Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

CES 2014: Wat kunnen we verwachten op het gebied van tablets?

Geschreven door
Geplaatst op29 december 2013, 17:42 CategorieAndroid

Nog een paar dagen en dan zit 2013 er weer op. Maar, we kunnen weer een mooi jaar tegemoet zien en dat jaar begint met CES 2014. Deze grootste elektronicabeurs ter wereld wordt door alle grote elektronicafabrikanten aangegrepen om de nieuwste technieken en producten te presenteren. Wat kunnen we van CES 2014 verwachten op het gebied van tablets?

Algemene verwachtingen

Er zijn tijdens CES altijd een aantal productgroepen die extra aandacht krijgen van fabrikanten en de verwachting is dat we dit jaar veel nieuws te zien en te horen krijgen over onder meer tablets, tv’s en audiosystemen. Op het gebied van tablets gaan we veel nieuwe modellen zien, zowel stand-alone tablets als hybride en convertible modellen. De resoluties gaan omhoog, besturingssystemen worden gecombineerd, de prijzen gaan omlaag en het aantal hybride en convertible apparaten zal toenemen.

Flexibele en transparante displays

Dit kopje hadden we vorig jaar ook al staan maar het bleek dat CES 2013 nog wat te vroeg was voor de eerste tablets met een flexibel en/of transparant display. Hoewel we niet verwachten dat we tijdens CES 2014 de eerste transparante of flexibele tablets voor consumenten gaan zien, is het wel waarschijnlijk dat de grotere fabrikanten prototypen op dit gebied gaan tonen. Met name Samsung en LG lijken veel te investeren in flexibele en transparante displays. Afgelopen week dook overigens wel de eerste deels transparante tablet van een kleinere fabrikant op.

Toshiba-Encore-retina-2

Windows 8 tablets

De verwachting is dat Windows 8 ook dit jaar weer een belangrijke rol gaat spelen tijdens CES. Veel fabrikanten hebben onlangs kleinere Windows 8 tablets aangekondigd of gelanceerd en de verwachting is dat we meer van dit soort modellen gaan zien. Zo is het zo goed als zeker dat Asus tijdens CES 2014 zijn eerste kleine Windows 8 tablet aan het publiek toont. Ook op het gebied van convertibles en hybride laptops die draaien op Windows 8 valt veel nieuws te verwachten. Een aantal fabrikanten zal reeds gelanceerde modellen vernieuwen met Intel’s nieuwste Haswell-processor en mogelijk gaan we goedkopere modellen zien die beschikken over de energiezuinige Bay Trail-processor.

Android tablets

Wat we kunnen verwachten op het gebied van Android tablets is nog grotendeels onduidelijk, wat algemene ontwikkelingen betreft althans. Er gaan geruchten dat een aantal fabrikanten bezig is met dual-boot tablets die draaien op zowel Android als Windows 8. Daarnaast wil Intel een groter deel van de markt veroveren en gaan we dus mogelijk meer Android tablets met een Intel chip zien. Intel’s Bay Trail-processor is nog in geen enkele Android tablet te vinden en de verwachting is dat hier tijdens CES 2014 verandering in komt. Daarnaast heeft Intel diverse malen aangegeven goedkopere Android tablets te verwachten die op een Intel-chip draaien. De chipfabrikant noemde prijzen van 100 dollar of minder.

Acer-Iconia-A3

Samsung

Als we de verwachtingen voor een aantal grote fabrikanten uitlichten dan kan Samsung natuurlijk niet ontbreken. Het Koreaanse bedrijf komt als we de geruchten mogen geloven met een groot aantal nieuwe tablets waarvan een aantal tijdens CES 2014 gelanceerd zal worden. Zo gaan er geruchten over high-end tablets met een amoled-display en dook eerder deze week de Galaxy Tab Pro 8.4 al op bij de FCC. Daarnaast zou Samsung werken aan een goedkope Galaxy Tab 3 tablet, een goedkope Galaxy Note 3 en een Galaxy Note met een formaat van 12.2-inch.

Asus

Ook Asus is een belangrijke speler in de tabletmarkt en zal CES 2014 aangrijpen om weer wat nieuwe producten en ontwikkelingen aan het publiek te tonen. Zo zal Asus waarschijnlijk de onlangs gelanceerde Padfone Mini tonen, gaan er geruchten over een middenklasse Padfone en komt het Taiwanese bedrijf waarschijnlijk met een middenklasse Transformer Pad tablet. Daarnaast gaan er al een tijdje geruchten over dual-boot tablets en laptops van Asus. Eerder deze week dook er informatie op over een Transformer Book die op zowel Windows als Android draait, en eerder deze maand dook er informatie op over een 8-inch tablet met Android en Windows 8 als besturingssysteem. Natuurlijk ontbreken ook de Windows 8 hybride laptops en tablets niet, maar hierover zijn nog maar weinig geruchten opgedoken.

ASUS-Transformer-Book-T100-retina-2

Google

Het moet met een flinke korrel zout genomen worden maar er gaan geruchten dat Google vlak voor of tijdens CES 2014 een nieuwe Nexus 10 tablet aankondigt. Er gaan al maanden geruchten over de nieuwe Nexus 10, welke door LG, Samsung of Asus gemaakt zou worden. Of Google daadwerkelijk CES 2014 aangrijpt om de tweede generatie Nexus 10 te presenteren blijft gissen maar als Samsung de tablet produceert wordt het mogelijk gecombineerd met de persconferentie van de Koreaanse fabrikant, welke plaatsvindt op 6 januari.

LG 

Vorig jaar stond LG niet in dit overzicht omdat het bedrijf zich niet mee bezighield met stand-alone tablets maar daar is dit jaar met de lancering van de G Pad 8.3 verandering in gekomen. De verwachting is dat LG tijdens CES 2014 Android met rust laat en zich focust op Windows 8. Het bedrijf introduceert als we de geruchten mogen geloven een 8-inch tablet met Windows 8.1 en een 11.6-inch Windows 8 tablet met Intel Bay Trail-chip.

Processors

Zoals elk jaar wordt CES aangegrepen door chipfabrikanten om hun nieuwste ontwikkelingen te tonen en nieuwste chips te lanceren. De verwachting is dan ook dat we tijdens CES 2014 nieuwe chips van onder meer Intel, Nvidia, Qualcomm en Samsung gaan zien. Qualcomm heeft reeds een nieuwe chip voor middenklasse mobiele apparaten aangekondigd en heeft laten weten zich in 2014 te gaan focussen op 64-bit processors. Daarnaast heeft Samsung reeds een teaser voor een nieuwe Exynos-chip verspreid en de verwachting is dat de Koreaanse fabrikant een nieuwe octacore-processor toont, mogelijk met 64-bit ondersteuning.

Qualcomm-Snapdragon

Wat betreft Nvidia, een bedrijf dat het dit jaar een beetje heeft laten liggen, gaan er al tijden geruchten over de Tegra 5-chip. Intel heeft aangegeven meerdere goedkope Android tablets met een chip te willen uitrusten en de verwachting is dat de chipfabrikant een goedkope variant van de Bay Trail-chip voor deze tablets uitbrengt. Daarnaast wil Intel in 2014 de eerste 64-bit Android en Windows 8 tablets mogelijk maken. Ook kleinere chipfabrikanten, waaronder MediaTek en Allwinner, zullen hun nieuwste chips aan het publiek tonen.

Andere ontwikkelingen

Natuurlijk gaan we tijdens CES 2013 ook een hoop bedrijven tegenkomen die nieuwe technieken en ontwikkelingen op het gebied van tablets en accessoires tonen. Denk hierbij aan betere displays voor het lezen van boeken, displays met 3D-weergave, betere accu’s en innovatieve cases.

CES 2014 tabletnieuws

Kortom, er staat een hoop te gebeuren tijdens CES 2014. Wil je alles op de voet volgen dan raden we je aan Tablets Magazine vanaf 6 januari dagelijks in te gaten te houden. We publiceren alle nieuwtjes op het gebied van tablets zo snel mogelijk en houden je op de hoogte via onder meer onze nieuwsbriefFacebook en Twitter.

Meer CES 2014 nieuws

Volg Homecinema Magazine voor al het nieuws omtrent home cinema apparatuur en technieken, en 3DTV Magazine voor het laatste nieuws omtrent 3D technieken en producten.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.