Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Asus New Padfone (A86) met Padfone Station

Geschreven door
Geplaatst op23 december 2013, 16:56 CategorieReviews

Al twee jaar is de Asus Padfone een product dat tot de verbeelding spreekt. De eerste twee generaties waren echter slecht of niet beschikbaar in Nederland en dus hebben we deze bijzondere combinatie tussen smartphone en tablet nog niet eerder aan een review kunnen onderwerpen. Drie keer is scheepsrecht en de derde generatie Padfone is niet alleen te koop in Nederland, wij hebben ook een exemplaar getest. In deze review vind je onze ervaringen met de Asus New Padfone, voorheen bekend als de Padfone Infinity.

Asus New Padfone – Specificaties

Het is erg belangrijk om te beseffen hoe de Padfone-combinatie werkt en uit welke twee delen dit systeem bestaat. Het belangrijkste onderdeel is ongetwijfeld de smartphone-kant van het verhaal, hier zit de meeste hardware in verwerkt en moet als de brains en motor van het geheel gezien worden. Het tablet-onderdeel is eigenlijk een 10.1-inch scherm waarin je de smartphone kan schuiven om in combinatie een 10.1-inch tablet over te houden. Toch zit er ook nog de nodige hardware verwerkt in dit scherm-dock (Padfone Station(. In heb de boel even in een tabel verwerkt om wat duidelijkheid te verschaffen:

  Padfone (Smartphone) Scherm-dock
Schermformaat 5 inch 10.1 inch
Afmetingen 143.5 x 72.8 x 8.9 mm 264.6 x 181.6 x 10.7 mm
Gewicht 141 gram 530 gram
Resolutie 1920 x 1080 1920 x 1200
Processor Qualcomm Snapdragon 800 2.2GHz
RAM 2GB
Geheugen 16-32GB
MicroSD ja
Bluetooth ja, 4.0
Camera’s 2 MP webcam en 13MP camera 2 MP webcam
Accu 2400 mAh 5000 mAh

Zoals je hopelijk nu kan zien zijn er aardig wat onderdelen die ‘gebruikt’ worden op het moment dat je dit systeem in tabletvorm inzet. Processor, werkgeheugen, en opslaggeheugen spreken voor zich maar ook de 13 megapixel camera heeft een rol in deze vorm. Het scherm-dock heeft wel een webcam aan de voorkant zitten, een micro-USB poort (laden, TV-Out via adapter en natuurlijk verbinding met computer) en een ingebouwde accu.

Het model dat ik gebruikt heb voor deze review is het 16GB model. De losse New Padfone (smartphone) kost momenteel 549 euro en de combinatie met Padfone Station (10.1-inch tablet scherm-dock) is te koop voor 799 euro.

Asus New Padfone – Hardware en design

Vanaf nu zal ik de term Padfone gebruiken als beschrijving van de smartphone en ‘scherm-dock’ voor het tablet-deel (heet eigenlijk Padfone station volgens mij) van dit pakket. De Padfone is een 5-inch smartphone en heeft een lekker luxe design meegekregen van Asus. Het ziet er allemaal strak uit en er is gebruikt gemaakt van luxe materialen. De achterkant is van geborsteld aluminium en is lekker clean gehouden. Onder het Padfone logo zit een NFC chip verwerkt en een kleine plastic T-vorming antenne om het signaal de vrije loop te geven, en natuurlijk zit bovenaan de 13 megapixel camera en led-flash. Aan de zijkanten van de Padfone zitten de nodige knoppen verwerkt voor volume en aan/uit controle maar zijn ook de slots te vinden waar je de microSim en/of MicroSD kaart in kan plaatsen. Aan de rechtkant is ook nog de kleine speaker verwerkt. De glazen voorkant van de Padfone heeft bovenaan natuurlijke en speakerelelement zitten zodat je je ook echt gesprekken kan voren met deze smartphone.

Asus-padfone-A86-review

Naast dit element zit de 2 megapixel camera aan de ene kant en aan de andere kant zit een sensor verwerkt. De lange kanten van de Padfone hebben vrij smalle randen (bezels) onder het glas. Het onderste deel lijkt leeg, leeg totdat je het aanraakt en de aanrakingsgevoelige terug-, home- en multitaskknop oplichten. Al met al is het een strak pakketje.

Asus-padfone-A86-review-knoppen

Het scherm-dock voelt goed aan maar qua materialen is er voor iets minder luxe gekozen. De achterkant is van plastic met een rubbercoating en heeft natuurlijk in het ‘midden’ een groot gat zitten waar de Padfone inpast. Dit slot wordt wel metaalkleurig plastic element wat de boel iets chiquer doet ogen. Aan de achterkant van het scherm-dock vind je (opvallend genoeg) ook een enkele speaker. Zeker in combinatie met de Padfone is het middelste gedeelte van het scherm-dock best dik maar dat gaf Asus de mogelijkheid om de randen/zijkanten van het schermdock wel lekker dun te maken. Naast de aan/uit en volume knoppen vind je aan de zijkanten ook en een microfoon en microUSB aansluiting. De voorkant is (natuurlijk) van glas en is verder een typisch 10.1-inch tablet design, met relatief grote zwarte randen rondom het scherm en een 2 megapixel webcam die aan een van de lange kanten net onder het glas verstopt zit.

Asus-padfone-A86-review-design-2

Displays

Het display op de Padfone is van indrukwekkende kwaliteit. Met een resolutie van 1920 x 1080 pixels op een 5 inch scherm hebben we het over een ppi van 441, indrukwekkend! Het scherm ligt ook lekker strak tegen de beschermende glasplaat aan en dat is een van de dingen die een fabrikant kan doen om het scherm extra mooi te laten lijken terwijl reflecties tegelijkertijd een stuk verminderd worden. Qua kijkhoeken, contrast en kleurweergave scoort het ips paneel op de Padfone ook ruim in de wow-range. Hoewel ik niet enorm veel ervaring heb met smartphone reviews kan ik zeggen dat dit het mooiste scherm is dat ik ooit op een smarpthone heb gezien. Het formaat van 5-inch is misschien wat te groot voor mijn persoonlijke smaak maar mooi is het in ieder geval zeker!

Asus-padfone-A86-review-software-2

Het display in het scherm-dock valt niet tegen maar is wel duidelijk minder indrukwekkend. Waar bij de Padfone het display dicht tegen het glas aanligt en het glas een oleophobic coating lijkt te hebben is er hier wat meer ruimte tussen display en glasplaat en is de vingerafdrukken-gevoeligheid erg hoog. De resolutie van 1920 x 1200 pixels is wel erg goed en als het scherm eenmaal aanstaat vallen de reflecties en vingerafdrukken ook niet zo enorm meer op, zeker omdat de super IPS+ techniek ervoor zorgt dat de helderheid van het display lekker hoog kan. Ook hier is er niets te klagen over kleurweergave, kijkhoeken en contrast, al is het allemaal gewoon iets minder indrukwekkend dan het scherm op de Padfone zelf.

Asus-padfone-A86-review-software

Connectiviteit

De Padfone is het belangrijkste onderdeel, ook als het gaat om de verbindingen die gelegd kunnen worden. Aangezien we het hier over een top-of-the-line model hebben zit echt alles wat je verwacht in deze smartphone. Van dual-band Wifi a/b/g/n/ac tot Bluetooh 4.0 en NFC. Opvallend is misschien wel dat voor HMDI/TV-Out een speciale adapter nodig is, zelfs als je gebruik maakt van het scherm-dock dat ruimte over heeft heb je dus een een adaptertje nodig. GPS ontbreekt natuurlijk ook niet op de Padfone. De microSD in de Padfone geeft je de mogelijkheid relatief goedkoop het geheugen uit te kunnen breiden. Via microUSB kan je verbinding leggen met computer, adapters gebruiken voor zaken als HDMI en dient natuurlijk ook als plek waar de oplader aangesloten kan worden.

Speakers

Tot nu toe heb ik eigenlijk alleen nog maar zaken besproken die erg positief zijn. Helaas valt het qua geluid (speakers) opeens wel erg tegen. Het kleine speakertje aan de rechterkant van de Padfone kan niet heel hard (begrijpelijk) maar vervormd zelfs bij het relatief lage volume vrij sterk. Op zichzelf is het natuurlijk niet zo’n ramp dat een smartphone speaker niet heel krachtig is maar het scherm-dock kan juist op dit onderdeel een belangrijke rol spelen. Opvallend genoeg zit ook daar maar een enkele speaker verwerkt, aan de achterkant nog wel. Het geluid wordt dus niet richting gebruiker gestuurd maar juist ervan af. Hier kan het volume wel fors hoger en zijn alle tonen duidelijk aanwezig, ook de lage tonen. In vergelijking met het geluid van de Padfone zelf is het een duidelijk stap omhoog, in vergelijking met andere tablets is het maar zo-zo.

Hier heeft Asus dus wat mij betreft echt een kans gemist. Het scherm-dock gebruik je namelijk vooral als je content wilt gaan consumeren. Op het mooie en scherpe scherm kan je best een filmpje gaan kijken, maar een beter geluid had de ervaring nog wat beter kunnen maken. Natuurlijk is er wel een mogelijkheid via de koptelefoonaansluiting of Bluetooth 4.0 met AD2P verbinding te maken met een speakersysteem.

Camera’s

Op de Padfone zit een 2 megapixel webcam en een 13 megapixel camera. Op het scherm-dock zit alleen een webcam aan de voorkant want zodra de Padfone gedockt is wordt van de 13 megapixel camera gebruik gemaakt. De webcams zijn van aardige kwaliteit en voldoen prima voor een Skype gesprek of soortgelijke toepassing, ik had graag gezien dat de kwaliteit in low-light situaties iets beter was geweest maar in het algemeen doen ze prima hun werk. De 13 megapixel camera aan de achterkant van Padfone (en tablet indien gedockt) is van goede kwaliteit. Door de lens met een aperture van F 2.0 zijn de resultaten in minder dan optimaal verlichte situaties ook beter bruikbaar en heb je bij goede verlichting mogelijkheden om wat scherptediepte in je foto’s te krijgen. De bokeh (wazige achtergrond) is niet superzacht maar voor voor een smartphone/tablet best tof.

Asus-padfone-A86-review-camera

De kwaliteit van de camera is dus meer dan redelijk en het grootste voordeel is natuurlijk het feit dat je de foto’s maakt op een apparaatje met een scherm van 5-inch en niet met een ‘joekel’ van een tablet. Wel kan je zodra je de Padfone in het scherm schuift je plaatjes op een groot scherm bekijken. Ook de aanpassingen die Asus aan de software voor de camera heeft gedaan zijn best leuk, er zijn redelijk wat zaken handmatig in te stellen en je hebt de mogelijkheid om verschillende filters te gebruiken tijdens het fotograferen.

Asus-padfone-A86-foto2

Accuduur

De accuduur van de Padfone zelf viel mij wat tegen, de 2.400 mAh accu gaat maar een uurtje of 5 mee. Natuurlijk kan je met een beetje beleid dus best een dag voort met één enkele lading maar het is wel even opletten. Zodra je de combinatie met het scherm-dock bekijkt wordt het echter een stuk indrukwekkender, de 5.000mAh die je dan extra tot je beschikking hebt zorgt ervoor dat je zomaar een uur of 12-13 voort kan op een lading voordat je op zoek moet naar een lader. Via een software-instelling kan je ook zorgen dat het dock gebruikt wordt als een soort oplader voor de Padfone zelf (en het scherm dus niet gebruikt wordt). Tijdens normaal gebruik zorgt de Padfone/scherm combinatie overigens ook dat de smartphone zoveel mogelijk wordt ontzien. Het is duidelijk het belangrijke onderdeel van deze combinatie (en daar zijn we het natuurlijk mee eens, bellen is belangrijker dan YouTube zeg maar).

Asus New Padfone – Software

De Asus New Padfone draait op de Android 4.2.2 Jelly Bean en draagt natuurlijk ook de goedkeuring van Google. Hierdoor heb je toegang tot alle apps en diensten die je van een moderne Android smartphone/tablet verwacht, inclusief Google Now en de Play Store.

Asus-padfone-A86-review-tablet

De aanpassingen die Asus maakt in de vorm van een Android skin hebben we meer dan eens besproken hier op Tablets Magazine en dus zal ik er niet al te veel over tikken in deze review. Asus houdt zijn aanpassingen redelijk beperkt en onder controle. Het zijn vooral het notificatie- en instellingenmenu dat duidelijk een ander uiterlijk hebben en de homescreens ogen fris en duidelijk met icoontjes die net iets groter zijn dan normaal. Ook het handigheidje in de vorm van een mini app-launcher onder de homebutton ontbreekt niet op de Asus New Padfone. (het gifje hieronder komt uit de Fonepad review)

Asus Fonepad 7

Door de mogelijkheid om van klein (5-inch) scherm naar een groter (10.1-inch) scherm te switchen heeft Asus natuurlijk iets moeten verzinnen om dit soepel te laten verlopen. De oplossing heeft de naam Dynamic Display meegekregen en zorgt ervoor dat je een hoop van de standaard apps kan gebruiken op de Padfone en soepel kan laten overswitchen naar de grote weergave op het 10.1-inch scherm. Dit werkt allemaal vrij goed maar is helaas niet 100 procent stabiel. In principe kunnen de meeste standaard apps gebruikt worden op deze manier (apps als e-mail, kalender en Chrome) maar onderbreekt ondersteuning voor sommige apps nog wel, waaronder voor YouTube en dat is natuurlijk zo’n beetje de app waarvan je verwacht dat het switchen naar een groter scherm het meeste waard is. Jammer. In het algemeen werkt het allemaal vrij aardig en wordt er in de meeste gevallen ook fatsoenlijk gebruikt gemaakt van de extra ruimte die het 10.1-inch scherm biedt. Je hebt dus niet altijd met een opgeblazen smartphone-versie van het scherm te maken (soms wel, bijvoorbeeld bij een app als Pocket).

padfone

Toch zou ik zeggen dat twee op de tien keer een foutmelding naar voren schiet of dat je een app opnieuw moet starten om ‘verder’ te werken/kijken/lezen. Er is hier dus nog ruimte voor verbetering. In de instellingen kan je overigens de nodige apps aan/uit zetten om zo je ervaring te optimaliseren en de foutmeldingen/irritaties tot een minimum te beperken. 

Natuurlijk levert Asus ook de Floating Apps weer mee, waarmee je kleine widgets als bijvoorbeeld de calculator over een openstaande app kunt gebruiken. Daarnaast worden de standaard apps van Asus en Google meegeleverd, waaronder diverse Google apps, MyLibrary, ASUS, Studio, SuperNote Lite, Polaris Office, en ASUS CloudStorage met 5GB gratis opslagruimte in de cloud.

Asus New Padfone – In gebruik

Ik vond het beste een bijzondere ervaring om de Asus New Padfone een tijdje als mijn main device te gebruiken. Ik heb de sim uit mijn iPhone gehaald en de apps die ik dagelijks gebruik bijna allemaal weten te vervangen door een Android-variant. De Padfone smartphone is gewoon één van de betere Android smartphones op de markt. Ik moet (nog steeds) wennen aan een scherm dat ik niet met één hand kan bedienen maar ik zie ondertussen de voordelen van 5-inch schermen weer wat extra in. De mogelijkheid om de switchen naar 10.1-inch bleek best leuk te zijn, maar gebruikte ik minder dan verwacht. Misschien omdat het scherm op de Padfone zelf gewoon een stukje beter is dan het scherm in het scherm-dock (terwijl die op zichzelf helemaal niet beroerd is dus) of omdat juist de toepassing waar ik het vaakst de neiging had om te switchen naar een groter scherm (YouTube) niet word ondersteund. Toch is het voor browsen en de iets serieuzere email verwerking wel handig om te switchen naar het grotere scherm. Als ik heel eerlijk ben was minstens 50 procent van het gebruik van het scherm-dock uiteindelijk vooral omdat ik wat extra nodig had voor de tegenvallende accu in de Padfone smartphone zelf.

Asus-padfone-A86-gebruik-2

Uiteindelijk denk ik dat ik het idee van de Padfone mogelijkheden interessanter vind dan het in de praktijk is. Ik gebruikte de mogelijkheid om te switchen tussen schermen dus minder dan ik had verwacht en vind dat Asus kansen laat liggen door geen zaken als extra aansluitingen en betere speakers in het scherm-dock te verwerken. Ook miste ik – zeker aangezien we het hier over een Asus product hebben – een keyboard dock. Juist voor het serieuzere schrijf/office/email werk zie ik kansen liggen voor de Asus New Padfone. Misschien komt het ook wel doordat de tablet een beetje uit balans voelt als de Padfone in het scherm zit, het middelste gedeelte is het zwaarste en dikste. Niet dat ik zou weten wat een beter oplossing zou zijn voor casual gebruik voelt het net een tikkie onhandig. Via een hoes en Bluetooth is het natuurlijk mogelijk een toetsenbord te gebruiken maar een oplossing als we gewend zijn van de verschillende Transformer modellen van Asus is helaas niet mogelijk.

Asus-padfone-A86-gebruik

Als telefoon is de Padfone zoals gezegd een van de betere telefoons op de markt. Natuurlijk zijn zaken als signaalkwaliteit en verstaanbaarheid van gesprekken meer dan prima geregeld. Via een speciale widget zijn er ook wat zaken in te stellen die betrekking hebben op de manier waarop de Padfone met oproepen omgaat op het moment dat er een gesprek binnenkomt. Je kan de Padfone uit het scherm-dock trekken tijdens een gesprek maar je kan ook instellen dat het gesprek via de tablet loopt. Ook kan je instellen of je de voorkeur geeft aan gebruik van speakers in de tablet of dat het systeem snel op zoek gaat naar een gekoppelde Bluetooth headset. 

Prestaties

Qua prestaties biedt de Asus New Padfone meer dan genoeg met een snelle Snapdragon processor die gecombineerd wordt met 2GB aan werkgeheugen. Asus maakt gebruik van een relatief lichte skin over Android en daar gaat dus niet al te veel rekenkracht aan op, wat resulteert in een snelle ervaring bij het navigeren door de interface. Ook browsen en andere zaken gaan enorm snel. Zelfs gamen is erg tof op de Padfone (en hier heeft het 10.1-inch scherm wel een leuke rol!). De Asus New Padfone is één van de meeste krachtige Android machines die ik tot nu toe heb gebruikt en de ervaring was niets minder dan indrukwekkend qua rendering van beelden in games en het web, maar ook qua opstartsnelheid van apps en navigatie van de interface. Qua stabiliteit (Dynamic display) is was er natuurlijk nog wel (aardig wat) ruimte voor verbetering.

Asus New Padfone – Conclusie

De Asus New Padfone (A86) is de derde generatie Padfone en hoewel ik de eerste twee niet uitgebreid heb kunnen gebruiken denk ik dat je rustig kan stellen dat er schot in de ontwikkeling zit. De Padfone voelt aan als een apparaat waar over nagedacht is en mag wat mij betreft in dat opzicht wel ‘bijna af’ genoemd worden. Natuurlijk is er op het gebied van software (het switchen tussen de twee schermen) nog wat winst te halen. De Padfone smartphone is één van de beste Android smartphones die ik ooit heb gebruikt en zijn geld meer dan waard. Of hetzelfde opgaat voor de Padfone Station (scherm-dock) is lastig, want voor mij is het vooral een leuke extra gebleken en handig als grote externe batterij. 250 euro voor deze ‘extra’ klinkt mij nog wel als een enorme bak met geld. Als er dan ook nog een goed toetsenbord-dock bij zou horen voor dat geld zou ik het makkelijker te verdedigen vinden. Toch zie ik wel waarom dit apparaat tot de verbeelding spreekt, en waarom kopers best met een tevreden gevoel zullen hebben na aankoop van deze Padfone. Ik wacht nog even op een generatie die met toetsenbord dock komt. Ervan uitgaande dat de software dan ook iets stabieler is heb je denk ik dan een bijna onweerstaanbare 3-in-1 combinatie in handen.

Minpunten

 • Accuduur Padfone valt tegen
 • Software nog niet helemaal stabiel
 • Er mist een goed keyboard dock

Pluspunten

 • Enorm goede smartphone
 • Leuke extra in vorm van 10.1-inch tabletdock
 • Laatste generatie hardware (connectiviteit en processor)
Tablets Magazine
Beoordeling
8.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
ASUS The New Padfone
Android Jelly Bean (4.2)

Reacties

 1. john
  23 december, 2013 om 20:33

  Ik mis hier volgens mij een belangrijk aspect over het gebruik van deze combinatie,nl hoe is het bellen met de phone en moet je hem uit het schermdock halen als je gebeld wordt? Hoe is het geluid van de andere beller.?

  • Sam Rijver
   23 december, 2013 om 20:50

   Whoah. Daar zeg je me wat, thanks! Op een of andere manier helemaal overheen gekeken tijdens het tikken. Ik heb er al even wat bijgezet maar zoals je mag verwachten was dat onderdeel natuurlijk prima de luxe geregeld, ik noem het natuurlijk niet voor niets een van de betere smartphones op markt :)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.