Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De beste tablets van dit moment (winter 2013 / 2014)

Geschreven door
Geplaatst op28 december 2013, 14:15 CategorieBeste tablets koopgids

Nadat we eerder deze week de beste Android tablets en de beste Windows 8 tablets van dit moment al behandeld hebben is het nu tijd voor een algemene lijst. Wat zijn de beste tablets van de winter 2013/2014, en tegelijkertijd ook de beste tablets van het afgelopen jaar? In dit artikel nemen we alle besturingssystemen mee; Windows, Android en iOS.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Voordat we het overzicht tonen is het belangrijk aan te geven dat deze lijst met de beste tablets mogelijk niet de beste tablet voor jou bevat. Dit is namelijk afhankelijk van meerdere factoren zoals wat je aan een nieuwe tablet wilt besteden, naar welk besturingssysteem je voorkeur uitgaat en het formaat van de tablet die je zoekt. Wanneer je al precies weet welk besturingssysteem je wilt dan kun je direct door naar onze artikelen over de beste Android en Windows 8 tablets. Mocht je er nog niet helemaal uit zijn welk besturingssysteem bij je past dan kun je via onderstaande links meer informatie vinden.

Vijf redenen om voor een Android tablet te kiezen
Vijf redenen om voor een iPad te kiezen
Vijf redenen om voor een Windows 8 tablet te kiezen

Ben je er qua software al helemaal uit maar weet je niet precies waar je op moet letten bij het kopen van een tablet of twijfel je nog tussen een tablet met en zonder abonnement? Of wil je eerst weten wat de ideale grootte is voor jouw gebruik? Neem dan onze  tablet kopen pagina door. Hier vind je meer informatie over de aanschaf van een tablet en de zaken waar je rekening mee moet houden.

Android vs iOS vs Windows 8

De afgelopen drie maanden is er op het gebied van software weer het een en ander veranderd, met name wat betreft Android en Windows 8. Google heeft namelijk Android 4.4 KitKat gelanceerd en de eerste tablets zijn inmiddels ook met deze versie van Android uitgerust. Ook Microsoft heeft een grote update voor alle Windows 8 en Windows RT apparaten uitgerold; Windows 8.1. Apple heeft alweer een tijdje terug iOS 7 beschikbaar gesteld, een update die met name qua design veel grote veranderingen met zich meebrengt.  

De beste tablets van dit moment

Hieronder vind je de beste tablets van dit moment, gebaseerd op onze eigen reviews, de ervaringen van bezoekers en de populariteit van de tablets op Tablets Magazine. Het zal je wellicht opvallen dat het overzicht grotendeels ongewijzigd is ten opzichte van de beste tablets die we in de herfst onder elkaar gezet hebben. De reden hiervoor is vanzelfsprekend dat er op dit moment nog geen andere tablets gelanceerd zijn die overall beter presteren dan onderstaande modellen. Mocht hier in de komende weken verandering in komen werken we dit overzicht zo snel mogelijk bij.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Apple iPad mini retina

De enige nieuwkomer in dit overzicht staat ook meteen bovenaan; de Apple iPad mini retina. Dit model is de tweede generatie iPad mini en is door Apple op verschillende punten verbeterd. Zo beschikt ook de 7.9-inch iPad nu over een hoge resolutie display, wordt gebruik gemaakt van dezelfde processor als in de iPad Air, en zitten er alle features op die je ook op het 9.7-inch model terugvindt. Apple trekt de iPad mini en iPad Air dus qua specificaties grotendeels gelijk en laat de keuze afhangen van je voorkeur qua grootte. De iPad mini retina is in ieder geval één van de beste tablets van dit moment door het ideale formaat van 7.9-inch, het indrukwekkend goede display, de krachtige prestaties en het premium design. Daarbij mag ook het zeer grote aanbod van voor de iPad geoptimaliseerde apps niet vergeten worden.

iPad-mini-retina-gebruik

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad mini retina of lees onze uitgebreide review.

Google Nexus 7 (2013)

De grote concurrent van de iPad mini retina is nog steeds de Google Nexus 7 (2013). Dit model is met 7-inch iets kleiner en beschikt over een minder premium design, maar is ook ruim 100 euro goedkoper. Daarbij biedt de Nexus 7 (2013) indrukwekkende prestaties, een boven gemiddeld goed display, de garantie van een recente versie van Android, en een stock-versie van Google’s besturingssysteem. De Nexus 7 draait momenteel dan ook op de meeste recente versie van Android; Android 4.4 KitKat. Wanneer je op zoek bent naar een kleine tablet met een aantrekkelijke prijs die qua prestaties en mogelijkheden bij de top hoort dan kun je niet om de nieuwe Google Nexus 7 (2013) heen.

Nexus-7-2013-retina

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Google Nexus 7 (2013) of lees onze uitgebreide review.

Apple iPad Air

Als we de iPad mini retina in dit overzicht opnemen dan kan de iPad Air natuurlijk niet ontbreken. Zoals gezegd komen beide tablets qua specificaties grotendeels overeen en is de keuze tussen de modellen afhankelijk van je voorkeur qua formaat. De iPad Air is één van de beste tablets van dit moment omdat Apple wederom laat zien dat de combinatie van een premium design, een hoge resolutie display met indrukwekkende kleurweergave, krachtige prestaties en een gebruiksvriendelijk besturingssysteem voor veel mensen dat beetje extra geld waard is. Ook hier moet gezegd worden dat het app-aanbod dat voor de iPad geoptimaliseerd is indrukwekkend groot is en blijft groeien.

iPad-Air-review-feature

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad Air of lees onze uitgebreide review.

Microsoft Surface 2

Microsoft heeft dit jaar de alweer tweede generatie Surface tablets op de markt gebracht en laat met name met de Surface 2 zien dat je voor niet veel geld een prima Windows-ervaring kunt krijgen op een tablet. De Surface 2 draait niet op de volledige versie van Windows 8 waardoor er geen .exe-bestanden in de desktopinterface geïnstalleerd kunnen worden maar in vergelijking met een jaar terug is het app-aanbod in de Windows Store flink gegroeid waardoor er voor elke wens wel wat te vinden is. Daarbij beschikt de Surface 2 over een indrukwekkend goed display, een premium design en stabiele en krachtige prestaties. Niet onbelangrijk is dat Microsoft de afmetingen en het gewicht heeft verminderd waardoor de Surface 2 één van de weinige Windows 8 apparaten is die ook comfortabel als tablet gebruikt kan worden.

Microsoft-Surface-Pro-2

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Microsoft Surface 2 of lees onze Microsoft Surface 2 review.

Sony Xperia Tablet Z

Een tablet waar we niet veel meer over horen maar die nog steeds tot de top behoort is de Sony Xperia Tablet Z. Niet alleen beschikt deze tablet over een indrukwekkende lijst aan specificaties, ook is het design aantrekkelijk en ben je verzekerd van updates naar nieuwe versies van Android. Met name dit laatste doet Sony erg goed in vergelijking met de concurrentie. De Japanse fabrikant heeft namelijk onlangs Android 4.3 Jelly Bean voor de Xperia Tablet Z uitgerold en heeft beloofd begin 2014 Android 4.4 KitKat beschikbaar te stellen. De tablet is voorzien van een indrukwekkend goed hoge resolutie display, een aantal handige software-toepassingen die door Sony zelf ontwikkeld zijn, een premium en slanke behuizing die waterdicht is, en een krachtige quadcore-processor. Wanneer een high-end tablet je doel is je op zoek bent naar wat groters dan 7-inch, dan is de Sony Xperia Tablet Z een absolute aanrader.

Sony-Xperia-Tablet-Z

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Sony Xperia Tablet Z of lees onze uitgebreide review.

Overige en nieuwe tablets

Het is eind 2013 en dat houdt in dat we ons gaan opmaken voor al het moois dat in 2014 komen gaat. En er gaat al snel veel nieuws komen want op 6 januari gaat in Las Vegas CES 2014 van start. Tijdens deze beurs worden er naar verwachten heel wat nieuwe tablets gepresenteerd. Ook zijn er de afgelopen weken een aantal tablets aangekondigd, waaronder diverse 8-inch Windows 8 tablets, die binnenkort in Nederland verschijnen. Mochten we op korte termijn een nieuwe tablet testen en deze zeer positief beoordelen dan werken we dit overzicht bij. Lees vooral ook onze artikelen met de beste Windows 8 tablets en de beste Android tablets. In deze artikelen hebben we ook een aantal andere interessante tablets genoemd die reeds te koop zijn en het overwegen waard zijn.

Tablets vergelijken

Een overzicht van alle tablets die reeds in Nederland te koop zijn en de komende weken verschijnen vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software. Wanneer je voor jezelf een aantal modellen onder elkaar gezet hebt die aan jouw voorkeuren voldoen dan kun je een tablet kopen.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

 • Delen:
Nieuwe Google Nexus 7 (2013)
Android KitKat (4.4)
Apple iPad Air
iOS
Microsoft Surface 2
Windows RT

Reacties

 1. Glenn
  17 februari, 2014 om 4:00

  Zoeken jullie ook ooit testers want ik ben een grote smartphone fanaat, ook kan ik wel werken met een tablet en ben altijd opzoek naar; wat is nu het beste en wat kan ik er allemaal mee. Het enige probleem is dat ik geen idee heb hoe ik tester kan worden, dus misschien bij deze… Maat me alvast iets weten ;) mvg glenn

  • Martijn Chel
   17 februari, 2014 om 19:33

   Je kunt ons mailen via contact onderaan de website. Als je ervaring met tablets hebt en ook goed kunt schrijven kunnen we altijd kijken.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.