Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

CES 2014 round-up: Hoge resoluties, dualboot en Windows 8

Geschreven door
Geplaatst op9 januari 2014, 15:55 CategorieNieuws

CES 2014 is voor wat betreft lanceringen en presentaties weer voorbij en dat betekent dat we de balans kunnen opmaken. Vlak voor de beurs hebben we onze verwachtingen op het gebied van tablets uitgesproken en nu is het tijd om te kijken wat hier wel en niet van uitgekomen is. CES 2014 was in ieder geval de beurs van de hogere resoluties, de dualboot-tablets en de Windows 8 tablets.

CES 2014

Als we kijken naar de algemene trend op het gebied van tablet-lanceringen tijdens de CES-shows van de afgelopen jaren dan moeten we constateren dat fabrikant steeds vaker eigen evenementen opzetten om producten te lanceren en er niet meer één specifiek moment is waarop alles getoond en gepresenteerd wordt. CES 2014 was dan ook geen bijzondere show wat de tablets betreft, al werden er wel een aantal mooie modellen gepresenteerd.

Windows 8 tablets

Hoewel Windows 8 nog niet zo groot is als Android en iOS, in ieder geval op het gebied van tablets, was er tijdens CES 2014 veel aandacht voor het besturingssysteem van Microsoft. Verschillende fabrikanten toonden nieuwe convertibles, hybride laptops en tablets die draaien op Windows 8. Lenovo was het meest enthousiast en introduceerde onder meer de nieuwe Yoga 11 2 en Yoga 13 2 convertibles, de Miix 2 10 en Miix 2 11 hybride Windows 8 tablets en de 8-inch ThinkPad 8 voor zakelijke gebruikers. Een complete line-up dus, met voor ieder wat wils. Sony en HP lieten van zich horen met de introductie van respectievelijk de VAIO Fit 11A en de Pro x2 410, twee hybride laptops met Windows 8 software.

Lenovo-Miix-2-10-3

Ook Asus bracht een aantal nieuwe Windows 8 producten mee, waaronder ook een 8-inch model dat gaat onder de naam VivoTab Note 8. Deze tablet beschikt als een van de weinige kleine Windows 8 tablets over een active digitizer stylus. Daarnaast introduceerde de Taiwanese fabrikant de Transformer Book Duet, een hybride apparaat dat op zowel Android als Windows 8 draait. Dat brengt ons ook meteen op het dualboot-concept waar Intel zoveel aandacht aan heeft geschonken te laatste tijd. Volgens Intel kunnen de chips van het bedrijf nu met zowel Android als Windows 8 overweg en zit dit de deur open voor veel dualboot-apparaten. Asus was echter de enige die tijdens CES 2014 een dergelijk product lanceerde.

Android tablets

We hebben dit jaar minder Android tablets voorbij zien komen dan in voorgaande jaren, maar die tablets die voorbij zijn gekomen zijn absoluut interessant. De meest interessante tablets komen uit Korea. Samsung introduceerde namelijk maar liefst vier nieuwe high-end tablets met hoge resolutie display; de Galaxy NotePRO 12.2 en Galaxy TabPRO 12.2 met een groot display, de Galaxy TabPRO 8.4 met hoge resolutie 8.4-inch display, en de 10.1-inch Galaxy TabPRO 10.1. Niet alleen de hardware van deze modellen is interessant want Samsung levert ook een hoop apps en toepassingen voor de ‘professionele’ gebruiker mee.

Samsung-Galaxy-NotePRO-12-2

Acer liet ook van zich horen, al was het vlak voordat CES 2014 van start ging. Hoewel we wellicht wat high-end en middenklasse modellen van de Taiwanese fabrikant verwacht hadden bleef het bij kleine update voor de in 2013 gelanceerde tablets. Acer komt in 2014 met de 7.9-inch Iconia A1-830 en de 7-inch Iconia B1-720. Lenovo introduceerde naast de hierboven genoemde Windows 8 apparaten ook een aantal Android producten, waaronder de Vibe Z phablet. Een ander bedrijf dat een nieuwe phablet presenteerde is Huawei. De Chinese fabrikant kondigde de Ascend Mate2 aan.

Haier deed een interessante uitspraak tijdens CES 2014 want volgens het bedrijf is de nieuwe HaierPad Mini momenteel de dunste Android tablet ter wereld. Ook kondigde de fabrikant een groter 10-inch model aan. Natuurlijk mag bij de Android tablets ook de eerder genoemde Asus Transformer Book Duet niet ontbreken. Hoewel deze hybride laptop draait op een Intel-processor kan ook Android Jelly Bean gebruikt worden. Volgens de Taiwanese fabrikant kun je op elk moment binnen vier seconden schakelen tussen Windows 8 en Android.

Asus-Transformer-Book-Duet-retina

Asus introduceerde overigens ook twee nieuwe Padfone-modellen. De eind vorig jaar voor Azië gelanceerde Padfone mini wordt in een iets andere configuratie ook naar de VS gebracht. Daarnaast brengt Asus de Padfone X, een high-end model met 9-inch tablet naar de Verenigde Staten. Ook introduceerde Asus de Zenfone 6, een 7-inch phablet met een aantrekkelijk prijskaartje. Het prijskaartje van de Alcatel One Touch POP-tablets is nog niet bekendgemaakt maar volgens de fabrikant moeten deze tablets, standaard uitgerust met 4G, een indrukwekkend lage prijs krijgen.

Mobiele processors

Op het gebied van nieuwe processors voor mobiele apparaten liet een aantal fabrikanten zien wat we in 2014 kunnen verwachten. Vanuit het kamp van Nvidia kwam het meeste nieuws want het bedrijf introduceerde de Tegra K1, een mobiele quadcore-processor met 64-bit ondersteuning en maar liefst met 192 grafische kernen. Qualcomm deed het iets rustiger aan maar toonde wel de mogelijkheden van de nieuwe Snapdragon 805-processor. Van Samsung hebben we op het moment van schrijven nog niks vernomen over nieuwe Exynos-processors.

Overige nieuwtjes

Er zijn de afgelopen week ook wat nieuwtjes over onder andere accessoires en prototypen voorbij gekomen die het vermelden waard zijn. Zo toonde Toshiba een ‘5-in-1’ hybride tablet prototype en werd de TrewGrip, een nieuwe manier van typen op je smartphone of tablet, geïntroduceerd. Autofabrikant Audi toonde een tablet die speciaal ontwikkeld is voor gebruik in en met een auto. Helaas hebben we niks meegekregen over flexibele of transparante displays voor tablets, iets dat we voor CES 2014 van start ging verwachtten. 

CES 2014 round-up

Alles bij elkaar genomen was CES 2014 geen spetterende show op het gebied van tablets maar we hebben in ieder geval weer wat modellen voorbij zien komen die op menig verlanglijstje zullen verschijnen.  Mocht je al het CES 2014 nieuws nogmaals door willen lezen dan kun je terecht in ons CES 2014 archief

We kijken al uit naar MWC 2014

Op de volgende lading nieuwe tablets hoeven we echter niet lang te wachten want eind februari gaat in Barcelona MWC 2014 weer van start. De verwachting is dat we hier nieuwe tablets van onder meer Asus, Sony en Samsung gaan zien.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.