Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Tablet kopen: Waar moet je op letten? (deel 2)

Geschreven door
Geplaatst op30 december 2013, 17:12 CategorieTablet Tips

Ruim een jaar geleden hebben we uitgebreid aandacht besteed aan waar je op moet letten bij het kopen van een tablet. In een jaar is er veel veranderd en dus is het tijd voor een update. In deel 2 van ons tablet kopen artikel vind je alles dat je moet weten over de aansluitingen van tablets, het gebruik van tablets, het budget dat je ter beschikking hebt en tablets met abonnement voor mobiel internet.

Tablet kopen: Waar moet je op letten?

We delen dit artikel op in een aantal belangrijke delen;

  • Oriëntatie besturingssystemen en ecosystemen (deel 1)
  • Specificaties en formaat (deel 1)
  • Aansluitingen
  • Mobiel internet
  • Gebruik software en hardware
  • Budget en prijs

Heb je het eerste deel van dit artikel, met informatie over onder meer de verschillende besturingssystemen en de belangrijkste specificaties, nog niet gelezen? Lees dan verder in deel 1 van dit artikel.

Aansluitingen

Wil je de tablet koppelen met een computer of tv, of wil je accessoires aan sluiten? Dan heb je aansluitingsmogelijkheden nodig. Er zijn zoveel aansluitingsmogelijkheden, zowel draadloos als met kabel, dat het nagenoeg onmogelijk is ze allemaal op te noemen, maar er zijn er een paar die we uitlichten. In het artikel tablets en aansluitingen gaan we hier dieper op in.

USB

Middels een USB-poort (microUSB, miniUSB of volledig USB) is het mogelijk om een tablet te koppelen met een pc of een accessoire. Daarnaast wordt de USB-poort op veel tablets gebruikt om de tablet op te laden. Hiervoor wordt een speciale adapter meegeleverd, en het is vaak mogelijk om de tablet op te laden door deze met een computer te koppelen.

Er zijn twee soorten USB-poorten; een host en een slave. Soms worden beiden in één poort verwerkt. Een USB slave-poort maakt een passieve verbinding mogelijk, bijvoorbeeld met een computer. De computer kan dan toegang krijgen tot de tablet. De tablet wordt eigenlijk in dit geval gezien als een USB-stick. Een USB host-poort maakt het mogelijk de tablet als hoofdapparaat in te zetten en via de tablet een accessoire aan te sturen. Het aangesloten apparaat is in dit geval de ‘USB-stick’ en de tablet is de ‘computer’. Deze aansluiting heb je dus nodig om accessoires als een harddisk, een toetsenbord en een muis aan te sluiten.

usb-poorten

De meeste USB-poorten die je op tablets terugvindt zijn slave-poorten. Sommige fabrikanten voegen host-functionaliteit toe en hiervoor wordt vaak een adapter meegeleverd. Je kunt ook zelf een adapter aanschaffen om bijvoorbeeld van een microUSB-poort een volwaardige poort te maken maar er wordt dan niet automatisch een host-poort van gemaakt. Dit moet door de tablet ondersteund worden.

USB OTG (On The Go) is iets dat we steeds vaker op tablets terugzien. Een tablet die hiermee uitgerust is kan als host en als slave functioneren, middels één USB-poort. De keuze voor host of slave is compleet afhankelijk van welke einde van de USB-kabel in de tablet gestopt wordt. Hiervoor is wel een USB OTG-kabel nodig.

HDMI

HDMI kennen we inmiddels ook allemaal wel. Met deze poort is het mogelijk om de tablet met een extern display te koppelen, bijvoorbeeld een monitor of een tv. Vervolgens kan content van de tablet op het externe display weergegeven worden. Dit is een fysieke connectie waarvoor een kabel vereist is. De meeste tablets beschikken over een microHDMI- of een miniHDMI-poort, hiervoor is dus een speciale HDMI-kabel met de juiste aansluiting nodig.

Een nieuwe aansluitingsmogelijkheid die we terugzien is SlimPort. Het idee achter de SlimPort-techniek  is vrij eenvoudig; middels de microUSB-aansluiting kun je het beeld van je smartphone of tablet spiegelen op een aangesloten display. Daarvoor heb je geen extra HDMI-poort of andere aansluiting nodig. De microUSB-poort kan echter ook nog steeds gebruikt worden om je tablet mee op te laden en voor het uitwisselen van data. Lees meer over SlimPort.

Draadloos beeld streamen

Voor het draadloos streamen van het beeld van je tablet, of een specifieke app, naar een extern display zijn er verschillende mogelijkheden. Niet elke tablet ondersteunt elke mogelijkheid, maar mocht het draadloos streamen één van je wensen zijn dan kun je zoeken naar tablets die ondersteuning bieden voor bijvoorbeeld Miracast en WiDi. Lees meer over het verbinden van je tablet met je tv.

DLNA

Als je muziek, afbeeldingen of video’s vanaf je pc of laptop naar je Android (of Windows) tablet wilt streamen dan kan dit via DLNA. DLNA staat voor Digital Living Network Alliance en is eigenlijk meer een certificering dan een techniek. Een groot aantal bedrijven en fabrikanten hebben zich aangesloten bij deze alliantie om tot duidelijke richtlijnen te komen wanneer het aankomt op het delen van bestanden tussen verschillende apparaten binnen je thuisnetwerk. Op deze manier wordt het mogelijk een bestand van een computer van merk A naar een tablet van merk B te sturen. Kort gezegd maakt DLNA het dus eenvoudiger om bestanden te delen. Lees meer over DLNA.

DLNA-tablet

Bluetooth

Bluetooth zal je ook wel bekend in de oren klinken en is beschikbaar op nagenoeg elke tablet. Middels Bluetooth is het mogelijk accessoires draadloos aan te sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een externe Bluetooth speaker, een Bluetooth keyboard of een Bluetooth headset. De verbinding wordt draadloos gelegd wanneer beide apparaten Bluetooth ingeschakeld hebben staan en binnen een gemiddelde afstand van zo’n 10 meter kan data draadloos uitgewisseld worden. Zo kun je bijvoorbeeld muziek van Spotify via Bluetooth draadloos naar je home cinema systeem streamen, mits ook dit home cinema systeem over Bluetooth beschikt.

Mobiel internet

Een hele belangrijke keuze die je moet maken voordat je een tablet koopt is of je een wifi-only tablet of een tablet met mobiel internet wilt. Een Wifi-only tablet kan alleen verbinding maken met het internet wanneer je de beschikking hebt over een wifi-netwerk. Een tablet met mobiel internet kan als een smartphone gezien worden en beschikt over een SIMkaart-gleuf waarin de simkaart geschoven kan worden, en beschikt over een module voor mobiel internet. Zo kun je ook onderweg via mobiel internet werken of spelen.

Ben je vaak onderweg en wil je ook dan voorzien zijn van een internetverbinding dan heb je dus een tablet met ondersteuning voor mobiel internet nodig. Niet alle tablets worden hier standaard mee uitgerust en voor een 3G/4G-module betaal je vanzelfsprekend ook extra. Let hier dus goed op wanneer je op zoek gaat naar een tablet. Daarbij is het belangrijk om te kijken of een tablet over 3G, 4G of beiden beschikken. 4G is een netwerk dat sneller mobiel internet mogelijk maakt maar dit moet dus wel door zowel provider als tablet ondersteund worden. Je kunt een tablet met module voor mobiel internet los kopen, zonder abonnement, en hier later een simkaart voor aanschaffen, maar je kunt bij verschillende winkels ook tablets met abonnement aanschaffen.

In onze tablet database staat bij elke tablet aangegeven of deze mobiel internet ondersteunt. Wil je meer weten over snel mobiel internet lees dan onze 4G tablets en abonnementen pagina. Op onze tablet abonnementen pagina vind je alle abonnementen en sim-only pakketten voor je tablet. Lees meer over waar je op moet letten bij een tablet met abonnement. Overigens heb je niet per se een tablet met ondersteuning voor mobiel internet nodig als je zo nu en dan wilt internetten als je onderweg bent. Je kunt ook gebruikmaken van tethering en een mobiele hotspot.

Gebruik van de tablet

Je kunt het aantal tablets waar je uit moet kiezen nog kleiner maken door de filteren op het gebruik van de tablet. Waarvoor ga je tablet met name gebruiken? Wanneer je veel gaat lezen dan kun je beter gaan voor een kleinere tablet met een ecosysteem dat je voldoende keuze qua leesmateriaal biedt. Gebruik je de tablet voor school dan kun je gaan voor tablets met een afneembaar keyboard dock en een lange batterijduur. Ben je vaak creatief bezig en wil je kunnen tekenen dan zijn tablets met een (active digitizer) stylus weer interessante opties. Wil je onderweg kunnen werken/spelen dan heb je een tablet met mobiel internet nodig. Gebruik je de tablet ook veel voor werk en heb je hier traditionele Windows-software voor nodig, dan is een Windows 8 tablet met keyboard wellicht een goede optie. Wil je zowel high-end games spelen als goed uit de voeten kunnen voor werkdoeleinden, kies dan een premium tablet met krachtige (grafische)processor en goed display.

Zo kunnen we natuurlijk nog wel even doorgaan, maar het is dus van belang dat je goed kijkt naar wat je met de tablet wilt gaan doen om zo de keuze eenvoudiger te maken. Zet je wensen en eisen qua gebruik onder elkaar en probeer hiermee een profiel van je toekomstige tablet te schetsen. Daarna is het verstandig om ervaringen van anderen, bijvoorbeeld onze reviews, door te nemen om te zien of de tablet ook de verwachtingen waar kan maken. Daarnaast hebben we in onze beste tablets koopgids verschillende overzichten samengesteld met de beste tablets per besturingssysteem of voor een specifiek doel.

Samsung-Galaxy-Note-10.1-2014-gebruik-2

Overigens moeten we hier ook nog even uitlichten dat een tablet niet voor iedereen de beste keuze hoeft te zijn. Zoek je bijvoorbeeld een mobiel apparaat puur voor het lezen van boeken dan is een e-reader vaak een betere optie. Lees ook ons artikel over de verschillen tussen een e-reader en een tablet wanneer het op lezen van boeken aankomt. Daarnaast is het vaak zo dat voor diegenen die echt productief willen werken en tegelijkertijd mobiel willen zijn een Ultrabook/laptop voldoende mogelijkheden biedt. De vraag die je jezelf hier moet stellen is of het gebruik als tablet (met touchscreen) een echte toegevoegde waarde voor je is.

Vormfactor

Zoals eerder al aangegeven is het gebruik ook belangrijk voor de keuze qua vormfactor. Windows 8 en Android tablets komen niet meer alleen als stand-alone tablet maar ook als hybride laptop en convertible. Zoek je een tablet waarmee je comfortabel teksten kunt tikken dan is een hybride laptop wellicht de beste optie. Gebruik je de tablet met name voor het creëren van content in laptopmodus maar wil je zo nu en dan toch het geheel als tablet kunnen gebruiken, dan is een convertible wellicht interessant.

Apps vs programma’s

Ook willen we hier nogmaals uitlichten dat er een verschil bestaat tussen programma’s en apps, met name belangrijk voor diegenen die voor het eerst aan een tablet beginnen. Op Android en iOS (iPad) ben je volledig afhankelijk van het app-aanbod in de betreffende app-winkels en kun je dus geen programma’s zoals je die onder Windows installeerde gebruiken. Wil je dit wel dan moet je op zoek naar een app-versie van het betreffende programma of een alternatief dat als app beschikbaar is. Op Windows 8 tablets kun je deze traditionele Windows programma’s wel installeren, binnen de desktopinterface. Op Windows RT tablets is dit niet mogelijk en ben je afhankelijk van de apps die beschikbaar zijn in de Windows Store. Let wel; programma’s (zoals traditionele Windows-software) zijn niet geoptimaliseerde voor gebruik met touch, apps zijn dit wel. Apps zijn compleet geoptimaliseerd voor gebruik op smartphones en tablets. Windows 8 tablets worden dan ook vaak met een stylus of trackpad geleverd zodat alle elementen van programma’s comfortabel bediend kunnen worden.

Budget en prijs

Wat is je budget voor een nieuwe tablet? Dit is één van de belangrijkste vragen die je jezelf vooraf moet stellen. Hiermee kun je namelijk je zoektocht een stuk eenvoudiger maken. Als je budget 200 euro is vallen er een hoop tablets af, wanneer je 600 euro uit te geven hebt wordt het niet echt makkelijker maar kun je wel gaan voor de betere tablets.

Het is lastig om tablets in prijssegmenten in te delen en hier prestaties of specificaties aan te koppelen omdat er altijd uitzonderingen zijn. Zo kun je over het algemeen zeggen dat tablets onder de 150 euro qua display en prestaties te wensen overlaten maar redelijk voldoen voor het simpele browsen, spelletjes spelen en video’s kijken. Verwacht echter geen snelle en soepele prestaties, hoge resoluties en een groot opslaggeheugen.

Wanneer je budget ligt tussen de 150 en 300 euro kun je al veel meer kanten op. In deze prijsklasse vind je al tablets met high-end prestaties, de nieuwste besturingssystemen, een goede bouwkwaliteit en diverse aansluitings- en uitbreidingsmogelijkheden. Tussen de 250 en de 300 euro grens aan vind je ook de eerste 10-inch tablets van A-merken die voorzien zijn van goede prestaties en diverse aansluitingsmogelijkheden. Wil je tussen de 300 en 500 euro uitgeven dan heb je een groot aanbod van high-end tablets die qua prestaties, display en software vaak de beste ervaring bieden of premium features als een extreem hoge resolutie bevatten.

Nexus-7-groot

Maar, er zijn dus zoals gezegd voor elke hiervoor genoemde prijsklasse uitzonderingen en daarvoor is het toch verstandig om goed te checken wat er op dit moment te verkrijgen is en wat de ervaringen van anderen met de betreffende tablet(s) zijn. Daarbij zijn Apple’s iPad modellen gemiddeld duurder dan Android tablets en liggen Windows 8 tablets op het moment van schrijven ook op een hoger prijsniveau. Een 8-inch Windows 8 tablet kost je al snel 299 euro, een 10.1-inch model gaat richting de 400 euro. Een hybride of convertible Windows 8 tablet kun je kopen voor prijzen tussen de 400 en 2.000 euro. Ook dit is natuurlijk allemaal weer afhankelijk van je wensen en eisen, zoals hierboven omschreven.

Simpel gezegd, stel een budget voor jezelf op en ga kijken wat er binnen dit budget, wellicht met een marge van 50 euro, te verkrijgen is. Ga op zoek naar ervaringen en let vooral op of de betreffende tablets aan je wensen en eisen voldoen. We kunnen je al wel een beetje op weg helpen want we zetten in onze beste tablets koopgids de beste tablets van elk seizoen onder elkaar, gebaseerd op onze ervaringen en ervaringen van bezoekers. Daarnaast kun je in onze tablet database alle tablets vergelijken, ook aan de hand van de laagste prijzen.

Tips, vergelijken en vragen

Wanneer je graag meer wilt lezen over de verschillende besturingssystemen en tablets dan kun je ook terecht in ons tablet tips en adviezen overzicht. Hier vind je tips en adviezen per besturingssysteem en algemene tips voor de aanschaf en het gebruik van tablets.

Als je na het lezen van bovenstaande punten al duidelijk hebt voor jezelf waar je voor wilt gaan dan kun je tablets vergelijken aan de hand van specificaties, de prijs en andere elementen. Hiervoor kun je terecht in onze tablet database. Daar vind je alle tablets die te koop zijn in Nederland en kun je tablets die voor jou interessant zijn naast elkaar zetten.

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen en zie nog steeds door de bomen het bos niet? Of heb je inmiddels een tablet maar zit je met een probleem? Aarzel dan niet en stel je vragen in onze Vraag & Antwoord sectie. Hier helpen wij, en onze grote community, bij het zoeken naar een passend antwoord op jouw vraag.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.