Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

IDC: Android tablets hebben in 2013 een marktaandeel van 60 procent

Geschreven door
Geplaatst op4 december 2013, 11:20 CategorieOnderzoek

Onderzoeksbureau IDC heeft deze week de cijfers voor 2013 en de verwachtingen voor 2017 op het gebied van tablets gepubliceerd. Hoewel het jaar nog niet afgesloten is verwacht IDC dat Android tablets een marktaandeel van 60 procent bereiken.

Verdeling tabletmarkt

Uit de cijfers van IDC, welke natuurlijk deels gebaseerd zijn op verwachtingen, kunnen we opmaken dat het marktaandeel van Android tablets in 2013 groeit van 52,0 naar 60,8 procent. Apple is de partij die flink moet inleveren. Het marktaandeel van de iPad zou zakken van 45,6 procent in 2012 tot 35,0 procent in 2013. Hoewel de daling van Apple’s marktaandeel fors is, is het geen grote verrassing. Het aantal fabrikanten dat Android tablets op de markt brengt is fors gestegen en in elke prijsklassen zijn inmiddels vele modellen te koop. Windows is het besturingssysteem dat vorig jaar op het gebied van tablets nog weinig in te brengen had met een marktaandeel van 0,9 procent. Hoewel er dit jaar sprake is van een stijging naar 3,4 procent kunnen we niet zeggen dat Microsoft haar stempel heeft weten te drukken op de tabletmarkt.

Toekomst

IDC kijkt ook naar de toekomst en heeft de verwachtingen voor 2017 onder elkaar gezet. Zo verwacht het onderzoeksbureau dat Windows in 2017 een marktaandeel van 10,2 procent heeft in de tabletmarkt en daarmee de derde plek veilig weet te stellen. De eerste twee posities zijn nog steeds voor iOS en Android. Het besturingssysteem van Google zou uitkomen op 58,8 procent en iOS heeft in 2017 een marktaandeel van 30,6 procent.

Trends

Daarbij heeft IDC gekeken naar de trends op het gebied van tablets en concludeert dat tablets met een formaat van 8-inch of kleiner dit jaar het populairst zijn. Meer dan de helft van de verkochte tablets in 2013, en dat zijn er 221 miljoen, zou een formaat van 8-inch of kleiner hebben. Tablets met een formaat van 11-inch of groter spelen nog geen echte rol van betekenis. Zo zouden er maar een paar miljoen van verkocht worden. Toch verwacht IDC mogelijk een omslag waarbij grotere tablets weer populairder worden. Dit komt door de introductie van steeds grotere smartphones, ook wel phablets genoemd. Deze duwen de consument mogelijk weer richting tablets met een formaat van rond de 10-inch.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.