Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

iOS-app tip: Loom is een mooi alternatief voor Apple’s Fotostream

Geschreven door
Geplaatst op2 december 2013, 14:00 CategorieTablet Tips

Ik heb de afgelopen weken op verschillende momenten laten vallen dat ik het lastig vind om een 16GB iPad aan te raden aangezien deze al snel vol is. Foto’s en video’s zijn vaak voor een groot deel verantwoordelijk voor het snel dichtslibben van je geheugen, en Apple’s eigen iCloud Fotostream heeft niet alleen aardig wat beperkingen maar is ook nog eens redelijk verwarrend in gebruik. Loom is een dienst die ontwikkeld is door een developer die juist dit probleem wou oplossen. Hetgeen hij wilde is een betere iCloud Fotostream-variant, of hij dat nu zelf moest regelen of niet.

iCloud Fotostream

Ik zal niet te lang over Apple’s Fotostream hebben, voor iedereen die er toch even wat meer over wilt lezen raad ik het lezen van Martijn’s artikel over Fotostream aan. Hoewel dat nog gebaseerd is op iOS 6, is de informatie nog relevant. Een paar van de beperkingen die je in ieder geval even in je achterhoofd moet houden zijn:

 • iCloud bewaart de laatste 1.000 foto’s in de stream
 • iCloud bewaart foto’s maximaal 30 dagen
 • iCloud heeft geen ondersteuning voor video

Aan de beperkingen kan je eigenlijk al zien wat Apple met iCloud Fotostream bedoelt; je de mogelijkheid geven om gemaakte foto’s op al je apparaten te downloaden. iCloud is dus niet de plek waar je foto’s bewaart, maar is de tijdelijke opslag die het het downloaden van de met je iPhone gemaakte foto’s naar je iPad (of computer) mogelijk maakt. Gedeelde Fotostreams zijn hier een uitzondering op maar die zal ik in een ander artikel een keer bespreken.

Loom

Loom is er niet om alleen het synchroniseren/downloaden van foto’s op je verschillende apparaten mogelijk te maken. Loom is er ook als online foto-opslag. Een foto die je in Loom zet zou je dus rustig kunnen verwijderen van je iPhone omdat je er via de app (en website) gewoon toegang tot hebt. Loom werkt op zowel iOS als Mac OSX met apps maar is natuurlijk via het web te bereiken op alle apparaten met een fatsoenlijke browser.

Standaard krijg je 5GB geheugen tot je beschikking dat je kan vullen met zowel foto’s als video’s. Je kan albums/mappen maken zodat je jouw foto’s ook nog eens kan orderenen op de manier waarop je dat zelf wilt. De albums kunnen dan stuk voor stuk ook weer gedeeld worden, via link/email/iMesagge. Standaard staan je geüploade bestanden natuurlijk gewoon op privé.

iPad-Loom-4

De Loom-app voor iOS vraagt toegang tot je Filmrol en upload alle foto’s die je daar hebt staan, daarna houdt de app de Filmrol in de gaten voor nieuwe foto’s/video’s die vervolgens automatisch geüpload kunnen worden (afhankelijk van de instelling die je kiest). Daarna kunnen de bestanden dus uit je Filmrol verwijderd worden om weer ruimte te maken voor nieuw materiaal. De app geeft je handige opties om uploaden op de achtergrond toe te staan, albums te maken en te delen, en dient natuurlijk ook gewoon als toegang tot je bestanden. Vanuit Loom kan je ook weer bestanden terugzetten naar je Filmrol, voor als je ze bijvoorbeeld wilt gebruiken in een fotobewerking-app.

De Loom app op Mac OS X is een uploader/downloader. Je kan een aantal mappen op je Mac aanwijzen die in de gaten gehouden moeten worden. Ook hier worden eerst alle bestanden en daarna alleen de nieuwe bestanden geüpload. Niet alleen mappen kunnen aangewezen worden, je zou zelfs je volledige iPhoto of Aperture bibliotheek kunnen aanwijzen als ‘bron’. Via de website heb je toegang tot al het materiaal, kan je makkelijk delen en kun je alles orderen. Persoonlijk vind ik de iOS-apps daar wat handiger voor maar het is natuurlijk fijn en handig dat het ook online te managen valt.

Heb je meer ruimte dan de gratis 5GB nodig dan heeft Loom natuurlijk ook oplossingen voor je, en die zijn interessant omdat ze goedkoper zijn dan Apple’s iCloud en Dropbox. Voor 39,99 dollar per jaar (of 3,99 dollar per maand) kan je 50GB gebruiken  en voor 99,99 dollar per jaar (of 9,99 dollar per maand) krijg je 250GB aan opslagruimte. Grotere pakketen zijn op dit moment nog niet beschikbaar.

In gebruik

Ik gebruik Loom nu een paar dagen en heb al verschillende albums gemaakt en gedeeld, onder andere met familie en vrienden maar ook met Martijn en Jop (jaja, die vallen natuurlijk eigenlijk ook onder vrienden maar dat hoeven ze niet te weten natuurlijk). Het delen van albums gaat heel gemakkelijk en ze verschijnen gewoon in de app onder het kopje inbox. In mijn screenshot kan je bijvoorbeeld het album zien dat mijn moeder gedeeld heeft, met foto’s van mijn oma’s nieuwe woning. Collega huurders die de mijn album “Stoflab” hebben ontvangen maar (nog) geen Loom gebruiken of geen iOS-apparaat hebben kunnen zonder problemen de foto’s online bekijken/downloaden.

iPad-loom-screen

De eerste keer uploaden nam natuurlijk aardig wat tijd in beslag, handig om dat voor een avond/nacht te plannen. Nieuwe uploads zijn er meestal maar een handjevol en dat gaat dan redelijk rap. Het is daarbij fijn dat het de bestanden in volledige resolutie geüpload worden, maar ook weer te downloaden zijn. Ik heb nog niet echt geëxperimenteerd met videomateriaal, want nu ik nog met een gratis pakket werk gebruik ik mijn ruimte liever voor foto’s.

iPad-Loom-2

Ik ben van mening dat je nooit genoeg back-ups van je bestanden (en dus ook foto’s kan hebben). Ik upload mijn foto’s naar verschillende plekken en maak op verschillende manieren back-ups. Loom is dus daar niet een volledige vervanging voor, voor mij. Maar mocht je bijvoorbeeld op vakantie zijn en je moet wat ruimte vrijmaken, dan is Loom opeens wel een uitkomst. Zolang je thuis maar weer een extra back-up maakt van de bestanden. Dat zou in ieder geval mijn advies zijn. Ik hou de Filmrollen op mijn iPads en iPhone vanaf nu in ieder geval schoon, als ik toegang tot de foto’s nodig heb open ik gewoon de app.

Loom zelf proberen

Het 5GB account is gratis en ook de apps zijn gratis te downloaden, er is dus geen goede reden om Loom niet te proberen. Maak je een account aan via een link die je hier op deze pagina hebt gevonden, dan krijg je nog eens 500MB gratis opslagruimte. Het mooie voor mij is dat ik dat ook krijg!

Probeer Loom nu zelf

We zijn benieuwd naar jullie ervaringen met Loom, en wie zien die graag in de reacties verschijnen!

 • Delen:

Reacties

 1. erwin
  02 december, 2013 om 14:57

  Pogoplug geeft je voor een goeie 60 dollar per jaar onbeperkte opslag!

  • Sam Rijver
   02 december, 2013 om 15:00

   Cool, zal ik ook eens bekijken in de toekomst! Hebben ze ook fijne apps?

 2. murdock
  03 december, 2013 om 3:37

  Komt de app ook naar andriod?

  • Sam Rijver
   03 december, 2013 om 9:01

   Ze teasen het wel een beetje dus dikke kans dat het (op termijn iig) ook naar Android komt.

 3. Henry
  05 december, 2013 om 0:41

  Beste Sam, interessant om een concurrent van iCloud te lezen. Is het ook veilig?

  Wat de iCloud beperkingen betreft. Als ik m’n video’s deel met mijn gezin komen ze ook binnen op mijn desktop. iCloud op mijn desktop heeft niet de beperkingen van de iPad en iPhone. Regelmatig verplaats ik daarna video’s en foto’s in een album op de desktop.

  Af en toe kijk ik graag foto’s en video’s via airplay direct op de tv via mijn mediapc.

  Houd je niet van het verplaatsen of heb je alleen een iPad in huis dan kun je het beste een automatische reservekopie maken. iCloud backup gaat tot 80 euro/jaar. Heb je alleen een iPad in huis ligt daar de beperking tot 55 Gb.

  Daarnaast kun je andere cloud diensten gebruiken zoals Skydrive automatische upload. Ik gebruik die sinds kort en al wat langer Picasa webalbums inclusief video’s. Reservekopie maak ik lekker ouderwets met iTunes, ook handig voor later herstellen indien ooit nodig. Tja backups op meerdere plekken is zeker belangrijk. Zeker als een dienst eens verdwijnt.

 4. wil
  05 december, 2013 om 7:23

  hallo, gisteren een nieuwe iphone 5S gekocht en alles overgezet( van mijn iphone 5 ).
  Dit ging goed totdat ik mijn loom wilde openen, hij vroeg mijn passwoord maar zei elke keer dat dit de verkeerde was.
  In Loom bewaarde ik alle prive foto’s en kan er nu niet meer bij.
  Iemand een idee hoe ik mijn passwoord kan resetten?
  Alvast bedankt voor de hulp.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.