk goed. De tablet is gemaakt van aluminium en polycarbonaat, en het geheel is netjes afgewerkt.

Display

Het display van de Yoga Tablet 8 is op papier een display dat we op veel tablets in deze prijsklasse terugzien; een 8-inch ips lcd display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels. Niets om heel enthousiast over te worden en ook in de praktijk blijkt dat het display niet één van de redenen is om voor dit model te gaan. Hoewel het display op geen enkel punt echt slecht is, laat het de tablet ook niet boven de concurrentie uitspringen.

De kleurweergave van het display is redelijk, met levendige kleuren en een dynamisch plaatje, maar sommige content wordt wat wazig en korrelig weergegeven. Bij het bekijken van verschillende websites kwamen en foto’s wat ‘blurry’ over maar over het het algemeen doet het display weinig af aan de browse-ervaring. Het bekijken van een film valt op dat de zwartwaarden niet optimaal zijn, en zwart dus vaak grijzig weergegeven wordt en in schaduwgebieden details lastig te onderscheiden zijn. 

Lenovo-Yoga-Tablet-8-gebruik-reader

De kijkhoeken van de Yoga Tablet 8 zijn redelijk goed te noemen, pas wanneer je echt schuin op het display kijkt verlies je aan contrast en helderheid. De helderheid is voldoende om binnenshuis comfortabel te kunnen werken, maar in direct zonlicht of feller verlichte omgevingen haalt de tablet het niet bij betere modellen als bijvoorbeeld de Nexus 7 (eerste en tweede generatie). Over de resolutie valt in principe weinig te klagen aangezien veel 7-inch en 8-inch modellen van een 1.280 bij 800 pixels resolutie beschikken. Echter komen er ook steeds meer tablets in deze prijsklasse die over een hoger resolutie display beschikken, waaronder de nieuwe Google Nexus 7 (2013) en de Amazon Kindle Fire tablets. 

Connectiviteit

De Lenovo Yoga Tablet beschikt over nagenoeg alles dat je van een Android tablet mag verwachten. Zo is er een microUSB-poort waarmee de tablet opgeladen kan worden en gekoppeld kan worden met een pc, én deze poort kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een smartphone op te laden. Daarnaast is er een microSD-kaartlezer verwerkt achter de uitklapbare standaard en hoewel deze niet optimaal te bereiken is door de lastige hoek, biedt deze je wel de mogelijkheid het geheugen van 16GB uit te breiden. Draadloze communicatie vindt plaats middels wifi of Bluetooth, en daarnaast is er locatiebepaling middels gps.

Lenovo-Yoga-Tablet-8-zijkant

Camera’s

De Yoga Tablet beschikt over een 1.6 megapixel camera aan de voorzijde en een 5 megapixel camera aan de achterzijde. De kwaliteit van deze camera’s is, puur kijkend naar datgene andere tablets bieden, gemiddeld. De camera aan de voorzijde heeft heel wat licht nodig om een fatsoenlijk videogesprek te kunnen voeren en de camera aan de achterzijde laat bij het maken van video’s wat steken vallen. Zo heb je soms te maken met framedrops en worden snelle bewegingen haperend weergegeven. Voor een simpele foto is het echter meer dan voldoende en krijg je dynamische kleuren en voldoende detail.

Lenovo-Yoga-Tablet-8-camera

Opvallender is de positionering van de camera aan de voorzijde. Deze zit namelijk in de portrait-modus (verticaal) boven het scherm, en laat dat nou net een positie zijn die met middels de standaard niet kunt gebruiken. Het in de stand-modus rechtop zetten van de tablet lijkt de ideale positie voor een videogesprek maar de camera bevindt zich dan aan de zijkant waardoor je van de camera weg lijkt te kijken. De camera aan de achterzijde is in de cilinder verwerkt en in de posities waarbij de standaard gebruikt wordt dus niet echt bruikbaar. Je moet eerst de tablet oppakken en omdraaien voordat je hiermee aan de slag kunt. 

Audiokwaliteit

Eén van de positieve punten van de Yoga Tablet 8 is de geluidskwaliteit. Lenovo heeft er, gelukkig, voor gekozen de speakers aan de voorzijde van de tablet te plaatsen zodat het geluid richting de gebruiker gestuurd wordt. Daarbij is er voldoende afstand tussen de twee speakers om een stereo-effect te krijgen, én zorgt de Dolby-weergave voor net dat beetje extra dynamiek en gevoel van ruimte. Je kunt middels de Dolby-app de weergave aanpassen aan de content, bijvoorbeeld voor muziek, films en games. Ook kun je zelf met de equalizer aan de slag voor een optimale weergave. Voor de weergave van muziek zijn de luidsprekers redelijk goed bruikbaar, met een hoog volume, heldere weergave van zang en een aardige bas. Bij het bekijken van films krijg je een ruimtelijk geluid met overtuigende effecten die de dialogen niet ondersneeuwen. Al met al een zeer positief punt en voor een leuk filmpje of wat muziek dus prima bruikbaar. 

Accuduur

Zoals in het begin al aangegeven is één van de belangrijkste features van deze tablet de accuduur. Lenovo geeft aan dat de 6.000mAh batterij ervoor moet zorgen dat je zo’n 16 uur met de tablet vooruit kunt. Gelukkig is hiervan geen woord gelogen. Bij mijn gebruik, en ik pak de tablet er een aantal keer per dag voor een half uur of uurtje bij, kan ik er makkelijk drie dagen mee vooruit. Ik heb de tablet in de week dat ik ermee gespeeld heb zelfs maar één keer volledig moeten opladen. Bij gemiddeld gebruik en met de helderheid van het scherm op 50 procent kom je zeker tot 15-17 aan gebruik, wat een stuk hoger ligt dat de accuduur van de gemiddelde Android tablet.

Lenovo Yoga Tablet 8 – Software

De Lenovo Yoga Tablets draaien op Android 4.2.2 Jelly Bean, één versie van Android die alweer wat maandjes oud is. Maar, dat mag geen echt nadeel genoemd worden aangezien er nog nauwelijks tablets met nieuwere versies van het besturingssysteem beschikbaar zijn. Lenovo brengt de meeste features van Android 4.2.2 Jelly Bean naar de tablets, waaronder de persoonlijke assistent Google Now. Helaas kiest ook Lenovo ervoor de mogelijkheid om verschillende gebruikersaccounts aan te maken uit te schakelen, een beslissing die lastig te begrijpen is.

Lenovo-Yoga-Tablet-8-review

Helaas heeft Lenovo Android niet met rust gelaten en dat zorgt direct voor het grootste minpunt van deze tablet. Om een onbekende reden heeft Lenovo ervoor gekozen overal een eigen draai aan te geven en dat komt de gebruikerservaring niet ten goede. Hieronder hou ik het op de aanpassingen die het meest frustreren en opvallen.

Zo heeft Lenovo ervoor gekozen de app-drawer, het gedeelte waar vanuit je toegang hebt tot alle apps, compleet weg te laten. Alle apps die je geïnstalleerd hebt verschijnen direct op je homescreens en ze daarvan verwijderen betekent dat ze van je tablet verwijderd worden. Ik weet niet of dit gedaan is om de iPad-ervaring na te bootsen maar het is in ieder geval voor diegenen die Android gewend zijn absoluut geen pluspunt. Je homescreens worden direct een stuk onoverzichtelijker aangezien je er meer nodig hebt om al je apps op kwijt te kunnen. Ook vond men het nodig blauwe vierkantjes om alle apps heen te plaatsen. De apps die al een vierkante icon hebben blijven onveranderd maar een app als Chrome, met alleen het ronde logo, krijgt dus ineens een blauw vierkant als achtergrond. Onnodig en maakt het scherm alleen maar drukker.

Lenovo-Yoga-Tablet-8-software

Daarnaast worden de namen van apps die niet compleet onder een icon passen afgekapt waardoor je namen als ‘Gesproken Z’ en File Brows’ krijgt, én zijn de icons licht uitvergroot. Waarom hiervoor gekozen is, is ook weer een raadsel. Als Lenovo zich aan het iets kleinere lettertype van Android en de standaard icon-grootte gehouden had was het probleem een stuk minder groot. Lenovo heeft daarbij een eigen draai gegeven aan de menu’s waardoor het navigeren binnen Android nogal wennen is. Vanuit het homescreen kun je rechtsonder een instellingen icon aantikken en kom je ineens in een nieuw menu dat je toegang geeft tot onder meer het inrichten van je homescreens met widgets, het selecteren van verschillende thema’s voor de homescreens waartussen ik de verschillen niet echt heb kunnen ontdekken, en wat extra opties van Lenovo voor onder meer een ‘desktop back-up’. Hoewel je hier nog best aan kunt wennen is het ontzettend slordig dat, ondanks dat het systeem in het Nederlands staat, al deze opties in het engels weergegeven worden. Helaas ontbreekt het ook aan een simpele uitleg waarvoor sommige functies exact dienen, waaronder de ‘Schema aan/uit’ optie in de instellingen. Een handleiding ontbreekt en de demovideo die op het homescreen van mijn tablet stond kon niet afgespeeld worden omdat het bestand ontbrak. Ja, er is een Featured Guide-app die uitleg geeft over de standaardfuncties, maar ook deze is weer in het engels en bevat alleen de echte basisfuncties. Al met al dus behoorlijk slordig.

Lenovo-Yoga-Tablet-8-software-2

Lenovo levert ook een berg aan apps mee, waarvan het merendeel gelukkig bruikbaar is. Maar, waar ik gewend was om op Windows tablets standaard een trial-versie van een of andere virusscanner te zien, ben ik dit bij Android tablets nog maar zelden tegengekomen. Helaas heeft Lenovo hier dus wel voor gekozen en krijg je, wanneer je de app niet verwijdert, notificaties voor het downloaden en instellen van deze scanner. Ook de ‘eigen’ browser die Lenovo meelevert is niet echt een toegevoegde waarde aangezien Chrome sneller is en beter omgaat met afbeeldingen. Waarom dan toch weer een eigen variant installeren terwijl er al prima opties zijn? Daarnaast worden apps als Kingsoft Office, Accuweather en Dolby meegeleverd. 

Een extra feature die Lenovo meelevert is de zogenaamde Smart Side Bar, welke vanuit de instellingen is te activeren. Dit menu verschijnt wanneer je van de ene modus naar de andere modus verandert. Dan hebben we het over de Hold-modus waarbij je de tablet in de hand houdt, de Stand-modus waarbij de tablet rechtop staat, en de Tilt-modus waarbij de tablet in een hoek ligt. Aan de hand van de modus die gebruikt wordt verschijnen in deze Smart Side Bar interessante of veelgebruikte apps. Zo krijg je in de Hold-modus direct de mogelijkheid om ebooks te lezen, en worden in de Stand-modus juist apps als de browser, galerij en videospeler getoond. Het is een aardige toevoeging om snel toegang tot je favoriete apps te krijgen, met name in de Hold-modus waarbij je één hand gebruikt. Enig minpuntje hier is dat de Tilt-modus bij mij geen enkele keer herkend werd. 

Lenovo Yoga Tablet 8 – In gebruik

Het meeste heb ik hierboven al behandeld dus wat betreft het gebruik kan ik vrij kort zijn. Hoewel ik er van te voren niet helemaal zeker van was heb ik de tablet 90 procent van de tijd met standaard gebruikt, zowel in Tilt- als in Stand-modus. De standaard laat de tablet in Stand-modus stabiel genoeg staan om iets te kijken of lezen en rustig te swipen of iets aan te tikken, en in Tilt-modus heb je een comfortabele hoek voor wanneer je aan een bureau zit en even snel iets opzoekt of moet tikken. Deze twee modi heb ik het meest gebruikt wanneer ik aan het werk was of een wat langere video wilde kijken. Tijdens ontspanning op de bank laat het ‘cilinder-design’ zijn toegevoegde waarde zien want de tablet ligt heerlijk in de hand, in één hand. Het snel browsen over het web of het lezen van wat artikelen is zeer goed te doen. Tel daar de extreem lange batterijduur bij op en je kunt van een uitstekende gebruikservaring spreken. Maar.. onder de software kunnen we niet uitkomen en deze zorgde toch net wat te vaak voor flinke irritaties, zeker wanneer je al langer met Android werkt. De beginnende (Android) tabletgebruiker zal het wellicht niet direct opvallen of zich meteen irriteren, al is de engelse tekst natuurlijk direct opvallend, maar het is jammer omdat het allemaal nogal onnodig is en veel gebruikers hiervoor zullen passen.

Lenovo-Yoga-Tablet-8-review-3

Prestaties

Puur kijkend naar de prestaties is de Lenovo Yoga Tablet 8 ook geen hoogvlieger en eigenlijk een tegenvaller. Er mag dan een quadcore-chip inzetten – dat klinkt altijd goed – maar snel mogen we de tablet niet noemen. Het opstarten van apps kan nogal wat tijd in beslag nemen en het renderen van websites wil vaak ook wat minder soepel gaan dat we van snellere tablets gewend zijn. De navigatie binnen Android, de homescreens en de instellingen gaat echter vloeiend en het systeem is opvallend stabiel. Simpele spelletjes en apps zijn daarbij redelijk goed te gebruiken en dan zul je ook weinig merken van de wat mindere prestaties. Maar, wanneer je websites met veel afbeeldingen en andere grafische elementen bezoekt of een grafisch wat intensievere app gebruikt, bijvoorbeeld een DeadTrigger of Riptide GP, merk je dat het systeem zijn grenzen opzoekt. Ook deze games zijn redelijk te spelen maar hebben hier en daar last van wat framedrops of kleine haperingen. Laten we het er op houden dat de Yoga Tablet 8 geen game-machine is. Als dat ook niet is wat je zoekt dan kun je er echter goed mee vooruit, met wellicht iets wat meer benodigd geduld dan de krachtigere tablets in deze prijsklasse.

Lenovo Yoga Tablet 8 – Conclusie

Ik heb op een aantal plekken gelezen dat Lenovo met de Yoga Tablet de plank volledig mis heeft geslagen maar daar ben ik het niet mee eens. Er namelijk ook belangrijke positieve punten te melden. Zo heeft het design met de ingebouwde standaard daadwerkelijk een toegevoegde waarde, ligt de tablet ideaal in één hand, zijn de speakers voor een tablet indrukwekkend goed, en gaat de accu extreem lang mee. Als dit elementen zijn waar jij een tablet op uitkiest dan is de Yoga Tablet 8 zeker een goede optie. En dan hebben we het nog niet eens voor een redelijk aantrekkelijke prijs van 229 euro. 

Maar, zoals gezegd is de plank wel op een zeer belangrijk onderdeel misgeslagen. Van de software had Lenovo namelijk echt af moeten blijven en de doorgewinterde Android-gebruiker zou ik deze tablet puur daarom niet echt aanraden. Daarbij vallen de prestaties wat tegen maar doet de tablet wel wat hij moet doen. Ook is het display niet van de hoogste kwaliteit maar ook weer gewoon bruikbaar voor de standaard toepassingen. Kortom, gemiddeld komt de Yoga Tablet 8 op een kleine voldoende uit en is een leuke tablet voor iemand die qua software geen hoge eisen stelt, gaat voor een lange batterijduur en het grote voordeel van het design ziet.

Minpunten

 • Geen mogelijkheid voor gebruikersaccounts
 • Tegenvallende prestaties
 • Slechte en buggy software-skin

Pluspunten

 • Comfortabel design
 • Goede bouwkwaliteit
 • Extreem lange accuduur
Tablets Magazine
Beoordeling
6.510Martijn Chelproduct
 • Delen:
Lenovo Yoga Tablet 8
Android Jelly Bean (4.2)
Lenovo Yoga Tablet 10
Android Jelly Bean (4.2)

Reacties

 1. Yoga8gebruiker
  30 augustus, 2014 om 22:44

  Over de minpunten:

  Inmiddels is Android 4.4.2 voor de Yoga 8 uit (en dus gebruikersaccounts), er komen zéér regelmatig updates uit voor deze tablet.

  De prestaties vallen tegen in de zwaarste 3D spellen en extreem zware websites. Maar het is en blijft een quad core met 1GB RAM. Dus absoluut geen slapjanus.

  Het standaard uiterlijk is inderdaad niet geweldig, maar die kun je in 10 seconden vervangen door bijv. de Nova Launcher uit de play Store. Ik snap niet dat een reviewer dat niet even aanstipt.

  Een absolute aanrader voor degenen die een stuk of 10 speelfilms op de bank willen kijken zonder te hoeven opladen.

  • Martijn Chel
   31 augustus, 2014 om 10:24

   Zo kun je natuurlijk elke tablet een 9 geven. We reviewen een tablet op een bepaald moment en daarop wordt de beoordeling gebaseerd. Zelf een launcher installeren is geen feature van een tablet en nemen we nooit mee.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.