Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Asus Fonepad 7 (ME372CG)

Geschreven door
Geplaatst op20 december 2013, 13:47 CategorieReviews

In het afgelopen jaar heb ik Asus wel eens gekscherend het nieuwe Samsung genoemd. Niet omdat Asus nu opeens zoveel tablets en/of smartphones verkoopt of dat ze één van de weinige partijen zijn die winst lijken te maken in deze markt, maar omdat ze – net als Samsung – met een enorm groot aanbod aan tablets op de markt komen, die ook nog eens enorm frequent een (hardware- en softwarematige) update krijgen. Het is nog geen jaar geleden dat Asus met de Fonepad op de markt kwam, en in deze review kijken we naar de tweede versie van deze tablet met telefoonfunctie (of is het een mega grote smartphone?), de Asus Fonepad 7.

Specificaties

Qua specificaties heeft de nieuwe Fonepad natuurlijk een aantal verbeteringen meegekregen ten opzichte van zijn voorganger, zoals in onderstaande tabel duidelijk gemaakt wordt.

  Asus FonePad Asus Fonepad 7 (ME372CG)
Schermformaat 7 inch 7 inch
Afmetingen 196 x 120.1 x 10.4 mm 196.8 x 120 x 10.5 mm
Gewicht 340 gram 340 gram
Resolutie 1280 x 800 1280 x800
Processor Intel Atom Z2420 1.2 GHz Intel Atom Z2560 1.6 GHz
RAM 1GB 1GB
Geheugen 8 – 16GB 8 – 16 GB
MicroSD ja ja
Bluetooth ja, 3.0 ja, 3.0
Camera’s 1.2 MP webcam en 3MP camera 1.2 MP webcam en 5MP camera
Accu 4270 mAh 3950 mAh

Zoals je kan zien zijn er een paar kleine aanpassingen ten opzichte van de vorige generatie, waarvan de belangrijkste – qua hardware – de nieuwere Intel Atom Z2560-processor is. De resolutie en het werkgeheugen zijn gelijk gebleven maar qua afmetingen is de nieuwere Fonepad iets groter geworden, en dat is op z’n minst opvallend te noemen. Onder het volgende kopje zul je lezen waarom.

Asus Fonepad 7 – Hardware en design

In tegenstelling tot de vorige generatie Fonepad heeft Asus voor deze generatie voor minder luxe materialen gekozen. De eerste generatie Fonepad (lees onze review) was namelijk voorzien van een aluminium achterkant. Deze Asus Fonepad 7 heeft nu een plastic achterkant die we kennen van andere Asus tablets uit de MeMO Pad-serie. Hierdoor voelt deze nieuwe generatie Fonepad een stukje minder luxe aan. Qua bouwkwaliteit lijkt er gelukkig niet zoveel ingeleverd te zijn, de Asus Fonepad 7 voelt goed en stevig aan. Wel is het plastic ervoor verantwoordelijk (denk ik) dat de de Fonepad iets groter is geworden qua afmetingen, zoals je in bovenstaande tabel kan zien kunnen we het verschil echter verwaarloosbaar noemen.

ASUS-Fonepad-7-design-2

Een andere belangrijk verschil qua design is dat in deze Asus Fonepad 7 de speakers nu aan de voorkant van de tablet zitten en, aangezien het er nu twee zijn, zelfs stereo genoemd kunnen worden. De speakers zitten aan de boven- en onderzijde maar natuurlijk is de tablet ook in landscape te gebruiken (al is dat voor een 7 -inch tablet de minder populaire oriëntatie) en dan komt het geluid van links en rechts. De aan/uit- en volumeknoppen vind je aan de rechterkant terug. Onder de volumeknoppen zit een plek waar je een microSD kaart in kwijt kan, een gleufje dat opvallend genoeg niet is afgedicht door een of ander klepje. Aan de linkerkant van de tablet vind je een plek om een simkaart te plaatsen de Fonepad blijft namelijk ondanks het forse formaat en rare spelling natuurlijk ook nog steeds een telefoon. De microUSB-aansluiting bevindt zich aan de onderkant van de tablet, net als de microfoon. De bovenkant behuisd alleen een koptelefoonaansluiting. De webcam en sensor zitten aan de de korte kant (boven) en de achterkant heeft de 5 megapixel camera net boven het logo in het midden zitten.

ASUS-Fonepad-7-design

Display

Helaas is bij de update van de Asus Fonepad 7 het scherm overgeslagen. Het 7-inch ips paneel heeft nog steeds een resolutie van 1280 x 800 pixels en is zover ik kan zien/inschatten identiek aan het scherm van de vorige generatie. Qua resolutie vind ik het nog wel te verdedigen dat deze budget tablet hetzelfde is gebleven maar helaas ontbreekt ook nog steeds een oleophobic coating (tegen vingerafdrukken) en kan het scherm niet zo helder gezet worden dat het buiten of in felverlichte omgevingen lekker oogt/bruikbaar is. Dat het paneel ook nog ietwat ‘ver’ van de beschermende glasplaat ligt helpt ook niet mee natuurlijk.

ASUS-Fonepad-7-display

Binnenshuis is het scherm van de Fonepad 7 echter prima, zeker in de vroege ochtend en in de avond. Maar nu ik hier op kantoor (en ja mijn kantoor is natuurlijk gewoon binnen) voor een groot raam zit en het voor de verandering niet enorm bewolkt is moet ik zeggen dat het scherm gewoon niet lekker oogt, zeker niet als je er in een hoek naar kijkt. Kijkhoeken in ‘de schemering’ zijn echter wel prima. Voor contrast en kleurweergave geldt precies hetzelfde. In fel(ler) verlichte omgevingen valt het wat tegen terwijl het op de bank of in bed prima oogt. Dit blijft wat mij betreft een veel groter probleem dan de resolutie. 1280 x 800 pixels op 7-inch komt op een ppi van 216 en dat is best respectabel. In de praktijk betekent het dat teksten er lekker scherp uitzien.

Connectiviteit

Bij het stukje hardware en design heb je al kunnen lezen over de belangrijkste aansluitingen. De Asus Fonepad 7 beschikt over een microSD-slot, een koptelefoonaansluiting en een microUSB-poort. Zover ik heb kunnen ontdekken is het niet mogelijk via een adapter deze microUSB-poort om te toveren tot een HDMI/TV-out poort. Qua (standaard) draadloze connectiviteit moet je denken aan dual-band Wi-Fi 802.11 a/b/g/n en Bluetooth 3.0. Hier hadden we graag wel een update gezien naar Bluetooth 4.0, een ‘telefoon’ van dit formaat schreeuwt namelijk om een Bluetooth headset en een energiezuinige verbinding zou daar geen straf zijn.

ASUS-Fonepad-7-zijkant

De meest bijzondere verbinding op deze Asus Fonepad 7 is natuurlijk de GSM chip die in de tablet verwerkt zit. Voor de duidelijkheid; wat mij betreft is vooral de 3G-verbinding die je met deze optie standaard hebt het meeste waard. Via een MicroSIM kan je verbinding leggen met een provider en afhankelijk van je abonnement gebruikmaken van de telefoon- en mobiele internet functionaliteiten. Qua bereik heb ik niets te klagen en voldoet de Asus Fonepad 7 prima aan de verwachtingen. Sterker nog, voor een smartphone van 200 euro scoort hij zelfs ruim boven de verwachtingen. De GSM-verbinding is quad-band (850 / 900 / 1800 / 1900) en de HSDPA/3G-verbinding werkt over de 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 banden.

Speakers

Speakers aan de voorkant! Yay! Dat was in ieder geval mijn eerste reactie toen ik dit apparaat voor het eerst in handen kreeg (IFA 2013 in Berlijn). Geluid dat richting de gebruiker gestuurd wordt is per definitie beter dan geluid dat bij de gebruiker weg de wereld ingestuurd wordt. Het is dus extra opvallend dat deze Asus Fonepad 7 alsnog een beetje teleur weet te stellen. Het volume dat je kan behalen uit deze stereospeakers is niet erg indrukwekkend, vervelender is echter dat bij ‘hoog’ volume al aardig wat vervorming optreedt. Natuurlijk is het prima bruikbaar voor een kort YouTube filmpje of een liedje op Spotify maar voor serieuzere toepassingen (inclusief bellen..) raad ik aan gebruik te maken van de koptelefoonaansluiting of de Bluetooth verbindingsmogelijkheid.

Camera’s

De camera aan achterzijde heeft een update gekregen van 3 megapixel naar een 5 megapixel, maar een led flitser ontbreekt nog steeds. En als we eerlijk zijn ontbreekt ook de mogelijkheid om betrouwbaar bruikbare resultaten te behalen met deze camera nog steeds. Het is een stapje vooruit maar het blijft een camera op een tablet, eentje die je dus alleen bij hoge uitzondering of uit baldadigheid in combinatie met met een of andere leuke app zou moeten gebruiken. De 1.2 megapixel (720P) webcam aan de voorkant is van een vergelijkbare kwaliteit maar leuk genoeg om een keer te beeldbellen met familie/vrienden of gekke bekken te trekken voor een selfie. Ook hier zou een of ander filter-programma zijn gewicht in goud waard blijken.

ASUS-Fonepad-7-camera

Accuduur

Bij de eerste generatie Fonepad was ik blij verrast door de accuduur. Zeker met de wetenschap dat de Fonepad op een Intel processor draaide (die niet de reputatie hebben energiezuinig te zijn) was het erg goed te zien dat de Fonepad een dag op één enkele lading meeging. Dat de Intel processor dan niet zo snel was vond ik een compromis waarmee te leven viel. Dit jaar zit er een snellere Intel processor in de Asus Fonepad 7 en capaciteit van de accu kleiner geworden. Betekent deze krachtigere processor en kleinere accu combinatie een merkbare vermindering van de accuduur? JA! Aaarrrgh! Helaas gaat deze Asus Fonepad 7 bij een beetje intensief gebruik maar een uurtje of 6-7 mee, in vergelijking met de 10 uur die haalbaar is met de vorige generatie. Voor een smartphone is dat natuurlijk extra slecht, want mocht je zo gek zijn dit ding als telefoon te willen gebruiken moet je altijd een oog op het batterijniveau houden. Als tablet heb je aan 6 uur meestal wel genoeg om de dag door te komen. Hoe dan ook, de Asus Fonepad 7 moet iedere dag aan de lader. Misschien zelfs wel twee keer per dag.

Asus Fonepad 7 – Software

De Asus Fonepad 7 draait Android 4.2.2 Jelly Bean en deze versie van Android is wederom weer voorzien van wat aanpassingen door Asus. In de basis is echter alles gelijk en heb je dus volledige toegang tot het Android dat je gewend bent, inclusief de standaard Google apps en diensten. Je kunt dus ook zonder problemen applicaties uit de Google Play Store downloaden.

ASUS-Fonepad-7-software-2

Qua aanpassingen heeft Asus ervoor gekozen het notificatie menu weer tot één enkele dropdown samen te voegen en hun eigen ‘versie’ van de quick toggle’s erin te integreren, om zo snel toegang te hebben tot zaken als WiFi, Bluetooth en andere handigheden. Ook is er weer een leesmodus te vinden die de (achtergrond)kleuren van bepaalde apps automatisch aanpast voor een betere leeservaring. Aanpassingen en opties die we eigenlijk al kennen van andere Asus tablets. 

ASUS-Fonepad-7-software

Toch is de skin wel iets anders en ik zou het zelfs omschrijven als ietwat frisser. Het is allemaal wat lichter geworden qua kleuren en qua formaat wat groter geworden. Icoontjes (inclusief de app icoontjes) zijn voorzien van een nieuw likje verf en zien er wat strakker uit, het beste te omschrijven als ‘platter’. Ook lijken alle app icoontjes iets groter weergegeven te worden dan dat de standaard is op Android maar zonder (noemenswaardige) vervormingen of problemen te veroorzaken.

Asus Fonepad 7

Asus heeft een aantal dingen aangepast en toegevoegd, waaronder de Floating Apps waarmee je kleine widgets als bijvoorbeeld de calculator over een openstaande app kunt gebruiken. En kan je door de homeknop ingedrukt te houden snel toegang krijgen tot een app-launcher waar in twee rijen apps in een halve cirkel ‘makkelijk’ bereikbaar zijn.  ASUS levert ook een aantal applicaties standaard mee, waaronder diverse Google apps, MyLibrary, ASUS, Studio, SuperNote Lite, Polaris Office, en ASUS CloudStorage met 5GB gratis opslagruimte in de cloud.

Omdat dit een tablet is met telefoon zijn ook de onderdelen van Android die daarmee verband houden beschikbaar. Qua interface ogen die onderdelen  wel erg als opgeblazen smartphone versies, al is het niet enorm storend en wordt her en der wel goed gebruikt gemaakt van de extra schermruimte.

Asus Fonepad 7 – In gebruik

Als verwende Nederlander zie ik persoonlijk niet zo gek veel in een goedkope tablet die ook nog eens direct een smartphone is. Maar dat betekent niet dat ik niet begrijp waarom dit segment in een land als India enorm populair blijkt. Voor een enorm aantrekkelijke prijs van 200 euro krijg je niet alleen een heel bruikbare tablet, maar ook nog eens een heel bruikbare telefoon. En doordat die telefoon geïntegreerd is heb je ook nog eens meteen een tablet met mobiele internetverbinding, iets waar je bij bijna alle andere tablets een premium voor moet betalen.

ASUS-Fonepad-7-gebruik

 

Aangezien ik zelf al een smartphone heb en het qua formaat niet een heel handig apparaat vind om mee te bellen heb ik dat niet zo vaak gedaan, maar het kan wel, en in combinatie met een of ander headset hoef je er ook niet per se al een lummel uit te zien. Daardoor vind ik het wel erg jammer dat Asus niet een headset meelevert met de Asus Fonepad 7.

ASUS-Fonepad-7-review

Qua tablet is het ook een heel bruikbaar apparaat, zeker voor de basistaken die je op een tablet zou willen doen. Simpele games, browsen, social media en internet zijn vaak tocht net wat leuker of fijner op een groter scherm. Helaas is de Asus Fonepad 7 niet heel goed bruikbaar buiten of in felverlichte omgevingen en is ook de accuduur in dit geval een beperkende factor.

Prestaties

Zoals gezegd kunnen basistaken prima uitgevoerd worden door de Asus Fonepad 7, maar misschien doe ik daar de nieuwe generatie Intel Z2560 processor een beetje tekort mee. Een grafisch intensief spel was FIFA 2014 kan je namelijk ook best te spelen. Ja het duurt wat langer voordat de app geladen is en soms zul je even een paar frames moeten missen in de weergave, het doet echter niets af aan de mogelijkheid een leuk potje Barcelona – SC Heerenveen te kunnen spelen.

ASUS-Fonepad-7-prestaties

Ook andere games draaien redelijk tot goed op deze Asus Fonepad 7. Standaard taken gaan gewoon soepel, al is de 1GB werkgeheugen vrij snel gevuld en moet je bij het schakelen soms even een seconde of 2 extra geduld opbrengen voordat de interface weer geladen is. Geen hoogvlieger maar zeker geen teleurstelling dus wat mij betreft.

Asus Fonepad 7 – Conclusie

Deze tweede generatie Fonepad is eigenlijk nog net zo goed als de eerste. Het is geen hoogvlieger en het is zeker niet de beste tablet of smartphone die je kan kopen, maar het prijspunt van rond de 200 euro is het verreweg de beste combinatie tussen deze twee apparaten die je kan krijgen. Ik quote uit de conclusie van de review van de eerste Fonepad:

Het is dus echter wel een apparaatje met een hoop ‘maars’.

– Het is een tablet, maar niet super krachtig en kan dus niet alles aan.
– Het is een telefoon, maar zo groot dat je hem waarschijnlijk niet als telefoon kan of durft te gebruiken.
– Het is een digitale camera, maar van beroerde kwaliteit.

Helaas is door de keuze voor mindere luxe materialen, mindere accuduur en gebrek aan verbeteringen aan het scherm en Bluetooth lastig deze Asus Fonepad 7 een enorme verbetering ten opzichte van het origineel te noemen. Maar een interessante budget-optie is dus nog steeds. Voor de meeste lezers denk ik echter dat apparaten als de Nexus 7 (2013), LG G Pad 8.3 en Kobo Arc 7HD interessantere tablets zijn om te overwegen.

Minpunten

 • Display in sommige situaties bijna onbruikbaar
 • Tegenvallende accuduur
 • Geen Bluetooth 4.0 en geen meegeleverde headset

Pluspunten

 • Complete tablet (en smartphone)
 • Prima prestaties
 • Goede prijs- kwaliteitverhouding
Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
ASUS Fonepad 7 (ME372CG en ME372CL)
Android Jelly Bean (4.3)

Reacties

 1. Anne Jan
  04 april, 2015 om 15:37

  Vraag: Op mijn tablet wil ik een APP installeren. Tablet geeft aan dat er te weinig ruimte is en wil die APP niet installeren. Wat moet ik doen om wel voldoende ruimte te creëreen??
  Gaarne antwoord

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.