Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Samsung Galaxy Note 10.1 (2014)

Geschreven door
Geplaatst op18 december 2013, 13:50 CategorieReviews

Samsung heeft met de Galaxy Note-serie een populaire reeks apparaten in de markt weten te zetten en eind 2013 is het aanbod qua tablets uitgebreid met de Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition. Het is goed om te zien dat Samsung het hogere segment in de Android markt niet vergeten is want het afgelopen jaar was het vooral een beetje modderen in het midden als het ging de uitgebrachte tablets. Vooral qua specificaties want de prijzen vielen alsnog ietwat hoog uit. Met de Galaxy Note 10.1 2014 probeert Samsung het weer in één klap goed te maken; een high-res display in combinatie met een nieuwe behuizing, krachtige processor, veel werkgeheugen en natuurlijk de S-Pen.

Galaxy Note 10.1 (2014) – Specificaties

Zoals gezegd is de Note 10.1 2014 rijkelijk uitgerust. De belangrijkste specificaties zien er in lijstvorm als volgt uit:

 • 10.1-inch pls lcd display met een resolutie van 2560 x 1600 pixels (299ppi)
 • 1.9GHz Samsung Exynos 5 Octa-core (8!) processor
 • 3GB aan werkgeheugen
 • 32GB aan opslaggheugen
 • MicroSD-kaartlezer
 • Dual band WiFi ac/a/b/g/n
 • Bluetooth 4.0
 • MicroUSB (MHL adapter voor tv-out)
 • 2.0 megapixel webcam en 8.0 megapixel camera
 • 8200mAh accu

Zoals je kan zien zijn deze specificaties (op papier in ieder geval) niet misselijk. Deze hardware zit verpakt in een tablet die 7.9mm dun is en met 535 gram ook niet al te zwaar is. De prijs die tegenover al dit moois staat is echter ook niet mis, want de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) is verkrijgbaar vanaf zo’n 520 euro.

Galaxy Note 10.1 (2014) – Hardware en design

In de eerste alinea van deze review noemde ik al even de tablets die de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) dit jaar voorgingen. Wat mij betreft waren de producten allemaal (te) simpel en qua design weinig inspirerend, om over de gebruikte materialen maar te zwijgen. Het gladde glimmende – bijna slijmerig aanvoelende – plastic heeft voor de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) plaats moeten maken voor materialen die luxer ogen. Luxer ogen, niet per se luxer zijn.

Samsung-Galaxy-Note-10.1-2014-review-design

De achterkant van de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) is nu van een leer imiterend plastic, inclusief (neppe) stiksels die de randen versieren. Rondom de Galaxy Note 10.1 (2014) zit een aluminium rand, van plastic. Een rand met aluminium kleur dus. Een goedkoop alternatief kon Samsung (gelukkig) niet vinden en dus is door voorkant wel van een ‘echt’ materiaal. De randen rondom het scherm zijn ook al minder breed dan bij de voorgangers wat resulteert in een betere ogende en compactere 10.1-inch tablet. Deze smallere randen zijn overigens ook mogelijk gemaakt door de speakers die nu aan de zijkanten van de tablet zitten verwerkt, in tegenstelling tot de vorige generatie waar ze mooi aan de voorkant zaten. De voorkant is natuurlijk nog wel voorzien van de typische Samsung knoppen die je op iedere Galaxy tablet vindt. Een fysieke knop voor home en de twee aanrakingsgevoelige (en verlichte) knoppen voor menu en terug. De S-Pen is verhuisd naar een sleuf boven de rechter speaker en heeft ook weer een luxer uiterlijk meegekregen, zonder van luxere materialen gemaakt te zijn. Met 7.9mm heeft Samsung de nieuwe Note ook indrukwekkend dun weten te houden.

Samsung-Galaxy-Note-10.1-2014-review-design-2

Al met al resulteert het in een tablet die er beter en moderner uitziet dan andere Samsung tablets, en misschien ook wel beter dan de meeste andere Android tablets. De Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) oogt luxe maar helaas is het vooral schijn, de gebruikte materialen zijn immers goedkoop en voelen zo ook aan. Ik vind het op zichzelf redelijk onbegrijpelijk want de technische mogelijkheden zijn er om materialen als aluminium en leer te gebruiken, als designers daarom vragen. Qua bouwkwaliteit voelt de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) goed aan, de tablet voelt solide en kraakt niet.

Display

Het scherm op de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) is natuurlijk één van de blikvangers, en dat zeg ik niet alleen omdat een scherm op iedere tablet logischerwijs de blikvanger is. Het pls lcd scherm heeft namelijk een resolutie van 2560 x 1600 pixels en is daarmee haarscherp. Heel bijzonder is het niet meer om een high-res display te zien op tablets (in dit segment) maar voor Samsung werd het hard tijd een product met een dergelijk scherm uit te brengen.

Samsung-Galaxy-Note-10.1-2014-gebruik

Waar je normaal gesproken op dit punt van de review iets leest over een ips scherm dat prima kleurweergave, contrast en kijkhoeken biedt, moeten we in het geval van de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) ips met pls vervangen. Wat het daadwerkelijke verschil is zou ik echt niet durven te zeggen, want ook de pls schermen van Samsung hebben (je raadt het al…) goede kijkhoeken, kleurweergave en contrast. Net als de meeste Samsung producten komen de kleuren ietwat (te) verzadigd over maar is het minder opvallend dan je bijvoorbeeld ziet op de smartphones die Samsung op de markt heeft. In de software zit overigens een instellingen waar met de kleurweergave gerommeld kan worden, de drie instellingen veroorzaken echter zulke subtiele veranderingen dat het bijna de moeite niet is om deze setting te zoeken in de rommelige interface.

Ondanks de iets te verzadigde kleuren is het scherm gewoon indrukwekkend goed en het beste dat ik tot nu toe op een Samsung tablet heb gezien. De helderheid kan hoog genoeg om de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) buiten te gebruiken (zeker tijdens dit winterseizoen zonder fel zonlicht) en ook mensen die naast je staan kunnen goed meekijken op het scherm dat goede kijkhoeken biedt.

S-Pen

De S-Pen is natuurlijk dé onderscheidende feature van de Galaxy Note 10.1. Deze stylus zit verwerkt in de behuizing van de tablet en registreert in samenwerking met het scherm (die over een digitizer beschikt) volgens Samsung maar liefst 1.024 drukniveaus. Het pennetje is ietwat dun en oogt luxer dan hij aanvoelt. Toch werkt deze S-Pen een stuk beter dan de pen op de vorige generatie. Hij reageert goed, al lijkt de processor bij snellere schetsen een beetje moeite te hebben de lijntjes op tijd te tekenen. In combinatie met meegeleverde apps zoals S-note, S-memo biedt de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) voor schrijvende en tekende gebruikers mooie mogelijkheden. Ook zijn er verschillende apps beschikbaar in de Google Play Store die goede integratie kennen met dit Samsung product, zoals het op de foto afgebeelde Sketchbook.

Samsung-Galaxy-Note-10.1-2014-review-design

Op het moment dat je de stylus uit de behuizing trekt opent Air command, een soort widget die verschillende (handige) functies biedt voor de pen. Deze widget is overigens ook op te roepen door de pen net boven het scherm te laten hangen en op de (enige) knop op de stylus te drukken. In Air Command (afbeelding) vind je ‘snelkoppelingen’ naar actie-memo, plakboek, schrijven op het scherm, S-finder en penvenster. Allemaal hebben deze opties hun eigen voor- en nadelen die te genuanceerd zijn om hier allemaal te bespreken maar na wat zoeken en spelen vind je vast de voordelen en voegt Air Command uiteindelijk daadwerkelijk bruikbare functionaliteit toe aan de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014). De S-Pen heeft zoals gezegd een hoop mogelijkheden die al dan niet makkelijk te ontdekken zijn. Een voorbeeld van iets handigs is het tikken en vasthouden op het scherm terwijl je de button ingedrukt houdt, er wordt dan een screenshot gemaakt waar je vervolgens op kan schrijven en welke je kunt delen via een methode/app van je keuze.

aircommand

Van alle apps denk ik dat S-note uiteindelijk de beste is voor de normale gebruiker. De handschriftherkenning is handig (en werkt redelijk goed!) en de app heeft sowieso een hoop mogelijkheden die stylus-power users zullen aanspreken.

Deze pen integratie is beter dan ik op iedere andere tablet heb gezien en dat is natuurlijk erg belangrijk voor de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014), want de S-Pen is zonder meer het belangrijkste onderscheidende element van deze tablet. Ondanks dat de S-Pen wat goedkoop aanvoelt werkt hij dus goed en het is ook erg positief dat Samsung een paar vervangende plastic punten (tipjes) meelevert zodat je dat onderdeel van de stylus kan vervangen nadat de nodige slijtage heeft opgetreden.

Connectiviteit

Qua aansluitmogelijkheden heeft dit top-of-the-line model van Samsung natuurlijk alles dat je mag verwachten, met uitzondering van NFC. Op zichzelf is dit natuurlijk erg opvallend want als het al niet meer op dit soort apparaten meegeleverd wordt, hoeveel kans is er dan dat NFC een lang leven beschoren is?

Samsung heeft gekozen voor de modernste WiFi chip die ik tot nu toe tegen ben gekomen in een tablet, en kent zelfs ondersteuning voor de nog relatief onbekende Wifi 802.11ac-standaard. Dit natuurlijk naast ondersteuning voor de bekendere a/b/g/n opties en Wifi direct. Ook heeft de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) Bluetooth 4.0, GPS, DLNA en een infrarood zender (afstandsbediening). De MicroUSB aansluiting kan via een MHL adapter ook gebruikt worden voor andere toepassingen, waaronder TV-out (HDMI) en USB on-the-go. Een MicroSD-slot ontbreekt gelukkig ook niet op deze tablet en geeft je als gebruiker dus de optie om relatief goedkoop het geheugen van de tablet uit te breiden.

Speakers

Waar de speakers op de eerste generatie Galaxy Note 10.1 (en sommige andere Samsung tablets) nog aan de voorkant zaten zijn ze nu verhuisd naar de zijkant van de tablet. We waren erg enthousiast over speakers aan de voorkant want het geluid ging dus voor de verandering richting gebruiker in plaats van van de gebruiker af. Nu de speakers aan de zijkanten zitten gaat daarvan dus wat verloren, maar opvallend weinig. Het is nog altijd een stuk beter dan speakers die aan de achterkant van een tablet zitten en de kwaliteit van de speakers op de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) is voor een tablet best indrukwekkend. Het volume kan hoog zat om bruikbaar te zijn in de meeste situaties en vervormt ook op die hogere volumes niet noemenswaardig. Natuurlijk ontbreekt een goede weergave van lage (bass) tonen maar in het algemeen zijn het goed bruikbare speakers.

Camera’s

Camera’s op tablets blijven natuurlijk discutabel en in praktijk onbruikbaar voor mensen met een beetje gevoel voor decorum. Toch zijn de camera’s op de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) de minst slechte camera’s die ik op een Android tablet ben tegengekomen. De 2 megapixel webcam is heel aardig voor skype gesprekken en de 8 megapixel camera aan de achterzijde kan zeer leuke plaatjes en filmpjes schieten. Zodra de verlichting wat minder wordt gaat de kwaliteit van de plaatjes hardhorend achteruit tot het punt dat het weer bijna onbruikbaar is. Maar mochten camera’s op een tablet belangrijk voor je zijn, dan biedt de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) je qua Android tablets de beste optie op de markt. Ook hier heeft Samsung weer de nodige toevoegingen en verbeteringen verwerkt in de software die gebruikt wordt.

Samsung-Galaxy-Note-10.1-2014-camera

Accuduur

De forse 8220mAh accu die in de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) zit verwerkt scoort heel aardig, maar in verhouding met het grote getal (>8k!) valt het misschien wat tegen. Uiteindelijk beidt deze tablet gewoon precies wat je van een high-end tablet mag verwachten. Je kan een hele dag werken op de tablet zonder dat je op zoek moet naar een oplader. Ik zou zeggen dat 10-12 uur gebruik gewoon mogelijk is, ervan uitgaande dat je het scherm niet op het de hoogste helderheid hebt staan en lastige Photoshop projecten aan het managen bent. In praktijk betekent dit dus ook dat normale gebruikers met een normaal wensenpakket deze tablet maar eens in de twee dagen op hoeven te laden. Laden gaat via de microUSB-poort en niet via een afwijkende aansluiting, iets dat we gelukkig steeds minder tegenkomen.

Galaxy Note 10.1 (2014) – Software

De Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) draait op Android 4.3 Jelly Bean maar als gebruiker zul je dat bijna niet zien, want we hebben het natuurlijk over een Samsung product die gebruik maakt van de TouchWiz skin. Het lijkt bijna wel alsof Samsung een hekel heeft aan Android, zoveel veranderen ze aan de interface en de functionaliteit.

Samsung-Galaxy-Note-10.1-2014-totaal-2

TouchWiz is te uitgebreid (en alomvattend) om volledig te bespreken in een review als deze maar gelukkig kent deze skin via de populaire smartphones en tablets al ruime bekendheid. Samsung voegt naast een nieuw design ook allerlei extra functies toe aan Android. Het is als reviewer lastig objectief te zijn in een review want extreem objectieve reviews lezen als een uitgebreide spec-sheet opsomming en een te subjectieve review verzand in opmerkingen als “de TouchWiz skin is kudt”. Laten we het erop houden dat er aan genoeg mensen fan zijn van de skin, maar dat de fans in balans gehouden worden door het aantal mensen dat een hekel heeft aan TouchWiz. Persoonlijk ben ik ook wat meer van de stock-Android ervaring.

Samsung verandert echt bijna alles aan Android, van subtiele en kleine aanpassingen aan het homescreen tot ingrijpendere aanpassingen als het instellingen- en notificatiemenu. Ook worden er extra functies toegevoegd zoals het al eerder genoemde Air Command en de controle die je over de kleurweergave van het scherm krijgt. Maar je kan binnen TouchWiz ook twee apps naast elkaar draaien in een splitscreen weergave. Air Command heeft via het S-venster trouwens ook een soortgelijke optie maar dan is het een zwevend scherm in plaats van een splitscreen. Als je het verschil niet helemaal duidelijk is dan dient deze review perfect zijn doel, TouchWiz is op momenten een best verwarrende skin.

Samsung-Galaxy-Note-10.1-2014-totaal

Er zijn verschillende swipes, double- en tripple taps mogelijk die allemaal weer hun eigen gevolg hebben. Zo hebben de drie buttons aan de voorkant van het scherm dus eigenlijk veel meer functies dan de drie die je zou verwachten en kan je via een opwaartse swipe een magazine-achtige interface oproepen die je nieuws, persoonlijke info en social media informatie toont in een soort Flipboard interface.

magazineswipe

Een iOS en stock Android tablet haal je uit de verpakking en als je het je eerste ervaring met zo’n tablet is heb je na een paar uur de boel zo verkend dat je het meeste wel weet, begrijpt en kan gebruiken. De Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) met TouchWiz is een tablet die je na een paar weken gebruik nog kan verrassen met een verborgen functie, swipe of tripple tap. Dat is niet negatief maar legt de lat voor casual gebruik wel wat hoger, en misschien wel net te hoog.

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) – In gebruik

In voorgaande onderdelen heb je al een hoop kunnen lezen en ‘proeven’ als het gaat om zaken die je misschien onder dit kopje had verwacht. De Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) is voor iedereen die per se pen integratie wil de beste Android tablet op de markt. Ook voor mensen die fan van zijn TouchWiz en Samsung in het algemeen is de Galaxy Note 10.1 (2014) een heel interessante tablet. Niet alleen de hardware is modern en mooier verpakt dan voorgaande generatie, ook de skin zelf lijkt volwassener en beter te worden. Maar niet minder zwaar of breed geïntegreerd, dat zou natuurlijk als fan van TouchWiz ook als nadeel omschreven moeten worden.

Samsung-Galaxy-Note-10.1-2014-gebruik-3

De tablet ligt goed in de hand en gaat lekker lang mee op een enkele lading, de extraatjes die – zelfs als hobbyist – mogelijk zijn door de stylus zijn dan eigenlijk een soort kers op de taart, waar het voor andere – meer pro gebruikers – juist de hoofdreden zou zijn om deze tablet aan te schaffen.

Prestaties

Het meest opvallende van deze tablet is naast de pen-integratie de Exynos-processor, één van Samsungs zelf ontworpen chips. Helaas blijken ook 8 cores (4 snelle en 4 ‘minder snelle’) en 3GB aan werkgeheugen niet genoeg te zijn om een supersoepele ervaring te bieden. Zelfs helemaals schoon heeft de tablet regelmatig een klein beetje moeite zich een weg te banen door de interface, met allerlei kleine vertragingen en ‘hang’-momenten als gevolg. De magazine interface die je door de opwaartse swipe kan oproepen heeft soms meerdere seconden nodig om te laden, en tijdens het tekenen/schrijven met de pen ligt de pen ook regelmatig “een centimeter” voor op het scherm. Bij het tekenen is dit vooral een probleem natuurlijk, maar gelukkig is de vertraging wel heel consistent en kan je er dus best aan wennen (lees: rekening mee houden).

Samsung-Galaxy-Note-10.1-2014-review-totaal

Dat de interface vertragingen vertoont en apps soms langer over het laden doen is lastiger te verkroppen. Games draaien wel en zijn ook goed bruikbaar, maar het is allerminst de snelste ervaring die je op een tablet kan krijgen, en dus moeten de echte gamers ook in dit geval weer verder zoeken naar een goede tablet. Eentje met een mooie Tegra 4- of Snapdragon 800-processor misschien, of een tablet waar niet (minstens) 50 procent van de kracht alleen al nodig is om de skin aan te drijven.

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) – Conclusie

De Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) is de beste in zijn klasse, de 10.1 inch tablets met stylus integratie. Helaas zegt dat niet zo heel veel want concurrentie is er (nog) niet. Voor het geld dat je moet neertellen is het jammer dat de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) gemaakt is van materialen die alleen maar luxe ogen, maar niet zijn. Ook is het jammer dat de tablet niet snel genoemd kan worden, en zelfs met het navigeren door de interface moeite heeft. De S-Pen is dan natuurlijk wel een duidelijk voordeel, net als de TouchWiz skin/functies. Zolang je daar maar fan van bent. Anders moet je het dikgedrukt in de nadelen kolom zetten.

Minpunten

 • Aan de prijzige kant
 • Goedkope materialen
 • Laggy

Pluspunten

 • Handige S-Pen (toepassingen)
 • hoe resolutie display
 • Goede bouwkwaliteit
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition)
Android Jelly Bean (4.3)

Reacties

 1. J H Heller
  21 december, 2013 om 11:46

  Sinds onze tablet is ge update Samsum 10.1kan ik geen email meer ontvangen

 2. W Donkersteeg
  18 januari, 2014 om 11:37

  Onze tablet Samsung galaxy 3 (10.1) werkt niet zo als wij willen, bepaalde game’s kun je niet meer spelen terwijl ze het in het begin wel deden, ze vallen zo maar ineens weg, en ook bepaalde site’s zoals bv gtst e.d vallen zomaar weg.

 3. Nieuwsgierig
  06 mei, 2014 om 19:58

  Kan je hiermee bellen?

  • Martijn Chel
   06 mei, 2014 om 23:29

   Als je de 3G/4G-versie koopt wel.

 4. Hrodelbert
  18 september, 2014 om 21:04

  De Samsung Galaxy Note 10.1 2014 heeft veel overeenkomsten met die van 2012. De resolutie is echter beduidend hoger en de tablet heeft soortgelijke knoppenfuncties als de mobiele Ace (telefoon). Handig dat een knop meerdere functies heeft. Ikzelf gebruik de tablet om strips op te lezen, geen eboeken, omdat deze veel beter leesbaar zijn op een ebookreader met e-ink scherm. Simpel openen met een gedownloade versie van file manager en wanneer in CBR. formaat kan eenvoudig gelezen worden m.b.v. een comic viewer app. In beide gevallen een haarscherp beeld. Zeer prettig om te lezen. Qua wifi snel. Zelfs met slechts een streepje nog een redelijke verbinding, wat bij de sony tablet S bijvoorbeeld niet mogelijk is. Deze valt gewoon weg. De buitenkant is degelijk, al voelt het geheel plastic aan. Dit vind ik persoonlijk geen bezwaar. Via ziggo app favoriete zenders bekijken. Met deze app valt de scherpte behoorlijk tegen. De tien tot twaalf uur lang de Samsung zonder opladen gebruiken valt eveneens tegen. Na vier tot vijf uur intensief gebruik weer opladen. Gps, bluetooth, e.d. maar uitgeschakeld en helderheid van display maar omlaag gegooid (helder genoeg). Met regelmaat via taakbeheerknop actieve applicaties afgesloten (net als op de mobiel). Kijken of dit helpt. Bepaalde apps zorgen voor lag en vertraging wanneer ze worden geopend of doen het helemaal niet (clean master). Al met al een redelijk apparaat, met kinderziektes. De Samsung Galaxy Note 10.1 2012 is veel stabieler dan de 2014 versie. Stiekem verlang ik toch hiernaar terug of de Sony tablet S. Qua prijs en kwaliteit verhouding vind ik de Galaxy Note 10.1 2014 te duur voor wat hij te bieden heeft en laat zitten, laat veel steekjes vallen het lijkt alsof hij compatabiliteitproblemen heeft.

 5. Hrodelbert
  23 september, 2014 om 12:20

  Extra features in voorgenoemde bericht uitgeschakeld, scherm helderheid naar beneden, spaarstand geactiveerd, regematig achtergrondtaken afgesloten. Nu eerst is het veel beter gesteld met de accuduur van de galaxy note 2014. bijkomstig voordeel: het apparaat blijft redelijk koel. Met alle mogelijkheden voluit benut, toch wat last van warmte/hitteproblemen. Via de sd kaart is beter de hoge resolutie te benutten (o.a. films). M.b. v. de tv app van ziggo beduidend minder.

 6. Hrodelbert
  30 september, 2014 om 21:22

  Onlangs software update uitgevoerd op de Samsung galaxy note 10.1, versie 2014. Moet eerlijk zeggen: stabiel nu, geen signifikante problemen meer. Applicaties starten soepel op. Tablet loopt als een trein, loopt 5 uur en 45 minuten en is nog voor 57% opgeladen. Gaat het dik 10 uur redden, nu en wel een beetje meer (instellingen – algemeen – batterij). De beschrijving in de review is helemaal correct. 10 tot 12 uur gaat lukken. Herwaardering voor de galaxy note 10.1 (2014).

 7. Eykenbos
  18 december, 2015 om 14:00

  in oktober 2012 gekocht nu in dec 2015 is plots de printplaat stuk ???
  Geen herstel mogelijk om economische reden.
  Wat staat mij te doen terug een nieuwe note kopen die niet meer bestaat.
  geen enkel tussenkomst van de fabrikant volgens de hersteller (herstel punten in Belgie)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.