Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Toshiba Excite Pure

Geschreven door
Geplaatst op18 november 2013, 17:27 CategorieReviews

Toshiba is eigenlijk zo’n merk waarvan je zou zeggen dat de naam bekend genoeg is om mee te dingen in ieders overweging als het gaat om een aanschaf van een (mobiele) computer. Voor de tabletmarkt is het echter niet zo dat de naam van Toshiba bij veel mensen meteen opkomt tijdens het zoeken naar de beste tablet passend bij budget en wensen. Dit hoewel bijvoorbeeld de AT300SE best een heel aardige tablet was. Vandaag kijken we naar de opvolger van deze tablet, die naast een paar verbeteringen ook een andere naamgeving heeft; de Toshiba Excite Pure.

Toshiba Excite Pure – Specificaties

De Toshiba Excite-lijn bestaat uit een paar verschillende tablets. De Excite Pure die we in deze review bekijken is het goedkoopste en qua specificaties en mogelijkheden meest basis model. Met een adviesprijs van 299 euro (inmiddels te koop voor minder dan 260 euro) kan je het misschien zelfs wel als een ‘budget’ 10.1-inch tablet zien. Met deze informatie in het achterhoofd zijn hier de specificaties:

 • 10.1-inch ips lcd display met een resolutie van 1280 bij 800 pixels
 • Quadcore Nvidia Tegra 3 processor
 • 1.3 GHz kloksnelheid
 • 1GB werkgeheugen
 • 16GB opslaggeheugen
 • MicroSD-slot voor uitbreiden geheugen
 • MicroHDMI-poort
 • 1.2 megapixel webcam
 • 3 megapixel camera aan achterzijde
 • 3G versie komt nog (nog niet in Nederland op dit moment)
 • Wifi b/g/n
 • Bluetooth 4.0

Al met al kan je qua specificaties dus rustig stellen dat dit een typische middenklasser is, er is niets dat er positief of negatief uitspringt.

Toshiba Excite Pure – Video

In onderstaande video worden de belangrijkste punten uit deze geschreven review behandeld en laat ik de belangrijkste features en functies van de Toshiba Excite Pure zien.

Toshiba Excite Pure – Hardware en Design

Hoewel Toshiba voor een andere naamgeving heeft gekozen en met die naam (Excite) ongetwijfeld wat meer karakter aan het apparaat wil geven is er qua design niet heel veel veranderd sinds de vorige generatie. De Toshiba Excite Pure is gemaakt van plastic en het ips lcd paneel wordt beschermd door een glazen plaat aan de voorkant. Rondom het scherm zitten de typische zwarte randen die we van bijna iedere andere tablet ook kennen. Dat de webcam aan de lange (landscape) kant zit is misschien wel het enige opvallende. De achterkant van de tablet is wel iets specialer, maar niet veel. In plaats voor een gladde plastic achterkant of een of andere bewerking dat het plastic ‘soft-touch’ genoemd kan worden heeft Toshiba gekozen voor een achterkant voorzien van allemaal kleine bultjes. Hierdoor voelt het apparaat iets beter in de hand, al biedt het qua grip niet echt een noemenswaardig voordeel.

Toshiba-Excite-Pure-design-retina

De tablet kent comfortabele lekker ronde hoeken en voelt al met al vrij goed in de hand. Toch is het met afmetingen van 260,7 x 178,9 x 10,2 millimeter en een gewicht 600 gram niet de dunste of lichtste tablet in de markt. De bouwkwaliteit is overigens ook prima, op een ietwat te groot klepje voor het MicroSD-slot en de HDMI-poort na is het allemaal netjes verzorgd.

Display

Helaas is het scherm op deze Toshiba Excite Pure één van de grootste tegenvallers. Dit is altijd erg jammer want hoe je het ook bekijkt, het scherm is één van de belangrijkste elementen van een tablet omdat dat nu eenmaal de plek is waar alles zich afspeelt, of games nu wel of niet snel laden.

De resolutie van 1280 bij 800 pixels voelt op 10.1-inch ondertussen toch wel redelijk karig aan. Je ziet duidelijk de verschillende pixels zitten en dat kan voor de kritischere kijkers, en mensen die al gewend zijn aan een ‘retina’ scherm op bijvoorbeeld hun smartphone, best als storend ervaren worden. Toch is dit niet altijd een enorm probleem, zeker als andere elementen van een scherm goed scoren. Bij de Toshiba Excite Pure is dit helaas niet het geval.

Toshiba-Excite-Pure-scherm-2-retina

De kijkhoeken zijn goed, zoals je mag verwachten van een ips paneel. Helaas voldoet de Excite Pure niet aan de verwachtingen als het gaat om contrast en kleurweergave. Het scherm oogt flest en vertoont soms een beetje vervorming op solide kleurvlakken (moire). Het contrast en de zwartwaarden zijn echter het grootse probleem. Tekst die (bijna) zwart zou moeten zijn ziet er vaak ronduit als grijs uit. Door dit gebrek aan contrast en de fletsheid van het scherm merkte ik dat mijn ogen vrij snel vermoeid raakten tijdens het browsen en lezen op deze tablet. Bij games en films zijn de implicaties minder groot maar blijft het duidelijk dat het aan hoog contrast en diepe zwartwaarden ontbreekt.

Toshiba-Excite-Pure-scherm-retina

Ook mist het scherm duidelijk een oleophobic coating, dat goedje dat over sommige schermen gesmeerd zit om vingerafdrukken en vetvlekken een beetje onder controle te houden. En dan ligt het scherm ook nog eens vrij ver onder de glasplaat ligt en heb je dus regelmatig last van reflecties. Reflecties die er ook nog eens smerig uitzien.

Connectiviteit

Deze Toshiba Excite Pure voldoet dan wel weer aan alle verwachtingen die je mag hebben bij een Android tablet als het gaat om connectiviteit, maar doet geen stap extra. Natuurlijk kan je het geheugen uitbreiden via MicroSD, is er een microHDMI-poort en en kan je natuurlijke je koptelefoon ook ergens inpluggen. Ook is er een microUSB-poort voor verbinding met de computer, accessoires en voor het opladen. Draadloze verbindingen en zijn er in de vorm van Wifi (b/g/n) en Bluetooth 4.0. NFC is eigenlijk het enige dat ontbreekt op het lijstje dat je verwacht bij een tablet uit 2013.

Toshiba-Excite-Pure-aansluitingen-retina

Speakers

De Toshiba Excite Pure beschikt voor stereo speakers die aan weerszijde van de tablet zitten. In principe is er door het 10.1-inch display meer dan genoeg afstand om een stereo effect te creëren. Toch is de plaatsing ietwat onhandig omdat Toshiba ervoor heeft gekozen de speakers te plaatsen aan de kant die het dichts bij jezelf zit, ervan uitgaande dat je de webcam aan de bovenkant wilt houden. Hierdoor zit je vaak met je handen voor de speakers en hoor je bijna niets. Natuurlijk is het simpel op te lossen door de tablet om te draaien. Dit is gelukkig bijna altijd mogelijk tenzij je een skype gesprek voert en aan het rondlopen bent.

Qua geluid is het weer lekker gemiddeld. Niets bijzonders maar ook niets om over te klagen. Het volume is redelijk en de vervorming op volledige kracht is minimaal. Zowel de lage als hoge tonen komen niet super uit de verf maar worden goedgemaakt door een prima midrange. De duurdere Toshiba Excite tablets beschikken over Harman Kardon speakers voor betere presentaties, deze basis Pure tablet dus niet.

Camera’s

De camera’s zijn op papier natuurlijk helemaal niet indrukwekkend. Met 1.2 megapixels voor de webcam en 3 megapixels voor de camera aan de achterkant weet je waarschijnlijk al wel hoe laat het is. Eerlijk gezegd heb ik liever dat deze tablet nog een tientje of twee goedkoper was en er geen camera’s waren, want bruikbaar zijn ze gewoon niet echt. Natuurlijk kan je best herkend worden door je familie tijdens een gesprek op Skype, en is de camera aan achterkant in staat herinneringen vast te leggen. Zolang het moment maar niet heel vluchtig is en plaatsvindt in een goed verlichte omgeving. En zelfs dan ziet de foto er eigenlijk nog uit alsof het gemaakt is met een oude Nokia mobiel.

Accuduur

Deze tablet is er echt een van gemiddelden, en qua accuduur is het ook niet anders. Android tablets van het laatste jaar gaan doorgaans zo’n 8 tot 10 uur mee, en de Toshiba Excite Pure valt precies binnen deze range. Opladen gaat via de microUSB-poort en gaat gelukkig wel redelijk rap. In principe is er hier dus helemaal niets mis, bij normaal gebruik zul je de Toshiba Excite Pure maar eens in de twee dagen aan het infuus hoeven te leggen.

Toshiba Excite Pure – Software

De Toshiba Excite Pure draait op Android 4.2.1 Jelly Bean. Deze versie is in ieder geval zo recent dat alle onderdelen die je binnen het Google ecosysteem verwacht beschikbaar zijn, want het mag geen verrassing zijn dat ook deze tablet de goedkeuring draagt van Google. Naast alle standaard apps heb je dus ook gewoon toegang to de Google Play Store en Google Now.

Toshiba-Excite-Pure-review-retina

Qua skin heeft Toshiba er gelukkig voor gekozen te vertrouwen op de designers van Google’s Android team en dus zijn er geen noemenswaardige aanpassingen gemaakt. Natuurlijk zijn er zaken als een Toshiba-specifieke wallpaper maar dat is het dan ook wel zo’n beetje. Wel heeft Toshiba een flink aanbod aan apps op de tablet gezet. Op de Toshiba Excite Pure vind je onder andere een verkenner, een update/service center en een Toshiba mediaplayer.

Toshiba-Excite-Pure-software-retina

Ook is er een alvast een Office0pakket geïnstalleerd en die wordt zelfs aangevuld door een print utility en VCN app (Splashtop HD). Evernote, Skitch, 9292, Facebook, Twitter en Zinio (magazines app) maken het aanbod van vooraf geïnstalleerde apps vrij compleet. En dan heb ik nog niet eens alles genoemd. Hoe dan ook een leuk aanbod maar vooral indrukwekkend dat er eigenlijk geen enkele app is die onbruikbaar of als pure onzin bestempeld kan worden, zoals een of andere virusscanner.

Toshiba Excite Pure – In gebruik

Ik heb natuurlijk al her en der wat van mijn ervaringen verwerkt in de tekst die je net gelezen hebt, en een de twee belangrijkste zaken die je daar uit zou moeten onthouden zijn: Het scherm is van teleurstellende kwaliteit en de tablet is een typische middenklasser. 

Eigenlijk is alleen punt één in praktijk storend, want ook een tablet met gemiddelde specs is voor bijna al het andere prima bruikbaar. De allerhipste, snelste en tofste games zullen misschien niet het beste draaien op dit apparaat maar voor standaard toepassingen zoals e-mail, browsen, social media en zelfs wat Office taken is deze tablet meer dan snel genoeg. Toch worden deze dingen allemaal uitgevoerd op een scherm dat duidelijk te kort schiet, zeker qua zwartwaarden/contrast en eigenlijk ook wel een beetje qua resolutie.

Toshiba-Excite-Pure-gebruik-retina

Toch is het positief dat de Android-versie redelijk recent is, en de Toshiba Excite Pure de goedkeuring draagt van Google zodat je van alles gebruik kunt maken dat het Android ecosysteem te bieden heeft. Ook de extra apps zijn best handig en bruikbaar en zitten niet per se echt in de weg. De tablet ligt verder lekker in de hand en gaat lang genoeg op een enkele lading mee om maar eens in de twee dagen opgeladen te hoeven worden, dus ook dat zit wel snor. Maar echt uitnodigen om gebruikt te worden doet deze tablet dan toch niet echt.

Prestaties

De Nvidia Tegra 3-processor is een bekende klant en vind je in veel tablets uit 2012 en 2013. Deze versie is geklokt op 1.3 GHz en in combinatie met de 1GB werkgeheugen en een scherm dat niet al te veel pixels heeft is er dus genoeg kracht om basistaken uit te voeren. Deze processor is duidelijk sneller dan de verschillende Chinese quadcore-processoren die we regelmatig tegenkomen en dus zou je kunnen zeggen dat je ‘alles’ op deze tablet kan doen. Natuurlijk is er een nieuwere generatie Tegra-processor waar speciale games voor zijn ontwikkeld. Die draaien wat minder op een oudere processor of zijn grafisch aangepast voor minder chips, maar de rest van de apps die je zal proberen draaien soepeltjes en snel. Ook de navigatie binnen de Android-interface gaat redelijk soepel en het systeem draait prima stabiel.

Toshiba Excite Pure – Conclusie

Een tablet waar eigenlijk niet zo heel veel mis mee is maar één flink nadeel heeft is onder aan de streep lastig echt aan te raden. Dit is het perfecte voorbeeld want de tablet is stevig, relatief snel, heeft prima software en gaat lang (genoeg) mee op een enkele lading. Een tegenvallend scherm gooit echter roet in het eten en maakt dit een lastig aan te raden machine, ondanks de aantrekkelijke prijs van inmiddels zo’n 260 euro. Ben je van plan om deze tablet vooral ’s avonds op de bank (schemer) te gebruiken voor simpele taken als email, social media en wat spelletjes is de Tosbiba Excite Pure best een te overwegen tablet. Voor dat takenpakket zou ik mijn geld echter liever uitgeven aan een (nieuwe) Nexus 7, die echter wel weer wat kleiner is.

Minpunten

 • Slecht display
 • Slecht display
 • Slecht display (ok.. ook matige camera’s)

Pluspunten

 • Goedkoop
 • Goede prestaties
 • Prima bouwkwaliteit
Tablets Magazine
Beoordeling
6.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
Toshiba Excite Pure
Android Jelly Bean (4.2)
Toshiba Excite Pro
Android Jelly Bean (4.2)
Toshiba Excite Write
Android Jelly Bean (4.2)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.